Tudi testenine so lahko zdrav obrok

Za pripravo testenin z lososom in paradižniki potrebujemo: pol kilograma polnovrednih testenin, 1 srednje velik file lososa, 4 stroke česna, 2 srednje velika paradižnika, pol decilitra belega vina, nekaj listov sveže bazilike ali pol žličke suhe, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 1 pest parmezana.

Testenine skuhamo v osoljeni vodi in odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj kot piše na embalaži, del vode pa prihranimo za kasneje. Lososa narežemo na trakove, solimo in popramo. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem popečemo losove trakove. Ko ti izpustijo maščobo, dodamo česen in prilijemo belo vino. Počakamo, da vino izhlapi, in nato primešamo na kocke narezan paradižnik. Pražimo 5 minut, toliko, da odvečna tekočina izhlapi. Primešamo kuhane testenine, liste bazilike in prilijemo deciliter vode, ki je ostala od kuhanja testenin. Kuhamo še eno minuto, da se vse sestavine povežejo. Serviramo na krožnike in posujemo s parmezanom.

Nasvet: Za še bolj kremasto strukturo parmezan dodamo v omako skupaj s testeninami.

Za pripravo testenin z bučo in špinačo potrebujemo: pol kilograma polnovrednih testenin, polovico hokaido buče, 2 stroka česna, 1 svež paradižnik, 1 pest listov sveže špinače, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Bučo olupimo, odstranimo semena ter jo narežemo na tanjše rezine. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem popečemo bučo. Solimo in popramo ter primešamo nasekljan česen in na kocke narezan paradižnik. Ponev pokrijemo in dušimo 10 minut, da se buča zmehča. Testenine skuhamo v osoljeni vodi in odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj kot piše na embalaži, del vode pa prihranimo. Kuhane testenine stresemo v ponev k omaki in prilijemo še deciliter vode, ki je ostala od kuhanja testenin. Primešamo še liste špinače in kuhamo še kakšno minuto, da se sestavine povežejo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 23. december 2010 / 07:00

Sto ton mleka na kravo

V gorenjskih hlevih je sedem črno-belih krav, ki so letos presegle življenjsko mlečnost sto tisoč kilogramov mleka. Dolenčeva krava Biza je prva v Sloveniji, ki je v življenjski dobi dala skupno že ve...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 20. december 2016 / 14:34

Počivalšek v Iskraemecu

Kranj – Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek si je v petek ogledal proizvodne prostore in najnovejšo linijo za proizvodnjo pametnih števcev AM550 v kranjskem Iskraemecu....

Mularija / torek, 20. december 2016 / 14:33

Po mestu z laterno

Še danes se je mogoče v družbi škrata Krančka z laterno v roki podati na voden sprehod po praznično osvetljenem starem mestnem jedru Kranja.

Zanimivosti / torek, 20. december 2016 / 14:15

Kristina dopolnila sto sedem let

Najstarejša Gorenjka Kristina Tarman iz jeseniške Podmežakle je v petek praznovala stosedmi rojstni dan. Čila gospa še vedno živi doma, zanjo skrbi 81-letni sin Oton.

Kamnik / torek, 20. december 2016 / 13:26

Razstava o življenju na kamniških planinah

Kamnik – V medobčinskem muzeju Kamnik so pripravili na gradu Zaprice novo stalno razstavo o življenju na kamniških planinah z naslovom Na planincah luštno biti. Odprli jo bodo jutri, v sredo, ob 18...

Razvedrilo / torek, 20. december 2016 / 13:26

Praznični koncert

Učenke in učenci Glasbene šole Škofja Loka so v Sokolskem domu pripravili tradicionalni Božično-novoletni koncert.