Tudi testenine so lahko zdrav obrok

Za pripravo testenin z lososom in paradižniki potrebujemo: pol kilograma polnovrednih testenin, 1 srednje velik file lososa, 4 stroke česna, 2 srednje velika paradižnika, pol decilitra belega vina, nekaj listov sveže bazilike ali pol žličke suhe, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 1 pest parmezana.

Testenine skuhamo v osoljeni vodi in odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj kot piše na embalaži, del vode pa prihranimo za kasneje. Lososa narežemo na trakove, solimo in popramo. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem popečemo losove trakove. Ko ti izpustijo maščobo, dodamo česen in prilijemo belo vino. Počakamo, da vino izhlapi, in nato primešamo na kocke narezan paradižnik. Pražimo 5 minut, toliko, da odvečna tekočina izhlapi. Primešamo kuhane testenine, liste bazilike in prilijemo deciliter vode, ki je ostala od kuhanja testenin. Kuhamo še eno minuto, da se vse sestavine povežejo. Serviramo na krožnike in posujemo s parmezanom.

Nasvet: Za še bolj kremasto strukturo parmezan dodamo v omako skupaj s testeninami.

Za pripravo testenin z bučo in špinačo potrebujemo: pol kilograma polnovrednih testenin, polovico hokaido buče, 2 stroka česna, 1 svež paradižnik, 1 pest listov sveže špinače, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Bučo olupimo, odstranimo semena ter jo narežemo na tanjše rezine. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem popečemo bučo. Solimo in popramo ter primešamo nasekljan česen in na kocke narezan paradižnik. Ponev pokrijemo in dušimo 10 minut, da se buča zmehča. Testenine skuhamo v osoljeni vodi in odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj kot piše na embalaži, del vode pa prihranimo. Kuhane testenine stresemo v ponev k omaki in prilijemo še deciliter vode, ki je ostala od kuhanja testenin. Primešamo še liste špinače in kuhamo še kakšno minuto, da se sestavine povežejo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 4. november 2011 / 07:00

Vlomilci niso počivali

Med prazniki številni vlomi v stanovanjske hiše

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 27. april 2023 / 18:03

Priznanja tudi gorenjskim čebelarjem

Brdo pri Lukovici – Na občnem zboru Čebelarske zveze Slovenije so podelili tudi priznanja. Julijan Cvek iz Čebelarskega društva (ČD) Jesenice in Vincenc Perne iz ČD Tržič sta prejela najvišje odlik...

Tržič / četrtek, 27. april 2023 / 18:02

Prava mala tržnica

V okviru študijskega krožka Od setve do žetve so v prostorih Ljudske univerze Tržič organizirali izmenjavo sadik in semen za občane.

Gospodarstvo / četrtek, 27. april 2023 / 17:59

Kmetijam priznanja za olje

Kranj – V okviru priprav na štiriintrideseti festival Dobrote slovenskih kmetij, ki bo od 19. do 21. maja na Ptuju, so ocenili že tudi olja. Matej Rozman z Jame bo prejel zlato priznanje za premium...

Kronika / četrtek, 27. april 2023 / 17:59

Okolju prijaznejše gašenje

Minulo sredo je na ploščadi letalske akademije potekala zaključna vaja gašenja požara na maketi zrakoplova z okolju prijaznejšimi penilnimi sredstvi. Vaja, na kateri je sodelovalo 18 gasilcev in inštr...

Kronika / četrtek, 27. april 2023 / 17:58

Preveč vrgel na ogenj

Kranjska Gora – V soboto okoli 13. ure se je močno kadilo iz kleti večstanovanjskega bloka v Čičarah v Kranjski Gori. Posredovali so gasilci iz gasilskih društev Kranjska Gora, Podkoren, Rateče - P...