Na predstavitvi monografije Boleslava Čeruja (desno) so spregovorili njegovi kritiški spremljevalci v monografiji in na razstavah v zadnjih desetih letih: (z desne) Anamarija Stibilj Šajn, Petra Vencelj in dr. Damir Globočnik. (Foto: Aljoša Korenčan)

Čerujeve likovne poljane

Boleslav Čeru v monografiji predstavlja svoja dolgoletna likovna snovanja.

Likovni ustvarjalec Boleslav Čeru, ki je v zadnjih desetih letih naredil velik napredek v izpopolnjevanju sicer njemu lastnega, a izjemno široko zasnovanega umetniškega izraza, prav tako pa je začel tudi veliko razstavljati, je ta teden izdal svojo prvo likovno monografijo. Naslov monografije Samosvoj slikarski izraz na neki način najhitreje govori o njegovem slikarskem pristopu, ki je od začetka sedemdesetih let pa do danes doživel mnoge spremembe, posebej v zadnjem času. V uvodni del knjige je Čeru namenil zapis Anamarije Stibilj Šajn, ki je med drugim zapisala, da svojo umetniško pot tlakuje v želji, da bi osvojil likovne kanone in prodrl do umetniške resnice. Pri tem je njegov kažipot vse jasneje usmerjen v biti drugačen, samosvoj, svoja likovna snovanja povzdiguje v sfere simbolnega, kjer se sprehaja med zavednim in nezavednim … V nadaljevanju preberemo nekaj ocen njegovih razstav, ki so jih odpirali umetnostni zgodovinarji največkrat po Gorenjskem Primorskem in v Ljubljani, dodani pa so tudi članki, v katerih so mediji beležili njegovo likovno ustvarjanje.

Osrednji del monografije je seveda namenjen reprodukcijam njegovih del, ki seveda odslikavajo njegovo slikarsko roko hkrati pa nam kažejo na mnenjsko širino njegovega umetniškega duha. Figure, portreti, krajina, arhitektura, njegove samosvoje podobe solin in nenazadnje abstraktni motivi, ki jih je Čeru gradil v svojem lastnem simbolnem svetu. Prav zato sta dve strani, ki sta namenjeni njegovim lastnim razmišljanjem, še kako potrebni za razlago v monografiji predstavljenih del. Prav tako bo bralca pritegnila abeceda, ki ji je Boleslav izrisal povsem nove znake, ki so nastali v njegovi lastni simbolni govorici. Zaključni del monografije je tako imenovani biografsko družabni del, ki ga je tokratni slavljenec podkrepil s fotografijami iz zasebnega življenja in likovnih dogodkov, na katerih je bodisi glavni akter ali pa eden od gostov. V upanju, da bo monografija Boleslava Čeruja našla pot do številnih ljubiteljev likovne umetnosti, vsekakor velja zapisati, da je lično izdelana knjiga vsekakor lep prispevek k boljšemu poznavanju lepe umetnosti med širšo publiko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 8. januar 2024 / 10:54

Letos tudi operni Kosobrin

Tenorista Klemena Torkarja iz Zgornjih Gorij se mnogi najprej spominjajo kot pevca narodnozabavnega Ansambla Storžič. Kasneje je vzljubil opero in do danes nanizal kar lepo število opernih vlog, med n...

Objavljeno na isti dan


Šport / sreda, 23. avgust 2023 / 16:21

Jubilejni vzpon na Javorč Drinovcu

Zmagovalca je odločil ciljni sprint.

Železniki / sreda, 23. avgust 2023 / 16:19

Iščejo nastanitev za pediatrinjo

Železniki – V občini Železniki bo po navedbah župana Marka Gasserja jeseni začela delati zdravnica pediatrinja, ki bo obravnavala tudi otroke v njihovi občini. »Da bi ji omogočili čim lažjo tranzic...

Komenda / sreda, 23. avgust 2023 / 16:18

Za lažje korake po poplavi

V Komendi, kjer so poplave prizadele večino občanov, so v sodelovanju z Ustanovo Petra Pavla Glavarja vzpostavili humanitarni center. Škodo so utrpeli tudi podjetniki; Koželjevi se na noge postavljajo...

Kultura / sreda, 23. avgust 2023 / 16:17

Večer džeza in kulinarike

Abonma Loške glasbene vilice združuje glasbo in kreativno kuhinjo.

Nasveti / sreda, 23. avgust 2023 / 16:15

File postrvi s testeninami in paradižnikom

File postrvi s testeninami in paradižnikom je okusna in zdrava jed, ki združuje svežino paradižnika, bogatost postrvi in oliv ter nežnost testenin. Ker je jed pripravljena v pečici, so okusi še bog...