Tudi testenine so lahko zdrav obrok

Za pripravo testenin z lososom in paradižniki potrebujemo: pol kilograma polnovrednih testenin, 1 srednje velik file lososa, 4 stroke česna, 2 srednje velika paradižnika, pol decilitra belega vina, nekaj listov sveže bazilike ali pol žličke suhe, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 1 pest parmezana.

Testenine skuhamo v osoljeni vodi in odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj kot piše na embalaži, del vode pa prihranimo za kasneje. Lososa narežemo na trakove, solimo in popramo. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem popečemo losove trakove. Ko ti izpustijo maščobo, dodamo česen in prilijemo belo vino. Počakamo, da vino izhlapi, in nato primešamo na kocke narezan paradižnik. Pražimo 5 minut, toliko, da odvečna tekočina izhlapi. Primešamo kuhane testenine, liste bazilike in prilijemo deciliter vode, ki je ostala od kuhanja testenin. Kuhamo še eno minuto, da se vse sestavine povežejo. Serviramo na krožnike in posujemo s parmezanom.

Nasvet: Za še bolj kremasto strukturo parmezan dodamo v omako skupaj s testeninami.

Za pripravo testenin z bučo in špinačo potrebujemo: pol kilograma polnovrednih testenin, polovico hokaido buče, 2 stroka česna, 1 svež paradižnik, 1 pest listov sveže špinače, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Bučo olupimo, odstranimo semena ter jo narežemo na tanjše rezine. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem popečemo bučo. Solimo in popramo ter primešamo nasekljan česen in na kocke narezan paradižnik. Ponev pokrijemo in dušimo 10 minut, da se buča zmehča. Testenine skuhamo v osoljeni vodi in odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj kot piše na embalaži, del vode pa prihranimo. Kuhane testenine stresemo v ponev k omaki in prilijemo še deciliter vode, ki je ostala od kuhanja testenin. Primešamo še liste špinače in kuhamo še kakšno minuto, da se sestavine povežejo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 18. november 2008 / 07:00

Še trije "Čufarjevi večeri"

Petkov začetek Čufarjevih dni je na najboljši način minil z obfestivalsko predstavo, komedijo Pršparan jur, v kateri sta briljirala Rado Mužan (Franci) in Janez Kristan (Lojze), ob podpori...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 11. september 2023 / 13:19

Tesno povezani že stoletja

Letos v Motniku beležijo šeststo let od podelitve trških pravic in devetsto let od prve omembe kraja, ki zaradi pestrega dogajanja danes velja za enega najbolj živahnih v kamniški občini.

Kultura / ponedeljek, 11. september 2023 / 13:17

Rimljani v Naklem

Zadnje dni avgusta in v začetku septembra so na Polici pri Naklem potekala arheološka izkopavanja. Ekipa Centra za preventivno arheologijo pri Zavodu za varstvo kulturne dediščine Republike Slovenije...

Gospodarstvo / ponedeljek, 11. september 2023 / 13:13

Trgovci z nizkimi dobički

Spar Slovenija, ki velja za enega največjih trgovcev pri nas, je lani ustvaril za dobro milijardo evrov bruto prometa oz. dobro desetino več kot leto prej, a je bila dobičkonosnost prihodkov nizka.

Škofja Loka / ponedeljek, 11. september 2023 / 13:08

Kot da vmes ne bi bilo počitnic

Kot smo že poročali, gradnja Osnovne šole Jela Janežiča še ni končana, zato bodo nekateri učenke in učenci prve tedne in mesece novega šolskega leta preživeli na nadomestnih lokacijah. »Učenci so v pe...

Kranj / ponedeljek, 11. september 2023 / 13:07

Zeleni ključ tudi na Brdu

Javni gospodarski zavod Brdo je za Elegans hotel Brdo, Kongresni center Brdo, Grad Strmol in Vilo Bled pridobili mednarodni trajnostni certifikat Zeleni ključ.