Prvi Azijski kulinarični dan je potekal ob Zbiljskem jezeru.

Odprta kuhinja z azijskimi jedmi

Slovenci vedno bolje poznamo in sprejemamo azijsko hrano, ki ni le suši in sladko-kisli piščanec. Na prvem Azijskem kulinaričnem dnevu smo lahko okusili še marsikaj drugega.

Azijski kulinarični dan v prvi izvedbi je potekal ob Zbiljskem jezeru. Po sistemu odprte kuhinje so se predstavile različne kuhinje z azijske celine, tiste nam bolj znane, kot je na primer kitajska, in tiste manj, na primer vietnamska.

Na stojnici japonske kuhinje so prevladovali različne vrste sušija, japonski rezanci na žaru in soba juha. »Soba juha je zelo zanimiva in priljubljena. Ima malce sladek okus. Za štiri osebe potrebujemo 1200 ml vode, žlico in pol dashia, 100 ml svetle sojine omake in 100 ml mirina (riževega kisa). Zmešamo in kuhamo, zakuhamo pa lahko na primer z ajdovimi rezanci ali različno zelenjavo,« je pojasnil Mitja Grmek iz restavracije Moysushi. Dobro obiskana je bila tudi stojnica s tajsko hrano. »Žena, ki prihaja iz Tajske, je skuhala zeleni kari, takšnega, kot ga kuhajo tam. Je eden izmed bolj blagih. Obrok zadostuje za kosilo. Sestavine so karijeva pasta, limonska trava in razne njihove začimbe, kokosovo mleko, malo tajskih jajčevcev, dodatki pa so lahko piščanec, rakci, svinjina ... Danes imamo piščanca. Tajsko hrano jem vsak dan. Všeč mi je, ker temelji na zelenjavi, mesa je manj kot v slovenski kuhinji. Hrana je barvita, lepa za oko in dobra po okusu,« je povedal Matevž Kukovica iz trgovine Thai Asia shop.

Na stojnici restavracije Maharaja so stregli indijske in nepalske jedi. Matej Selan je pojasnil, da gre za zelo zdravo hrano z dolgoletno tradicijo, ki je posebna po začimbah. Uporabljajo jih ogromno. Ponujajo od sto petdeset do dvesto jedi, posebej je omenil njemu najljubši 'handi chicken'. Mešanico različnih kuhinj so obiskovalci okusili na stojnici Shambale, dežele azijskih okusov od tajske, vietnamske do japonske kuhinje. Zanimivi so bili vietnamski zavitki, Florijan Virant pa je izmed jedi, ki so mu najbolj všeč, svetoval v limonski travi mariniran biftek na žaru, od bolj pekočih jedi tajski kari, od sladic pa pasijonkin sladoled s kokosovo peno in mandljevo kremo.

Paleta jedi in različnih okusov azijske hrane je zares velika.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Domžale / sobota, 18. september 2021 / 08:16

Popolna zapora središča Domžal

Domžale – Direkcija Republike Slovenije za ceste ta konec tedna začenja dela na Ljubljanski cesti v središču mesta. Zaradi preplastitve vozišča državne regionalne ceste Šentjakob–Domžale, od križiš...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 3. avgust 2007 / 07:00

Zvesti Gorenjskemu glasu

Majda in Alojz Štern živita na Kokrici pri Kranju. Gorenjski glas je pri njuni hiši, odkar sta poročena, kar je 41. leto. Pred kratkim, ko sta oba praznovala, je Majda napisala sim...

Domžale / petek, 3. avgust 2007 / 07:00

Predsednika na tekmi

Domžale - Na sredini tekmi med slovenskim nogometnim prvakom Domžalami in hrvaškim Dinamom iz Zagreba sta bila tudi predsednika obeh vlad Ivo Sanader in Janez Janša...

Bohinj / petek, 3. avgust 2007 / 07:00

Vučko kritičen do občine

Ribčev Laz – Na tiskovni konferenci je predstavnik občinskega odbora LDS v Bohinju Dušan Vučko predstavil oceno dela svoje stranke, občinskega sveta in občine v pretekli polovici leta. Svoje...

Radovljica / petek, 3. avgust 2007 / 07:00

Praznični dnevi Radovljice

Občina Radovljica 5. avgusta praznuje, ob tej priložnosti pa so pripravili številne prireditve.

Gorenjska / petek, 3. avgust 2007 / 07:00

Kranjska Gora se je prebudila

Naša občina je med manjšimi, vendar smo zaradi nekaterih prireditev znani tudi po svetu, je povedal v prazničnem pogovoru župan Jure Žerjav.