Marjan Nadižar je ponosen na svojo zbirko starega kmečkega orodja.

Že od otroštva ljubitelj starega

Marjan Nadižar iz Zabreznice že vrsto let zbira stare kmečke pripomočke in orodja. V svoji zbirki ima kar 126 različnih predmetov.

Zabreznica – Po dvanajstih letih zbiranja starih kmečkih pripomočkov in orodja se Marjan Nadižar iz Zabreznice lahko pohvali s kar 126 različnimi predmeti, ki so razstavljeni na lesenem stropu odprtega nadstreška pred vhodom in okoli hiše. Svoj mali muzej na prostem je poimenoval Preteklost v zavetju Stola, v njem pa hrani predmete, v povprečju stare devetdeset ali sto let.

»Zelo sem ponosen na otroške sani, ki sem jih dobil pri hiši starih staršev, in na stare lesene brane. Zbirka obsega gorenjske in škofjeloške brane, ki se razlikujejo v velikosti – škofjeloške so namreč večje. Zanimive so tudi 'samotnice' oz. velike sani, ki so jih včasih pozimi uporabljali za spravilo sena v dolino, star pripomoček za sezuvanje škornjev …,« našteva. Njegova zbirka obsega tudi leseno samokolnico, kovinski plug, stojalo za klanje prašičev, pripomočke za peko kruha ('lopar', grebla …), posebne vile za krompir z zaokroženimi bodicami, ki niso poškodovale krompirja, gozdarske pripomočke (žago amerikanko, 'šepserje za pajsanje' hlodov, kljunasto merilo za merjenje hloda, 'posmojke' za spravilo hlodov …), 80 let star košek za otroka, pa tudi lesene smuči izpred druge svetovne vojne, leseno držalo za spojitev smuči, smučarske palice iz bambusa, lesene krplje, nemški zaboj za strelivo iz druge svetovne vojne, prazne topovske granate …

»Originalnih starih kmečkih predmetov je žal vse manj, mnogi stvari mečejo stran in tako gre marsikaj v pozabo,« ugotavlja Nadižar, ki ima spoštovanje do starega v sebi že od nekdaj. »Že kot otrok sem starše pogosto spraševal, od kje izvirajo posamezni stari predmeti, za kaj in kako so se uporabljali … To veselje se je potem le še stopnjevalo, zbirka se je z leti večala, največ predmetov pa sem dobil pri starih starših, prijateljih in znancih. Ob službi, sem pravosodni policist v zaporu v Ljubljani, mi to predstavlja hobi in zelo dobro sprostitev,« je še pojasnil.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 15. julij 2014 / 07:00

Kupcem približali ekološko hrano

Z namenom predstavitve prednosti ekološko pridelane hrane je Zveza združenj ekoloških kmetov Slovenije – Zveza Biodar pripravila srečanje v trgovskem centru na Primskovem.

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 2. marec 2015 / 13:10

Grožnje in bel prah za izvršitelja

Kamniški izvršitelj Marijan Hojs je v ponedeljek prejel pisemsko ovojnico z belim prahom, zaradi česar se je v središču Kamnika odvila intervencija, ki je za nekaj ur precej ovirala promet.

Šport / ponedeljek, 2. marec 2015 / 13:09

Markač domov prinesel bronasto odličje

Kranjčan Juš Markač se je izkazal na balkanskem prvenstvu v karateju.

Železniki / ponedeljek, 2. marec 2015 / 13:01

Ko se hiša kar strese ...

Hrup in vibracije zaradi pasu granitnih kock na regionalni cesti v Železnikih že vrsto let jezijo najbližje sosede. Občina bo letos naročila idejno zasnovo za ustreznejšo ureditev tega odseka.

Nasveti / ponedeljek, 2. marec 2015 / 12:53

Mož z opazovalno kupolo

Možic (1602 m) – Soriška planina s svojimi štirimi vrhovi predstavlja idealen teren za pohajkovanje v vseh letnih časih. Poleti tam gori lahko nabiramo zdravilne rožice, pozimi smučamo, krpljamo ali h...

Nasveti / ponedeljek, 2. marec 2015 / 12:50

Med biatlonci

Imam novo igračo. Didaktično. Napisal jo je Sigi Heinrich, legendarni komentator Eurosporta, 2006 dobitnik nagrade Biathlon Award in nagrade nemške televizije za poročanja z olimpijade v Pekingu 20...