Jedi za pomladne dni (5)

Priprava belušev

Bele beluše moramo vedno temeljito olupiti, ker imajo debelo, olesenelo lupino, zelene beluše pa lupimo samo spodaj. Bele beluše pripravimo šele pred kuhanjem, ker se zelo hitro izsušijo. Belih belušev nikoli ne kuhamo v aluminijastih posodah, ker oksidirajo. Beluševih glavic nikoli ne prelivamo z omako in ne posipavamo z drugimi dodatki.

Beluši z omako

Sestavine: 60 dag belih belušev, pol glavice čebule, kapre, kreša po želji, 1 kisla kumarica, sok limone, 2 žlici olja, sol, poper, 1 limona, 2 trdo kuhani jajci, peteršilj, 1 dl vinskega kisa, 1 žlička gorčice.

Priprava: Beluše odcedimo in jih nadevamo na krožnike, okrasimo jih z rezinami limone, peteršiljem, prelijemo s pripravljeno omako. Priprava omake: Čebulo, peteršilj, kapre, krešo, kisle kumarice in trdo kuhana jajca dobro sesekljamo. Dodamo sol, poper, gorčico, olje in kis. Dobro zmešamo.

Beluševa kremna juha

Sestavine: 50 dag belušev, 1 l kostne juhe, 1 l vode, v kateri so se kuhali beluši, 6 dag masla, 4 dag moke, malo muškatnega oreška, sol, poper, sok 1 limone, 1 rumenjak, pol dl sladke smetane.

Priprava: Naredimo belo jušno osnovo in jo zalijemo z vodo, v kateri so se kuhali beluši, in kostno juho. Osnovi dodamo očiščene in oprane beluševe olupke. Ko so mehki, jih pretlačimo, dodamo posebej skuhane beluševe vršičke, popramo, okisamo z limoninim sokom in začinimo z muškatnim oreškom. Pred serviranje juho še legiramo (z jajčnim rumenjakom in sladko smetano).

Beluši s holandsko omako in krešo

Sestavine: 80 dag belih belušev, 10 dag masla ali margarine, 1 žlička sladkorja, pol dl belega vina, pol limone, sol, poper, 2 rumenjaka.

Priprava: Beluše olupimo in jim odrežemo olesenele dele. Skuhamo jih v slanem kropu, ki smo mu dodali še sladkor, nekoliko masla in vino. Preostalo maščobo raztopimo. V posodo damo vino, kis, limonin sok, sol, poper in kuhamo, da tekočina nekoliko izpari ter ohladimo. Nato dodamo rumenjaka in stepamo nad vročo vodno kopeljo, da se omaka zgosti, postopoma primešamo še žlico ali dve vode in nazadnje raztopljeno maslo. Krešo operemo, osušimo, sesekljamo in dodamo k omaki. Beluše vzamemo iz vode in jih odcedimo. Naložimo jih na krožnik in prelijemo s pripravljeno omako. Poleg lahko ponudimo slan krompir.

Belušev zrezek

Sestavine: 30 dag belušev, 40 dag krompirja, in kuhano ali paljeno testo iz 2 dl vode, 18 dag moke, 7 dag masla, 2 do 3 jajca, muškatni orešek, sol, poper.

Priprava: Paljeno testo naredimo tako, da damo v kotliček vodo in maslo, zavremo, vsujemo še moko in kuhamo, da se iz tega naredi cmok in se testo loči od posode. Kuhanemu testu dodamo še jajca eno za drugim in pretlačen kuhan krompir ter drobno narezane beluše. Vse začinimo, premešamo, oblikujemo v zrezke, ki jih dunajsko paniramo. Ocvremo jih v vročem olju. Serviramo jih lahko s kakšno omako in sestavljeno solato.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 23. junij 2009 / 07:00

Mesec kolesarstva

Junij je na domači sceni mesec kolesarstva. Začel se je pravzaprav zadnji konec tedna v maju, ko je v Kranju najprej potekala VN Kranja, dan kasneje pa še dirka po ulicah Kranja. Cestni kolesarji...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 23. april 2008 / 07:00

Prijeli vlomilca v banko

Jesenice - Jeseniški policisti so v sredo zjutraj med vlomom v banko prijeli 21-letnega Jeseničana. Ob 4.07 se je v Abanki na Jesenicah sprožil tihi alarm, zato se je tja takoj odprav...

Žirovnica / sreda, 23. april 2008 / 07:00

O sofinanciranju prireditev kasneje

Žirovnica - Žirovniški občinski svetniki so na zadnji seji obravnavali pravilnik o sofinanciranju turističnih prireditev iz občinskega proračuna, ki pa ga je župan Leopold Pog...

Bled / sreda, 23. april 2008 / 07:00

Odprli bodo športno rekreativni center

Ribno pri Bledu - Pri hotelu Ribno bi morali minulo soboto odpreti nov športno-rekreativni center, kjer so uredili pet peščenih teniških igrišč z možnostjo igranja tenisa pod ref...

Zanimivosti / sreda, 23. april 2008 / 07:00

Zvesti krvodajalci v Tržiču

Bistrica pri Tržiču - Območno združenje RK Tržič je pripravilo prvo letošnjo krvodajalsko akcijo, ki jo je v dveh dneh obiskalo 223 darovalcev. Že v četrtek do 10. ure so našteli...

Kranj / sreda, 23. april 2008 / 07:00

Vojaškim obveznikom o njihovi dolžnosti

Kranj - V začetku aprila so pričeli v UO Kranj seznanjati vojaške obveznike letnika 1990 z vojaško dolžnostjo. Prijazno jih je gostil Center srednjih šol v Škofji Loki. Z odzivom...