Tudi testenine so lahko zdrav obrok

Za pripravo testenin z lososom in paradižniki potrebujemo: pol kilograma polnovrednih testenin, 1 srednje velik file lososa, 4 stroke česna, 2 srednje velika paradižnika, pol decilitra belega vina, nekaj listov sveže bazilike ali pol žličke suhe, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 1 pest parmezana.

Testenine skuhamo v osoljeni vodi in odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj kot piše na embalaži, del vode pa prihranimo za kasneje. Lososa narežemo na trakove, solimo in popramo. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem popečemo losove trakove. Ko ti izpustijo maščobo, dodamo česen in prilijemo belo vino. Počakamo, da vino izhlapi, in nato primešamo na kocke narezan paradižnik. Pražimo 5 minut, toliko, da odvečna tekočina izhlapi. Primešamo kuhane testenine, liste bazilike in prilijemo deciliter vode, ki je ostala od kuhanja testenin. Kuhamo še eno minuto, da se vse sestavine povežejo. Serviramo na krožnike in posujemo s parmezanom.

Nasvet: Za še bolj kremasto strukturo parmezan dodamo v omako skupaj s testeninami.

Za pripravo testenin z bučo in špinačo potrebujemo: pol kilograma polnovrednih testenin, polovico hokaido buče, 2 stroka česna, 1 svež paradižnik, 1 pest listov sveže špinače, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Bučo olupimo, odstranimo semena ter jo narežemo na tanjše rezine. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem popečemo bučo. Solimo in popramo ter primešamo nasekljan česen in na kocke narezan paradižnik. Ponev pokrijemo in dušimo 10 minut, da se buča zmehča. Testenine skuhamo v osoljeni vodi in odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj kot piše na embalaži, del vode pa prihranimo. Kuhane testenine stresemo v ponev k omaki in prilijemo še deciliter vode, ki je ostala od kuhanja testenin. Primešamo še liste špinače in kuhamo še kakšno minuto, da se sestavine povežejo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sreda, 2. junij 2021 / 14:41

Brezskrbni časi šolanja

Ob sedemdeseti obletnici mature je osem nekdanjih sošolk in sošolcev Gimnazije Kranj obujalo spomine v Gostilni Rekar na Orehku.

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 31. januar 2013 / 07:00

Pomoč brez meja

V Kranju so se srečali partnerji v evropskem projektu Goal, ki povezuje intervencijske sile iz Slovenije in Avstrije. Dogovarjali so se o obsežni reševalni vaji v predoru Ljubelj, v kateri bo sodelova...

Kronika / četrtek, 31. januar 2013 / 07:00

Rop zlatarne jima je spodletel

Kranj - Kranjski policisti so bili v petek pozno popoldne obveščeni o ropu v zlatarni na Cesti Staneta Žagarja v Kranju. Takoj so odšli na kraj in ugotovili, da sta do prodajalke...

Šport / četrtek, 31. januar 2013 / 07:00

Slavila sta zakonca Terlikar

Na Vodiški planini je potekal tradicionalni zaključek za najbolj zveste pohodnike in kolesarje minulega leta. Absolutna zmagovalca Vodiške planine sta postala zakonca Terlikar s Srednje Dobrave.

Zanimivosti / četrtek, 31. januar 2013 / 07:00

Nova slovenska prvenstvena smer v Fitz Royu

Kamnik - Člana slovenske mladinske alpinistične reprezentance Luka Krajnc (AO PD Celje - Matica) in Tadej Krišelj (AO PD Kamnik) sta pred kratkim v vzhodni steni Fitz Roya preple...

Zanimivosti / četrtek, 31. januar 2013 / 07:00

Prijatelji Jošta na srečanju

Jošt - Minulo soboto so prijatelji Jošta organizirali že 34. letno srečanje članov. Kot je povedal Milan Zelnik, so obdarili vse zaslužne člane ter si s predvajanjem slik preko p...