Mehanik leta 2017 Robert Eržen ob ameriškem oldtajmerju / Foto: Tina Dokl

V mehanični delavnici od malega

Na letošnjem tekmovanju Mehanik leta je zmagal Robert Eržen, ki na Grencu pri Škofji Loki vodi lasten avtoservis. Zmaga mu pomeni osebno potrditev, da gre v pravo smer.

Škofja Loka – Na tekmovanju, ki ga v sodelovanju s Srednjo poklicno in strokovno šolo Bežigrad, Obrtno zbornico Slovenije in sponzorji pripravljata medijski hiši Žurnal24 in specializirana revija Mehanik in voznik, so morali tekmovalci pokazati teoretično znanje, se izkazati pri zamenjavi grelnih svečk na dizelskem motorju, hitrostni premontaži pnevmatike, povezavi celotne napeljave svetil na avtomobilu, na koncu pa na slepo prepoznavati rezervne dele v pokritih škatlah. Robert Eržen se je pri tem najbolj izkazal in dokazal, da ima univerzalno znanje, povezano s servisiranjem avtomobilov. Kako tudi ne, saj je tako rekoč zrasel v domači avtomehanični delavnici, ki jo je pred dobrim desetletjem prevzel od očeta.

»Od malega sem delal v domači delavnici. Večkrat sem se spraševal, ali sem se za poklic avtomehanika odločil, ker smo to imeli doma ali ker mi je to delo res všeč,« pravi mehanik leta 2017. Naj bo tako ali drugače, že v škofjeloško strojno šolo je šel z veliko praktičnega znanja od doma. V šoli, pravi, je pridobil grobe osnove, glavnino znanja pa da praksa in to, kako se usmeriš. Pošali se, da je pri avtomehanikih podobno kot pri zdravnikih, ali se usmeriš v splošno prakso ali pa si specialist. Ker je bil pri Erženovih najprej servis za Renaultova vozila, se je specializiral za to znamko avtomobilov, se udeleževal tudi vseh izobraževanj in pridobil najvišji mogoči naziv koteh (koordinator tehnik). Danes je bolj »splošni zdravnik za avtomobile«, saj se je njegov servis pred tremi leti priključil mreži servisov Maxx.

»Mreža nudi tehnično podporo, marketing, izobraževanje ... Spomladi so pripravili interno tekmovanje, na njem sem zmagal in se tako uvrstil tudi na tekmovanje za mehanika leta,« pripoveduje Robert Eržen, ki je v domačem servisu poleg svoje mame Danice tudi edini zaposleni. Kaj mu prinaša sedanja zmaga? »Ne pričakujem, da bom z zmago kaj posebnega pridobil, pomeni pa mi potrditev, da grem v pravo smer,« odgovarja mehanik leta 2017. Že v soseščini je precej mehanikov, konkurence ni malo, a Robert meni, da je dela dovolj za vse, če nimaš previsokih materialnih pričakovanj. Dela je dovolj, razporejeno je po vseh mesecih in delovnih dnevih, nikoli pa ne traja le osem ur dnevno. Delavnico redko zapre že ob peti uri popoldne, ob čemer se pošali, da je celodnevno delo pač eden od privilegijev, ko delaš doma. Z avtomobili pa je Robert povezal tudi svoj hobi. Kot ljubitelj ameriških starodobnih avtomobilov se rad posveča njihovi obnovi. Dva je doslej že popolnoma restavriral, tretjega, chevrolet camaro iz leta 1969, pa ima pravkar v delu. Ohranil bo njegov »vintage« videz, pod pokrovom pa bo sodobna notranjost. »To pa je moj konjiček po peti uri popoldne,« pravi z žarom v očeh.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 22. april 2009 / 07:00

Župani zahtevajo zemljo nazaj

Skupnost občin Slovenije zahteva prenos zemljišč s Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov nazaj na občine.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 18. junij 2020 / 21:48

Vlada zaostrila mejno politiko

Od 19. junija dalje bo nekaj sprememb pri prehajanju meje, je odločila vlada. Manj bo izjem za vstop v Slovenijo brez karantene, za nekatere bo obvezen negativni izvid testa na covid-19. Države so raz...

Kamnik / četrtek, 18. junij 2020 / 16:03

Letos so izbirali najbolj dišečo

V Arboretumu so v petek pripravili že sedemnajsti Slovenski dan vrtnic, ki je bil zelo dobro obiskan.

Razvedrilo / četrtek, 18. junij 2020 / 16:03

Pravljičnih sedem

Tudi tako bi lahko poimenovali sedmi rojstni dan Vile Podvin, ki ga je domača gostinska ekipa zadnjo nedeljo v maju praznovala v družbi gostov in vinarja Mihe Batiča iz Šempasa. Seveda je letošnji...

Gorenja vas-Poljane / četrtek, 18. junij 2020 / 16:00

Županova visoška kronika

V Dvorcu Visoko so minulo soboto pripravili prvo organizirano vodenje, ki jih bodo sicer izvajali vsako drugo soboto v mesecu. Prvič je obiskovalce po dvorcu popeljal župan Milan Čadež.

Škofja Loka / četrtek, 18. junij 2020 / 15:59

Veleposlaniki na obisku v Škofji Loki

Minuli teden je župan Občine Škofja Loka Tine Radinja na tradicionalnem srečanju gostil veleposlanike drugih držav, akreditirane v Sloveniji.