Janez Štrukelj

Jedi za poletne dni

Jagodna juha s kruhovimi kockami

Sestavine: 40 dag jagod, 1 liter in pol vode ali juhe, dišave po okusu, 2 dag moke za prežganje, malo vina.

Priprava: Oprane jagode kuhamo, dodamo malo cimeta, limonine lupine, dva klinčka, malo sladkorja in malo vina. V ponev damo malo masla, žličko sladkorja in ko se speni, dodamo še žlico moke. Prežganje zalijemo in ga damo h kuhanim jagodam. Če želimo, lahko jagode pretlačimo ali pustimo cele. Na juhi serviramo še popečene kruhove kocke.

Rižev narastek z gobami in mladim grahom

Sestavine: 20 dag riža, 1 l zelenjavne juhe, 1 jajce, 6 dag graha, 8 dag gob, 4 dag maščobe, sol, poper, peteršilj, 1 srednje debela čebula.

Priprava: Riž skuhamo v vreli zelenjavni juhi in na pol ohlajenemu zamešamo jajce in solimo. Grah nekoliko podušimo na malo vode, dodamo poparjene gobe (če so suhe, jih nekaj časa namakamo in nato narežemo). V jensko posodo nalagamo izmenoma riž, potem grah, malo riža, gobe in riž itd. Končamo z rižem. Vse skupaj prelijemo s prepraženo čebulo, potresemo s sesekljanim peteršiljem in v pečici zapečemo. Poleg ponudimo zeleno solato z narezanimi redkvicami in na krhlje narezanim paradižnikom.

Domača metina potica

Sestavine: Pol kg navadnega kmečkega kruha

Nadev: Ocvirki, gosta kisla smetana, jajce in sveže posušena meta.

Priprava: Kadar peče kmečka gospodinja kruh, naredi navadno tudi potico, ki je običajno prej pečena kot kruh. Za hlebec testa razvaljamo na tanko, ga namažemo z naslednjimi sestavinami: segrejemo žlico ocvirkov, dodamo nekaj žlic goste kisle smetane, eno jajce in eno ali dve žlici sveže posušenih listov mete. Vse skupaj dobro premešamo, namažemo po razvaljanem testu. Zvijemo v štrukelj in ga damo v pomaščen pekač. Spečemo v pečici hkrati s kruhom. Poleg ponudimo kislo mleko ali sadjevec.

Drage gospodinje, tako se je kuhalo nekdaj tudi na Gorenjskem. To so jedi, ki so jih dobro poznale naše babice in gredo že v pozabo. Tega ne bomo dovolili, zato jih obnavljamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

Slovenijo osvajajo z "maroškim zlatom"

Arganovo olje je primerno tako za kulinariko kot tudi za nego, dobro počutje ali celo zdravilo, ki lajša številne težave s kožo. K nam sta arganovo olje leta 2006 prinesla Barbara Mršol in Kamal Jouha...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / četrtek, 22. september 2022 / 20:30

Energetska sanacija doma

V Domu upokojencev dr. Franceta Bergelja Jesenice poteka energetska sanacija, in sicer prek javno-zasebnega partnerstva s Petrolom.

Bled / četrtek, 22. september 2022 / 16:59

Dozidava dražja za milijon

Vrednost dozidave Zdravstvenega doma Bled se je iz prvotnih 1,4 milijona evrov povišala na dobrih 2,5 milijona evrov. Blejski občinski svetniki so zato na zadnji redni seji sprejeli drugi rebalans pro...

Šenčur / četrtek, 22. september 2022 / 16:58

Slovesnost na Visokem

V Domu krajanov na Visokem je potekala slovesnost, s katero so počastili spomin na dogodke in ljudi, ki so pred 81 leti ustanovili odbor Osvobodilne fronte (OF) za Visoko in Luže.

Tržič / četrtek, 22. september 2022 / 16:57

Poziv k varčevanju pri javni razsvetljavi

Tržič – Tržiške občinske svetnike je na nedavni seji podžupan Dušan Bodlaj, ki začasno opravlja funkcijo župana, seznanil s predlogom ukrepa varčevanja pri javni razsvetljavi med 23. in 5. uro, kje...

Gorenja vas-Poljane / četrtek, 22. september 2022 / 16:55

Knjižnica začasno na novi lokaciji

Krajevna knjižnica Poljane je po izselitvi iz za rušitev predvidenega kulturnega doma sredi preteklega tedna ponovno odprla svoja vrata v začasnih prostorih na naslovu Poljane nad Škofjo Loko 28.