Jedi za velikonočne dni

Pikantna štruca na rukoli

Sestavine: Štruca francoskega kruha, 20 dag masla, 5 sardel, 10 dag edamca ali kakšnega drugega trdega sira, malo paprike in drobnjak.

Priprava: Maslo in na drobno sesekljane sardele dobro umešamo. Štruci obrežemo skorjo in jo narežemo na rezine. Premažemo jih s sardelnim maslom in znova sestavimo, da dobimo štručko, ki jo tudi po zunanji strani premažemo s sardelnim maslom. Z vilicami naredimo zareze, (da ustvarimo vtis skorje). Preostalo sardelno maslo napolnimo v dresirno vrečko in z njo nabrizgamo vejice. Iz drobno naribanega sira naredimo majhne gobice, klobuke jim obarvamo s papriko v prahu. Drobno narezan sir postavimo kot mah, gobice kot okras razporedimo okoli debla. Pod deblo naložimo začinjeno rukolo.

Petelinova juha z zelenjavo in mesom

Sestavine: Polovica domačega petelina, 20 dag jušne zelenjave, korenje, zelena, por, sol, poper, jušna kocka, srednje velika čebula, peteršilj.

Priprava: Iz mesa, zelenjave in na štedilnikovi plošči popečene čebule ter začimb skuhamo dobro juho. Meso poljubno narežemo, prav tako tudi jušno zelenjavo. Zelenjavo in meso damo v vročo in precejeno juho in serviramo.

Narastek iz mladih bučk

Sestavine: 2 plasti listnatega testa, 3 dl kisle smetane, 30 dag mladih bučk, sol, poper, listi bazilike in komarčka, 25 dag skute, 4 jajca.

Priprava: Model namažemo z maščobo, vložimo plast razvaljanega testa, tako da gleda nekoliko iz modela. V model nalijemo nadev. Kislo smetano zmešamo s celimi jajci, začinimo, dodamo na kolobarje narezane cukine, skuto ter dobro premešamo. Pokrijemo s testom, ki smo ga zapognili nazaj, premažemo z rojalom - kisla smetana in jajca. V pečici pečemo približno 45 minut pri temperaturi 170 stopinj Celzija.

Svinjski file v sezamovi omaki

Sestavine: 8 svinjskih filejev, sol, 4 dag margarine, 4 dag sezama, 3 dl svetle mesne omake, 4 šalotke, sir, kisla smetana.

Priprava: Fileje narahlo potolčemo in opečemo na vroči maščobi. Maščobo odlijemo in dodamo sezam, popražimo in prilijemo svetlo omako, dušimo do mehkega, začinimo in dodamo sir. Omako podlijemo pod fileje. Poleg ponudimo krompirjeve ali mandljeve krokete.

Melisin parfe - zmrzlina

Sestavine: 3 jajca, 8 dag sladkorja v prahu, 1 dl mleka, melisa, 8 dag kristalnega sladkorja, 3 dl sladke smetane.

Priprava: Rumenjake s sladkorjem v prahu penasto umešamo, zalijemo z mlekom, postavimo nad soparo in stepamo pri 70 stopinjah Celzija, da uničimo morebitno salmonelo, nato odstavimo in maso ohladimo. Iz beljakov stepemo čvrst sneg, vanj postopoma vtepemo kristalni sladkor. Stepemo še sladko smetano. Vse sestavine narahlo premešamo, dodamo še sesekljano meliso. Pripravljeno maso damo v z oljem premazan model in jo za nekaj ur postavimo v zamrzovalnik. Dobro ohlajeno narežemo in poljubno okrasimo s sladko smetano ter sadjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 12. avgust 2008 / 07:00

SKB bo nagradila dobitnike olimpijskih medalj

Ljubljana - SKB, ki je že petnajst let generalna pokroviteljica Olimpijskega komiteja Slovenije, je vsakemu članu slovenske reprezentance pred odhodom na olimpijske igre v Peking...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 16. april 2013 / 07:00

Država naj popravi napako

Ljubljana - Več kot 8300 davčnih zavezancev, ki so že prejeli informativni izračun dohodnine za leto 2012, bi izračunu moralo ugovarjati, ker je davčna uprava (Durs) v izračun za...

Šport / torek, 16. april 2013 / 07:00

Finale brez prvakov

Škofja Loka - S finalnim turnirjem na Vrhniki se bo konec tega tedna zaključilo državno prvenstvo v dvoranskem hokeju. Naslova ne bo branila ekipa škofjeloškega Insporta, ki jo j...

Zanimivosti / torek, 16. april 2013 / 07:00

Med finalistkami natečaja za destinacijo odličnosti

Radovljica - Radol´ca je med tremi finalistkami natečaja za destinacijo odličnosti, ki jo v okviru istoimenskega evropskega projekta pri nas že šesto leto zapored organizira javn...

Šport / torek, 16. april 2013 / 07:00

Mornar BS prvi, Triglav presenetil

Kranj - Štiridnevni turnir mladih vaterpolistov, ki je od četrtka do nedelje potekal v pokritem olimpijskem bazenu v Kranju, je postregel z vrsto zanimivih rezultatov. Vse tekme,...

Domžale / torek, 16. april 2013 / 07:00

Za prizidek milijon evrov

Naložbo v največji domžalski osnovni šoli je občina v celoti plačala sama, dodatne prostore pa so v šoli zelo težko pričakovali.