Janez Štrukelj

Jedi za poletne dni

Jagodna juha s kruhovimi kockami

Sestavine: 40 dag jagod, 1 liter in pol vode ali juhe, dišave po okusu, 2 dag moke za prežganje, malo vina.

Priprava: Oprane jagode kuhamo, dodamo malo cimeta, limonine lupine, dva klinčka, malo sladkorja in malo vina. V ponev damo malo masla, žličko sladkorja in ko se speni, dodamo še žlico moke. Prežganje zalijemo in ga damo h kuhanim jagodam. Če želimo, lahko jagode pretlačimo ali pustimo cele. Na juhi serviramo še popečene kruhove kocke.

Rižev narastek z gobami in mladim grahom

Sestavine: 20 dag riža, 1 l zelenjavne juhe, 1 jajce, 6 dag graha, 8 dag gob, 4 dag maščobe, sol, poper, peteršilj, 1 srednje debela čebula.

Priprava: Riž skuhamo v vreli zelenjavni juhi in na pol ohlajenemu zamešamo jajce in solimo. Grah nekoliko podušimo na malo vode, dodamo poparjene gobe (če so suhe, jih nekaj časa namakamo in nato narežemo). V jensko posodo nalagamo izmenoma riž, potem grah, malo riža, gobe in riž itd. Končamo z rižem. Vse skupaj prelijemo s prepraženo čebulo, potresemo s sesekljanim peteršiljem in v pečici zapečemo. Poleg ponudimo zeleno solato z narezanimi redkvicami in na krhlje narezanim paradižnikom.

Domača metina potica

Sestavine: Pol kg navadnega kmečkega kruha

Nadev: Ocvirki, gosta kisla smetana, jajce in sveže posušena meta.

Priprava: Kadar peče kmečka gospodinja kruh, naredi navadno tudi potico, ki je običajno prej pečena kot kruh. Za hlebec testa razvaljamo na tanko, ga namažemo z naslednjimi sestavinami: segrejemo žlico ocvirkov, dodamo nekaj žlic goste kisle smetane, eno jajce in eno ali dve žlici sveže posušenih listov mete. Vse skupaj dobro premešamo, namažemo po razvaljanem testu. Zvijemo v štrukelj in ga damo v pomaščen pekač. Spečemo v pečici hkrati s kruhom. Poleg ponudimo kislo mleko ali sadjevec.

Drage gospodinje, tako se je kuhalo nekdaj tudi na Gorenjskem. To so jedi, ki so jih dobro poznale naše babice in gredo že v pozabo. Tega ne bomo dovolili, zato jih obnavljamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 21. december 2007 / 07:00

Štefan Bertoncelj,

vodja marketinga v Domelu

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Okusne vegetarjanske jedi iz restavracije Papala Kranj

Hokkaido krema Za 4 do 6 oseb 1 kg buč hokkaido 1 l vode, 1 žlička cimeta,100 g sladkorja, kivi ali drugo sadje za garniranje

Naklo / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Vežice v Dupljah novembra

Pokopališče v Spodnjih Dupljah bodo razširili. Tam so že začeli graditi poslovilne vežice, kar je stara želja krajanov.

Medvode / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Vesela harmonika v Gunclje

Harmonikarji, največ je bilo mladih, so tekmovali na Veseli harmoniki na Senici. Prevladovali so Gorenjci, zmagi pa sta šli na Dolenjsko in v Ljubljano.

Gospodarstvo / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Kačasta in stebrasta smreka

Gozdar Martin Umek je v revirju Nemilje odkril gozdna posebneža - v bližini Jamnika kačasto smreko, v Zgornji Besnici pa še stebrasto.

Zanimivosti / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Mesto jekla in - turizma

Pomočnik direktorja Slovenske turistične organizacije Dejan Podgoršek: "Okolica Jesenic me je fascinirala, Jesenice imajo izjemen turistični potencial."