Tudi testenine so lahko zdrav obrok

Za pripravo testenin z lososom in paradižniki potrebujemo: pol kilograma polnovrednih testenin, 1 srednje velik file lososa, 4 stroke česna, 2 srednje velika paradižnika, pol decilitra belega vina, nekaj listov sveže bazilike ali pol žličke suhe, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 1 pest parmezana.

Testenine skuhamo v osoljeni vodi in odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj kot piše na embalaži, del vode pa prihranimo za kasneje. Lososa narežemo na trakove, solimo in popramo. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem popečemo losove trakove. Ko ti izpustijo maščobo, dodamo česen in prilijemo belo vino. Počakamo, da vino izhlapi, in nato primešamo na kocke narezan paradižnik. Pražimo 5 minut, toliko, da odvečna tekočina izhlapi. Primešamo kuhane testenine, liste bazilike in prilijemo deciliter vode, ki je ostala od kuhanja testenin. Kuhamo še eno minuto, da se vse sestavine povežejo. Serviramo na krožnike in posujemo s parmezanom.

Nasvet: Za še bolj kremasto strukturo parmezan dodamo v omako skupaj s testeninami.

Za pripravo testenin z bučo in špinačo potrebujemo: pol kilograma polnovrednih testenin, polovico hokaido buče, 2 stroka česna, 1 svež paradižnik, 1 pest listov sveže špinače, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Bučo olupimo, odstranimo semena ter jo narežemo na tanjše rezine. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem popečemo bučo. Solimo in popramo ter primešamo nasekljan česen in na kocke narezan paradižnik. Ponev pokrijemo in dušimo 10 minut, da se buča zmehča. Testenine skuhamo v osoljeni vodi in odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj kot piše na embalaži, del vode pa prihranimo. Kuhane testenine stresemo v ponev k omaki in prilijemo še deciliter vode, ki je ostala od kuhanja testenin. Primešamo še liste špinače in kuhamo še kakšno minuto, da se sestavine povežejo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / torek, 5. oktober 2010 / 07:00

Kampanja tudi z nizkimi udarci

Zadnje dni pred volitvami se stopnjuje volilna kampanja, v kateri ne manjka niti nizkih udarcev.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 23. januar 2023 / 17:33

Sky je v paniki pobegnil

Na silvestrski večer je zaradi pokanja petard z ograjenega vrta na Koroški Beli v gozd nad vasjo panično pobegnil kuža Sky. Po treh tednih ga njegova skrbnica Draga Žbontar še vedno išče.

Zanimivosti / ponedeljek, 23. januar 2023 / 15:30

Smejko

Ko vstopiš v gostilno Pr' Pepet, imaš vedno občutek, kot da si prišel v dnevno sobo nekega zelo prijetnega doma. A brez srčnega gospodarja dom nima duše. In brez kuharskega mojstra, ki zna improviz...

Kronika / ponedeljek, 23. januar 2023 / 15:27

Vandalizem v Parku Bor

Preddvor – V lani urejenem Parku Bor ob preddvorskem jezeru Črnava je objestnež v sredo zjutraj zanetil ogenj, ki je poškodoval leseno fasado na severni steni objekta. »Celotno stran bo treba zamen...

Zanimivosti / ponedeljek, 23. januar 2023 / 15:24

Pr' Pepet prepletajo vrhunsko glasbo in kulinariko

Kaj se zgodi, ko se združijo znanje, virtuoznost, improvizacija ter vrhunska hrana in muzika? Odgovor boste našli v restavraciji Pr' Pepet v Škofji Loki, kjer so začeli prirejati butične glasbeno-gast...

Gospodarstvo / ponedeljek, 23. januar 2023 / 15:19

Plače, takšne in drugačne

Vlada je z novim letom poskrbela za največji skok minimalne plače v zadnjem desetletju, ki je deloma posledica uskladitve s precejšnjo rastjo cen in novega zakona o dohodnini. Najnižja plača se je...