Jubilejni koncert

Cerkveni ženski pevski zbor Andreja Vavkna iz Cerkelj praznuje 25 let delovanja.

Cerkveni ženski pevski zbor Andreja Vavkna iz Cerkelj je v zadnjih letih prerasel ne samo cerkvene, ampak tudi občinske ovire, saj je znan po vsej Sloveniji. Pred 25 leti ga je ustanovil kaplan Matija Selan, leta 1984 pa je vodenje prevzel sedanji dirigent Damijan Močnik. »Zanimivo je, da ima zbor po 25 letih skorajda enako zasedbo kot na začetku. Večina pevk je namreč skupaj prehodila pot od otroškega zbora naprej,« je pojasnil Močnik.

Velik sloves so pridobili zaradi vsakoletnih koncertov, ki so večinoma tematsko zasnovani. Posebno pozornost so posvetili manj znanemu, a zanimivemu repertoarju, saj so krstno izvedli dela slovenskih skladateljev Stanka Premrla, Maksa Strmčnika, Jožeta Trošta, Janeza Močnika, Primoža Ramovša, Andreja Missona, Janeza Osredkarja in Damijana Močnika. Po drugi strani so prvič v Sloveniji predstavili tudi skladbe številnih tujih skladateljev. Zbor uspešno nastopa tudi na državnih in mednarodnih tekmovanjih.

Na jubilejnem koncertu, ki bo jutri ob 20. uri v župnijski cerkvi Marije Vnebovzete v Cerkljah na Gorenjskem, bo zbor ob 200-letnici smrti skladatelja Michaela Haydna izvedel tri njegova dela, ob 250-letnici rojstva W. A. Mozarta tudi delo znanega skladatelja, izvedel pa bo tudi dela drugih tujih in slovenskih skladateljev. V prvem delu koncerta bodo sodelovali komorni godalni orkester in solistke Marta Močnik Pirc, Kristina Bitenc in Barbara Sorč ter Damijana Božič Močnik na pozitivu. V drugem delu bodo brez spremljave (acappella) izvedli nekaj standardnih skladb iz svojega repertoarja, kot zanimivost pa tudi mašo za ženski zbor in majhna tolkala švedskega skladatelja P. G. Peterssona.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / nedelja, 10. junij 2007 / 07:00

Dobrote iz svežih jagod

Na Baronovem posestvu na Zgoši pri Begunjah so že dozorele slastne jagode. Na njihovi spletni strani www.jagode.si smo našli nekaj receptov za slastne dobrote iz jagod.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / četrtek, 11. julij 2019 / 22:35

Poklukar vesel odločitve sveta UKC Ljubljana

Janez Poklukar, ki ga je svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana danes izbral za generalnega direktorja največje slovenske bolnišnice, je za STA dejal, da je vesel odločitve sveta zavod...

Zanimivosti / četrtek, 11. julij 2019 / 22:22

Dobro zavarovan bio krompirček

Preddvor – »Na našem vrtu je zrastel bio krompirček v orehovi lupini. Ali si je lupino zamislil za zaščito pred visokimi temperaturami ali pa ima njegova rast v orehovi lupini samoiniciativni razis...

Nasveti / četrtek, 11. julij 2019 / 22:20

Otroštvo

Strokovnjaki si niso enotni, ali so prva leta, celo prvi meseci življenja ključni za naše življenje ali ne.

Razvedrilo / četrtek, 11. julij 2019 / 22:07

Modni utrip mesta

Na modni reviji pestrost poletne mode za različne generacije in priložnosti, ki jo premore Kranj

Škofja Loka / četrtek, 11. julij 2019 / 21:59

Dobrodošlica vodji pasijona

V soboto so v kapucinskem samostanu v Škofji Loki pripravili srečanje, na katerem so spoznali Jakoba Vrhovca, novo imenovanega vodjo Škofjeloškega pasijona 2021, in mu izrekli dobrodošlico.