Jedi za velikonočne dni

Pikantna štruca na rukoli

Sestavine: Štruca francoskega kruha, 20 dag masla, 5 sardel, 10 dag edamca ali kakšnega drugega trdega sira, malo paprike in drobnjak.

Priprava: Maslo in na drobno sesekljane sardele dobro umešamo. Štruci obrežemo skorjo in jo narežemo na rezine. Premažemo jih s sardelnim maslom in znova sestavimo, da dobimo štručko, ki jo tudi po zunanji strani premažemo s sardelnim maslom. Z vilicami naredimo zareze, (da ustvarimo vtis skorje). Preostalo sardelno maslo napolnimo v dresirno vrečko in z njo nabrizgamo vejice. Iz drobno naribanega sira naredimo majhne gobice, klobuke jim obarvamo s papriko v prahu. Drobno narezan sir postavimo kot mah, gobice kot okras razporedimo okoli debla. Pod deblo naložimo začinjeno rukolo.

Petelinova juha z zelenjavo in mesom

Sestavine: Polovica domačega petelina, 20 dag jušne zelenjave, korenje, zelena, por, sol, poper, jušna kocka, srednje velika čebula, peteršilj.

Priprava: Iz mesa, zelenjave in na štedilnikovi plošči popečene čebule ter začimb skuhamo dobro juho. Meso poljubno narežemo, prav tako tudi jušno zelenjavo. Zelenjavo in meso damo v vročo in precejeno juho in serviramo.

Narastek iz mladih bučk

Sestavine: 2 plasti listnatega testa, 3 dl kisle smetane, 30 dag mladih bučk, sol, poper, listi bazilike in komarčka, 25 dag skute, 4 jajca.

Priprava: Model namažemo z maščobo, vložimo plast razvaljanega testa, tako da gleda nekoliko iz modela. V model nalijemo nadev. Kislo smetano zmešamo s celimi jajci, začinimo, dodamo na kolobarje narezane cukine, skuto ter dobro premešamo. Pokrijemo s testom, ki smo ga zapognili nazaj, premažemo z rojalom - kisla smetana in jajca. V pečici pečemo približno 45 minut pri temperaturi 170 stopinj Celzija.

Svinjski file v sezamovi omaki

Sestavine: 8 svinjskih filejev, sol, 4 dag margarine, 4 dag sezama, 3 dl svetle mesne omake, 4 šalotke, sir, kisla smetana.

Priprava: Fileje narahlo potolčemo in opečemo na vroči maščobi. Maščobo odlijemo in dodamo sezam, popražimo in prilijemo svetlo omako, dušimo do mehkega, začinimo in dodamo sir. Omako podlijemo pod fileje. Poleg ponudimo krompirjeve ali mandljeve krokete.

Melisin parfe - zmrzlina

Sestavine: 3 jajca, 8 dag sladkorja v prahu, 1 dl mleka, melisa, 8 dag kristalnega sladkorja, 3 dl sladke smetane.

Priprava: Rumenjake s sladkorjem v prahu penasto umešamo, zalijemo z mlekom, postavimo nad soparo in stepamo pri 70 stopinjah Celzija, da uničimo morebitno salmonelo, nato odstavimo in maso ohladimo. Iz beljakov stepemo čvrst sneg, vanj postopoma vtepemo kristalni sladkor. Stepemo še sladko smetano. Vse sestavine narahlo premešamo, dodamo še sesekljano meliso. Pripravljeno maso damo v z oljem premazan model in jo za nekaj ur postavimo v zamrzovalnik. Dobro ohlajeno narežemo in poljubno okrasimo s sladko smetano ter sadjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 21. junij 2010 / 07:00

Maša dvajsetega stoletja

»Po vsem tem je nemara že jasno, zakaj sem šel na nogometno tekmo. Naj je še tako površno, je vendarle res: nogomet – to druženje ljudi okrog večne Neznanke – je moja sekularizirana vera. Stadion...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 14. september 2011 / 07:00

Obvoznica, igrišča odpadki

Prebivalci Blejske Dobrave pravijo, da potrebujejo obvoznico mimo Lipc, da je premalo otroških igrišč, biološke odpadke bodo pa kompostirali sami.

Zanimivosti / sreda, 14. september 2011 / 07:00

Zvesti Gorenjskemu glasu

Marija (76) in Filip Urh (80) sta doma v lepo urejeni hiši v predelu Radovljice, ki je malo odmaknjen od strnjenega dela naselja. Filip, ki je bil rojen pod Rati...

Gospodarstvo / sreda, 14. september 2011 / 07:00

Siliranje koruze

Kranj - "Zelo važno je, da koruzo siliramo, ko je ravno prav zrela. Celotna rastlina naj vsebuje še 33 do 35 odstotkov vlage. Če je prezrela oz. presuha, se težje tlači, že na stoje...

Nasveti / sreda, 14. september 2011 / 07:00

Priprava orodja (4)

Ob koncu vojne, leta 1918, pa je med vojaško zapuščino, ki je ležala vsepovsod ob cestah, tedaj 14-letni Francelj našel pod savskim mostom v Kranju »meh«, prenosljivo kovaško napravo, na kateri s...

GG Plus / sreda, 14. september 2011 / 07:00

Bosonogi biatlonec

Športnik iz Ihana se je tega nenavadnega dogodka nameraval udeležiti že lani, a termin zanj ni bil ugoden. Tokrat je vendarle šlo. »Odločitev o tem, da grem zraven, je padla že zgolj...