Indijski oreščki

Indijski oreščki so pravzaprav semena zelo nenavadnega sadeža drevesa imenovanega cashew tree (akažujevo drevo), ki je sestavljen iz akažujevega jabolka in ukrivljenega prirastka na koncu sadeža imenovanega akažujev orešček. Ko jabolko dozori, je lesketajoče se rumene barve. Po dozoritvi je obstojno le 24 ur, nato se mehko meso sadeža pokvari. Prav zaradi slabe obstojnosti jabolko ni tržno zanimivo, je pa zelo priljubljeno pri domačinih. Akažu oreh je zrel, ko jabolko samo odpade. Znotraj trde lupine se skriva ukrivljen orešček z notranjo tekočino in prevlečen s tanko rjavo kožico. Slasten akažu imenovan tudi indijski orešček je priljubljen v vseh bogatejših državah, priskrbljen pa iz revnejših držav in je soroden mangu ter pistaciji. Z luščenjem indijskih oreščkov se žal ne moremo zabavati, ker vse oluščijo že tam, kjer jih oberejo. Pravzaprav luščenje ni prav posebna zabava, saj je v trdi lupini oreščka strupena oljna tekočina, ki močno draži kožo. Njene strupene sestavine pa na vročini razpadejo v neškodljive, zato oreščke pred luščenjem segrevajo nad ognjem ali v posebnih pečeh. Zato so v prodaji na voljo le oluščeni oreščki. Pri nakupu je treba biti pozoren na čvrstost in barvo oreščkov; čim temnejši in bolj polomljeni so, tem več so prestali in so zato manj kakovostni. Hranimo jih v dobro zaprti posodi na hladnem in temnem mestu, ker se radi navzamejo vlage iz zraka. Indijski oreščki so z nekaj zadržanosti odličen sadež, zaradi kombinacije sestavin so le malo težje prebavljivi in v večjih količinah povzročajo napenjanje in podobna nelagodja. Indijski oreščki so odličen dodatek tako zelenjavnim kot mesnim jedem. Nežen in mehek okus se sijajno dopolnjuje tako z jagnjetino in perutnino kot s krompirjem, rumeno bučo in čokolado. V domovini oreščkov pa iz zmletih in v vodi namočenih pridobivajo celo alkoholno pijačo.

Mlačne puranje prsi z indijskimi oreščki na sveži rukoli

Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag puranjih prsi, malo olja, 20 dag rukole, 30 dag paradižnika češnjevca, 8 dag indijskih oreščkov, 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja, 3 žlice balzamičnega kisa, sol in sveže mleti poper.

Puranje prsi začinite s soljo in poprom ter jih na vročem olju v pokriti posodi specite in ohladite na 40 stopinj Celzija. Rukolo očistite, operite in dobro odcedite, zložite jo na velik ovalen krožnik in posujte s četrtinami češnjevca. Pokapajte z oljčnim oljem in balzamičnim kisom ter solite in popoprajte. Solato obložite z rezinami puranjih prsi, potresite s sesekljanimi indijskimi oreščki in takoj postrezite, najbolje s svežim kruhom.

Lososov file s pestom iz peteršilja in indijskih oreščkov

Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg lososovega fileja, lahko tudi morskega psa, tune ali druge ribe, olje, 15 dag svežega peteršilja, 5 žlic indijskih oreščkov, ekstra deviško oljčno olje, 6 žlic parmezana, sol in sveže mleti poper.

Lososov file narežite na rezine, solite in jih z obeh strani specite na vročem olju. Medtem v električnem mešalniku (ali možnarju) zmeljite indijske oreščke in grobo nasekljan peteršilj, dodajte nariban parmezan in prilijte toliko ekstra deviškega oljčnega olja, da dobite gladko, kremasto omako. Po okusu jo solite in popoprajte ter jo prelijte preko pečenih lososovih filejev in postrezite s kuhanim ali pire krompirjem.

Solata z indijskimi oreščki in še čim

Za 4 osebe potrebujemo: 2 žlici olja, 2 stroka česna, 4 rezine kruha, 1 glavo mehke zelene solate, 6 sardelnih filejev, 5 žlic sesekljanih indijskih oreščkov, 3 dag naribanega parmezana, 2 rumenjaka, 3 žlice limoninega soka, 1 žlico vode, 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja, sol in sveže mleti poper.

Olje vlijte v posodico, vanj strite česen in pustite stati pol ure. Precedite, vlijte na ponev in na njem prepražite na kocke narezan kruh. V posodo za solato dajte oprano in natrgano zeleno solato, jo potresite s kruhovimi kockami, sesekljanimi sardelami sesekljanimi indijskimi oreščki in parmezanom. Rumenjakoma primešajte limonin sok, vodo, oljčno olje, sol in poper ter z vsem skupaj prelijte solato, premešajte in takoj ponudite. Solati lahko dodate tudi popečene tanke rezine purana, rukolo ali paradižnik.

Vanilijev kremni sladoled z indijskimi oreščki

Potrebujemo: 2 jajci, 5 rumenjakov, 20 dag sladkorja, 2 vrečki vanilijevega sladkorja, 2 lista želatine, 0,5 l sladke smetane in 3 žlice sesekljanih indijskih oreščkov.

Jajci, rumenjake, sladkor in vanilijev sladkor stepajte v kotličku nad soparo, dokler zmes dobro ne naraste in se zgosti. Kremo odstavite, primešajte v vodi namočeno želatino in jo na ledu stepajte, dokler se ne ohladi. Primešajte stepeno sladko smetano in sesekljane indijske oreščke, nalijte v model in zamrznite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 26. november 2017 / 18:38

Fran Barle – organizator slovenskega gasilstva

Vsakdanje življenje vedno znova dokazuje, da je gasilstvo ena najbolj koristnih, spoštovanja in priznanja vrednih organizacij v Sloveniji. Utemeljitelj in organizator slovenskega gasilstva je Fran...

Objavljeno na isti dan


Kultura / petek, 30. maj 2014 / 15:49

Folklorni Alpe–Adria v Kranju

Poleg slovenskih folklornikov bo jutri, v soboto, 31. maja, na 10. mednarodnem festivalu Alpe–Adria mesto Kranj gostilo še folklornike iz Avstrije, Italije in Hrvaške.

Razvedrilo / petek, 30. maj 2014 / 15:48

Slovenske viže v narečju (6)

Predstavljamo vam še ansambel Hotaveljski kvintet in skupino Katrca, zadnji par izmed dvanajstih ansamblov, ki bodo nastopili na letošnjem štirinajstem Večeru slovenskih viž v narečju. Ta bo potekal 3...

Nasveti / petek, 30. maj 2014 / 15:19

Horoskop

Tedenski horoskop za obdobje od 30. maja do 5. junija

Bled / petek, 30. maj 2014 / 15:11

Srečanje »Bilečancev« v Ribnem

Ribno – V začetku leta so ustanovili Društvo Bilečanci Slovenija, ki združuje Slovence, ki so v letih od 1956 do 1991 vojaški rok služili v hercegovskem mestu Bileća. V soboto ob 11. uri se bodo zb...

Bled / petek, 30. maj 2014 / 15:10

Srednjeveški dnevi na Blejskem gradu

Bled – Na Blejskem gradu bodo konec tedna pripravili 8. Srednjeveške dneve, v okviru katerih bodo gostili srednjeveške skupine iz Slovenije in tujine. Njihove nastope si bo mogoče ogledati jutri ob...