Breda Košir je izdelala menije v brajici in povečanem tisku. / Foto: osebni arhiv

Meni v brajici (1)

»Kaj pa boš ti danes naročil za večerjo? Ali imate mogoče meni v brajici?«

»Kaj pa boš ti danes naročil za večerjo? Ali imate mogoče meni v brajici?« je izjava, s katero je Tržičanka Breda Košir nagovorila ljudi in za eno izmed ljubljanskih restavracij izdelala menije v brajici in povečanem tisku. Breda Košir je diplomirana delovna terapevtka in študentka magistrskega študija inkluzivne pedagogike. Zaposlena je na Centru IRIS (Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne) v Ljubljani kot mobilna učiteljica za dodatno strokovno pomoč otrok s slepoto in slabovidnostjo ter kot strokovna delavka za prilagajanje gradiv v brajico.

S slepoto in slabovidnostjo se je prvič srečala v študentskih letih, ko je delala kot osebna asistentka pri osebi s slepoto. »Kasneje sem v okviru diplomskega dela organizirala inkluziven plesni tečaj za videče plesalce in plesalce z okvaro vida. Kot prostovoljka sem sodelovala tudi z Zvezo društev slepih in slabovidnih pri različnih aktivnostih in taborih. S sošolkami smo med magistrskim študijem organizirale prilagojeno sobo pobega za osebe z okvaro vida in izvedle kar nekaj uspešnih izpeljav. Marca letos smo skupaj z Zavodom ODTIZ organizirali brezplačni Odtizov mesečni dogodek Odkrijte svet slepote in slabovidnosti z Bredo Košir, kjer sem zares uživala pri predajanju znanja in odgovarjanju na vsa vprašanja udeležencev. Lani sem se udeležila tudi projekta Erasmus+ v Turčiji in dogodka, kjer smo se ukvarjali s prilagoditvami dejavnosti za vse, med drugimi tudi za osebe z okvaro vida. Trenutno raziskujem področje socialnih veščin pri vključenosti otrok s slepoto in slabovidnostjo v skupinske aktivnosti,« je predstavila svoje izkušnje dela z osebami s posebnimi potrebami, še posebno s slepimi in slabovidnimi. Čeprav je stara 26 let, jih ima že kar nekaj.

V letošnjem šolskem letu je na Centru IRIS začela prilagajati gradiva v brajico. »Ugotovila sem, da prilagajanje in oblikovanje besedil ali gradiv za osebe s slepoto še zdaleč ni preprosto. Na srečo so na našem oddelku za prilagajanje zaposlena dekleta, ki jih lahko kadar koli prosim za nasvet, pridem do njih z vsakim vprašanjem in so mi ogromno pomagala, da lahko zdaj to znanje uporabljam tudi zunaj prilagajanja učbenikov. In ena od takih idej so bili tudi meniji. Narejeni so bili za delavnice dijakov, ki imajo dodatno strokovno pomoč ali pa so vključeni na Center IRIS. Vsi, ki berejo brajevo pisavo, so imeli tako možnost samostojno prebrati meni, izbrati jed, komunicirati z natakarjem in rokovati z denarjem. Moj primarni cilj je bil učenje samostojnosti, če meniji pridejo prav še komu, pa sem sploh zelo vesela,« je pojasnila.

Meniji so zdaj na voljo v restavraciji Hombre v Ljubljani in tako dostopni vsem slepim in slabovidnim. »Idejo sem omenila sedanjemu vodji in glavnemu kuharju restavracije Nenadu Dimovu, ki je bil takoj za. Izdelala sem pet menijev v brajici za osebe s slepoto in deset menijev v povečanem tisku za slabovidne,« je še povedala.

(Se nadaljuje)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 24. november 2012 / 07:00

Zapleti tudi pri prehladu

Pojav akutnih okužb dihal in gripi podobne bolezni ne odstopa od pričakovanj v tem letnem času, so sporočili iz Zavoda za zdravstveno varstvo Kranj. Svetujejo pa dosledno upoštevanje higienskih načel...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 21. februar 2022 / 18:44

Mokrišča so ledvice krajine

Čeprav stroka že dolgo pozna in poudarja izjemen pomen, ki ga v našem okolju predstavljajo mokrišča, te ledvice krajine, tamponska območja in biotski supermarketi, kot jim tudi rečemo, v javnosti pogo...

GG Plus / ponedeljek, 21. februar 2022 / 18:37

V Maksovi hiši čokolade

Petindvajsetletni Maks Pogačnik je v Lipnici pri Kropi oživil dejavnost izdelovanja čokoladnih pralinejev, ki nastajajo pod blagovno znamko Molinet hiša čokolade. S svežim pristopom in drznimi zamisli...

Gospodarstvo / ponedeljek, 21. februar 2022 / 18:36

Povezujejo lokalne ponudnike

V podjetju Optifarm s sedežem v Radovljici so razvili aplikacijo, ki na enem mestu povezuje vse deležnike na trgu kratkih prehranskih verig in omogoča enostaven pregled lokalnih ponudnikov in njihovih...

Preddvor / ponedeljek, 21. februar 2022 / 18:35

Prihodnost v družabništvu

Februarja je Dom starejših občanov (DSO) Preddvor dobil novo direktorico, in sicer Lidijo Kos. Zaveda se, da so spremembe nujne, vendar meni, da s prehitrim odločanjem morda ne rešiš problema. Pametno...

Gospodarstvo / ponedeljek, 21. februar 2022 / 11:24

Uspešno leto za Elan

Begunje – Skupina Elan je leto 2021 končala s prodajnimi rezultati, boljšimi od pričakovanj: ustvarili so 93 milijonov evrov prihodkov, kar je tretjina več kot v letu poprej. Zelo uspešna je bila v...