Marjan Nadižar je ponosen na svojo zbirko starega kmečkega orodja.

Že od otroštva ljubitelj starega

Marjan Nadižar iz Zabreznice že vrsto let zbira stare kmečke pripomočke in orodja. V svoji zbirki ima kar 126 različnih predmetov.

Zabreznica – Po dvanajstih letih zbiranja starih kmečkih pripomočkov in orodja se Marjan Nadižar iz Zabreznice lahko pohvali s kar 126 različnimi predmeti, ki so razstavljeni na lesenem stropu odprtega nadstreška pred vhodom in okoli hiše. Svoj mali muzej na prostem je poimenoval Preteklost v zavetju Stola, v njem pa hrani predmete, v povprečju stare devetdeset ali sto let.

»Zelo sem ponosen na otroške sani, ki sem jih dobil pri hiši starih staršev, in na stare lesene brane. Zbirka obsega gorenjske in škofjeloške brane, ki se razlikujejo v velikosti – škofjeloške so namreč večje. Zanimive so tudi 'samotnice' oz. velike sani, ki so jih včasih pozimi uporabljali za spravilo sena v dolino, star pripomoček za sezuvanje škornjev …,« našteva. Njegova zbirka obsega tudi leseno samokolnico, kovinski plug, stojalo za klanje prašičev, pripomočke za peko kruha ('lopar', grebla …), posebne vile za krompir z zaokroženimi bodicami, ki niso poškodovale krompirja, gozdarske pripomočke (žago amerikanko, 'šepserje za pajsanje' hlodov, kljunasto merilo za merjenje hloda, 'posmojke' za spravilo hlodov …), 80 let star košek za otroka, pa tudi lesene smuči izpred druge svetovne vojne, leseno držalo za spojitev smuči, smučarske palice iz bambusa, lesene krplje, nemški zaboj za strelivo iz druge svetovne vojne, prazne topovske granate …

»Originalnih starih kmečkih predmetov je žal vse manj, mnogi stvari mečejo stran in tako gre marsikaj v pozabo,« ugotavlja Nadižar, ki ima spoštovanje do starega v sebi že od nekdaj. »Že kot otrok sem starše pogosto spraševal, od kje izvirajo posamezni stari predmeti, za kaj in kako so se uporabljali … To veselje se je potem le še stopnjevalo, zbirka se je z leti večala, največ predmetov pa sem dobil pri starih starših, prijateljih in znancih. Ob službi, sem pravosodni policist v zaporu v Ljubljani, mi to predstavlja hobi in zelo dobro sprostitev,« je še pojasnil.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 21. november 2008 / 07:00

Anketa: Gume menjamo pravočasno

Zima že trka na naša vrata in tudi zakon veleva, da morajo vozniki poskrbeti za ustrezno zimsko opremo na svojem vozilu. Kako vi pripravite svoj avtomobil na zimo?

Objavljeno na isti dan


Bohinj / sreda, 13. december 2023 / 23:25

Arhitekturna nagrada za vrtec

Novi vrtec, ki so ga v Bohinju odprli sredi letošnjega leta, je navdušil tudi stroko, saj je projekt skupine arhitektov na nedavnih Piranskih dnevih arhitekture prejel častno priznanje pirenesi.

GG Plus / sreda, 13. december 2023 / 23:22

Nikoli ni nikomur rekel, naj pobere šila in kopita

Njegova delavnica je pravi atelje. Natančno zloženo orodje, vonj po usnju, čevlji, ki še čakajo na popravilo, pravkar izdelani škornji. »Tile so še čisto sveži,« ponosno pove Gregorij Pustovrh iz Gore...

Kronika / sreda, 13. december 2023 / 17:09

Policisti, ki so v poplavah reševali življenja

Pretekli teden so podelili medalje policije za požrtvovalnost ter plakete ministrstva za izjemno strokovno delo, izjemne zasluge in dosežke pri širjenju varnostne kulture v času uničujočih poplav v Sl...

Kultura / sreda, 13. december 2023 / 17:06

Božična kantata z APZ France Prešeren

Kranj – Prihodnji torek, 19. decembra, ob 19.30 bo v cerkvi sv. Siksta v Predosljah koncert APZ France Prešeren. Zbor bo premierno izvedel novonastalo božično kantato Iter Stellae Natalis – Potovan...

Nasveti / sreda, 13. december 2023 / 17:05

Jabolčna rulada z orehi

Pretekli teden smo zavili orehov nadev v krhko testo in ustvarili piškotne potičke. Tudi danes bomo uporabili orehe. Tokrat v družbi jabolk in biskvitnega testa. Vse skupaj pa bomo obogatili še s č...