Domačini spodbujajo obogatitev turistične ponudbe ob Poti kulturne dediščine Žirovnica, ki je množično obiskana ob kulturnem prazniku 8. februarja. / Foto: Gorazd Kavčič

Kašarska tribuna idej za razvoj turizma

Zavod za turizem in kulturo Žirovnica si prizadeva vključiti lokalno skupnost v oblikovanje kulturnih in turističnih aktivnosti. S tem namenom so oblikovali neformalno skupino, ki so jo poimenovali Kašarska tribuna idej in se bo srečevala dvakrat letno v Čopovi rojstni hiši.

Predlagali so obogatitev turistične ponudbe ob Poti kulturne dediščine Žirovnica z lokalnimi izdelki ter več vodnikov, ki bi obiskovalce vodili po poti.

Žirovnica – Lokalni prebivalci imajo pomembno vlogo pri razvoju turizma, menijo na Zavodu za turizem in kulturo (ZTK) Žirovnica. Zato so oblikovali neformalno skupino Kašarska tribuna idej, kjer bodo domačini lahko delili svoje poglede, pobude in konstruktivne kritike. »Uspešen razvoj turizma sloni tudi na zadovoljnih domačinih, ki imajo lahko koristi od te panoge, zato želimo skupaj z njimi najti rešitve za negativne plati, ki jih občutijo v turizmu,« je poudarila Urška Aljančič iz ZTK Žirovnica

Na prvem srečanju so med drugim predstavili načrte zavoda za letošnje leto. Osredotočeni so na skrb in promocijo spomenikov, ki so del Poti kulturne dediščine Žirovnica, ter digitalizacijo kulturne dediščine. Lani so uspešno digitalizirali rojstni hiši Franceta Prešerna in Frana Saleškega Finžgarja, vključno z izdelavo tridimenzionalnih pregledov teh zgodovinskih znamenitosti. Načrtujejo razvoj dveh novih turističnih produktov, ki bosta obogatila novo vstopno točko v Doslovčah, ob tem pa obljubljajo več aktivnosti v Čopovi rojstni hiši in organizacijo dogodkov, ki sledijo trajnostnim načelom. Pristopili bodo k projektu Žive legende, ki predstavlja nadgradnjo spominske sobe v Čopovi rojstni hiši. V središču njihovih prizadevanj je nadaljnje urejanje rekreacijskega parka Završnica in izboljšanje infrastrukture za pohodnike in kolesarje.

Povezovanje turističnih ponudnikov

Kot je dejala Aljančičeva, bodo več pozornosti namenili razvoju turističnih produktov, lokalnih spominkov in infrastrukture ter krepitvi povezovanja med turističnimi ponudniki, pri čemer se bodo osredotočili na gastronomsko dediščino in kulinarične posebnosti kraja. »Lokalna kulinarična ponudba bi lahko temeljila na tradicionalnih jedeh, kot so kaša s slivami in medom ter različne mesne specialitete, ki odražajo podeželsko izročilo Žirovnice. Ključnega pomena pa je tesno sodelovanje z lokalnimi ponudniki, saj brez njihove podpore in vključenosti ta prizadevanja ne bodo dosegla polnega potenciala,« je dodala.

Oživljanje gastronomske dediščine

Prvo srečanje ni pritegnilo množice obiskovalcev, vendar iz zavoda pozivajo lokalno skupnost, naj se udeležuje prihodnjih srečanj, saj je to edinstvena priložnost za neposredno izražanje mnenj in predlogov. Prisotni so med drugim opozorili, da slaba udeležba lahko odraža trenutno stanje turizma v občini. »Turizem ima za vsakega drugačen pomen, pri čemer opažamo pomanjkanje lokalnih ponudnikov in nejasnosti glede tega, kaj želimo obiskovalcem ponuditi,« je komentirala ena od udeleženk.

Pohvalili so prizadevanja zavoda za spodbujanje vključujočega turizma. Predlagali so obogatitev turistične ponudbe ob Poti kulturne dediščine Žirovnica z lokalnimi izdelki ter več vodnikov, ki bi obiskovalce vodili po poti. Poudarili so nujnost oživljanja gastronomske dediščine in izrazili potrebo po večji promociji krajine in naravnega okolja ter zagovarjali pomen doživetij avtohtonega prostora.

Vzpostavitev kolesarske povezave

Srečanja se je udeležila tudi Eva Štravs Podlogar, direktorica Razvojne agencije Zgornje Gorenjske, ki je med drugim dejala, da je za razvoj turizma pomembna tudi statistika o številu namestitev in gostih, ki obiščejo občino in od tod raziskujejo okoliško območje. Med predlogi za izboljšave je navedla potrebo po vzpostavitvi kolesarske povezave, ki bi se integrirala z glavno kolesarsko transverzalo. Kot primer dobre prakse je omenila projekt Kuham domače, kamor bi se lahko vključila tudi žirovniška občina in na ta način spodbudila promocijo lokalnih kulinaričnih specialitet.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 8. oktober 2013 / 07:00

Tanja odgovarja

Obračam se na vas, da mi odgovorite samo na eno vprašanje. Ali bom dobila stanovanje in kdaj? Hvala.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 26. avgust 2021 / 22:15

Sprehod ob Pšati

Mengeš – V Staretovem drevoredu v športnem parku v Mengšu je Likovno društvo Mengeš organiziralo že tradicionalno galerijo na prostem z naslovom Sprehod ob Pšati. Z razstavo so počastili jubilejnih...

Razvedrilo / četrtek, 26. avgust 2021 / 22:12

Drumlica

Sedemdeset let Slovenskega okteta in nova zgoščenka Drumlca – slovenske ljudske pesmi.

Razvedrilo / četrtek, 26. avgust 2021 / 22:07

Ne samo lepo, tudi okusno

Kranjčan na Bledu: v kuhinji Hotela Triglav Bled ustvarja šestindvajsetletni Aleš Fende. Epidemija ga ni prestrašila, ostal je zvest svojemu poklicu. Glede na strast, ki jo zaznamo v njegovih besedah,...

Kronika / četrtek, 26. avgust 2021 / 22:06

Na Jesenicah zagorel smetnjak

Jesenice – Na Jesenicah je v nedeljo zvečer zagorel zabojnik za komunalne odpadke. Policisti domnevajo, da je bil ogenj podtaknjen, zato dogodek obravnavajo kot kaznivo dejanje. Nastala je manjša m...

Gospodarstvo / četrtek, 26. avgust 2021 / 22:01

Slaba letina krompirja, veliko drobnega

Medtem ko je bila lani na Gorenjskem obilna, rekordna letina krompirja, bo letos vsaj polovico manjša kot lani, veliko bo tudi drobnih gomoljev.