Jabolčno pecivo s skuto ali makom
Ustvarili smo že kar nekaj dobrot z dodatkom jabolk v biskvitu. Ta igrajo ključno vlogo pri tem, da so sladice sočne, osvežilne in ne pretežke. Tokrat bomo pripravili jabolčne rezine s skuto in makov šarkelj z jabolki.
Za pripravo jabolčnih rezin s skuto potrebujemo: 400 g skute, 150 g jogurta, 1 dl mleka, 3 jajca, 250 g pirine moke, 1 pecilni prašek, 2 večji jabolki, 1 pest rozin, namočenih v rum, limonino lupinico ene bio limone, 2 vaniljeva sladkorja, 100 g sladkorja, 1 žličko cimeta, ščep soli.
Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, cimet in sol. Posebej v gladko zmes zmešamo skuto, jogurt, jajca, mleko, limonino lupinico, vaniljev sladkor in sladkor. Suho mešanico vmešamo k mokrim sestavinam, da nastane enotna zmes. Nazadnje vmešamo še na tanke lističe narezana jabolka in rozine. Pripravljeno maso razporedimo po pekaču, prekritem s papirjem za peko. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 45 minut.
Nasvet: Uporabimo srednje velik pekač, velik približno 20 krat 30 centimetrov.
Za pripravo makovega šarklja z jabolki potrebujemo: 2 večji jabolki, 2 lončka mletega maka, 2 lončka moke, 3 jajca, 1 lonček olja, 1,5 lončka mleka, 1 lonček sladkorja, 1 pecilni prašek, limonino lupinico ene bio limone, 1 vaniljev sladkor, ščep soli.
Skupaj zmešamo moko, mleti mak, limonino lupinico, sol in pecilni prašek. Jajca stepemo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Prilijemo mleko in olje ter nato postopoma dodajamo suho mešanico. Nazadnje vmešamo še naribana jabolka. Maso razporedimo v namaščen model za šarkelj in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 45 minut.
Nasvet: Šarkelj lahko še dodatno obogatimo tako, da ga prelijemo s stopljeno čokolado.