Prvi gosti, dve družini iz Nemčije, so v Kamp Šobec prišli že v soboto zjutraj in edini res sončen dan med prazniki izkoristili za sprehode po kampu in okolici.

Prvi gosti že v gorenjskih kampih

Z veliko nočjo se je začela tudi letošnja sezona v slovenskih kampih. Nekateri so sicer v zadnjem obdobju odprti vse leto, drugi, med njimi naš največji in najbolj znani Kamp Šobec, vrata odpirajo prav v teh dneh.

Lesce – Prvi gosti, dve družini iz Nemčije, so se v Kampu Šobec v Lescah prijavili le pol ure za tem, ko so v soboto zjutraj odprli vrata recepcije in začeli letošnjo sezono.

»Tako rekoč vse do zadnjega smo urejali še zadnje malenkosti, da smo kamp pri­pravili na sezono, ki se pri nas tradicionalno začne z velikonočnimi prazniki,« je povedal direktor Uroš Ambrožič.

»Za nami je res burno leto, saj je novembrsko neurje v kampu povzročilo veliko škode. A smo se res takoj, ko se je voda umaknila, lotili dela, sanirali vse, kar je uničila deroča Sava Dolinka, in kamp dobro pripravili na prve goste,« je pojasnil, preden nas je prijazno pospremil do dveh družin iz Münchna, ki sta avtodoma postavili na s soncem obsijan prostor v neposredni bližini jezera.

»Podaljšan velikonočni konec tedna smo želeli preživeti nekje zunaj mesta, po možnosti v gorskem okolju. In ker Slovenija ni tako zelo daleč od Münchna, smo se odločili za Šobec. Vedno iščemo kaj novega in zelo smo zadovoljni, da smo to­krat 'odkrili' ta del Evrope,« so razložili in dodali, da so jih najprej prepričale vabljive fotografije, ki so jih videli na internetu. »Gozd, gore in jezero so se nam zdeli odlična kombinacija; pa seveda veliko igrišče, nad katerim so posebno navdušeni otroci.«

Zadovoljni so, so povedali, da je kamp z okolico v resničnosti še lepši kot na fotografijah. Malo obžalujejo le muhasto vreme, zato so za sprehode čim bolj izkoristili suho soboto, za več aktivnosti pa se bodo, so dodali, morda vrnili, ko bodo vremenske razmere bolj stabilne.

Prve letošnje goste so na praznični konec tedna sprejeli tudi v Kampu Bled.

Čeprav se »prava« sezona v kampih začne šele v drugi polovici maja, ko so v Nemčiji, od koder prihaja večina njihovih gostov, binkoštne počitnice, je bilo v soboto zjutraj v Kampu Šobec vse nared za sprejem prvih kampistov. Prvi dve družini sta se na recepciji prijavili že pol ure po odprtju, kmalu so jima sledili drugi.

»Glede na vremensko napoved kakšnega hudega navala seveda ne pričakujemo, a naš kamp vrata tradicionalno odpira za veliko noč, zato smo zadovoljni, da nam ga je tudi letos, kljub temu da je velika noč kar zgodaj, do praznikov uspelo urediti in pripraviti na prihod prvih gostov,« je zadovoljen direktor Uroš Ambrožič.

Najprej sanacija po poplavah

Priprave na sezono so namreč začeli z jesensko sanacijo po poplavah. »V grobem smo jo zaključili že do konca decembra, nato v začetku leta delo zaradi nizkih temperatur za mesec in pol prekinili, potem pa takoj, ko je bilo mogoče, nadaljevali: z zatravitvami, urejanjem poti, nasipov, komunalne infrastrukture ...«

Glede poletja so optimistični. »Rezervacije so na nivoju lanskega leta, res pa je, da se na nemškem trgu glede na trenutno gospodarsko situacijo skrajšuje doba načrtovanega obiska. To pomeni, da so v preteklih letih rezervirali za teden in več, zdaj pa se počitnicam sicer ne odpovedujejo, skrajšujejo pa dobo bivanja, povprečno za dva dni,« je pojasnil Ambrožič.

Kljub temu se pri njih doba bivanja gostov podaljšuje. Trenutno na Šobcu v povprečju bivajo 3,4 dneva, kar pomeni, da so vedno bolj prepoznani kot končna destinacija, ne le kot kamp, v katerem se gosti ustavijo na poti proti proti morju in nazaj.

Gosti se spreminjajo

Kot je še povedal, se je v zadnjih letih deloma spremenil tudi profil gostov, ki prihajajo. »Znano je, da se je v pokoronskem obdobju pojavilo kar nekaj tako imenovanih novih kampistov, to so gostje, ki so v preteklosti počitnice preživljali v hotelskih nastanitvah, nato pa ugotovili, da kampiranje predstavlja prijetno in varno preživljanje prostega časa v naravi. Ti ostajajo, a so njihova pričakovanja drugačna od naših tradicionalnih gostov. Želijo si več udobja, vreme in z njim povezane neprilike jih presenetijo in včasih vznejevoljijo. A tudi tem trendom se prilagajamo, predvsem tako, da klasično storitev nočitve nadgrajujemo z različnimi storitvami, kot so animacijske aktivnosti in ponudba trajnostne mobilnosti. »Novi« gostje ob tem pričakujejo, da so vsi objekti v kampu na zelo visokem nivoju in tudi to nam je z investicijami v zadnjem obdobju uspelo.«

Investicije, ki zvišujejo kakovost bivanja gostov, na Šobcu nadaljujejo. Tako sta v načrtu preureditev sanitarij v spodnjem delu kampa ter gradnja pločnika in kolesarske steze ob cestni povezavi med kampom in krožiščem na regionalni cesti proti Bledu. Investicijo so načrtovali že za lansko jesen, a so jo, kot že rečeno, zamaknile poplave, ki so terjale takojšnjo sanacijo škode po naravni ujmi. Računajo, da se bodo obeh velikih projektov lotili jeseni.

Nekateri kampi so odprti vse leto

Že v četrtek so prve goste sprejeli tudi v Kampu Bled v Zaki na Bledu, kjer je bilo v prazničnih dneh kar živahno, saj gostje prihajajo že od prvega dne. Večinoma so tujci, Slovencev je manj. Kampa Danica v Bohinju in Špik v Gozdu - Martuljku sta odprta vse leto, tudi pozimi, River camping Bled v neposredni bližini Šobca pa za goste odpira vrata v drugi polovici tega meseca.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 24. november 2023 / 17:02

Praznik knjige in bralcev

Ljubljana – V torek so na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani odprli 39. Slovenski knjižni sejem, katerega osrednje geslo je letos Besedo besedi. Do nedelje se bo na sejmu zvrstilo kar 266 dogodko...

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Začimbe in zelišča tudi zdravijo

V katero jed dati to ali ono začimbo, da bo jed okusna, vabljiva, imela pravi »žmah«, kot pravimo, je vprašanje, ki pri vsakdanji kuhi najbolj tare mlade gospodinje. Sicer je zadnje čase...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Silvestrovi čajni napitki

Imejte v zalogi baziliko, meto, meliso, peteršilj, janež, komarček ...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Arcnije za vse sorte

Pa še nekaj o zdravilstvu naših babic, prababic ...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Zeli z velikimi močmi

Z uporabo zelišč želi človek povečati kakovost svojega življenja. Odkriva nove poti, kako združiti znanje in izkušnje svojih prednikov z novimi znanstvenimi dognanji. Na domačem vrtu goji poprovo meto...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Resnica in privid zdravil

Otok Kosu, Grčija, 5. stoletje pred našim štetjem; Hipokrat, zdravnik in oče načel o moralnem liku zdravnika, povišano telesno temperaturo in bolečino v sklepih lajša s salixom, izvlečkom iz vrbovega...