V veliki restavraciji Lovenjakove gostilne (Foto: Tina Dokl)

Gostilna s štorkljinim gnezdom

Na dimnik gostilne Lovenjak v Polani se že 70 let vračajo štorklje, skoraj 170 let stara prekmurska domačija pa je obraščena z zeleno plezalko.

Prostorno parkirišče, letni vrt, pokrit z brajdami in slamnato streho, z zelenimi plezalkami pokrito hišno pročelje, varno otroško igrišče in dovolj prostora za uživanje na prostem ter znameniti dimnik s štorkljinim gnezdom so zunanje posebnosti gostilne Lovenjak v Polani, ki je od Murske Sobote oddaljena štiri kilometre. Notranjost gostilne, ki je urejena v 170 let stari prekmurski domačiji, je prilagojena vsem okusom in potrebam. V restavraciji z vrhunsko »a la cart ponudbo« je 90 sedežev, v novi dvorani, ki so jo uredili v letih 2005 in 2006, pa jih je prav toliko. Lovenjakova gostilna ima Štefanovo vinsko klet, ki so jo poimenovali po sedanjem lastniku Štefanu Pavlinjeku, turistične sobe in z brajdami pokrit in zelenjem obdan vrt s 170 sedeži. V prijetnem okolju strežejo z odlično hrano, ki jo pripravlja kuharski mojster Branko Časar s svojo ekipo, in presenečajo s prekmursko gostoljubnostjo.

Kljub novim lastnikom je ime gostilne zaradi tradicije ostalo. V 170 let stari domačiji je bila gostilna do leta 2003. Lastniki so se menjali, dokler je ni leta 2005 kupila družina Pavlinjek pod blagovno znamko Roto in registriralo novo podjetje RGT d. o. o., podjetje za gostinstvo, turizem in trgovino. Novi lastniki so se odločili, da bodo gostilni vrnili staro slavo doma in v sosednjih državah.

»Za slogan smo izbrali stavek Kakovost je naša prednost in za cilj zasedenost gostilne vseh sedem dni v tednu,« je o ciljih povedala Olga Belec, direktorica RGT d. o. o. »Gostje lahko izbirajo med 130 jedmi. Naša tradicija so prekmurske in ribje specialitete, na jedilnem listu pa je dobro zastopana evropska kulinarika in eksotične specialitete, kot so krokodil, noj, antilopa in podobno. V gostilni in na prostem imamo dovolj prostora za piknike in družabna srečanja. Enkrat na leto organiziramo Lovenjakovo noč, naša posebnost pa so tudi predstavitve kuhinj posameznih držav, na katere povabimo kuharje in glasbenike iz teh držav. Ob nedeljah in praznikih ponujamo možnost samopostrežnih kosil, ob petkih in sobotah pa imamo živo glasbo. Če kdo želi bolje spoznati Prekmurje, mu organiziramo tudi zanimiv tridnevni program. Pridite k Lovenjaku in spoznali boste utrip Prekmurja,« je povabila v goste Olga Belec.

 

 

Nova jed je kakor nova zvezda

Tako kot mnogim otrokom v Markovcih so tudi Branku starši svetovali, naj se izuči poklica, v katerem bo prišel čim prej do denarja in v katerem ne bo lačen. Odločil se je za kuharja, končal srednjo gostinsko šolo v Mariboru, se sukal po ljubljanskih in blejskih kuhinjah ter končal opatijsko turistično in gostinsko fakulteto. Danes 52-letni kuharski mojster in pisec znanih kuharskih knjig, med katerimi je najbolj znana zadnja Boug žegnjaj, je bil do prihoda v gostilno Lovenjak petnajst let šef kuhinje v hotelu Diana v Radencih.

»Za kuharja ni pomembnejše reči kot gost, ki pride v restavracijo, in večjega zadovoljstva kot beseda 'hvala, dobro je bilo', ko jo zapušča. Kdor se drži tega pravila in kuha s srcem, kdor spoštuje gosta, sebe in hrano, mora v življenju in v poklicu uspeti,« je na vprašanje, kaj je njegovo vodilo v kuharskem poklicu, odgovoril Branko Časar, ki živi v Murski Soboti. V srce mu je legla tudi misel znanega slovenskega kulinaričnega strokovnjaka Borisa Kuharja, da je »kuhar, ki je iznašel novo jed, naredil za človeštvo najmanj toliko kot znanstvenik, ki je odkril novo zvezdo«.

Sam najraje uživa jedi na žlico. »Najboljše so, najbolj pristne. Saj je tudi življenje najboljše zajemati z žlico, seveda razumno. Pri prehranjevanju se premalo zavedamo pomena zdrave prehrane. Vsi poudarjamo, koliko nam je do tega, pogosto pa niti ne vemo, kaj kupujemo in nismo pozorni na izvor živil. Če ne poznamo njihovega izvora, ne vemo o njih ničesar. Danes je ponudba hrane velika in vsak prodajalec trdi, da je njegovo blago neoporečno. Zato je potrebno upoštevati nasvete in opozorila, saj tudi vsa domača hrana ni več zdrava, pa tudi nizka cena nas ne sme zavesti« opozarja mojster Časar.

Branko Časar slovi kot najuglednejši prekmurski kuharski mojster. Njegove knjige o prekmurskih in tudi prleških jedeh dokazujejo, da zna razen kuhalnice vrteti tudi pero. Njegovi recepti so preprosti in po njih lahko pripravi jed vsak, ki se je loti. »Verjemite mi, da ne bi pisal kuharskih knjig, če ne bi imel izkušenj in če ne bi bili moji recepti med ljudmi tako dobro sprejeti. Poskusite jih tudi na Gorenjskem. In boug žegnjaj,« je povedal za slovo.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 9. oktober 2015 / 11:20

Za zaključek bodo očistili Pokljuko

Rudno polje – Pri Zavarovalnici Triglav so letos že šesto sezono zapored z akcijo Očistimo naše gore skrbeli za naravo in obenem spodbujali življenje s pohodništvom. Šesto vseslovensko ekološko akc...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / torek, 23. december 2014 / 15:40

Upravljanje države je kot menedžment

Od petih ministrov z Gorenjske, ki so v vladi Mira Cerarja, ima najpomembnejši položaj minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Pred kratkim je bil namreč imenovan tudi za podpredsednika vlade.

Kultura / torek, 23. december 2014 / 15:36

Igralcem podelili Severjeve nagrade

V nedeljo so na Loškem odru podelili vsakoletne Severjeve nagrade za igralske dosežke. Prejeli so jih poklicna igralca Vesna Slapar in Kristijan Guček, ljubiteljski igralec Borut Verovšek ter študentk...

Razvedrilo / torek, 23. december 2014 / 15:08

Petra obiskala sreča

Preddvorski bencinski servis, kakor ga imenujejo domačini, nahaja pa se v Tupaličah, je zaključil z veliko nagradno igro in deset izžrebancev razveselil z lepimi nagradami. Za finalno žrebanje so n...

Nasveti / torek, 23. december 2014 / 15:06

Božična klasika

Včasih je za božič po hišah vedno dišalo po pečeni potici. Nekateri se peke le-te sedaj izogibajo in jo raje kupijo. Zagotovo je doma pečena veliko boljša, že zaradi občutka, da smo jo spekli sami....

Nasveti / torek, 23. december 2014 / 15:04

Božič

Danes se v glavnih medijih božič predstavlja predvsem kot družinski praznik. Tudi raziskave kažejo, da ljudje največkrat povezujejo praznovanje božiča z družino. Vsaj to je še ostalo. Božič in dece...