Tudi testenine so lahko zdrav obrok

Za pripravo testenin z lososom in paradižniki potrebujemo: pol kilograma polnovrednih testenin, 1 srednje velik file lososa, 4 stroke česna, 2 srednje velika paradižnika, pol decilitra belega vina, nekaj listov sveže bazilike ali pol žličke suhe, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 1 pest parmezana.

Testenine skuhamo v osoljeni vodi in odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj kot piše na embalaži, del vode pa prihranimo za kasneje. Lososa narežemo na trakove, solimo in popramo. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem popečemo losove trakove. Ko ti izpustijo maščobo, dodamo česen in prilijemo belo vino. Počakamo, da vino izhlapi, in nato primešamo na kocke narezan paradižnik. Pražimo 5 minut, toliko, da odvečna tekočina izhlapi. Primešamo kuhane testenine, liste bazilike in prilijemo deciliter vode, ki je ostala od kuhanja testenin. Kuhamo še eno minuto, da se vse sestavine povežejo. Serviramo na krožnike in posujemo s parmezanom.

Nasvet: Za še bolj kremasto strukturo parmezan dodamo v omako skupaj s testeninami.

Za pripravo testenin z bučo in špinačo potrebujemo: pol kilograma polnovrednih testenin, polovico hokaido buče, 2 stroka česna, 1 svež paradižnik, 1 pest listov sveže špinače, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Bučo olupimo, odstranimo semena ter jo narežemo na tanjše rezine. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem popečemo bučo. Solimo in popramo ter primešamo nasekljan česen in na kocke narezan paradižnik. Ponev pokrijemo in dušimo 10 minut, da se buča zmehča. Testenine skuhamo v osoljeni vodi in odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj kot piše na embalaži, del vode pa prihranimo. Kuhane testenine stresemo v ponev k omaki in prilijemo še deciliter vode, ki je ostala od kuhanja testenin. Primešamo še liste špinače in kuhamo še kakšno minuto, da se sestavine povežejo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 7. december 2017 / 16:06

Obravnavani zaradi pobiranja prispevkov

Kranj – Kranjski policisti so v nedeljo zaradi pobiranja prispevkov v Kranju obravnavali tri romunske državljane. Prvi se je pretvarjal, da je gluhonem, za pobiranje prispevkov pa ni imel ustrezneg...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 24. junij 2014 / 12:24

Knjiga, ki gradi most

Jesenice, zaznamovane kot železarsko mesto, so v zadnjem času zaživele v pozitivni smeri, saj počasi, a temeljito, z dušo in srcem, doživljajo spremembe drugo za drugo. Novo zgodbo je začela pisati...

Avtomobilizem / torek, 24. junij 2014 / 12:20

K Lušini po suzukija ali hyundaia

Franc Lušina z Gosteč pri Škofji Loki je že od leta 1988 v avtomobilskem poslu.

Kamnik / torek, 24. junij 2014 / 12:18

Knjižnica pod krošnjami na Mali planini

Kamnik – Knjižnica pod krošnjami, nacionalni projekt, ki že deset let ponuja brezplačno branje in listanje knjig, se letos prvič odpravlja tudi v gore, in sicer bodo knjige, revije in časopisi v te...

Radovljica / torek, 24. junij 2014 / 12:17

Statut in poslovnik uskladili z zakonodajo

Radovljica – Radovljiški občinski svet je soglasno potrdil novi statut občine in poslovnik občinskega sveta, ki sta tako usklajena z zakonodajo in tudi z dosedanjo dobro prakso delovanja organov ob...

Kranjska Gora / torek, 24. junij 2014 / 12:17

O planinskih kočah nekoč in danes

Mojstrana – V Slovenskem planinskem muzeju so v petek odprli razstavo z naslovom Planinska koča. »Z gradnjo planinskih koč so bili postavljeni temelji za množičen razvoj planinstva. Postale so ne l...