Janez Štrukelj

Jedi za poletne dni

Jagodna juha s kruhovimi kockami

Sestavine: 40 dag jagod, 1 liter in pol vode ali juhe, dišave po okusu, 2 dag moke za prežganje, malo vina.

Priprava: Oprane jagode kuhamo, dodamo malo cimeta, limonine lupine, dva klinčka, malo sladkorja in malo vina. V ponev damo malo masla, žličko sladkorja in ko se speni, dodamo še žlico moke. Prežganje zalijemo in ga damo h kuhanim jagodam. Če želimo, lahko jagode pretlačimo ali pustimo cele. Na juhi serviramo še popečene kruhove kocke.

Rižev narastek z gobami in mladim grahom

Sestavine: 20 dag riža, 1 l zelenjavne juhe, 1 jajce, 6 dag graha, 8 dag gob, 4 dag maščobe, sol, poper, peteršilj, 1 srednje debela čebula.

Priprava: Riž skuhamo v vreli zelenjavni juhi in na pol ohlajenemu zamešamo jajce in solimo. Grah nekoliko podušimo na malo vode, dodamo poparjene gobe (če so suhe, jih nekaj časa namakamo in nato narežemo). V jensko posodo nalagamo izmenoma riž, potem grah, malo riža, gobe in riž itd. Končamo z rižem. Vse skupaj prelijemo s prepraženo čebulo, potresemo s sesekljanim peteršiljem in v pečici zapečemo. Poleg ponudimo zeleno solato z narezanimi redkvicami in na krhlje narezanim paradižnikom.

Domača metina potica

Sestavine: Pol kg navadnega kmečkega kruha

Nadev: Ocvirki, gosta kisla smetana, jajce in sveže posušena meta.

Priprava: Kadar peče kmečka gospodinja kruh, naredi navadno tudi potico, ki je običajno prej pečena kot kruh. Za hlebec testa razvaljamo na tanko, ga namažemo z naslednjimi sestavinami: segrejemo žlico ocvirkov, dodamo nekaj žlic goste kisle smetane, eno jajce in eno ali dve žlici sveže posušenih listov mete. Vse skupaj dobro premešamo, namažemo po razvaljanem testu. Zvijemo v štrukelj in ga damo v pomaščen pekač. Spečemo v pečici hkrati s kruhom. Poleg ponudimo kislo mleko ali sadjevec.

Drage gospodinje, tako se je kuhalo nekdaj tudi na Gorenjskem. To so jedi, ki so jih dobro poznale naše babice in gredo že v pozabo. Tega ne bomo dovolili, zato jih obnavljamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / četrtek, 23. december 2021 / 14:16

Stara božična glasba

Ansambel za staro glasbo Cappella Carniola bo ob koncu leta na treh koncertih predstavil program z naslovom Srednjeveška božična obredja.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 12. maj 2021 / 20:47

Padci kolesarjev

V nedeljo so gorenjski policisti obravnavali štiri prometne nesreče s telesnimi poškodbami, v vseh pa so bili udeleženi kolesarji.

GG Plus / sreda, 12. maj 2021 / 20:45

Pospravljanje po duši

Klemen je odraščal v številni družini. Ko mu je pri sedmih letih zaradi hude bolezni mama umrla, sta z bratom čez kakšno dobro leto dobila mačeho. Oče jo je našel kar znotraj družine: mamino sestri...

Razvedrilo / sreda, 12. maj 2021 / 20:45

Visoki jubilej mame Helene

Da je življenje borba, so besede, ki jih Helena Zaplotnik, Klemenčeva z Letenic, mnogokrat izreče, pravijo njeni domači. Konec letošnjega  aprila je  mama Helena, kot jo kličejo sorodniki pa tudi drug...

Gorenjska / sreda, 12. maj 2021 / 15:59

V Sloveniji potrjen primer indijske različice novega koronavirusa

Ljubljana – V Sloveniji so potrdili primer indijske različice novega koronavirusa, je razvidno s portala GISAID, ki ponuja odprt dostop do genomskih podatkov novega koronavirusa. Potrdili so jo v I...

Razvedrilo / sreda, 12. maj 2021 / 15:33

Z jedmi sta najbolj navdušila Bašljana

V nedeljo smo dobili zmagovalca tretje sezone priljubljene kulinarične oddaje Mali šef Slovenije. Pokal in denarna nagrada sta šla na Gorenjsko. Zmagal je kuharski par Janez Zibelnik in Žan Kern z Osn...