Janez Janša (Foto: arhiv GG)

Novi predlogi za boj proti krizi

V strokovnem svetu SDS so pripravili tretji paket protikriznih ukrepov, ki naj bi ga obravnavali tudi na izredni seji državnega zbora.

V strokovnem svetu SDS se med drugim zavzemajo za oprostitev plačila dohodnine pri tistih, ki zaslužijo manj kot šeststo evrov neto, plačila dohodnine bi bili oproščeni tudi mladi raziskovalci in inovatorji. V javni upravi pa bi med drugim znižali število zaposlenih za dva odstotka na leto, dokler ne bi dosegli desetodstotnega zmanjšanja. Na ta način naj bi na leto prihranili več kot tristo milijonov evrov.

Ljubljana – Boj proti krizi je boj za delovna mesta, so v strokovnem svetu SDS naslovili tretji paket ukrepov proti krizi, s katerimi naj bi pomagali zlasti razvojno in inovativno aktivnemu delu slovenskega gospodarstva ter h krepitvi malih in srednjih podjetij. Med predlaganimi ukrepi je en sistemski, 72 ukrepov pa je začasnih.

»Ker napovedana proračunska primanjkljaja v letih 2010 in 2011 resno ogrožata stabilnost javnih financ v Sloveniji, predlagamo zakonsko omejitev odhodkov širšega sektorja države, in sicer na 46 odstotkov BDP v letu 2010, z vsakim prihodnjim letom pa se odhodki znižajo za eno odstotno točko,« so strateški ukrep opredelili v novem svežnju protikriznih ukrepov. Odhodki naj bi se tako do leta 2013 znižali na 43 odstotkov BDP.

Nove protikrizne ukrepe so zasnovali na kritiki vladne krizne gospodarske politike, pri kateri gre po besedah prvaka SDS Janeza Janše le za pasivno čakanje, da se bodo naročila iz tujine vrnila, osredotočenost ukrepov na slaba podjetja in zanemarjanje novih, prelaganje bremena krize na prihodnje generacije z velikim povečevanjem zadolženosti in proračunskega primanjkljaja ter nepovezanost ukrepov s podnebnimi spremembami, prezrt je trajnostni razvoj. Za izhod iz krize so po prepričanju SDS ključna podjetja in podjetniki, ki poznajo priložnosti in vedo, kako se morajo prestrukturirati, pri tem pa bi jih morala država spodbujati.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 23. julij 2010 / 07:00

Slovesno pri Ruski kapelici

To nedeljo se bodo na slovesnosti pri Ruski kapelici na cesti na Vršič spet poklonili spominu na ruske ujetnike.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 3. julij 2008 / 07:00

Navdušile tudi v vazah

V Arboretumu so se na petem rožnem dnevu zbrali ljubitelji vrtnic iz vse Slovenije.

Zanimivosti / četrtek, 3. julij 2008 / 07:00

Traktoristi presenetili Jožeta

Glinje pri Cerkljah - Na praznik državnosti 25. junija je bil Jože Jerič, po domače Ajdovčev iz Glinj pri Cerkljah, star 50 let. Jože je najbolj znan kot mehanik in servis...

Kranj / četrtek, 3. julij 2008 / 07:00

Še varnejši na poti v šolo

Predoslje - V želji, da bi bilo prečkanje cest na prehodih za pešce v neposredni bližini šol oziroma vrtcev za še bolj varno, so pri Mestni občini Kranj poskrbeli za nov varnostn...

Kranj / četrtek, 3. julij 2008 / 07:00

Tavčarjeva je spet zaživela

Minulo soboto Kranj še malo ni bil dolgočasno mesto, da je bilo veselo, tudi ko se zmračilo, pa so poskrbeli v Tavčarjevi ulici.

Zanimivosti / četrtek, 3. julij 2008 / 07:00

Jurčki dveh generacij

Štefanja Gora - Gobarji so letos že prišli na svoj račun. Tudi Peter Kvas iz Čirč pri Kranju je letos že nekajkrat gobaril, najraje po gozdovih na Štefanji Gori, koder se je tudi...