Tudi testenine so lahko zdrav obrok

Za pripravo testenin z lososom in paradižniki potrebujemo: pol kilograma polnovrednih testenin, 1 srednje velik file lososa, 4 stroke česna, 2 srednje velika paradižnika, pol decilitra belega vina, nekaj listov sveže bazilike ali pol žličke suhe, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 1 pest parmezana.

Testenine skuhamo v osoljeni vodi in odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj kot piše na embalaži, del vode pa prihranimo za kasneje. Lososa narežemo na trakove, solimo in popramo. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem popečemo losove trakove. Ko ti izpustijo maščobo, dodamo česen in prilijemo belo vino. Počakamo, da vino izhlapi, in nato primešamo na kocke narezan paradižnik. Pražimo 5 minut, toliko, da odvečna tekočina izhlapi. Primešamo kuhane testenine, liste bazilike in prilijemo deciliter vode, ki je ostala od kuhanja testenin. Kuhamo še eno minuto, da se vse sestavine povežejo. Serviramo na krožnike in posujemo s parmezanom.

Nasvet: Za še bolj kremasto strukturo parmezan dodamo v omako skupaj s testeninami.

Za pripravo testenin z bučo in špinačo potrebujemo: pol kilograma polnovrednih testenin, polovico hokaido buče, 2 stroka česna, 1 svež paradižnik, 1 pest listov sveže špinače, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Bučo olupimo, odstranimo semena ter jo narežemo na tanjše rezine. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem popečemo bučo. Solimo in popramo ter primešamo nasekljan česen in na kocke narezan paradižnik. Ponev pokrijemo in dušimo 10 minut, da se buča zmehča. Testenine skuhamo v osoljeni vodi in odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj kot piše na embalaži, del vode pa prihranimo. Kuhane testenine stresemo v ponev k omaki in prilijemo še deciliter vode, ki je ostala od kuhanja testenin. Primešamo še liste špinače in kuhamo še kakšno minuto, da se sestavine povežejo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / petek, 24. november 2006 / 06:00

Avantura na dirkališču

Kot sta napovedala voditelja Avanture Ana Bešter in Taiji Tokuhisa, je »frčala trava in vohal se je bencin«. Seveda le v novi oddaji, ki sta jo voditelja skupaj s pevcema Nino Pušlar in Simon...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / četrtek, 14. junij 2018 / 20:16

Promet na Veliko planino bodo omejili

Veliko planino ob poletnih koncih tedna obišče tudi po pet tisoč obiskovalcev na dan, zaradi česar so preobremenjeni tako nihalka kot dostopna cesta in vsa parkirišča. Občina Kamnik bo zato cesto do R...

Kronika / četrtek, 14. junij 2018 / 20:15

Sjekloča in Bunc nista goljufa

Na kranjskem okrožnem sodišču se je z oprostilno sodbo končalo sojenje Rajku Sjekloči in Matjažu Buncu zaradi domnevne goljufije pri načrtovanju medicinskega centra v Šmartnem pri Cerkljah.

Razvedrilo / četrtek, 14. junij 2018 / 20:14

Plesni večer nad Kranjem

Območna obrtno-podjetniška zbornica (OOZ) Kranj je ob petdesetletnici poslovanja povabila na ples s podelitvijo priznanj za okrogle jubileje. Plesni večer je bil v Hotelu Bellevue na Šmarjetni Gori na...

Šport / četrtek, 14. junij 2018 / 20:11

Rekordno število atletov

Atletski klub Triglav je pripravil že 24. mednarodni atletski miting, udeležilo pa se ga je več kot devetsto mladih atletov in atletinj.

Razvedrilo / četrtek, 14. junij 2018 / 20:10

Polanc na Seuška rine

Hozentregarji so s pesmijo Moja dohtarca zmagovalci letošnjega 18. Večera slovenskih viž v narečju, Ansambel dveh dolin pa je kot zmagovalec občinstva prejel priljubljenega vandrovčka.