Tudi testenine so lahko zdrav obrok

Za pripravo testenin z lososom in paradižniki potrebujemo: pol kilograma polnovrednih testenin, 1 srednje velik file lososa, 4 stroke česna, 2 srednje velika paradižnika, pol decilitra belega vina, nekaj listov sveže bazilike ali pol žličke suhe, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 1 pest parmezana.

Testenine skuhamo v osoljeni vodi in odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj kot piše na embalaži, del vode pa prihranimo za kasneje. Lososa narežemo na trakove, solimo in popramo. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem popečemo losove trakove. Ko ti izpustijo maščobo, dodamo česen in prilijemo belo vino. Počakamo, da vino izhlapi, in nato primešamo na kocke narezan paradižnik. Pražimo 5 minut, toliko, da odvečna tekočina izhlapi. Primešamo kuhane testenine, liste bazilike in prilijemo deciliter vode, ki je ostala od kuhanja testenin. Kuhamo še eno minuto, da se vse sestavine povežejo. Serviramo na krožnike in posujemo s parmezanom.

Nasvet: Za še bolj kremasto strukturo parmezan dodamo v omako skupaj s testeninami.

Za pripravo testenin z bučo in špinačo potrebujemo: pol kilograma polnovrednih testenin, polovico hokaido buče, 2 stroka česna, 1 svež paradižnik, 1 pest listov sveže špinače, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Bučo olupimo, odstranimo semena ter jo narežemo na tanjše rezine. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem popečemo bučo. Solimo in popramo ter primešamo nasekljan česen in na kocke narezan paradižnik. Ponev pokrijemo in dušimo 10 minut, da se buča zmehča. Testenine skuhamo v osoljeni vodi in odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj kot piše na embalaži, del vode pa prihranimo. Kuhane testenine stresemo v ponev k omaki in prilijemo še deciliter vode, ki je ostala od kuhanja testenin. Primešamo še liste špinače in kuhamo še kakšno minuto, da se sestavine povežejo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / ponedeljek, 10. december 2007 / 07:00

Kako draga je energija

Cena energije je običajno kar pomembna postavka družinskega proračuna, zato je za uporabnike pomembna cena posameznih energentov in cenovno razmerje med njimi.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / četrtek, 4. julij 2013 / 15:49

Prostovoljstvo doživlja razmah

Ob prazniku občine Škofja Loka je župan Miha Ješe podelil občinske grbe trem zaslužnim posameznikom in dvema skupinama prostovoljcev, ob čemer je dejal, da aktivno prostovoljstvo na Škofjeloškem doživ...

Rekreacija / četrtek, 4. julij 2013 / 14:50

V boj za Zlato čipko

Bliža se kolesarski vzpon, ki vsako leto privabi več tekmovalcev.

Kronika / četrtek, 4. julij 2013 / 14:43

Tatovi na preži tudi na avtocestah

Skupno vsem avtocestnim tatovom je, da skušajo na različne načine preusmeriti pozornost oškodovancev bodisi nase bodisi na navidezno napako na vozilu.

Razvedrilo / četrtek, 4. julij 2013 / 14:34

Pojoča gibona

Ogled živalskega vrta v Zagrebu je bil najbolj zanimiv za Glasove najmlajše popotnike. Pa vožnja z vlakom … Ta pa je bila tudi nekaj posebnega.

Nasveti / četrtek, 4. julij 2013 / 14:09

Maline so jagode fine

V času, ko zori raznovrstno jagodičevje, tudi maline, ne napravimo napake, ki se primeri številnim izkušenim gospodinjam – slastne darove narave na veliko konzervirajo in vkuhavajo, ob tem pa jih poza...