Brazilski oreški
Brazilski oreški so divji oreški v pravem pomenu besede. Rastejo na deset metrov visokem drevesu in skoraj eno leto preteče, preden se iz cvetov razvijejo plodovi.
Drevo zraste do 50 metrov in obrodi po desetem letu starosti. Drevesa rastejo v pragozdovih ob Amazonki v Braziliji, večina jedrc, ki pridejo na trg, pa zraste prav v teh divjih in samoniklih območjih, kakor jih je ustvarila narava. Danes so brazilski oreški naprodaj skoraj v vsaki bolje založeni trgovini, kupimo pa lahko oluščene ali pa v lupini. Pri nakupu oluščenih jedrc je preizkus okusa skoraj nujen, če je to seveda možno, ker so velikokrat žarka. Prav zaradi tega jih je najbolje kupovati v manjših količinah, razen če so v lupini, kjer se ohranijo na suhem in hladnem mestu tudi eno leto. Oluščene hranimo v dobro zaprti posodi najbolje kar v hladilniku, kjer se ohranijo do dveh mesecev, lahko pa jih tudi zamrznemo, da še podaljšamo njihovo obstojnost. Uživamo jih lahko presne, najbolj okusni in aromatični pa so praženi, ki pa na žalost premorejo le del hranilnosti surovih. Lahko jih zmeljemo ali sesekljamo in uporabimo za kolače ter sladice, vendar pa so zelo okusni tudi v pikantnih jedeh. Dodajamo jih solatam praženim jedem, testeninam in celo ribam.
Testenine s paradižnikom in brazilskimi oreški
Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag najljubših testenin, 35 dag pelatov, 1 šopek sveže bazilike, 3 stroke česna, 10 dag oluščenih brazilskih oreškov, 2 žlici najboljšega oljčnega olja, sol, sveže mlet poper in nariban parmezan po okusu.
Testenine skuhajte al dente v slanem kropu in jih odcedite. Medtem v električnem mešalniku čim bolj drobno zmeljite brazilske oreške skupaj z olupljenim česnom, dodajte pelate, baziliko in oljčno olje ter zmeljite v gladko omako. Tako pripravljeno omako solite in popoprajte po okusu, jo zavrite v večji posodi ter primešajte kuhane testenine. Po okusu potresite s parmezanom potem pa takoj na mizo.
Račje prsi z brazilskimi oreški
Za 4 osebe potrebujemo: 80 dag račjih prsi brez kosti, 3 žlice drobno zmletih brazilskih oreškov, 3 žlice sezamovega olja, 2 žlici sojine omake, sveže stisnjen sok pol limone in sol.
Račje prsi razdelite na štiri dele, jih nasolite, natrite z brazilskimi oreški in položite v pekač. Prelijte jih z marinado iz sezamovega olja in sojine omake in jih v na 180 stopinj ogreti pečici pecite 45 minut in medtem meso po potrebi polivajte z vodo. Pečeno meso naložite na krožnike, prelijte z omako, ki je nastala med peko, in postrezite s pečenim krompirjem, ki ga lahko spečete tudi zraven mesa, kjer bo dobil še posebno dober okus in aromo.
File jelena z brazilskimi oreški in balzamičnim kisom
Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg jelenovega fileja,10 dag oluščenih brazilskih oreškov, 1 žlico olja, 1 žlico masla, pol žlice moke, 2 dl mesne juhe, 2 žlici najboljšega balzamičnega kisa, sol in sveže mlet poper.
Jelenove fileje natrite s soljo in poprom ter jih povaljajte v zmletih brazilskih oreških. Na vročem olju jih z vseh strani opecite, dodajte maslo in moko, ju malo popražite in zalijte z mesno juho ter balzamičnim kisom. Na močnem ognju dušite toliko časa, da se omaka zgosti, meso vzemite iz omake in ga narežite na rezine. Rezine mesa zložite na krožnik, jih prelijte z omako in postrezite s pirejem iz bučk in krompirja.
Pečen ananas z brazilskimi oreški in medom
Za 4 osebe potrebujemo: 2 manjša sveža ananasa, 1 žlico masla, 3 žlice grobo zdrobljenih brazilskih oreškov, 2 žlici medu.
Ananasa olupite, odstranite stržen in ju narežite na kolobarje. V ponvi razpustite maslo in na njem opecite kolobarje ananasa. Opečene kolobarje prelagajte na krožnik. Na preostalem maslu popražite zdrobljene brazilske oreške, dodajte med in malo vode ter dobro prevrite, da dobite gostljato omako. Tako pripravljeno omako prelijte prek ananasovih kolobarjev, razdelite in takoj postrezite.