Pomoč v gostinstvu še vedno ostaja eno najbolj iskanih počitniških del. / Foto: Tina Dokl

Plačilo že nekaj let enako

Veliko dijakov in študentov se poleti odloči za počitniško delo. Urna postavka je že nekaj let enaka in znaša od 3,90 do 7 evrov.

Kranj – Počitniško delo dijak ali študent prek napotnice opravlja izključno med počitnicami, ne tudi med šolskim oziroma študijskim letom. Oglasi za prosta počitniška delovna mesta so objavljeni na spletnih straneh študentskih servisov, vedno več pa je iskanja dela prek poznanstev, saj se tako zaposlitev najde hitreje, ponekod pa so tudi urne postavke višje od običajnih. Te že nekaj let ostajajo nespremenjene. Povprečna urna postavka znaša 4,50 evra na uro, nezahtevna dela so plačana od 3,90 evra na uro dalje, s težkim fizičnim delom pa lahko v eni uri zaslužite tudi do sedem evrov.

Ne samo denar, tudi odgovornost, da se korak za korakom postavijo na lastne noge, sta glavna razloga, da se večina mladih odloči za počitniško delo. »Letos bom prvič opravljala počitniško delo, in sicer v avgustu začnem polniti police v Mercator centru Kranj na Primskovem. Za to sem se odločila, ker želim imeti svoj denar in ga zaslužiti z lastnim trudom,« nam je zaupala bodoča srednješolka Nina Bajželj.

Kot je povedala Saša Praček, vodja marketinga e-Študentskega servisa, je največ oglasov za prosta delovna mesta na področju trženja, anketiranja, prodaje, fizičnih del, promocij, poučevanja, prevajanja in gostinstva. Dekleta najbolj zanimajo administrativna dela, promocije, prodaja, delo hostese pa tudi lažja dela, kot sta pakiranje in deklariranje, fantje pa največ povprašujejo po dobro plačanih kratkotrajnih delih, na primer selitvah in delu v proizvodnji. Študenti višjih letnikov in absolventi iščejo dela, ki so povezana s študijskim področjem. »Tako študent znanje prenese v prakso, se spozna s kolektivom, osvoji delovni proces in dobi izkušnje, podjetje pa ima svežo delovno silo, ki se je pripravljena učiti, spoznavati delovno okolje in prispevati k razvoju podjetja. Ob obojestranskem zadovoljstvu ni več razloga, da bi iskali nov kader, ampak zaposlijo preverjenega,« pojasnjuje Saša Praček.

Eno najpogostejših vprašanj v zvezi z zaposlitvijo je, ali mora dijak oziroma študent nujno imeti izkušnje. Petra Dobar iz radovljiškega študentskega servisa Cifra pravi, da so izkušnje zaželene; ali so tudi pogoj za pridobitev počitniškega dela, pa je odvisno od vrste in zahtevnosti dela. V gostinstvu je pogoj polnoletnost, saj sicer ne morejo streči alkoholnih pijač in prodajati tobačnih izdelkov. Izkušeni ali ne, dijaki in študenti morajo biti za opravljeno delo pošteno plačani, česar pa ne upoštevajo vsi delodajalci. Tisti, od katerih morajo študentski servisi vedno znova terjati zaslužek dijakov in študentov, so navedeni na spletni strani neplacniki.info, saj je finančna nedisciplina pri nas vse pogostejša.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 19. oktober 2011 / 07:00

Ples in petje manjšinskih etničnih skupnosti

Na Slovenskem Javorniku so se z značilnimi plesi in petjem predstavili člani bošnjaške, srbske in makedonske skupnosti.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / nedelja, 8. april 2007 / 07:00

V domu ostarelih

V petek smo učenci tretjega razreda z učiteljicama odšli v dom ostarelih v Škofjo Loko. Pripravili smo program s pesmimi. Pred odhodom smo v šoli imeli zadnjo vajo. Ko je bila ura 10.,...

Splošno / nedelja, 8. april 2007 / 07:00

Primorska ... ali (skoraj) vsa Evropa v enem kosu

Na začetku poti na Primorsko, še na vlaku na trasi bohinjske železnice, se podobe okolice skorajda niso spreminjale. Tudi ko sem na drugi strani tunela uradno zapustil Gorenjsko, sem bil...

Splošno / nedelja, 8. april 2007 / 07:00

S teranovih gričev v zavetje pokopaliških sveč

Naključja in uživanje vsakega trenutka naredijo še tako običajen izlet za posebno doživetje. Prva "čarovnija" je bila že jesen, ki je na pragu zime ponujala skoraj spomladansko sonce. Nekega jutra sem...

Splošno / nedelja, 8. april 2007 / 07:00

Recepti za jedi Primorske in Krasa ob različnih priložnostih

Janez Štrukelj je eden najbolj priznanih kuharskih praktikov in strokovnjakov v Sloveniji. Za seboj ima enainštirideset let praktičnih izobraževanj na Srednji kuharski šoli v Mariboru...

Splošno / nedelja, 8. april 2007 / 07:00

Primorska vinorodna dežela

Ko gre pogovor o našem vinu - o ljudeh, vinogradnikih in vinarjih, naj bo strokoven ali ljubiteljski, in o razdelitvi Slovenije na pridelovalna območja, nikakor ne moremo brez Primorske in njenih štir...