Janez Štrukelj

Jedi za poletne dni

Jagodna juha s kruhovimi kockami

Sestavine: 40 dag jagod, 1 liter in pol vode ali juhe, dišave po okusu, 2 dag moke za prežganje, malo vina.

Priprava: Oprane jagode kuhamo, dodamo malo cimeta, limonine lupine, dva klinčka, malo sladkorja in malo vina. V ponev damo malo masla, žličko sladkorja in ko se speni, dodamo še žlico moke. Prežganje zalijemo in ga damo h kuhanim jagodam. Če želimo, lahko jagode pretlačimo ali pustimo cele. Na juhi serviramo še popečene kruhove kocke.

Rižev narastek z gobami in mladim grahom

Sestavine: 20 dag riža, 1 l zelenjavne juhe, 1 jajce, 6 dag graha, 8 dag gob, 4 dag maščobe, sol, poper, peteršilj, 1 srednje debela čebula.

Priprava: Riž skuhamo v vreli zelenjavni juhi in na pol ohlajenemu zamešamo jajce in solimo. Grah nekoliko podušimo na malo vode, dodamo poparjene gobe (če so suhe, jih nekaj časa namakamo in nato narežemo). V jensko posodo nalagamo izmenoma riž, potem grah, malo riža, gobe in riž itd. Končamo z rižem. Vse skupaj prelijemo s prepraženo čebulo, potresemo s sesekljanim peteršiljem in v pečici zapečemo. Poleg ponudimo zeleno solato z narezanimi redkvicami in na krhlje narezanim paradižnikom.

Domača metina potica

Sestavine: Pol kg navadnega kmečkega kruha

Nadev: Ocvirki, gosta kisla smetana, jajce in sveže posušena meta.

Priprava: Kadar peče kmečka gospodinja kruh, naredi navadno tudi potico, ki je običajno prej pečena kot kruh. Za hlebec testa razvaljamo na tanko, ga namažemo z naslednjimi sestavinami: segrejemo žlico ocvirkov, dodamo nekaj žlic goste kisle smetane, eno jajce in eno ali dve žlici sveže posušenih listov mete. Vse skupaj dobro premešamo, namažemo po razvaljanem testu. Zvijemo v štrukelj in ga damo v pomaščen pekač. Spečemo v pečici hkrati s kruhom. Poleg ponudimo kislo mleko ali sadjevec.

Drage gospodinje, tako se je kuhalo nekdaj tudi na Gorenjskem. To so jedi, ki so jih dobro poznale naše babice in gredo že v pozabo. Tega ne bomo dovolili, zato jih obnavljamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 23. november 2018 / 09:45

Mladi pripravljajo ob koncu tedna dva dogodka

Kranj – Iz Kluba študentov Kranj sporočajo, da ta konec tedna pripravljajo dva večja dogodka, ki bosta postregla predvsem z veliko zabave za vse mlade. Začnejo danes s tako imenovanim Pižama partyj...

Objavljeno na isti dan


Bled / sobota, 17. junij 2023 / 18:03

Po Bledu in na Pokljuko z brezplačnimi avtobusi

Bled – Po Bledu in na Pokljuko bodo to sezono v juliju in avgustu vozili brezplačni avtobusi. Letos so zagotovili še en avtobus več, tako bodo vozili kar trije avtobusi, ki bodo brezplačni...

Kronika / sobota, 17. junij 2023 / 18:01

Obiskovalca naj bi napadel z motorno žago

Bled – V uredništvo smo prejeli sporočilo zaskrbljene bralke (njeno ime hranimo v uredništvu), v katerem navaja, da naj bi se minulo soboto na Bledu zgodil pretresljiv dogodek, ko naj bi d...

Kultura / sobota, 17. junij 2023 / 17:53

Ah, Vinkove rož'ce

V Galeriji Paviljon NOB je na ogled druga spominska razstava slikarja Vinka Hlebša z naslovom Barva misli, poezija cvetja. Na ogled so dela iz umetnikovega zadnjega ustvarjalnega obdobja. »Ah, Vinkove...

Kamnik / sobota, 17. junij 2023 / 17:50

V Motniku za milijon evrov škode

Motnik – Močno neurje, ki je minuli teden zajelo najvzhodnejši del kamniške občine, je škodo povzročalo v Motniku. Voda je zalivala kleti in druge objekte, po doslej zbranih podatkih pa je...

Gospodarstvo / sobota, 17. junij 2023 / 17:49

Banke in hranilnice krepijo zavedanje glede prevar

Ljubljana – Članice Združenja bank Slovenije so ta teden začele kampanjo ozaveščanja glede tveganj različnih spletnih prevar. Kot pravijo, je cilj kampanje okrepiti zavedanje o kibernetski...