Jedi za velikonočne dni

Pikantna štruca na rukoli

Sestavine: Štruca francoskega kruha, 20 dag masla, 5 sardel, 10 dag edamca ali kakšnega drugega trdega sira, malo paprike in drobnjak.

Priprava: Maslo in na drobno sesekljane sardele dobro umešamo. Štruci obrežemo skorjo in jo narežemo na rezine. Premažemo jih s sardelnim maslom in znova sestavimo, da dobimo štručko, ki jo tudi po zunanji strani premažemo s sardelnim maslom. Z vilicami naredimo zareze, (da ustvarimo vtis skorje). Preostalo sardelno maslo napolnimo v dresirno vrečko in z njo nabrizgamo vejice. Iz drobno naribanega sira naredimo majhne gobice, klobuke jim obarvamo s papriko v prahu. Drobno narezan sir postavimo kot mah, gobice kot okras razporedimo okoli debla. Pod deblo naložimo začinjeno rukolo.

Petelinova juha z zelenjavo in mesom

Sestavine: Polovica domačega petelina, 20 dag jušne zelenjave, korenje, zelena, por, sol, poper, jušna kocka, srednje velika čebula, peteršilj.

Priprava: Iz mesa, zelenjave in na štedilnikovi plošči popečene čebule ter začimb skuhamo dobro juho. Meso poljubno narežemo, prav tako tudi jušno zelenjavo. Zelenjavo in meso damo v vročo in precejeno juho in serviramo.

Narastek iz mladih bučk

Sestavine: 2 plasti listnatega testa, 3 dl kisle smetane, 30 dag mladih bučk, sol, poper, listi bazilike in komarčka, 25 dag skute, 4 jajca.

Priprava: Model namažemo z maščobo, vložimo plast razvaljanega testa, tako da gleda nekoliko iz modela. V model nalijemo nadev. Kislo smetano zmešamo s celimi jajci, začinimo, dodamo na kolobarje narezane cukine, skuto ter dobro premešamo. Pokrijemo s testom, ki smo ga zapognili nazaj, premažemo z rojalom - kisla smetana in jajca. V pečici pečemo približno 45 minut pri temperaturi 170 stopinj Celzija.

Svinjski file v sezamovi omaki

Sestavine: 8 svinjskih filejev, sol, 4 dag margarine, 4 dag sezama, 3 dl svetle mesne omake, 4 šalotke, sir, kisla smetana.

Priprava: Fileje narahlo potolčemo in opečemo na vroči maščobi. Maščobo odlijemo in dodamo sezam, popražimo in prilijemo svetlo omako, dušimo do mehkega, začinimo in dodamo sir. Omako podlijemo pod fileje. Poleg ponudimo krompirjeve ali mandljeve krokete.

Melisin parfe - zmrzlina

Sestavine: 3 jajca, 8 dag sladkorja v prahu, 1 dl mleka, melisa, 8 dag kristalnega sladkorja, 3 dl sladke smetane.

Priprava: Rumenjake s sladkorjem v prahu penasto umešamo, zalijemo z mlekom, postavimo nad soparo in stepamo pri 70 stopinjah Celzija, da uničimo morebitno salmonelo, nato odstavimo in maso ohladimo. Iz beljakov stepemo čvrst sneg, vanj postopoma vtepemo kristalni sladkor. Stepemo še sladko smetano. Vse sestavine narahlo premešamo, dodamo še sesekljano meliso. Pripravljeno maso damo v z oljem premazan model in jo za nekaj ur postavimo v zamrzovalnik. Dobro ohlajeno narežemo in poljubno okrasimo s sladko smetano ter sadjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / torek, 25. december 2007 / 07:00

Nova govorica

Audi v novi limuzini A4 povzema vso najsodobnejšo hišno tehnologijo.

Objavljeno na isti dan


Bled / sreda, 7. julij 2010 / 07:00

Novi zakon prinaša tudi razvojne usmeritve

Bled - S postopkom sprejemanja predloga zakona o Triglavskem narodnem parku, ki ga je državni zbor sprejel sredi junija, se je na svoji zadnji seji seznanil tudi javni zavod Trig...

Slovenija / sreda, 7. julij 2010 / 07:00

Maša za žrtve povojnih pobojev

Kočevje - Ob grobišču pod Krenom v Kočevskem Rogu je v nedeljo potekala slovesnost z obletno mašo za žrtve revolucionarnega nasilja. Somaševanje je vodil ljubljanski nadškof metr...

Kronika / sreda, 7. julij 2010 / 07:00

Sojenje Florjančiču in drugim preložili

Višje sodišče v Ljubljani bo odločilo, kje bodo sodili nekdanjemu dekanu Fakultete za organizacijske vede Jožetu Florjančiču in štirim soobtoženim. Tožilstvo jim očita zlorabo položaja ali pravic, Flo...

Avtomobilizem / sreda, 7. julij 2010 / 07:00

Na vožnjo s pametjo v rokah

Pripravimo se na daljšo vožnjo v vročih poletnih dneh.

Mularija / sreda, 7. julij 2010 / 07:00

Čas je dragocen

V počitniških dneh v številnih krajih prirejajo oratorije, ki letos potekajo pod geslom Pazi, čas. V župniji Škofja Loka se je zaključil v nedeljo.