Janez Štrukelj

Jedi za poletne dni

Jagodna juha s kruhovimi kockami

Sestavine: 40 dag jagod, 1 liter in pol vode ali juhe, dišave po okusu, 2 dag moke za prežganje, malo vina.

Priprava: Oprane jagode kuhamo, dodamo malo cimeta, limonine lupine, dva klinčka, malo sladkorja in malo vina. V ponev damo malo masla, žličko sladkorja in ko se speni, dodamo še žlico moke. Prežganje zalijemo in ga damo h kuhanim jagodam. Če želimo, lahko jagode pretlačimo ali pustimo cele. Na juhi serviramo še popečene kruhove kocke.

Rižev narastek z gobami in mladim grahom

Sestavine: 20 dag riža, 1 l zelenjavne juhe, 1 jajce, 6 dag graha, 8 dag gob, 4 dag maščobe, sol, poper, peteršilj, 1 srednje debela čebula.

Priprava: Riž skuhamo v vreli zelenjavni juhi in na pol ohlajenemu zamešamo jajce in solimo. Grah nekoliko podušimo na malo vode, dodamo poparjene gobe (če so suhe, jih nekaj časa namakamo in nato narežemo). V jensko posodo nalagamo izmenoma riž, potem grah, malo riža, gobe in riž itd. Končamo z rižem. Vse skupaj prelijemo s prepraženo čebulo, potresemo s sesekljanim peteršiljem in v pečici zapečemo. Poleg ponudimo zeleno solato z narezanimi redkvicami in na krhlje narezanim paradižnikom.

Domača metina potica

Sestavine: Pol kg navadnega kmečkega kruha

Nadev: Ocvirki, gosta kisla smetana, jajce in sveže posušena meta.

Priprava: Kadar peče kmečka gospodinja kruh, naredi navadno tudi potico, ki je običajno prej pečena kot kruh. Za hlebec testa razvaljamo na tanko, ga namažemo z naslednjimi sestavinami: segrejemo žlico ocvirkov, dodamo nekaj žlic goste kisle smetane, eno jajce in eno ali dve žlici sveže posušenih listov mete. Vse skupaj dobro premešamo, namažemo po razvaljanem testu. Zvijemo v štrukelj in ga damo v pomaščen pekač. Spečemo v pečici hkrati s kruhom. Poleg ponudimo kislo mleko ali sadjevec.

Drage gospodinje, tako se je kuhalo nekdaj tudi na Gorenjskem. To so jedi, ki so jih dobro poznale naše babice in gredo že v pozabo. Tega ne bomo dovolili, zato jih obnavljamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 24. november 2022 / 18:31

Obisk iz pekla

Miklavževanje ima v slovenskem prostoru že zelo dolgo tradicijo, zadnjih nekaj let pa se vedno bolj uveljavljajo tudi spektakli parkeljnov, strahotnih črnih bitij, ki spremljajo Miklavža.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 15. maj 2009 / 07:00

Usoda casinoja v rokah države

Državna SOD in KAD sta se o usodi Casinoja Bled odločala ves teden. Na Bledu potrditev strateškega partnerja pričakujejo danes.

Gospodarstvo / petek, 15. maj 2009 / 07:00

Odločitev o znižanju pavšalne obdavčitve

Kranj – Pred zaključkom redakcije za današnji časopis še ni bilo znano, ali je vlada na včerajšnji seji iz pavšalne obdavčitve subvencij za leto 2008 izvzela izravnalna plačila z...

Zanimivosti / petek, 15. maj 2009 / 07:00

Že 9. županov tek

Brdo pri Kranju - Že deveto leto zapored bo jutri, v soboto, z začetkom ob 10. uri na Brdu pri Kranju (hipodrom) humanitarno športna prireditev Županov tek za Fundacijo Vincenca...

Komenda / petek, 15. maj 2009 / 07:00

Častni občan je Janez Kimovec

Slavnostna seja s podelitvijo občinskih priznanj bo danes, 15. maja, ob 17. uri v Kulturnem domu Komenda.

Zanimivosti / petek, 15. maj 2009 / 07:00

Sedma Florjanova maša

Prebačevo - Prostovoljno gasilsko društvo Prebalčevo-Hrastje se je tako kot marsikatero drugo gasilsko društvo spomnilo zavetnika gasilcev sv. Florjana in minulo nedeljo v prebač...