Med nedeljskim nalivom so si obiskovalci krajšali čas na različne načine. / Foto: Matic Zorman

Raj je raj na ...?

Kot vsako leto je festival Schengenfest tudi letos v svoje prijetno okolje ob reki Kolpi privabil zabave željne obiskovalce. In to kar okoli trideset tisoč. Z vsakoletnim izjemno bogatim in raznolikim glasbenim programom je Schengenfest postal osrednji poletni glasbeni festival v Sloveniji. Od prvega do tretjega avgusta so obiskovalci, ki so za karto odšteli 83 evrov, za ta denar dobili kvalitetne nastope. Začeso se je že s četrtkovim ogrevalnim dnem, a glavnina festivala se je začela v petek z udarnim nastopom slovenskih Moveknowledgment in Laibach, ki so precej zgostili prostor pred odrom – tudi zaradi svojega vizualnega nastopa. Večer se je stopnjeval do velikega 'finala', ko je na odru nastopil dvojec Ninja in Yo-Landi, bolj znan pod imenom Die Antwoord. Ekscentričen, udaren in predvsem v visokih tonih pevke izpeljan koncert, kakršnih manjka na slovenskih tleh. Sobotno jutro je s sončnimi žarki speče obiskovalce nagnalo iz prevročih šotorov in nekateri so se preizkusili v slacklinu, športnih igrah in drugih dnevnih animacijah. Zvečer pa so prisluhnili virtuozoma na čelu 2 Cellos, Bajaga s svojimi instruktorji pa je obdal obiskovalce v oblak neuslišane romantike, ki jo je še v nedeljo zvečer opeval Ville Valo s skupino HIM. Večina fanov HIM je bila stara okrog trideset let, saj so hiti Wings of a Butterfly, Join Me in Death, stari več kot deset let; a Villeju je uspelo ustvariti nostalgično objokovanje travmatičnih najstniških ljubezni.

Pred HIM je na blatnem prizorišču pred glavnim odrom približno štiritisočglava množica uživala v trip hop nastopu Morcheebe, ki so s svojimi Rome Wasn't Built in a Day, The Sea ustvarili res nežno vzdušje, primerno bolj za domačo posteljo kot za festival. Kot zadnji na glavnem odru so nastopili Ufoslavians.

Kot vsak večer pa je tudi elektronski oder gostil večinoma slovenske DJ-e. Za zaključek festivala je bil odgovoren Valentino Kanzyani, ki je nekaj sto v razmočenem blatu plešočih obiskovalcev razgibaval tja do pete ure zjutraj. Letos so organizatorji uvedli uporabo festivalske kartice, na katero so obiskovalci obvezno naložili minimalno deset evrov in potem z njo plačevali ne prav poceni pijačo na prizorišču. Kljub nekaterim idejam, ki niso bile sprejete odprtih rok, je festival znova dokazal, da je eden najboljših in najbolj 'seksi' festivalov v Sloveniji in od letos naprej tudi v blatu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / četrtek, 28. maj 2015 / 12:29

Župana za reševalno vozilo

Medvode – Župan Občine Medvode Nejc Smole in župan Občine Vodice Aco Franc Šuštar sta na Ministrstvo za zdravje naslovila pripombe na Pravilnik o službi nujne medicinske pomoči.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / četrtek, 2. januar 2014 / 14:22

Celoletni horoskop

Leto 2014 je v znamenju Konja oziroma Ma. Njegov letni čas je poletje in zahodno znamenje je Dvojček. Čaka nas živahno in ognjevito leto z obilo dogodivščinami. Vse bo sama akcija, saj se bodo odločit...

Gorenjska / četrtek, 2. januar 2014 / 14:13

Vreme turistov ni odgnalo

Na Bledu z dežniki, v Kranjski Gori in na Voglu smučajo kljub slabemu vremenu. V prazničnih dneh je v največjih gorenjskih turističnih središčih gostov toliko kot v preteklih letih.

Šenčur / četrtek, 2. januar 2014 / 13:38

Blagoslovili konje

Srednja vas – V Srednji vasi pri Šenčurju se je letošnje, že dvajsete blagoslovitve konj pri podružnični cerkvi sv. Radegunde udeležilo petdeset konj. Po maši jih je blagoslovil šenčurski župnik Ur...

Kronika / četrtek, 2. januar 2014 / 13:37

Manj policistov v pisarnah, več na terenu

V Kranjski Gori in na Bledu so sredi lanskega leta ukinili 24-urno dežurstvo na policijskih postajah. Izkušnje zadnjih nekaj mesecev kažejo, da je šlo za dobro odločitev, pravi komandir Policijske pos...

Kultura / četrtek, 2. januar 2014 / 13:36

Med podobo in življenjem

V Galeriji Prešernove hiše je na ogled zanimiva razstava z naslovom Črtomirov poslednji boj. Predstavljen je Prešernov Krst pri Savici v likovni umetnosti in Črtomirov čas v arheoloških predmetih.