Obiskovalci Slovenskega dne so lahko poskusili dobrote, značilne za to območje, ki so jih pripravile domače gospodinje.

Slovenski dan v Dragočajni

V organizaciji Turističnega društva Dragočajna-Moše je v tamkajšnjem kampu potekal Slovenski dan. Predstavili so lokalne jedi, pijačo in običaje.

Dragočajna – »Poskusil sem malo medle in je prav dobra. Jedel je nisem že vrsto let,« je povedal eden izmed obiskovalcev Slovenskega dne, ki ga je v nedeljo v kampu Smlednik v Dragočajni organiziralo Turistično društvo Dragočajna-Moše. »Slovenski dan smo pripravili drugo leto zapored. Namen je predstaviti lokalne jedi, pijačo in običaje, predvsem jedi, ki danes na jedilniku niso več tako pogoste, kot so bile včasih, še posebej mlajši nekaterih sploh ne poznajo več. Poleg tega na ta način želimo združiti domače ljudi ter seveda popestriti dogajanje v kampu. Med drugim lahko poskusite različne sladice, domači kruh, medlo, žgance, lokalne pijače, kot so borovničke, namočene v vinu, v žganju, medico, doma pridelan sok. Vse to je pripravilo okrog dvajset gospodinj iz Dragočajne in Moš,« je pojasnil Miloš Jenko, predsednik TD Dragočajna-Moše.

Domače gospodinje so se resnično potrudile. Izbor jedi je bil pester. »Spekla sem šarkelj in marmornati kolač. Med seboj smo se zmenile, kaj bo katera pripravila. Ker nas je dovolj, to res ni bil problem. Z obiskom smo zadovoljne. Ljudje pridejo in poskusijo. Kogar zanima, povemo tudi, kako se pripravi,« je povedala Majda Zor iz Dragočajne, na vprašanje, če obiskovalci vso hrano dobro poznajo, pa odgovorila: »Večinoma jo, vse pa ne. Ne poznajo prate, pa namaza iz čemaža, tudi medle ne najbolje.« Za prazne želodčke so poskrbeli tudi moški. V kotlu so skuhali 50 litrov ješprenja. »Je že preizkušena zadeva, saj smo ga kuhali že lansko leto in ga ljudje kar niso mogli prehvaliti. Tudi letos je zelo dober. Kuhal se je dve uri. Notri je veliko zelenjave, nazadnje smo dodali tudi nekaj vina, tako da je to najboljša hrana,« je dejal Jože Rozman, rojen sicer v Mošah, živi pa v Vodicah.

Slovenski dan v Dragočajni je bil dobra popestritev dogajanja tudi za goste kampa, ki pa jih je letos manj kot v tem obdobju v preteklih letih, tudi manj od pričakovanj. Glavni razlog je zagotovo slabo vreme, ki je zaznamovalo letošnji junij. Prireditev so popestrili še fokloristi KUD Oton Župančič Sora in godca iz Goričan.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 6. julij 2015 / 12:47

Čim manj vrečk

V petek je bil svetovni dan brez plastičnih vrečk na pobudo iniciative Svet brez vrečk. Povprečni Slovenec jih na leto porabi okoli tristo, za razgradnjo pa vrečke potrebujejo od sto do pe...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / petek, 20. junij 2008 / 07:00

Varno in zdravo na soncu

Zmerno sončenje ugodno vpliva na zdravje ljudi, nevarno pa je prekomerno izpostavljanje sončnim žarkom. Poleg senčne lege, ustrezne obleke, pokrival in očal so varovalni pripravki za sončenje najpomem...

Gorenjska / petek, 20. junij 2008 / 07:00

Hrustljavo, zdravo, tudi pikantno

Solate pri žaru ne smejo manjkati

Gorenjska / petek, 20. junij 2008 / 07:00

Francoza spet v napadu

Citroën Berlingo in Peugeot Partner bosta spet agresivno nastopila v razredu križancev med osebnimi avtomobili in lahkimi dostavniki.

Gorenjska / petek, 20. junij 2008 / 07:00

Premišljeno z zdravili

Zdravila sodijo med nevarne odpadke, zato jih po uporabi ali preteku roka uporabnosti nikar ne mečite v smeti ali v straniščno školjko. Komunalna podjetja imajo zbiralne akcije nevarnih odpadkov, na v...

Gorenjska / petek, 20. junij 2008 / 07:00

Hudičev sadež na prestolu svetovne prehrane

Kdaj smo se na Slovenskem prvič srečali s krompirjem, ni povsem jasno, domneva pa se, da v tridesetih letih 18. stoletja. Dobra tri desetletja kasneje, natančneje 16. maja 1767, je Marija Terezija pod...