Kremne rezine z jagodami
Kremne rezine, po domače kremšnite, so klasična sladica in priljubljene tako zaradi svoje preproste priprave kot tudi izjemnega okusa. Dodatek sočnih jagod pa ustvari povsem novo sladico in še dodatno popestri vsak grižljaj.
Za pripravo kremnih rezin z jagodami potrebujemo: 400 g listnatega testa; za vaniljevo kremo: 6 jajc, 1,5 l mleka, 6 žlic moke, 6 žlic sladkorja, 5 žlic ruma; za jagodno kremo: 700 g jagod, 2 žlici limoninega soka, 50 g škroba ali praška za pripravo vaniljevega pudinga, 100 g sladkorja; 6 dl smetane, sladkor v prahu za posip.
Testo razdelimo na dva dela in ga na tanko razvaljamo. Z vilicami ga večkrat prebodemo. Testo pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 15 minut oziroma dokler ne dobi lepe zlate barve.
Beljake in rumenjake ločimo. Iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjake in sladkor penasto vmešamo, da masa nekoliko naraste. Stepenim rumenjakom prilijemo rum ter med mešanjem postopoma dodajamo moko. Nazadnje masi rumenjakov dodamo še stepene beljake. Mleko zavremo in vanj vlijemo pripravljeno maso. Kuhamo še pet minut, da se masa zgosti, medtem pa stalno mešamo.
Priprava jagodne kreme: Jagode očistimo ter jih narežemo v kozico. Potresemo s sladkorjem in prilijemo 3 žlice vode ter limonin sok. Pokrijemo in segrejemo do vretja. Pri nižji temperaturi dušimo še 15 minut. Odlijemo 1 dl tekočine, če je ta ostala. Jagode nato zmeljemo s paličnim mešalnikom v pire. Škrob zmešamo s tekočino, ki smo jo odlili od kuhanja jagod, ter ga vmešamo v jagodni pire. Kuhamo še nekaj minut, da se pire zgosti.
V večji pekač položimo prvo plast testa in nanj vlijemo kremo, ki smo jo skuhali. Čezenj prelijemo jagodni pire. Počakamo, da se vse skupaj ohladi, nato stepemo smetano ter jo porazdelimo po rumeni masi. Na smetano položimo še drugo plast testa in potresemo s sladkorjem.