Mleko dražje povsod po Evropi

Najnovejše podražitve mleka in mlečnih izdelkov najbrž niso zadnje v letošnjem letu.

Kranj – Najnovejši val podražitev je zajel tudi mleko in mlečne izdelke, ki so jih vse slovenske mlekarne zvišale za od 12 do 16 odstotkov. Vzrokov za zadnjo podražitev je več, med njimi pa izstopajo predvsem višje cene surovega mleka in dražji energenti.

Po besedah Ivane Valjavec, predsednice gospodarsko interesnega združenja mlekarstva Slovenije, je bila izrazitejša rast cen surovega mleka opazna že več mesecev, v minulem letu pa so se skupaj povišale za 22 odstotkov. »Poleg višje cene surovega mleka so na zadnjo podražitev vplivale tudi višje cene energentov, ne smemo pa zanemariti niti dejstva, da v Evropi ni več velikih zalog mleka v prahu, ki ga je bilo še pred dvema letoma okoli 300 tisoč ton, in surovega masla. Te zaloge so zaradi povečanega povpraševanja pošle,« opozarja Valjavčeva. Mleko in mlečni izdelki so se lani sicer dražili v vseh evropskih državah, odkupne cene, ki jih ponujajo slovenske mlekarne, pa se že približujejo tistim, ki jih slovenski pridelovalci mleka iztržijo v tujini.

Sicer pa tokratna podražitev mleka in mlečnih izdelkov v trgovinah verjetno ni zadnja v letošnjem letu. »Žal ne moremo biti optimistični, saj se cene energentov še naprej zvišujejo in pojavljajo se tudi mnenja, da se bodo takšna gibanja tudi nadaljevala. Za podražitve mleka mlekarne ne morejo nositi krivde, saj so prihodki zaradi dražjega mleka res višji, dobiček pa ne. Sporočilo podražitev pa je, da hrana spet postaja vrednota«, še dodaja Ivana Valjavec.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 5. julij 2016 / 11:51

Kranjčanka, št. 7

Kranjčanka, 5. julij 2016, št. 7

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Špargljevo doživetje

Vsako pomlad pridejo na svoj račun posebni sladokusci. Narava jim namreč ponudi eno najbolj cenjenih in prefinjenih zvrsti zelenjave, šparglje.

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Od rib najraje peče svinjsko ribico

Čevapčiči, kotleti, svinjski vrat, pa ribica ... Na tanko narezana paprika, paradižnik, bučke - pač kar komu prija ... Mmmmm ...

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Piknik pri znanih Gorenjcih

Znane Gorenjce smo povprašali, kakšni so njihovi pikniki, česa ne sme manjkati, ali se kdaj znajdejo v vlogi žar mojstrov ...

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Kuhali s Heather Mills

V Sloveniji se je znova oglasila vsestranska Heather Mills.

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Valter osvaja ljubitelje bosanske kuhinje

Pravijo, da je najboljša stvar, kar smo jo podedovali iz nekdanje skupne države - čevapčič.