Jedi za pomladne dni (8)

Porova solata s svežo meliso

Sestavine: 70 dag pora, sveža melisa po potrebi, pol dl oljčnega olja, sol, poper, česen, gorčica, pol dl razredčenega jabolčnega kisa, malo naribanih lešnikov, žlička lanenega semena.

Priprava: Por dobro operemo in očistimo ter ga skuhamo v osoljeni vodi. Dobro ga ohladimo in narežemo na drobne kolobarje. Posebej v posodi zmešamo gorčico, drobno sesekljan česen, kis, oljčno olje, sol, poper. Meliso operemo, osušimo in drobno narežemo. Dodamo prelivu. Por nadevamo na krožnike in prelijemo s prelivom. Po vrhu pa okrasimo s listi mete. Lahko pa solato okrasimo s kuhanimi in olupljenimi jajci in rezinami sira.

Pohorski lonec

Sestavine: 1 kg mesa (jagnetine, svinjine ali teletine), pol kg jušne zelenjave korenje, peteršiljev koren, ohrovt, zelje, paradižnik, zelena paprika, 1 srednje velika čebula, 4 stroki česna, 2 dl kisle smetane, pol dl razredčenega kisa, sol, poper po okusu, sesekljan peteršilj.

Priprava: Maščobo segrejemo, dodamo sesekljano čebulo in česen, nato dodamo na koščke narezano meso, solimo in dušimo do polovice. Dodamo še narezano zelenjavo in dušimo še naprej do mehkega. Prilijemo vodo in kuhamo, da je juha kuhana. Na koncu dodamo še kis in kislo smetano. Juho potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Goveji zrezki, nadevani z banano

Sestavine: 4 zrezki po 15 dag, 4 tanke rezine šunke, 4 banane, 4 tanke lističe kislih kumaric, pol dl olja, 3 dl goveje juhe, 1 žlica paradižnikove mezge, 1 žlica sesekljanega peteršilja, jušna kocka, sol, poper.

Priprava: Zrezke iz govejega stegna dobro potolčemo, solimo, popramo in jih premažemo z gorčico, na zrezke položimo liste gnjati ali šunke, na šunko potresemo peteršilj, dodamo kisle kumarice in banane. Vse skupaj povijemo v rulado ali spnemo z zobotrebcem. Zrezke opečemo na vročem olju z vseh strani. Zrezke zložimo v jensko posodo, jih prelijemo s polovico juhe, ki ji dodamo še paradižnikovo mezgo. Med dušenjem prilivamo še juho po potrebi, dokler ne postane meso mehko. Na koncu dodamo kislo smetano in še malo povremo. Za boljši okus dodamo lahko še narezane in na maščobi popražene šampinjone ter malo jušne kocke. Poleg ponudimo kruhove cmoke ali krompirjeve ocvrtke in odlično sezonsko zeleno solato z naribano jajcem.

Sladoledna sladica

Sestavine: 1 l kavnega sladoleda, 1 vanilin sladkor, pol dl sladke smetane, 1 dl ruma.

Priprava: Model obložimo s kavnim sladoledom, ga napolnimo s tolčeno sladko smetano, ki smo ji dodali vanilin sladkor in rum. Postavimo ga v hladilnik za kakšno uro. Nato ga zvrnemo na krožnik in okrasimo s sladko smetano. Obložimo ga še z otroškimi piškoti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / četrtek, 7. julij 2022 / 12:52

Gorenjski oktet očaral Švico

Gorenjski oktet se je zadnji junijski konec tedna udeležil šestega mednarodnega srečanja moških zborov Vallée de Joux v Švici.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 19. januar 2007 / 06:00

Sedmica: Švica pod Karavankami

V ponedeljek, ko se je iz obtoka pred evrom umaknila nacionalna valuta in so bile oči evropske javnosti zazrte v Ljubljano, se je za Slovenijo čas za trenutek ustavil. Po pisanju Tonet...

GG Plus / petek, 19. januar 2007 / 06:00

Glavni krivec "večni nezadovoljnež"

Vse zadeve v zvezi s projektoma Platon in ISOFOV so zakonite in pregledne, je na sestanku zaposlenih v sredo zatrdil dekan fakultete za organizacijske vede dr. Robert Leskovar.

GG Plus / petek, 19. januar 2007 / 06:00

Med sosedi 21

Osrednji dogodek, pomemben za Slovence v zamejstvu, je bil torkova prva seja sveta za Slovence v zamejstvu v Ljubljani, ki jo je vodil predsednik vlade Janez Janša. Svet je...

GG Plus / petek, 19. januar 2007 / 06:00

Reci mi kar Ana

Takrat nisem vedela, da se pred menoj začenjajo najbolj kruti in težki meseci življenja ...

GG Plus / petek, 19. januar 2007 / 06:00

Iz starih časov: Lan za prejo

Ker se zdi, da je Gorenjski glas edini (?), ki še neguje starodavno tradicijo preje, ne bo napak, če o njej zapišemo še katero. »Pred kakimi sto leti in še preje se je vsa gorenjska stra...