Kalčki (2)

Namaz s kalčki

Potrebujemo: 30 dag prepasirane skute, 10 dag kisle smetane, 20 dag pikantnejših kalčkov (kreše, redkve, rukole ...), sol in sveže mleti poper.

 

Prepasirano skuto in kislo smetano zmešajte, dodajte drobno sesekljane kalčke in začinite s soljo ter poprom. Dobro zmešajte in dobili ste zelo osvežilen namaz, ki se odlično ujema z vsemi dimljenimi vrstami mesa ter rib.

Pašteta iz prekajene postrvi s kalčki

Za 4 osebe potrebujemo: 35 dag prekajene postrvi, 5 dag kisle smetane, 20 dag redkvinih ali krešinih kalčkov, 1 žličko sesekljanega kopra, sol in sveže mlet poper.

V multipraktiku gladko zmeljite meso prekajene postrvi skupaj s kislo smetano. Začinite z drobno sesekljanimi kalčki ter koprom, soljo in poprom. Dobro premešajte ter takoj postrezite s toastom in opranimi solatnimi listi.

Ješprenjčkova juha s sojinimi kalčki

Za 5 oseb potrebujemo: 20 dag ješprenjčka, 10 dag korenja, 10 dag pora, 30 dag sojinih kalčkov, 1,2 l mesne juhe, sol, sveže mleti poper, 2 strta stroka česna in 1 žlico svežega sesekljanega peteršilja.

Mesno juho zavrite skupaj z ješprenjčkom in ji dodajte očiščeno in na kocke narezano korenje ter por. Začinite s soljo, poprom in česnom ter dodajte oprane sojine kalčke. Kuhajte toliko časa, da se ješprenjček zmehča. Nazadnje juho posujte s sesekljanim peteršiljem in postrezite.

Zelenjavna rižota s kalčki

Za 5 oseb potrebujemo: 1 večjo čebulo, 20 dag brokolija, 20 dag cvetače, 20 dag bučk, 2 žlici oljčnega olja, 40 dag arborio riža za rižote, 3 dl belega, vina, 8 dl vode, 10 dag sveže naribanega parmezana, 5 dag masla, 20 dag mešanih kalčkov, sol in sveže mleti poper.

Na oljčnem olju pražite sesekljano čebulo. Dodajte oprano in na kocke narezano zelenjavo, vse skupaj pražite še nekaj minut ter dodajte riž. Zalijte z vinom in pustite, da ga riž vpije. Znižajte temperaturo in postopoma dolivajte vodo, dokler je vse ne porabite. Vmes večkrat premešajte. Ko postane rižota gosta in je riž kuhan al dente, primešajte še nariban parmezan, maslo in solite ter popoprajte po okusu. Odstavite in takoj postrezite potreseno z opranimi kalčki.

Postrvji file s sojinimi kalčki

Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg postrvjih filejev, 60 dag svežih sojinih kalčkov, 3 žlice oljčnega olja, sol, 1 strok česna in 1 dl belega suhega vina.

Postrvje fileje razdelite na polovice, jih solite in jih opecite na oljčnem olju. Preložite jih na krožnik ter na preostalem olju prepražite oprane sojine kalčke. Zalijte z vinom, solite po okusu, dodajte sesekljan česen in dušite do mehkega. K kalčkom vrnite rezine postrvi, po potrebi dosolite ter dobro prevrite. Na krožnike najprej naložite dušene kalčke, nanje dajte rezine postrvi, prelijte z omako, ki je nastala med dušenjem in postrezite s pire ali kuhanim krompirjem.

Kalčki, koruza in gorgonzola v solati

Za 4 osebe potrebujemo: 30 dag kuhane koruze, 1 papriko, 20 dag sojinih in redkvičinih kalčkov, 10 dag gorgonzole, sveže stisnjen sok ene limone, 1 navaden jogurt, sol in sveže mlet poper.

Papriko narežite na tanke trakove, dodajte oprane kalčke in kuhano koruzo. Gorgonzolo naribajte, ji primešajte limonin sok in jogurt, začinite s soljo in poprom ter dobro premešajte. S prelivom prelijte solato, jo premešajte in postrezite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / torek, 16. junij 2020 / 09:06

Žirovske novice, št. 2

Žirovske novice, 16. junij 2020, št. 2

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 13. december 2021 / 23:04

V dolini različna, v steni pa kot eno

Nejc Marčič in Luka Stražar sta goram zapisana tako poklicno kot v prostem času. Vrhunska alpinista, prejemnika zlatega cepina, gorska vodnika, očeta in prijatelja, oba doma na Gorenjskem, sta skupaj...

GG Plus / ponedeljek, 13. december 2021 / 23:03

Tu je kraj, če hočeš biti sam s seboj

To so besede Juliusa Kugyja, s katerimi se začne dvajsetminutni film mladih športnih navdušencev, »frirajderjev«. Maj Štirn, Mark Hafner, Aljaž Rupar in Maša Grošelj so se odločili, da »odfurajo« Trig...

Kranj / ponedeljek, 13. december 2021 / 23:00

Evropski denar za e-polnilnice v Kranju

Kranj – Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je pred dnevi odobrila 764.500 evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj za projekt DRR Kranj e-polnilnice. Mestna občina Kranj...

Jesenice / ponedeljek, 13. december 2021 / 23:00

Okoljski inšpektorji tudi na Mali Mežakli

Jesenice – Zaradi dvomov, ki so jih večkrat izražale družbe za ravnanje z odpadno embalažo, da jim izvajalci javnih služb ne predajo vse odpadne embalaže, ki jo izločijo iz prevzete mešane komunaln...

Slovenija / ponedeljek, 13. december 2021 / 22:55

Cena ure vožnje vse višja

Dijaška organizacija Slovenije v odprtem pismu opozarja ministrstvo za infrastrukturo, vlado, Združenje šol vožnje Slovenije in širšo javnost na dvig stroškov za pridobitev vozniškega dovoljenja.