Čemaž z zalimi cvetovi in zdravilnimi listi

Čemaž za medvede in ljudi

Preden ga zagledamo, zavohamo česen. A ne bomo govorili o navadnem (Allium sativum), temveč o gozdnem česnu ali čemažu (Allium ursinum).

Tako v tradicionalni kot v racionalni fitoterapiji mu priznavajo ugodne vplive na znižanje krvnega tlaka in holesterola ter ga cenijo kot odlično naravno pomagalo zoper aterosklerozo. To pa še ni vse. Če prevedemo njegovo latinsko ime, mu lahko rečemo tudi medvedji česen. Pripoveduje se, da ga iščejo medvedi, ko se prebudijo iz zimskega spanja, da si očistijo želodec, črevo in kri. Iz istih razlogov ga iščemo tudi ljudje, ki si spomladi – če se le da - privoščimo spomladansko očiščevalno kuro iz njegovih osvežilnih listov. Treba se je le podati v vlažen grmičast gozd ali v gmajno, kjer nas čaka to zeleno zlato. Letos nas je razveselilo že zelo kmalu, saj ga pri nas doma v obliki solate jemo že cele tri tedne. Sleherni dan! In počutimo se prečiščeni, čili in zdravi ko dren!

Čemaž za jedačo …

Čemaž so poznali že stari Rimljani, ki so nanj dali več kot na česen. Pa že tega so imeli zelo v čislih. Liste čemaža nabiramo od marca pa vse tja do maja. Uporabimo jih kot dodatek k regratu, motovilcu in solati. Iz njih pripravimo slastno juho ali špinačo. Drobno narezane liste lahko namažemo na kruh z maslom ali pa jih sesekljamo in uporabimo kot začimbo na cmokih, krompirju in jedeh, ki jim sicer okus izboljšamo s peteršiljem. Sušiti se jih ne splača, ker izgubijo učinkovitost.

… in pijačo

Spomladi si privoščimo kure v obliki soka iz svežih čemaževih listov, poleti pa iz čebulic. Dve pesti enih ali drugih v mešalniku zmešamo z enim decilitrom vode, odcedimo in shranimo v hladilniku. Uživamo po dve žlici soka trikrat na dan. Nobena rastlina ni tako učinkovita za čiščenje želodca, črevesja in krvi kot prav čemaž. Očisti celo telo, izžene škodljive, trdovratne snovi, napravi zdravo kri, prežene in uniči strupene snovi in zdravi kronično nečisto kožo. V zdravilnih knjigah beremo, da naj ga uživajo bolehni in šibki ljudje z lišaji, gnojnimi čiri, izpuščaji, pa tudi vsi preostali. »Mladi ljudje bi cveteli kot rože in se razvijali kot jelke na soncu,« je zdravilne odlike čemaža pred stoletji strnil švicarski zeliščar in župnik Künzle. Slednji še navaja, da je poznal družine, ki so prej celo leto bolehale, obiskovale zdravnike, polni lišajev po celem telesu, bledi, kot da bi že ležali v grobu in bi jih kure izbrskale. Po daljšem uživanju tega božjega daru, kot ga imenuje, pa so postali zdravi in sveži.

Ateroskleroza, holesterol, visok krvni tlak …

Čemaž je vse bolj cenjeno naravno zdravilo zoper napredujočo aterosklerozo oziroma poapnenje žil. Učinkovito uravnava in znižuje visok krvni tlak. Znižuje maščobe v krvi oziroma škodljivi holesterol. Zavira tudi nastanek krvnih strdkov. Omili bolečine v želodcu in izboljša prebavo, zato sila dobro de pri driskah, vetrovih, slabi prebavi in izgubi teka. Sveže pripravljeni listi očistijo še ledvice in mehur ter pospešujejo izločanje seča. Gozdni česen zdravi bolna jetra, žolč in pljuča, posebno če imajo starejši ljudje zasluzena pljuča. Pod vplivom čemaževega soka se bo trda sluz zmehčala ter se izločila, težave pri dihanju pa prenehale. Da ima veliko razstrupljevalno moč na celotni organizem, smo že povedali. Mirne duše pa ga lahko zapišemo še to, da je učinkovito pomagalo za ohranitev telesnih in duševnih sposobnosti do visoke starosti. Ima ugoden vpliv na imunski sistem in zvišuje odpornost proti infekcijam.

Čemaževo vino in tinktura

Čemaževo vino naj bi lajšalo mnoge starostne težave, še posebej pri dihanju. V vinu le skuhajmo čemaž, ga osladimo z medom in napitek je gotov. Recept za čemaževo tinkturo pa je sledeč: vzamemo pet gramov svežih sesekljanih listov na deciliter 70-odstotnega alkohola, namakamo tri tedne. Jemljemo petnajst kapljic dnevno, z vodo, s sokom ali čajem. Čemaž raste ta čas v velikih količinah, tako da tvori pravcate preproge. Poiščite in naberite zdravilnega zelenja, vendar pazite! Čemaž ima dva zelo strupena podobnika: jesenski podlesek in šmarnico, a le čemaž ima značilen vonj po česnu, ki je silno močan in nabiralcem v pomoč. Vseeno ne bo odveč, če se o njem dobro poučite, preden se lotite nabiranja!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / petek, 17. maj 2024 / 16:39

Cesta poleti zaprta

Občina Radovljica zaradi temeljite obnove za to poletje načrtuje daljšo popolno zaporo ceste v dolini Draga.

Objavljeno na isti dan


Jesenice / ponedeljek, 21. januar 2019 / 14:53

V Ejga tudi prenočišča

Sredi Jesenic zgodbo o uspehu z restavracijo in penzionom s prenočišči Ejga pišeta bivša smučarka Alenka Dovžan in njen partner Edvin Karahodžić.

Kranj / ponedeljek, 21. januar 2019 / 14:52

Programi za ohranjanje zdravja

Center za krepitev zdravja, ki deluje pod okriljem Zdravstvenega doma (ZD) Kranj, je nadgradnja preventivnih aktivnosti nekdanjega zdravstvenovzgojnega centra. Kot je povedal vodja centra Jošt Torkar,...

Kultura / ponedeljek, 21. januar 2019 / 14:51

Novi časi pred sto leti

Prejšnji teden so v Sokolskem domu v Škofji Loki odprli razstavo z naslovom Slovenci, začenjajo se novi časi (1918–1920), ki so jo pripravile sodelavke Zgodovinskega arhiva Ljubljana. Razstavo spremlj...

Gospodarstvo / ponedeljek, 21. januar 2019 / 14:50

Ni obetavno, a tudi ne kritično

»Prihodnost v slovenskem kmetijstvu morda ni obetajoča, a tudi ne tako kritična,« je dejal Branko Ravnik, direktor Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, na predstavi lanskih dosežkov in letošnjih na...

Razvedrilo / ponedeljek, 21. januar 2019 / 14:50

Tjašin prostor

Tjašo Dobravec, štiriindvajsetletno Bohinjko, smo spoznali v zadnjem šovu Slovenija ima talent, kjer je zmagala. Prejšnji teden je povabila na odprtje D’placa v Bohinjsko Češnjico: svojega prostora oz...