Prvi Azijski kulinarični dan je potekal ob Zbiljskem jezeru.

Odprta kuhinja z azijskimi jedmi

Slovenci vedno bolje poznamo in sprejemamo azijsko hrano, ki ni le suši in sladko-kisli piščanec. Na prvem Azijskem kulinaričnem dnevu smo lahko okusili še marsikaj drugega.

Azijski kulinarični dan v prvi izvedbi je potekal ob Zbiljskem jezeru. Po sistemu odprte kuhinje so se predstavile različne kuhinje z azijske celine, tiste nam bolj znane, kot je na primer kitajska, in tiste manj, na primer vietnamska.

Na stojnici japonske kuhinje so prevladovali različne vrste sušija, japonski rezanci na žaru in soba juha. »Soba juha je zelo zanimiva in priljubljena. Ima malce sladek okus. Za štiri osebe potrebujemo 1200 ml vode, žlico in pol dashia, 100 ml svetle sojine omake in 100 ml mirina (riževega kisa). Zmešamo in kuhamo, zakuhamo pa lahko na primer z ajdovimi rezanci ali različno zelenjavo,« je pojasnil Mitja Grmek iz restavracije Moysushi. Dobro obiskana je bila tudi stojnica s tajsko hrano. »Žena, ki prihaja iz Tajske, je skuhala zeleni kari, takšnega, kot ga kuhajo tam. Je eden izmed bolj blagih. Obrok zadostuje za kosilo. Sestavine so karijeva pasta, limonska trava in razne njihove začimbe, kokosovo mleko, malo tajskih jajčevcev, dodatki pa so lahko piščanec, rakci, svinjina ... Danes imamo piščanca. Tajsko hrano jem vsak dan. Všeč mi je, ker temelji na zelenjavi, mesa je manj kot v slovenski kuhinji. Hrana je barvita, lepa za oko in dobra po okusu,« je povedal Matevž Kukovica iz trgovine Thai Asia shop.

Na stojnici restavracije Maharaja so stregli indijske in nepalske jedi. Matej Selan je pojasnil, da gre za zelo zdravo hrano z dolgoletno tradicijo, ki je posebna po začimbah. Uporabljajo jih ogromno. Ponujajo od sto petdeset do dvesto jedi, posebej je omenil njemu najljubši 'handi chicken'. Mešanico različnih kuhinj so obiskovalci okusili na stojnici Shambale, dežele azijskih okusov od tajske, vietnamske do japonske kuhinje. Zanimivi so bili vietnamski zavitki, Florijan Virant pa je izmed jedi, ki so mu najbolj všeč, svetoval v limonski travi mariniran biftek na žaru, od bolj pekočih jedi tajski kari, od sladic pa pasijonkin sladoled s kokosovo peno in mandljevo kremo.

Paleta jedi in različnih okusov azijske hrane je zares velika.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 9. julij 2009 / 07:00

Kačja otrplost

Zdrav človek ima tisoč različnih želja, bolan eno samo: ozdraveti. Kdo je to misel prvi izrekel, ne vem, vsekakor drži.

Objavljeno na isti dan


Kranj / nedelja, 20. december 2015 / 12:31

V Triglavu podprli tudi gasilce

Zavarovalnica Triglav je namenila štiri tisoč evrov Gasilski zvezi Gorenjske.

Bohinj / nedelja, 20. december 2015 / 12:30

Umrl je Janez Korošec

Koprivnik – Kot so sporočili iz Planinskega društva Srednja vas v Bohinju, je v ponedeljek umrl dolgoletni predsednik in častni predsednik društva Janez Korošec. Korošec je bil tudi vrsto let preds...

Kultura / nedelja, 20. december 2015 / 12:29

Ženska, slikarjev večni izziv

V galeriji Zavarovalnice Triglav, Območna enota Kranj, je na ogled zanimiva razstava slikarja in oblikovalca Predraga Szilvassyja z naslovom Ženska – kontrapunkt obdobij, čutenj in želja.

Kronika / nedelja, 20. december 2015 / 12:29

Znova o domnevni razžalitvi

Ker je višje sodišče ugodilo pritožbi nekdanjega trenerja Hokejskega kluba Acroni Jesenice Heikkija Mälkiäja, so na kranjskem sodišču vnovič začeli obravnavati njegovo odškodninsko tožbo zoper jeseniš...

Slovenija / nedelja, 20. december 2015 / 12:26

Vsaka kmetija je nekaj posebnega

Kmečka izobraževalna skupnost je nekaj posebnega na Koroškem. Pred petindvajsetimi leti so jo ustanovili slovenski kmetje na Koroškem, da bi omogočili izobraževanje kmetic in kmetov v slovenščini....