Kalčki (2)

Namaz s kalčki

Potrebujemo: 30 dag prepasirane skute, 10 dag kisle smetane, 20 dag pikantnejših kalčkov (kreše, redkve, rukole ...), sol in sveže mleti poper.

 

Prepasirano skuto in kislo smetano zmešajte, dodajte drobno sesekljane kalčke in začinite s soljo ter poprom. Dobro zmešajte in dobili ste zelo osvežilen namaz, ki se odlično ujema z vsemi dimljenimi vrstami mesa ter rib.

Pašteta iz prekajene postrvi s kalčki

Za 4 osebe potrebujemo: 35 dag prekajene postrvi, 5 dag kisle smetane, 20 dag redkvinih ali krešinih kalčkov, 1 žličko sesekljanega kopra, sol in sveže mlet poper.

V multipraktiku gladko zmeljite meso prekajene postrvi skupaj s kislo smetano. Začinite z drobno sesekljanimi kalčki ter koprom, soljo in poprom. Dobro premešajte ter takoj postrezite s toastom in opranimi solatnimi listi.

Ješprenjčkova juha s sojinimi kalčki

Za 5 oseb potrebujemo: 20 dag ješprenjčka, 10 dag korenja, 10 dag pora, 30 dag sojinih kalčkov, 1,2 l mesne juhe, sol, sveže mleti poper, 2 strta stroka česna in 1 žlico svežega sesekljanega peteršilja.

Mesno juho zavrite skupaj z ješprenjčkom in ji dodajte očiščeno in na kocke narezano korenje ter por. Začinite s soljo, poprom in česnom ter dodajte oprane sojine kalčke. Kuhajte toliko časa, da se ješprenjček zmehča. Nazadnje juho posujte s sesekljanim peteršiljem in postrezite.

Zelenjavna rižota s kalčki

Za 5 oseb potrebujemo: 1 večjo čebulo, 20 dag brokolija, 20 dag cvetače, 20 dag bučk, 2 žlici oljčnega olja, 40 dag arborio riža za rižote, 3 dl belega, vina, 8 dl vode, 10 dag sveže naribanega parmezana, 5 dag masla, 20 dag mešanih kalčkov, sol in sveže mleti poper.

Na oljčnem olju pražite sesekljano čebulo. Dodajte oprano in na kocke narezano zelenjavo, vse skupaj pražite še nekaj minut ter dodajte riž. Zalijte z vinom in pustite, da ga riž vpije. Znižajte temperaturo in postopoma dolivajte vodo, dokler je vse ne porabite. Vmes večkrat premešajte. Ko postane rižota gosta in je riž kuhan al dente, primešajte še nariban parmezan, maslo in solite ter popoprajte po okusu. Odstavite in takoj postrezite potreseno z opranimi kalčki.

Postrvji file s sojinimi kalčki

Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg postrvjih filejev, 60 dag svežih sojinih kalčkov, 3 žlice oljčnega olja, sol, 1 strok česna in 1 dl belega suhega vina.

Postrvje fileje razdelite na polovice, jih solite in jih opecite na oljčnem olju. Preložite jih na krožnik ter na preostalem olju prepražite oprane sojine kalčke. Zalijte z vinom, solite po okusu, dodajte sesekljan česen in dušite do mehkega. K kalčkom vrnite rezine postrvi, po potrebi dosolite ter dobro prevrite. Na krožnike najprej naložite dušene kalčke, nanje dajte rezine postrvi, prelijte z omako, ki je nastala med dušenjem in postrezite s pire ali kuhanim krompirjem.

Kalčki, koruza in gorgonzola v solati

Za 4 osebe potrebujemo: 30 dag kuhane koruze, 1 papriko, 20 dag sojinih in redkvičinih kalčkov, 10 dag gorgonzole, sveže stisnjen sok ene limone, 1 navaden jogurt, sol in sveže mlet poper.

Papriko narežite na tanke trakove, dodajte oprane kalčke in kuhano koruzo. Gorgonzolo naribajte, ji primešajte limonin sok in jogurt, začinite s soljo in poprom ter dobro premešajte. S prelivom prelijte solato, jo premešajte in postrezite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sobota, 22. april 2023 / 13:41

Pohod ob obletnici smrti Nejca Zaplotnika

Ob štirideseti obletnici smrti alpinista Nejca Zaplotnika bo v ponedeljek spominski pohod od Rupe do Bežkove vile v Kranju.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 13. januar 2012 / 07:00

Kronika tedna

Za izročitev Karnerjevih ZDA Deželno sodišče v Celovcu je ta teden odobrilo izročitev zakoncev Karner, ki so ju zaradi domnevne spletne prodaje nedovoljenih dopinških...

Gospodarstvo / petek, 13. januar 2012 / 07:00

Gorenjska banka prenovila poslovalnico

Bistrica pri Tržiču - Gorenjska banka je po dvaindvajsetih letih spet prenovila poslovalnico v trgovskem centru Deteljica v Bistrici pri Tržiču. Prenovo je končala v predvidenem...

Zanimivosti / petek, 13. januar 2012 / 07:00

Odpovedana današnja delavnica o upravljanju Zelencev

Podkoren - Kot so sporočili z Zavoda RS za varstvo narave, je za danes napovedana delavnica v sklopu projekta WETMAN, ki bi se morala ob 16. uri začeti v gasilskem domu v Podkore...

Kronika / petek, 13. januar 2012 / 07:00

Sredi popoldneva zagorelo v skladišču

Kranj – Včeraj okoli 16. ure je izbruhnil požar v skladiščnih prostorih podjetja Vreček Agro na Primskovem v Kranju, kjer med drugim izdelujejo tudi peči za centralno ogreva...

Prosti čas / petek, 13. januar 2012 / 07:00

Pesem zime na Golteh

Danes ob 20. uri na 1. programu Televizije Slovenija ne spreglejte priljubljene oddaje Na zdravje, kjer bodo neposredno s smučišča Golte prenašali zaključek izbora Na zdravje – pesem zime...