Jabolčne rezine s skuto / Foto: Erika Jesenko

Jabolčno pecivo s skuto ali makom

Ustvarili smo že kar nekaj dobrot z dodatkom jabolk v biskvitu. Ta igrajo ključno vlogo pri tem, da so sladice sočne, osvežilne in ne pretežke. Tokrat bomo pripravili jabolčne rezine s skuto in makov šarkelj z jabolki.

Za pripravo jabolčnih rezin s skuto potrebujemo: 400 g skute, 150 g jogurta, 1 dl mleka, 3 jajca, 250 g pirine moke, 1 pecilni prašek, 2 večji jabolki, 1 pest rozin, namočenih v rum, limonino lupinico ene bio limone, 2 vaniljeva sladkorja, 100 g sladkorja, 1 žličko cimeta, ščep soli.

Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, cimet in sol. Posebej v gladko zmes zmešamo skuto, jogurt, jajca, mleko, limonino lupinico, vaniljev sladkor in sladkor. Suho mešanico vmešamo k mokrim sestavinam, da nastane enotna zmes. Nazadnje vmešamo še na tanke lističe narezana jabolka in rozine. Pripravljeno maso razporedimo po pekaču, prekritem s papirjem za peko. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 45 minut.

Nasvet: Uporabimo srednje velik pekač, velik približno 20 krat 30 centimetrov.

Za pripravo makovega šarklja z jabolki potrebujemo: 2 večji jabolki, 2 lončka mletega maka, 2 lončka moke, 3 jajca, 1 lonček olja, 1,5 lončka mleka, 1 lonček sladkorja, 1 pecilni prašek, limonino lupinico ene bio limone, 1 vaniljev sladkor, ščep soli.

Skupaj zmešamo moko, mleti mak, limonino lupinico, sol in pecilni prašek. Jajca stepemo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Prilijemo mleko in olje ter nato postopoma dodajamo suho mešanico. Nazadnje vmešamo še naribana jabolka. Maso razporedimo v namaščen model za šarkelj in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 45 minut.

Nasvet: Šarkelj lahko še dodatno obogatimo tako, da ga prelijemo s stopljeno čokolado.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 18. november 2013 / 21:06

Točke, ki odkrivajo zgodbe

Andreja Eržen, akademska slikarka iz Medvod, ki v zadnjem času živi in ustvarja v Kranju, je na nedavnem Mednarodnem likovnem festivalu Srečanja opozorila s svojimi svetlobnimi objekti.

Objavljeno na isti dan


Splošno / sreda, 12. september 2007 / 07:00

Okusi Mediterana v restavraciji Galerija Dali

Gaspačo s škampi – hladna paradižnikova juha tradicionalna španska jed za 4 osebe: 1 kg par...

Splošno / sreda, 12. september 2007 / 07:00

Soba za babico

V nekdanji otroški sobici je nastala soba za babico.

Splošno / sreda, 12. september 2007 / 07:00

Sami poskrbimo za varen dom

Za boljšo varnost svojega doma lahko veliko naredimo sami, z nekaj denarja pa lahko stanovanje ali hiša postane prava trdnjava.

Splošno / sreda, 12. september 2007 / 07:00

Netipični gležnar

Jeseni se ob ozko oprijetih kavbojkah, francosko krojenih balonarjih in širokih paletah majic, na žensko nogo vrača tako imenovani netipični gležnar, škorenjc, ki sega do gležnjev ali preprosto rečeno...

Splošno / sreda, 12. september 2007 / 07:00

Škarje, platno in sponke

V portoroškem večeru je modni ustvarjalec predstavil idejo o kreativnosti občinstva. Za obleko sta včasih dovolj le blago in sponke. Pa nekaj domišljije.