Tudi testenine so lahko zdrav obrok

Za pripravo testenin z lososom in paradižniki potrebujemo: pol kilograma polnovrednih testenin, 1 srednje velik file lososa, 4 stroke česna, 2 srednje velika paradižnika, pol decilitra belega vina, nekaj listov sveže bazilike ali pol žličke suhe, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 1 pest parmezana.

Testenine skuhamo v osoljeni vodi in odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj kot piše na embalaži, del vode pa prihranimo za kasneje. Lososa narežemo na trakove, solimo in popramo. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem popečemo losove trakove. Ko ti izpustijo maščobo, dodamo česen in prilijemo belo vino. Počakamo, da vino izhlapi, in nato primešamo na kocke narezan paradižnik. Pražimo 5 minut, toliko, da odvečna tekočina izhlapi. Primešamo kuhane testenine, liste bazilike in prilijemo deciliter vode, ki je ostala od kuhanja testenin. Kuhamo še eno minuto, da se vse sestavine povežejo. Serviramo na krožnike in posujemo s parmezanom.

Nasvet: Za še bolj kremasto strukturo parmezan dodamo v omako skupaj s testeninami.

Za pripravo testenin z bučo in špinačo potrebujemo: pol kilograma polnovrednih testenin, polovico hokaido buče, 2 stroka česna, 1 svež paradižnik, 1 pest listov sveže špinače, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Bučo olupimo, odstranimo semena ter jo narežemo na tanjše rezine. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem popečemo bučo. Solimo in popramo ter primešamo nasekljan česen in na kocke narezan paradižnik. Ponev pokrijemo in dušimo 10 minut, da se buča zmehča. Testenine skuhamo v osoljeni vodi in odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj kot piše na embalaži, del vode pa prihranimo. Kuhane testenine stresemo v ponev k omaki in prilijemo še deciliter vode, ki je ostala od kuhanja testenin. Primešamo še liste špinače in kuhamo še kakšno minuto, da se sestavine povežejo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 9. avgust 2021 / 10:54

Kampanja za zajezitev afriške prašičje kuge

Kranj – Evropska agencija za varnost hrane je v osemnajstih evropskih državah, med katerimi je tudi Slovenija, začela kampanjo za zajezitev afriške prašičje kuge, ki kot virusna bolezen prizadene d...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 19. april 2010 / 07:00

Planinski izlet na jadranska otoka

Kranj - Planinsko društvo Iskra Kranj je od 2. do 5. aprila pripravilo izlet na jadranska otoka Rab in Sv. Grgur. Letošnji izlet je bil že petnajsti po vrsti. Vsako leto obiščejo...

Kamnik / ponedeljek, 19. april 2010 / 07:00

Nova rekreacijska pot ob Kamniški Bistrici

Kamnik - Občina Kamnik zadnji dve leti postopoma uresničuje desetletje staro idejo o rekreacijski poti ob reki Kamniški Bistrici, ki bi potekala od njenega izvira pa vse do izliv...

Jezersko / ponedeljek, 19. april 2010 / 07:00

Finančna kriza ni prizadela proračuna

Jezersko - Ob obravnavi zaključnega računa občine Jezersko so ugotavljali, da finančna kriza lanskega proračuna ni prizadela. Lani so sicer pridelali za okoli 78 tisoč evrov prim...

Škofja Loka / ponedeljek, 19. april 2010 / 07:00

Poškodovan most v Moškrinu

Škofja Loka - Prejšnji teden so na lokalni cesti Binkelj–Križna gora v vasi Moškrin ugotovili poškodbe prepusta potoka, ki služi kot most čez potok. Most je zaradi starosti in te...

Preddvor / ponedeljek, 19. april 2010 / 07:00

Število članov se je podvojilo

Preddvor - Na programsko volilno skupščino Zveze borcev za vrednote NOB Preddvor je prišlo veliko število članov. Navdušeno so zaploskali, ko je gost iz Kranja Zvone Rešek oznani...