Jedi za velikonočne dni

Pikantna štruca na rukoli

Sestavine: Štruca francoskega kruha, 20 dag masla, 5 sardel, 10 dag edamca ali kakšnega drugega trdega sira, malo paprike in drobnjak.

Priprava: Maslo in na drobno sesekljane sardele dobro umešamo. Štruci obrežemo skorjo in jo narežemo na rezine. Premažemo jih s sardelnim maslom in znova sestavimo, da dobimo štručko, ki jo tudi po zunanji strani premažemo s sardelnim maslom. Z vilicami naredimo zareze, (da ustvarimo vtis skorje). Preostalo sardelno maslo napolnimo v dresirno vrečko in z njo nabrizgamo vejice. Iz drobno naribanega sira naredimo majhne gobice, klobuke jim obarvamo s papriko v prahu. Drobno narezan sir postavimo kot mah, gobice kot okras razporedimo okoli debla. Pod deblo naložimo začinjeno rukolo.

Petelinova juha z zelenjavo in mesom

Sestavine: Polovica domačega petelina, 20 dag jušne zelenjave, korenje, zelena, por, sol, poper, jušna kocka, srednje velika čebula, peteršilj.

Priprava: Iz mesa, zelenjave in na štedilnikovi plošči popečene čebule ter začimb skuhamo dobro juho. Meso poljubno narežemo, prav tako tudi jušno zelenjavo. Zelenjavo in meso damo v vročo in precejeno juho in serviramo.

Narastek iz mladih bučk

Sestavine: 2 plasti listnatega testa, 3 dl kisle smetane, 30 dag mladih bučk, sol, poper, listi bazilike in komarčka, 25 dag skute, 4 jajca.

Priprava: Model namažemo z maščobo, vložimo plast razvaljanega testa, tako da gleda nekoliko iz modela. V model nalijemo nadev. Kislo smetano zmešamo s celimi jajci, začinimo, dodamo na kolobarje narezane cukine, skuto ter dobro premešamo. Pokrijemo s testom, ki smo ga zapognili nazaj, premažemo z rojalom - kisla smetana in jajca. V pečici pečemo približno 45 minut pri temperaturi 170 stopinj Celzija.

Svinjski file v sezamovi omaki

Sestavine: 8 svinjskih filejev, sol, 4 dag margarine, 4 dag sezama, 3 dl svetle mesne omake, 4 šalotke, sir, kisla smetana.

Priprava: Fileje narahlo potolčemo in opečemo na vroči maščobi. Maščobo odlijemo in dodamo sezam, popražimo in prilijemo svetlo omako, dušimo do mehkega, začinimo in dodamo sir. Omako podlijemo pod fileje. Poleg ponudimo krompirjeve ali mandljeve krokete.

Melisin parfe - zmrzlina

Sestavine: 3 jajca, 8 dag sladkorja v prahu, 1 dl mleka, melisa, 8 dag kristalnega sladkorja, 3 dl sladke smetane.

Priprava: Rumenjake s sladkorjem v prahu penasto umešamo, zalijemo z mlekom, postavimo nad soparo in stepamo pri 70 stopinjah Celzija, da uničimo morebitno salmonelo, nato odstavimo in maso ohladimo. Iz beljakov stepemo čvrst sneg, vanj postopoma vtepemo kristalni sladkor. Stepemo še sladko smetano. Vse sestavine narahlo premešamo, dodamo še sesekljano meliso. Pripravljeno maso damo v z oljem premazan model in jo za nekaj ur postavimo v zamrzovalnik. Dobro ohlajeno narežemo in poljubno okrasimo s sladko smetano ter sadjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / petek, 7. december 2018 / 14:34

Jeseniške novice, št. 18

Jeseniške novice, 7. december 2018, št. 18

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 18. marec 2008 / 07:00

Praznik glasbe in veselja

Od 23. do 25. maja bo v Preddvoru glasbena prireditev Praznik glasbe in veselja.

Splošno / torek, 18. marec 2008 / 07:00

Upokojenci so zborovali

Društvo upokojencev Preddvor se je 8. marca zbralo na občnem zboru. Od 591 članov, kolikor jih šteje društvo, jih je na srečanje v domu krajanov prišlo kar 160. Najprej so prisluhnili kulturnemu...

Splošno / torek, 18. marec 2008 / 07:00

Posmodulja za predjed hotelskim gostom

Člani turističnega krožka na OŠ Matije Valjavca bodo letos znova sodelovali na Festivalu Turizmu pomaga lastna glava, ki ga že dvaindvajsetič organizira Turistična zveza Slovenije.

Splošno / torek, 18. marec 2008 / 07:00

Preddvor pred veliko nočjo

15. marca je prostor ob hotelu Bor in gradu Hrib znova praznično zaživel. V pripravah na veliko noč je od 11. ure naprej v paviljonu najprej potekala delavnica velikonočnih okraskov, od 13....

Splošno / torek, 18. marec 2008 / 07:00

Gašperji praznujejo

Ansambel Gašperji praznuje letos 30-letnico nastopanja.