Domačini spodbujajo obogatitev turistične ponudbe ob Poti kulturne dediščine Žirovnica, ki je množično obiskana ob kulturnem prazniku 8. februarja. / Foto: Gorazd Kavčič

Kašarska tribuna idej za razvoj turizma

Zavod za turizem in kulturo Žirovnica si prizadeva vključiti lokalno skupnost v oblikovanje kulturnih in turističnih aktivnosti. S tem namenom so oblikovali neformalno skupino, ki so jo poimenovali Kašarska tribuna idej in se bo srečevala dvakrat letno v Čopovi rojstni hiši.

Predlagali so obogatitev turistične ponudbe ob Poti kulturne dediščine Žirovnica z lokalnimi izdelki ter več vodnikov, ki bi obiskovalce vodili po poti.

Žirovnica – Lokalni prebivalci imajo pomembno vlogo pri razvoju turizma, menijo na Zavodu za turizem in kulturo (ZTK) Žirovnica. Zato so oblikovali neformalno skupino Kašarska tribuna idej, kjer bodo domačini lahko delili svoje poglede, pobude in konstruktivne kritike. »Uspešen razvoj turizma sloni tudi na zadovoljnih domačinih, ki imajo lahko koristi od te panoge, zato želimo skupaj z njimi najti rešitve za negativne plati, ki jih občutijo v turizmu,« je poudarila Urška Aljančič iz ZTK Žirovnica

Na prvem srečanju so med drugim predstavili načrte zavoda za letošnje leto. Osredotočeni so na skrb in promocijo spomenikov, ki so del Poti kulturne dediščine Žirovnica, ter digitalizacijo kulturne dediščine. Lani so uspešno digitalizirali rojstni hiši Franceta Prešerna in Frana Saleškega Finžgarja, vključno z izdelavo tridimenzionalnih pregledov teh zgodovinskih znamenitosti. Načrtujejo razvoj dveh novih turističnih produktov, ki bosta obogatila novo vstopno točko v Doslovčah, ob tem pa obljubljajo več aktivnosti v Čopovi rojstni hiši in organizacijo dogodkov, ki sledijo trajnostnim načelom. Pristopili bodo k projektu Žive legende, ki predstavlja nadgradnjo spominske sobe v Čopovi rojstni hiši. V središču njihovih prizadevanj je nadaljnje urejanje rekreacijskega parka Završnica in izboljšanje infrastrukture za pohodnike in kolesarje.

Povezovanje turističnih ponudnikov

Kot je dejala Aljančičeva, bodo več pozornosti namenili razvoju turističnih produktov, lokalnih spominkov in infrastrukture ter krepitvi povezovanja med turističnimi ponudniki, pri čemer se bodo osredotočili na gastronomsko dediščino in kulinarične posebnosti kraja. »Lokalna kulinarična ponudba bi lahko temeljila na tradicionalnih jedeh, kot so kaša s slivami in medom ter različne mesne specialitete, ki odražajo podeželsko izročilo Žirovnice. Ključnega pomena pa je tesno sodelovanje z lokalnimi ponudniki, saj brez njihove podpore in vključenosti ta prizadevanja ne bodo dosegla polnega potenciala,« je dodala.

Oživljanje gastronomske dediščine

Prvo srečanje ni pritegnilo množice obiskovalcev, vendar iz zavoda pozivajo lokalno skupnost, naj se udeležuje prihodnjih srečanj, saj je to edinstvena priložnost za neposredno izražanje mnenj in predlogov. Prisotni so med drugim opozorili, da slaba udeležba lahko odraža trenutno stanje turizma v občini. »Turizem ima za vsakega drugačen pomen, pri čemer opažamo pomanjkanje lokalnih ponudnikov in nejasnosti glede tega, kaj želimo obiskovalcem ponuditi,« je komentirala ena od udeleženk.

Pohvalili so prizadevanja zavoda za spodbujanje vključujočega turizma. Predlagali so obogatitev turistične ponudbe ob Poti kulturne dediščine Žirovnica z lokalnimi izdelki ter več vodnikov, ki bi obiskovalce vodili po poti. Poudarili so nujnost oživljanja gastronomske dediščine in izrazili potrebo po večji promociji krajine in naravnega okolja ter zagovarjali pomen doživetij avtohtonega prostora.

Vzpostavitev kolesarske povezave

Srečanja se je udeležila tudi Eva Štravs Podlogar, direktorica Razvojne agencije Zgornje Gorenjske, ki je med drugim dejala, da je za razvoj turizma pomembna tudi statistika o številu namestitev in gostih, ki obiščejo občino in od tod raziskujejo okoliško območje. Med predlogi za izboljšave je navedla potrebo po vzpostavitvi kolesarske povezave, ki bi se integrirala z glavno kolesarsko transverzalo. Kot primer dobre prakse je omenila projekt Kuham domače, kamor bi se lahko vključila tudi žirovniška občina in na ta način spodbudila promocijo lokalnih kulinaričnih specialitet.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 27. julij 2011 / 07:00

Abanka Vipa s 15 milijoni evrov izgube

Ljubljana - Abanka Vipa je v letošnjem prvem polletju predvsem zaradi zniževanja zadolženosti na mednarodnih trgih bilančno vsoto v primerjavi s koncem lanskega leta zmanjšanje z...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / torek, 18. maj 2021 / 16:52

Poklukar: o lokaciji se dogovorite sami

Če se gorenjski župani ne bodo mogli dogovoriti o lokaciji regijske bolnišnice, bo država svoje investicijske namere uresničevala v drugih regijah.

Cerklje na Gorenjskem / torek, 18. maj 2021 / 16:51

Tržnica pod Jenkovo lipo dobro obiskana

Dvorje – Na parkirnem prostoru pred Gostilnico in picerijo Pod Jenkovo lipo v Dvorjah pri Cerkljah, kjer je stala Jenkova rojstna hiša, v kateri se je 9. novembra 1835. leta rodil slovenski skladat...

Šport / torek, 18. maj 2021 / 16:49

Marcel Rodman ni več športni direktor

Jesenice – Po zaključku domače hokejske sezone že prihaja do prvih sprememb v klubih. Kot so v soboto sporočili z Jesenic, član ekipe HDD SIJ Acroni Jesenice ne bo več Marcel Rodman, ki je bil špor...

Kronika / torek, 18. maj 2021 / 16:47

Za večjo varnost kolesarjev

Od včeraj pa do konca meseca poteka nacionalna preventivna akcija za večjo varnost kolesarjev, na Agenciji za varnost prometa pa poudarjajo, da je bilo v prvih štirih mesecih letošnjega leta že 247 pr...

Gospodarstvo / torek, 18. maj 2021 / 16:10

Odkupne cene mleka

Kranj – Po podatkih Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja so mlekarne marca za mleko, dostavljeno v mlekarno ter s 3,7 odstotka maščobe in 3,15 odstotka beljakovin, plačale v povprečju...