Štiri ekipe, ki so se uvrstile v finale tekmovanja v ličkanju koruze. / Foto: Grega Flajnik

Še Dimež je prišel na kostan'

Kako tudi ne, saj so besniški Rokovnači na veliko oglaševali novost letošnjega kostanjevega piknika – tekmovanje v ličkanju koruze.

V Besniški dolini se je o tekmovanju govorilo že ves teden in prijavljene skupine so skrivaj trenirale, kako odstraniti perje in povezati čim več koruze. Povezane koruzne storže so nato te­kmovalci morali obesiti na kozolec. Takrat je bila naloga končana. Na tekmova­nje v 'majanju turšce', kot so temu rekli naši dedje, se je prijavilo 12 ekip s po štirimi tekmovalci. Ker so se med ekipami vneli hudi boji za zmago, so morali Rokovnači poskrbeti tudi za sodniško ekipo, ki so jo sestavljali župnik in oba predsednika krajevnih skupnosti besniške doline. Na koncu je zmagala skupina z Jamnika. Tekmovanje je skrivaj spremljal tudi Dimež, ki je nato gostom pokazal, kako je 'policaja naplahtal'. Preoblekel se je namreč v staro mamko in bil tako predrzen, da je policista prosil za cigareto. Ta mu jo je res dal in mu ob tem zabičal, naj mu sporoči, če bo kje videl Dimeža. Ob igri vaških igralcev smo se pošteno na­smejali. V Besnico je kljub oblačnemu vremenu prišlo precej obiskovalcev, a kostanja ni zmanjkalo, Rokovnači pa so jim pripravili še številne druge dobrote. Otroke so tudi letos navduševali jamarji iz Kranja, ki so jih vodili v bližnjo Bidovčevo jamo, najmlajši pa so se lahko spustili po vrvi. Rokovnači obljubljajo, da se bo vse to dogajalo tudi naslednjo nedeljo, ko bo na vrsti še drugi Kostanov piknik.

V soboto pa smo se zabavali za 712 metrov dolgim 'šankom' na Visokem, s katerim se bodo skušali vpisati v Guinnessovo knjigo rekordov. Velika poljanska veselica v čast novima obvoznicama se je zavlekla v pozne nočne ure, saj so se obiskovalci zabavali ob pestrem programu. S kmečko igro S taščo pod eno streho so jih nasmejali igralci iz Žirovskega Vrha, nastopile pa so tudi druge dramske skupine okoliških društev. Bučnega aplavza je bil deležen slovenski Joe Co­cker, Žirovec Daniel Rampre, s pevskimi sposobnostmi pa sta navdušila tudi mlada Škofjeločanka Patricija Raztresen in Damijan Oblak iz Hotovlje. Nastopili so še številni drugi glasbeniki, med njimi Trio Šubic, skupina Strmina, Raubarji, Šte­dientje, Hotaveljski kvintet, ansambla Odklop in Vprašaj … V fotografski objektiv smo med drugim ujeli 21-letno žirovsko lepotico Nežo Tavčar, ki se je nedavno potegovala za naziv miss universe Slovenije 2015.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 28. maj 2019 / 10:38

Teden gozdov in obletnica javne gozdarske službe

Kranj – Zadnji teden v maju je v Sloveniji že po tradiciji teden gozdov, v katerem gozdarske ustanove predstavijo javnosti pomen gozda in gozdarstva. V letošnjem tednu gozdov se bo zvrstilo več pri...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 14. oktober 2015 / 17:28

Še Dimež je prišel na kostan'

Kako tudi ne, saj so besniški Rokovnači na veliko oglaševali novost letošnjega kostanjevega piknika – tekmovanje v ličkanju koruze.

Jesenice / sreda, 14. oktober 2015 / 17:18

Občinski svetniki na tržnici

V soboto, 10. 10., ob 10. uri so se na Tržnici Jesenice na Stari Savi srečali jeseniški občinski svetniki, župan in člani občinske uprave, da bi se seznanili s poslovanjem tržnice in poiskali rešitve...

Šenčur / sreda, 14. oktober 2015 / 17:18

Kamniti ponos Šenčurja

Sredi krožišča Kranj–Brnik–Voklo–Šenčur so v soboto postavili skulpturo sv. Jurija, v nedeljo so ga slovesno odkrili in blagoslovili.

Škofja Loka / sreda, 14. oktober 2015 / 17:11

Prvi kip v parku škofov

V Stari Loki nastaja Park škofov, prvi je v njem kip škofa Andreja Karlina.

Mularija / sreda, 14. oktober 2015 / 17:07

Praznovali rojstni dan

Ob 124. rojstnem dnevu šole v Podljubelju so se spomnili dolgoletne učiteljice Milke, učenci so tudi zaigrali v njenih kostumih. Praznično je pri njih tudi zato, ker so dobili novo sodobno učilnico.