Letos spet festival kmečkih sirov
Kranj – Člani Združenja kmečkih sirarjev Slovenije so se pred kratkim na turistični kmetiji Hudičevec na Razdrtem zbrali na občnem zboru. Predsednik združenja Milan Brence se je zahvali sirarjem za podporo ob lanskem praznovanju 25-letnice združenja, ko so s Pogovori ob siru na petih sirarnah v Sloveniji, med drugim na bohinjski Planini v Lazu in Malenškovi kmetiji v Žlebeh, predstavili pomen ohranjanja kmečkega sirarstva. Pomembni dogodki se obetajo tudi letos. Dne 7. oktobra bo strokovni posvet o senzoričnih lastnostih mlečnih izdelkov, dan kasneje pa na Brdu pri Kranju še četrti Festival slovenskih sirov. V okviru strokovnega izobraževanja načrtujejo tečaj sirarstva, tečaj uporabe evropskih smernic dobre higienske prakse in ekskurzijo na Norveško.
Sirarji so pred občnim zborom obiskali sirarno Golden Ring na Kovku nad Colom, na kateri predelujejo mleko v sire s plesnijo. Kot sta povedala David Ličen in Kristjan Vidmar, sire zorijo v zapuščenih italijanskih podzemnih rovih ob polni temi, stalni temperaturi in visoki vlažnosti zraka. Posebna mikroklima daje sirom tudi poseben okus.