Zlatko Kavčič, predsednik uprave Gorenjske banke: "V banki nismo povsem zadovoljni z dobrim imenom (imidžem). Ne drži, da smo preživeli krizne čase na račun drugih in da smo dragi. Na nekaterih področjih, predvsem pri stanovanjskih posojilih, smo povsem pri vrhu konkurenčnosti." (Foto: Tina Dokl)

Največ zanimanja za vezave

Zaupanje v domačo valuto je veliko, v Gorenjski banki imajo občani kar 98 odstotkov prihrankov v evrih.

Kapitalska ustreznost, ki najbolje kaže na tveganost oz. varnost poslovanja, je v Gorenjski banki skoraj dvajsetodstotna. Banke v Sloveniji dosegajo v povprečju nekaj več kot desetodstotno, predpisana pa je osemodstotna. Obrestna mera za posojila se je v prvih osmih mesecih leta zvišala za 0,14 odstotne točke, za varčevanje pa za 0,36 odstotne točke.

Kranj – Gorenjska banka je na tradicionalni novinarski konferenci ob svetovnem dnevu varčevanja predstavila poslovanje banke v prvih devetih letošnjih mesecih pa tudi aktivnosti na področju poslovanja z občani. V banki ugotavljajo, da se varčevanje občanov povečuje in da je med varčevalci največ zanimanja za vezane vloge (depozite), še zlasti za kratkoročne vezave in vezave v evrih. Kar zadeva posojila, jih omogočajo v domači in tuji valuti, mladim do 35 let jih odobravajo tudi z odplačilno dobo do 30 let. Osnova za izračun obrokov je referenčna obrestna mera Libor oz. Euribor, potrošniška posojila z odplačilno dobo do sedem let odobravajo tudi z nespremenljivo nominalno obrestno mero. Občanom, ki jih je prizadela nedavna vodna ujma, omogočajo najetje posojila po ugodnejših pogojih. Da Gorenjci očitno bolj varčujejo kot najemajo posojila, ugotavljajo tudi v Gorenjski banki, kjer se jim je delež posojil prebivalstvu v slovenskem bančnem prostoru znižal z 1,8 na 1,5 odstotka. Drugače je pri kreditiranju podjetij in drugih pravnih oseb, tam je banka tržni delež povečala s 3,3 na 4,1 odstotka.

 

V banki so februarja začeli menjavo bančnih kartic Activa-Maestro z novimi, opremljenimi s čipom, od skupno 131 tisoč so jih do konca septembra zamenjali več kot dve tretjini. Vse navadne in zlate kartice Activa-MasterCard so že opremili s čipom, avgusta so začeli še menjati poslovne kartice. Kartice s čipom so bolj varne za banko in za imetnika, ki mora za vsako transakcijo vpisati tudi PIN.

 

 

Nekatere stare bankomate bodo zamenjali z novejšimi, mrežo pa bodo razširili z novimi na območjih, kjer se kažejo potrebe. Ob menjavi bankomatov bodo izboljšali varnost poslovanja in omogočili preko bankomata tudi neposredno plačilo posebnih položnic in polog gotovine. Dobro se je uveljavila tudi elektronska banka Link, uporablja jo že osem tisoč občanov, v banki pa bodo v prihodnje njeno uporabnost še izboljšali.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 13. junij 2017 / 07:38

Nova velika zmaga za Janežiča

Kranj – Vodičan Luka Janežič je na atletskem mitingu serije IAAF World Challenge v Hengelu na Nizozemskem dosegel novo odmevno zmago. Najboljši je bil v teku na 400 metrov s časom 45,43. Za njim so...

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 18. marec 2008 / 07:00

Praznik glasbe in veselja

Od 23. do 25. maja bo v Preddvoru glasbena prireditev Praznik glasbe in veselja.

Splošno / torek, 18. marec 2008 / 07:00

Upokojenci so zborovali

Društvo upokojencev Preddvor se je 8. marca zbralo na občnem zboru. Od 591 članov, kolikor jih šteje društvo, jih je na srečanje v domu krajanov prišlo kar 160. Najprej so prisluhnili kulturnemu...

Splošno / torek, 18. marec 2008 / 07:00

Posmodulja za predjed hotelskim gostom

Člani turističnega krožka na OŠ Matije Valjavca bodo letos znova sodelovali na Festivalu Turizmu pomaga lastna glava, ki ga že dvaindvajsetič organizira Turistična zveza Slovenije.

Splošno / torek, 18. marec 2008 / 07:00

Preddvor pred veliko nočjo

15. marca je prostor ob hotelu Bor in gradu Hrib znova praznično zaživel. V pripravah na veliko noč je od 11. ure naprej v paviljonu najprej potekala delavnica velikonočnih okraskov, od 13....

Splošno / torek, 18. marec 2008 / 07:00

Gašperji praznujejo

Ansambel Gašperji praznuje letos 30-letnico nastopanja.