Bučen aplavz za nastopajoče. Nena Močnik je prva z desne.

Slovenski mjuzikl viže inu griže

Kranj - Prešernovo gledališče je bilo v sredo zvečer prežeto s slovenskimi ljudskimi pesmimi, ki so jih mladi pevci in glasbeniki zapeli na izviren način. Nena Močnik je dogodek zasnovala kot ljubezensko-kriminalni mjuzikl, idejo za zgodbo pa dobila v telenovelah. Francesce je preimenovala v Francke, Marie pa v Maričke. Zgodbice o neuslišani ljubezni, o ljubimcih in maščevanju pa niti niso tako tuje v naših podalpskih dolinah, kajne? In tudi slovenske ljudske izražajo bolečino in radost, slo in brezbrižje.

Nena, ki je predstavo tudi režirala, je okrog sebe zbrala pevce in igralce Katjo Verderber, Urško Šlibar, Miha Bizjaka in Klemena Torkarja. V živo so na odru zaigrali Ana Pupedan v izvedbi Ante Upedanten, koreografinja je bila Iuna Ornik, odrska delavca in pogrebca Milan Buh ter Evgen Močnik. Za strokovno vodstvo sta poskrbela Iuna Ornik in Matjaž Šmalc. Nekaj kosov ljudskih oblačil so si sposodili pri Folklorni skupini Sava, sicer pa je kostume sešila Alenka Potočnik.

Nena Močnik se je devet let kalila v Otroški folklorni skupini Pastirček pod mentorstvom Jožice Debeljak, nadaljevala pa pri Folklorni skupini Sava. Pred dvema letoma je prevzela vodenje petja pri Folklorni skupini Sava, je dobra poznavalka slovenskih ljudskih pesmi in je študentka drugega letnika kulturologije na Fakulteti za družbene vede. Projekt muzikala Viže inu griže so izbrali na Zavodu za ustvarjalno družbo Tipovej!, Nena je povedala, da so intenzivno vadili pet mesecev, ob tem pa je bilo še veliko drugega dela, očem skritega. Zares simpatičen mjuzikl si lahko ogledate v soboto, 21. oktobra, ob 19.30 v prostorih KUD Janko Krmelj Reteče - Gorenja vas.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 15. junij 2008 / 07:00

Med sosedi 94

V nedeljo, 15. junija, ob 13. uri bo v Marijini božjepotni cerkvi na 1700 metrov visokih Višarjah v Kanalski dolini v Italiji pomemben dogodek.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sobota, 17. april 2010 / 07:00

Večer filmske glasbe

V Športni dvorani Medvode bo 24. aprila tretji Večer filmske glasbe. V uro in pol dolgem programu boste lahko uživali ob glasbi v živo iz največjih filmskih uspešnic ter si hkrati odlomke filmov ogled...

Zanimivosti / sobota, 17. april 2010 / 07:00

Slovenska plesna liga

Danes, v soboto, se bodo v dvorani Ekonomske gimnazije na Zlatem polju v Kranju na kvalifikacijskem turnirju Slovenske plesne lige v latinskoameriških in standardnih plesih pomerili najboljši slovensk...

Šport / sobota, 17. april 2010 / 07:00

Anketa: Za naše rise precej možnosti

Danes se v Tivoliju začenja svetovno prvenstvo I. divizije, skupine B, cilj naših hokejistov pa je vrnitev med elito. Za mnenje, ali jim bo to uspelo, smo povprašali med pripravljalno tekmo na Bledu.

Škofja Loka / sobota, 17. april 2010 / 07:00

Protestirali zaradi neznosnih prometnih razmer

Škofjeločani, ki živijo na Spodnjem trgu in ob Poljanski cesti, so v petek okoli dveh popoldne s petnajstminutnim sprehajanjem čez dva prehoda za pešce povsem ohromili promet skozi mesto.

Prosti čas / sobota, 17. april 2010 / 07:00

Klapa Maslina danes v Železnikih

V soboto, 17. aprila, ob 19. uri bo v Športni dvorani v Železnikih nastopila klapa Maslina.