Tudi testenine so lahko zdrav obrok

Za pripravo testenin z lososom in paradižniki potrebujemo: pol kilograma polnovrednih testenin, 1 srednje velik file lososa, 4 stroke česna, 2 srednje velika paradižnika, pol decilitra belega vina, nekaj listov sveže bazilike ali pol žličke suhe, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 1 pest parmezana.

Testenine skuhamo v osoljeni vodi in odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj kot piše na embalaži, del vode pa prihranimo za kasneje. Lososa narežemo na trakove, solimo in popramo. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem popečemo losove trakove. Ko ti izpustijo maščobo, dodamo česen in prilijemo belo vino. Počakamo, da vino izhlapi, in nato primešamo na kocke narezan paradižnik. Pražimo 5 minut, toliko, da odvečna tekočina izhlapi. Primešamo kuhane testenine, liste bazilike in prilijemo deciliter vode, ki je ostala od kuhanja testenin. Kuhamo še eno minuto, da se vse sestavine povežejo. Serviramo na krožnike in posujemo s parmezanom.

Nasvet: Za še bolj kremasto strukturo parmezan dodamo v omako skupaj s testeninami.

Za pripravo testenin z bučo in špinačo potrebujemo: pol kilograma polnovrednih testenin, polovico hokaido buče, 2 stroka česna, 1 svež paradižnik, 1 pest listov sveže špinače, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Bučo olupimo, odstranimo semena ter jo narežemo na tanjše rezine. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem popečemo bučo. Solimo in popramo ter primešamo nasekljan česen in na kocke narezan paradižnik. Ponev pokrijemo in dušimo 10 minut, da se buča zmehča. Testenine skuhamo v osoljeni vodi in odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj kot piše na embalaži, del vode pa prihranimo. Kuhane testenine stresemo v ponev k omaki in prilijemo še deciliter vode, ki je ostala od kuhanja testenin. Primešamo še liste špinače in kuhamo še kakšno minuto, da se sestavine povežejo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / nedelja, 20. november 2011 / 07:00

Rada ima rože in pazi na vnuke

Darinka Krničar iz Dvorij je praznovala šestdeset let. Rada ima rože, kuha, vrtnari in pazi na vnučke. Veliko ji pomenijo lepa beseda, pozornost v družini, zdravje je zanjo največje bogastvo.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 14. januar 2014 / 18:00

Polka in valček

Dor Ma Cajt je za las prehitel Vžig, konec tedna pa smo izbirali tudi najboljši valček in polko. Znani festival Slovenska polka in valček bo drugo leto praznoval dvajseti rojstni dan. Glavno narodno-z...

Razvedrilo / torek, 14. januar 2014 / 17:50

Brez gob pač ne gre

Dobili so se Pr' Matjažu v Struževem in proslavili osemdeset let Ane Mrgole.

Rekreacija / torek, 14. januar 2014 / 17:00

Ples na Belem jezeru

Res, da za take vrste ples potrebujete drsalke na stopalih, a možnosti so, in to zdaj, v času, ko diši po pomladi, in to sploh ne daleč od nas.

Slovenija / torek, 14. januar 2014 / 16:40

Volitve v evropski parlament bodo 25. maja

Ljubljana – Čeprav predsednik republike Borut Pahor še ni razpisal volitev v evropski parlament, je že znano, da bodo v Sloveniji potekale v nedeljo, 25. maja. Svet Evropske unije je namreč odločil...

Jesenice / torek, 14. januar 2014 / 16:31

Akcija obnove nevarnega mostu

Jesenice – Domačini s Ceste v Rovte v Krajevni skupnosti Slovenski Javornik - Koroška Bela že dalj časa opozarjajo na dotrajan most, ki je edini dostop do večstanovanjske hiše, v kateri živi trinaj...