Tudi testenine so lahko zdrav obrok

Za pripravo testenin z lososom in paradižniki potrebujemo: pol kilograma polnovrednih testenin, 1 srednje velik file lososa, 4 stroke česna, 2 srednje velika paradižnika, pol decilitra belega vina, nekaj listov sveže bazilike ali pol žličke suhe, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 1 pest parmezana.

Testenine skuhamo v osoljeni vodi in odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj kot piše na embalaži, del vode pa prihranimo za kasneje. Lososa narežemo na trakove, solimo in popramo. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem popečemo losove trakove. Ko ti izpustijo maščobo, dodamo česen in prilijemo belo vino. Počakamo, da vino izhlapi, in nato primešamo na kocke narezan paradižnik. Pražimo 5 minut, toliko, da odvečna tekočina izhlapi. Primešamo kuhane testenine, liste bazilike in prilijemo deciliter vode, ki je ostala od kuhanja testenin. Kuhamo še eno minuto, da se vse sestavine povežejo. Serviramo na krožnike in posujemo s parmezanom.

Nasvet: Za še bolj kremasto strukturo parmezan dodamo v omako skupaj s testeninami.

Za pripravo testenin z bučo in špinačo potrebujemo: pol kilograma polnovrednih testenin, polovico hokaido buče, 2 stroka česna, 1 svež paradižnik, 1 pest listov sveže špinače, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Bučo olupimo, odstranimo semena ter jo narežemo na tanjše rezine. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem popečemo bučo. Solimo in popramo ter primešamo nasekljan česen in na kocke narezan paradižnik. Ponev pokrijemo in dušimo 10 minut, da se buča zmehča. Testenine skuhamo v osoljeni vodi in odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj kot piše na embalaži, del vode pa prihranimo. Kuhane testenine stresemo v ponev k omaki in prilijemo še deciliter vode, ki je ostala od kuhanja testenin. Primešamo še liste špinače in kuhamo še kakšno minuto, da se sestavine povežejo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 22. november 2007 / 07:00

Turk podprl razvojni center

Minister za razvoj Žiga Turk je minulo sredo obiskal podjetje Domel, kjer so nadaljevali pogovore o ustanovitvi razvojnega centra za vodikove tehnologije.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 6. januar 2020 / 18:49

Nerazdružljivo povezan z naravo

Do konca februarja je v Liznjekovi domačiji v Kranjski Gori na ogled razstava štiridesetih fotografij Motivi iz narave avtorja Lojzija Avsenika iz Gozda - Martuljka. Fotografije prikazujejo zanimivo,...

GG Plus / ponedeljek, 6. januar 2020 / 18:45

Novoletno vedeževanje

Čas okoli novoletnih praznikov je bil zmeraj priložnost za izrekanje dobrih želja in ustreznih voščil. Ta so slej ko prej nekaj lepega. Zamika pa nas tudi, da bi tako ali drugače izvedeli, kaj se nam...

GG Plus / ponedeljek, 6. januar 2020 / 15:22

Gorenjski odlomki iz izbranih knjig

V tem berilu lahko preberete gorenjsko obarvane odlomke iz izbranih knjig. Iz del, katerih avtorji so bili v letu 2019 še posebej izpostavljeni. Na prvem mestu je letošnji nobelovec Peter Handke, sled...

Železniki / ponedeljek, 6. januar 2020 / 15:20

Že šestnajsta Baklada

Selca – Turistično društvo (TD) Selca je na prvi dan novega leta že 16. leto zapored priredilo Baklado. Na tradicionalni pohod v soju bakel se je iz Selc in Dolenje vasi podalo okoli 150 pohodnikov...

Slovenija / ponedeljek, 6. januar 2020 / 15:18

Upokojevanje v letu 2020

V tem letu se bomo upokojevali, če bomo izpolnili oba pogoja, šestdeset let starosti in štirideset let delovne dobe. To velja enako za moške in ženske.