Jabolčne rezine s skuto / Foto: Erika Jesenko

Jabolčno pecivo s skuto ali makom

Ustvarili smo že kar nekaj dobrot z dodatkom jabolk v biskvitu. Ta igrajo ključno vlogo pri tem, da so sladice sočne, osvežilne in ne pretežke. Tokrat bomo pripravili jabolčne rezine s skuto in makov šarkelj z jabolki.

Za pripravo jabolčnih rezin s skuto potrebujemo: 400 g skute, 150 g jogurta, 1 dl mleka, 3 jajca, 250 g pirine moke, 1 pecilni prašek, 2 večji jabolki, 1 pest rozin, namočenih v rum, limonino lupinico ene bio limone, 2 vaniljeva sladkorja, 100 g sladkorja, 1 žličko cimeta, ščep soli.

Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, cimet in sol. Posebej v gladko zmes zmešamo skuto, jogurt, jajca, mleko, limonino lupinico, vaniljev sladkor in sladkor. Suho mešanico vmešamo k mokrim sestavinam, da nastane enotna zmes. Nazadnje vmešamo še na tanke lističe narezana jabolka in rozine. Pripravljeno maso razporedimo po pekaču, prekritem s papirjem za peko. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 45 minut.

Nasvet: Uporabimo srednje velik pekač, velik približno 20 krat 30 centimetrov.

Za pripravo makovega šarklja z jabolki potrebujemo: 2 večji jabolki, 2 lončka mletega maka, 2 lončka moke, 3 jajca, 1 lonček olja, 1,5 lončka mleka, 1 lonček sladkorja, 1 pecilni prašek, limonino lupinico ene bio limone, 1 vaniljev sladkor, ščep soli.

Skupaj zmešamo moko, mleti mak, limonino lupinico, sol in pecilni prašek. Jajca stepemo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Prilijemo mleko in olje ter nato postopoma dodajamo suho mešanico. Nazadnje vmešamo še naribana jabolka. Maso razporedimo v namaščen model za šarkelj in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 45 minut.

Nasvet: Šarkelj lahko še dodatno obogatimo tako, da ga prelijemo s stopljeno čokolado.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 23. december 2016 / 16:19

Zaradi petard ostal brez obeh dlani

Štirinajstletnik iz okolice Šentjurja se je s pirotehničnim izdelkom tako hudo poškodoval, da so mu morali pri zapestjih amputirati obe roki, hudo pa ima poškodovane tudi obraz, vid in sluh.

Objavljeno na isti dan


Domžale / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Člani Mladega foruma sprejeli pet resolucij

Domžale - V Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah je v soboto potekal 17. nacionalni kongres Mladega foruma SD. Mladi, ki jih je nagovoril tudi predsednik vlade Borut Pahor in...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Zaščitena belokranjska pogača

V ljubljanski gostilni Breza so aprila predstavili belokranjsko pogačo. Društvo kmečkih žena Metlika, ki je usposobilo in certificiralo dvajset proizvajalcev, je podelilo certifikate, javno pa so...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Dobili smo prvo Tuševo kuharsko zvezdo

Finale tekmovanja najboljših mladih, obetavnih slovenskih kuharjev srednješolcev je dobil svoj epilog sredi maja na terasi Planeta Tuš na Primorskem. Za naslov Tuševa kuharska zvezda se je pomeri...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Pekli vola in delili torto

Pred kratkim je najboljši sosed na Primskovem praznoval že osmi rojstni dan. Pred centrom so na parkirišču naredili pravo glasbeno–kulinarično veselico, seveda brez torte na tovrstnih prireditvah...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Čokolada in slive

Iz bogate zakladnice kuharskega mojstra Janeza Bratovža smo v njegovi knjigi Med zemljo in morjem našli simpatično kremno juho in nebeško kombinacijo čokolade s suhimi slivami.