Jedi za velikonočne dni

Pikantna štruca na rukoli

Sestavine: Štruca francoskega kruha, 20 dag masla, 5 sardel, 10 dag edamca ali kakšnega drugega trdega sira, malo paprike in drobnjak.

Priprava: Maslo in na drobno sesekljane sardele dobro umešamo. Štruci obrežemo skorjo in jo narežemo na rezine. Premažemo jih s sardelnim maslom in znova sestavimo, da dobimo štručko, ki jo tudi po zunanji strani premažemo s sardelnim maslom. Z vilicami naredimo zareze, (da ustvarimo vtis skorje). Preostalo sardelno maslo napolnimo v dresirno vrečko in z njo nabrizgamo vejice. Iz drobno naribanega sira naredimo majhne gobice, klobuke jim obarvamo s papriko v prahu. Drobno narezan sir postavimo kot mah, gobice kot okras razporedimo okoli debla. Pod deblo naložimo začinjeno rukolo.

Petelinova juha z zelenjavo in mesom

Sestavine: Polovica domačega petelina, 20 dag jušne zelenjave, korenje, zelena, por, sol, poper, jušna kocka, srednje velika čebula, peteršilj.

Priprava: Iz mesa, zelenjave in na štedilnikovi plošči popečene čebule ter začimb skuhamo dobro juho. Meso poljubno narežemo, prav tako tudi jušno zelenjavo. Zelenjavo in meso damo v vročo in precejeno juho in serviramo.

Narastek iz mladih bučk

Sestavine: 2 plasti listnatega testa, 3 dl kisle smetane, 30 dag mladih bučk, sol, poper, listi bazilike in komarčka, 25 dag skute, 4 jajca.

Priprava: Model namažemo z maščobo, vložimo plast razvaljanega testa, tako da gleda nekoliko iz modela. V model nalijemo nadev. Kislo smetano zmešamo s celimi jajci, začinimo, dodamo na kolobarje narezane cukine, skuto ter dobro premešamo. Pokrijemo s testom, ki smo ga zapognili nazaj, premažemo z rojalom - kisla smetana in jajca. V pečici pečemo približno 45 minut pri temperaturi 170 stopinj Celzija.

Svinjski file v sezamovi omaki

Sestavine: 8 svinjskih filejev, sol, 4 dag margarine, 4 dag sezama, 3 dl svetle mesne omake, 4 šalotke, sir, kisla smetana.

Priprava: Fileje narahlo potolčemo in opečemo na vroči maščobi. Maščobo odlijemo in dodamo sezam, popražimo in prilijemo svetlo omako, dušimo do mehkega, začinimo in dodamo sir. Omako podlijemo pod fileje. Poleg ponudimo krompirjeve ali mandljeve krokete.

Melisin parfe - zmrzlina

Sestavine: 3 jajca, 8 dag sladkorja v prahu, 1 dl mleka, melisa, 8 dag kristalnega sladkorja, 3 dl sladke smetane.

Priprava: Rumenjake s sladkorjem v prahu penasto umešamo, zalijemo z mlekom, postavimo nad soparo in stepamo pri 70 stopinjah Celzija, da uničimo morebitno salmonelo, nato odstavimo in maso ohladimo. Iz beljakov stepemo čvrst sneg, vanj postopoma vtepemo kristalni sladkor. Stepemo še sladko smetano. Vse sestavine narahlo premešamo, dodamo še sesekljano meliso. Pripravljeno maso damo v z oljem premazan model in jo za nekaj ur postavimo v zamrzovalnik. Dobro ohlajeno narežemo in poljubno okrasimo s sladko smetano ter sadjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 10. september 2019 / 06:54

V drugi ligi še naprej vodi Kalcer Radomlje

Kranj – V drugi slovenski nogometni ligi so odigrali tekme 7. kroga. Nogometaši Kalcer Radomlje so v gosteh s 3:1 premagali domači Jadran Dekani in so še naprej vodilni na lestvici. Jutri jih čaka...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 8. december 2006 / 06:00

Od lepe sosede do nove diskoteke

Maribor je gostil finalno prireditev za izbor Lepe sosede 2006 in naslov najlepše v soseski je šel v roke mladi Domžalčanki, Blejci pa so minuli teden na novo odprli diskoteko, ki je svoja vrata sicer...

Prosti čas / petek, 8. december 2006 / 06:00

Nominator 227

Prazniki in obletnice, še sploh bolj osebne vrste, povedo, kako zelo hitro je minljivo leto, če ne kar celo obdobje. In morda gre res življenje prehitro naokoli. Šele ko se ob praznovanj...

Prosti čas / petek, 8. december 2006 / 06:00

Brat vse vidi, Brat vse ve: Kako se počutiš kravica?

Krava pri psihiatru ali psihiater v štali

Kranj / petek, 8. december 2006 / 06:00

Intima v zrcalu njunih slik

Kranj - V preddverju Zavarovalnice Triglav, Območne enote Kranj razstavlja zakonski par, Irena Jeras Dimovska in Boge Dimovski. Oba sta diplomanta slikarstva na Akad...

Kultura / petek, 8. december 2006 / 06:00

Razstava prinaša veliko novega

Akademski slikar Franc Novinc razstavlja na Godešiču, kjer živi in dela. Razstavljenih je 45 del, od tega več kot polovica prvič.