Bučen aplavz za nastopajoče. Nena Močnik je prva z desne.

Slovenski mjuzikl viže inu griže

Kranj - Prešernovo gledališče je bilo v sredo zvečer prežeto s slovenskimi ljudskimi pesmimi, ki so jih mladi pevci in glasbeniki zapeli na izviren način. Nena Močnik je dogodek zasnovala kot ljubezensko-kriminalni mjuzikl, idejo za zgodbo pa dobila v telenovelah. Francesce je preimenovala v Francke, Marie pa v Maričke. Zgodbice o neuslišani ljubezni, o ljubimcih in maščevanju pa niti niso tako tuje v naših podalpskih dolinah, kajne? In tudi slovenske ljudske izražajo bolečino in radost, slo in brezbrižje.

Nena, ki je predstavo tudi režirala, je okrog sebe zbrala pevce in igralce Katjo Verderber, Urško Šlibar, Miha Bizjaka in Klemena Torkarja. V živo so na odru zaigrali Ana Pupedan v izvedbi Ante Upedanten, koreografinja je bila Iuna Ornik, odrska delavca in pogrebca Milan Buh ter Evgen Močnik. Za strokovno vodstvo sta poskrbela Iuna Ornik in Matjaž Šmalc. Nekaj kosov ljudskih oblačil so si sposodili pri Folklorni skupini Sava, sicer pa je kostume sešila Alenka Potočnik.

Nena Močnik se je devet let kalila v Otroški folklorni skupini Pastirček pod mentorstvom Jožice Debeljak, nadaljevala pa pri Folklorni skupini Sava. Pred dvema letoma je prevzela vodenje petja pri Folklorni skupini Sava, je dobra poznavalka slovenskih ljudskih pesmi in je študentka drugega letnika kulturologije na Fakulteti za družbene vede. Projekt muzikala Viže inu griže so izbrali na Zavodu za ustvarjalno družbo Tipovej!, Nena je povedala, da so intenzivno vadili pet mesecev, ob tem pa je bilo še veliko drugega dela, očem skritega. Zares simpatičen mjuzikl si lahko ogledate v soboto, 21. oktobra, ob 19.30 v prostorih KUD Janko Krmelj Reteče - Gorenja vas.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / sreda, 25. september 2019 / 08:33

Malčki pomagali odpreti kuhinjo

V enoti Vrtca Jesenice so dobili novo razdelilno kuhinjo, v kateri bodo pripravljali obroke za sto dvajset malčkov. Uprava vrtca se je že junija preselila v stavbo na Cesti Cirila Tavčarja 21.

Objavljeno na isti dan


Šport / četrtek, 21. marec 2013 / 07:00

Gorenjska teče tudi to sezono

Že na prvem od dvanajstih tekov je bila udeležba velika.

Zanimivosti / četrtek, 21. marec 2013 / 07:00

Mamut tudi na znamkah

Člani Filatelističnega društva Ivan Vavpotič Kamnik so 75. obletnico najdbe okostja mamuta v Nevljah zaznamovali z razstavo znamk z motivom mamuta, priložnostno znamko, poštnim žigom in spominsko kuve...

Kronika / četrtek, 21. marec 2013 / 07:00

Sodnici lagal, da še ni bil kaznovan

Francozu Danielu Jeanu Claudu Pedeboscqu, goljufu s ponarejenim čekom za petsto milijonov evrov, morajo v Kranju soditi tudi zaradi ponarejanja oziroma prirejanja dokazov na lanskem sojenju.

Gospodarstvo / četrtek, 21. marec 2013 / 07:00

Olajšali gradnjo objektov

Vlada je z uredbo razširila krog enostavnih in nezahtevnih objektov, ki jih je možno graditi brez gradbenega dovoljenja oz. je dovoljenje možno pridobiti po bolj enostavnem postopku. Uredba je olajšal...

Železniki / četrtek, 21. marec 2013 / 07:00

Plačilo podžupana na izredni seji

Železnikarski občinski svetniki bodo na izredni seji obravnavali povišanje podžupanove nagrade in možnost direktne podelitve zdravniške koncesije.