Janez Štrukelj

Jedi za poletne dni

Jagodna juha s kruhovimi kockami

Sestavine: 40 dag jagod, 1 liter in pol vode ali juhe, dišave po okusu, 2 dag moke za prežganje, malo vina.

Priprava: Oprane jagode kuhamo, dodamo malo cimeta, limonine lupine, dva klinčka, malo sladkorja in malo vina. V ponev damo malo masla, žličko sladkorja in ko se speni, dodamo še žlico moke. Prežganje zalijemo in ga damo h kuhanim jagodam. Če želimo, lahko jagode pretlačimo ali pustimo cele. Na juhi serviramo še popečene kruhove kocke.

Rižev narastek z gobami in mladim grahom

Sestavine: 20 dag riža, 1 l zelenjavne juhe, 1 jajce, 6 dag graha, 8 dag gob, 4 dag maščobe, sol, poper, peteršilj, 1 srednje debela čebula.

Priprava: Riž skuhamo v vreli zelenjavni juhi in na pol ohlajenemu zamešamo jajce in solimo. Grah nekoliko podušimo na malo vode, dodamo poparjene gobe (če so suhe, jih nekaj časa namakamo in nato narežemo). V jensko posodo nalagamo izmenoma riž, potem grah, malo riža, gobe in riž itd. Končamo z rižem. Vse skupaj prelijemo s prepraženo čebulo, potresemo s sesekljanim peteršiljem in v pečici zapečemo. Poleg ponudimo zeleno solato z narezanimi redkvicami in na krhlje narezanim paradižnikom.

Domača metina potica

Sestavine: Pol kg navadnega kmečkega kruha

Nadev: Ocvirki, gosta kisla smetana, jajce in sveže posušena meta.

Priprava: Kadar peče kmečka gospodinja kruh, naredi navadno tudi potico, ki je običajno prej pečena kot kruh. Za hlebec testa razvaljamo na tanko, ga namažemo z naslednjimi sestavinami: segrejemo žlico ocvirkov, dodamo nekaj žlic goste kisle smetane, eno jajce in eno ali dve žlici sveže posušenih listov mete. Vse skupaj dobro premešamo, namažemo po razvaljanem testu. Zvijemo v štrukelj in ga damo v pomaščen pekač. Spečemo v pečici hkrati s kruhom. Poleg ponudimo kislo mleko ali sadjevec.

Drage gospodinje, tako se je kuhalo nekdaj tudi na Gorenjskem. To so jedi, ki so jih dobro poznale naše babice in gredo že v pozabo. Tega ne bomo dovolili, zato jih obnavljamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 15. oktober 2012 / 07:00

Eva (1)

Srečali sva se ob bajerju, v tihotnem okolju ljubljanskega Tivolija. Bil je lep jesenski dan, grelo naju je v hrbet, ko sva opazovali labode in čakali na tisto pravo priložnost, ko beseda steče k...

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 15. oktober 2012 / 07:00

Rezultati 1., 2. in 3. lige državnega prvenstva v inline hokeju

1. liga (1. krog in 2. krog - odigran 12.10. in 13.10.): IHK Mufloni Tolmin : HK Prevoje 9:7HK Yeti Sl. Konjice : G&P Leščan Bl. Dobrava 6:2Citypark Strele : Kavke Kranj 2:3 -...

Gospodarstvo / ponedeljek, 15. oktober 2012 / 07:00

V krizi varčujejo tako, da sami delajo v gozdu

Pri delu v gozdu se je lani smrtno ponesrečilo osemnajst lastnikov gozdov in še trije poklicni delavci. Letos se "črna statistika" nadaljuje, doslej je v gozdu umrlo sedem lastnikov gozdov in en pokli...

Prosti čas / ponedeljek, 15. oktober 2012 / 07:00

Na golaž in kremšnito

Ob zaključku glavne turistične sezone so na Bledu priredili Praznik originalne blejske kremne rezine, na Veliki planini pa so bajtarji za uvod v njihovo že 83. sezono kuhali bajtarski golaž.

Humor / ponedeljek, 15. oktober 2012 / 07:00

Ta je dobra

Ni za pretiravat Žensko srednjih let je zadela kap in prepeljali so jo v bolnišnico. Medtem ko so jo operirali, je doživela obsmrtno izkušnjo. Na koncu temnega tunela je zag...

Kranj / ponedeljek, 15. oktober 2012 / 07:00

Dirigentska delavnica v Kranju

Kranj - KD Mysterium Kranj pripravlja zborovsko-dirigentsko delavnico s priznanim dirigentom dr. Bradyjem R. Allredom iz ZDA, ki bo potekala v Kranju od 5. do 9. novembra. Demonstracijska...