Rožičevi piškoti – »štrudle«

»Štrudle« so nostalgični priboljšek, ki v sebi skriva bogato polnilo, okrog pa ima ovito krhko testo. Načeloma so polnjeni s sadnim nadevom, vendar ga tega nekoliko priredimo. Zelo okusno in nekoliko drugačno različico dobimo, če v testo zavijemo rožičev nadev. Rezultat so kot nekakšne krhke rožičeve potičke, le da so rožičeve »štrudle« še bolj polne in bogate z nadevom.

Za pripravo potrebujemo: za testo: 350 g moke, 150 g masla, 150 g jogurta, pol žličke pecilnega praška, 50 g mletega sladkorja, lupinico ene limone, ščep soli; za nadev: 200 g rožičeve moke, pol žličke cimeta, eno žličko kakava, 2 žlici ruma, 1,5 dl smetane, 2 žlici marmelade.

Za pripravo testa skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, limonino lupinico, sol ter sladkor. Dodamo na lističe narezano maslo in ga na grobo vgnetemo. Nato dodamo še jogurt in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo zavijemo v folijo ter ga za pol ure postavimo v hladilnik.

Med tem, ko testo počiva, pripravimo nadev: Skupaj zmešamo rožičevo moko, cimet in kakav. Smetano segrejemo do vretja ter z njo prelijemo mešanico rožičev. Premešamo in prilijemo rum ter vmešamo še marmelado.

Oblikovanje: Testo razvaljamo na pomokani površini v pravokotnik, pol centimetra na debelo. Po dolgem ga dvakrat prerežemo, tako da dobimo tri daljše pravokotnike. Po sredini vsakega pravokotnika po dolgem razporedimo rožičev nadev. Testo prepognemo čez nadev (ovijemo čez nadev) ter stisnemo robove. Oblikovati moramo dolg in debelejši svaljek, ki ima v sredini rožičev nadev, okrog pa ovito testo. Svaljek malenkost sploščimo ter ga narežemo na 3 cm dolge »štrudle«, ki jih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 20 do 25 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 13. junij 2016 / 23:09

Druži se samo z najboljšimi ljudmi

Miran Ipavec, slovenska »avtoštoparska legenda«, je svoj avtoštoparski muzej, s katerim je že gostoval v domačem Kanalu ob Soči in v Ljubljani, letos na ogled postavil na Bledu. V njem lahko obiskoval...

Objavljeno na isti dan


Šport / nedelja, 28. maj 2023 / 20:56

Prvenstvo gorskih kolesarjev v orientaciji

Komenda – Od 17. do 21. maja sta Slovenj Gradec in Komenda gostila svetovno veteransko prvenstvo v orientaciji na gorskih kolesih. Eno pomembnejših prvenstev pod okriljem Mednarodne orient...

Gospodarstvo / nedelja, 28. maj 2023 / 20:55

Kako in koliko lahko delajo upokojenci

Upokojenci lahko opravljajo različna dela, ki ne zahtevajo vključitve v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje niti ne vplivajo na višino pokojnine. Tako lahko opravljajo delo po podjemni, a...

Zanimivosti / nedelja, 28. maj 2023 / 20:54

Drugič dišalo iz Bistr'ške kuhne

Osnovna šola Bistrica pri Tržiču je pripravila že drugo odprto kuhinjo, s katero so zbirali sredstva za šolski sklad. Prizadevajo si, da bi Bistr'ška kuhna postala tradicionalna.

GG Plus / nedelja, 28. maj 2023 / 20:51

Pomoč otrokom z avtizmom pri učenju (1)

Pretekli teden so predstavili knjigo z naslovom Pomoč otrokom z avtizmom pri učenju in podnaslovom Načini obravnave za strokovnjake in starše avtorice Bryne Siegel. Slovenska izdaja z več...

Kultura / nedelja, 28. maj 2023 / 20:50

Umetnost, znanost, duhovnost

Osrednjo cerkev na Dunaju, katedralo sv. Štefana, sta letošnjo pomlad zaznamovali umetniška instalacija in intervencija slovenske umetnice Eve Petrič. V postnem času je bila nad velikim oltarjem na og...