Prvi Azijski kulinarični dan je potekal ob Zbiljskem jezeru.

Odprta kuhinja z azijskimi jedmi

Slovenci vedno bolje poznamo in sprejemamo azijsko hrano, ki ni le suši in sladko-kisli piščanec. Na prvem Azijskem kulinaričnem dnevu smo lahko okusili še marsikaj drugega.

Azijski kulinarični dan v prvi izvedbi je potekal ob Zbiljskem jezeru. Po sistemu odprte kuhinje so se predstavile različne kuhinje z azijske celine, tiste nam bolj znane, kot je na primer kitajska, in tiste manj, na primer vietnamska.

Na stojnici japonske kuhinje so prevladovali različne vrste sušija, japonski rezanci na žaru in soba juha. »Soba juha je zelo zanimiva in priljubljena. Ima malce sladek okus. Za štiri osebe potrebujemo 1200 ml vode, žlico in pol dashia, 100 ml svetle sojine omake in 100 ml mirina (riževega kisa). Zmešamo in kuhamo, zakuhamo pa lahko na primer z ajdovimi rezanci ali različno zelenjavo,« je pojasnil Mitja Grmek iz restavracije Moysushi. Dobro obiskana je bila tudi stojnica s tajsko hrano. »Žena, ki prihaja iz Tajske, je skuhala zeleni kari, takšnega, kot ga kuhajo tam. Je eden izmed bolj blagih. Obrok zadostuje za kosilo. Sestavine so karijeva pasta, limonska trava in razne njihove začimbe, kokosovo mleko, malo tajskih jajčevcev, dodatki pa so lahko piščanec, rakci, svinjina ... Danes imamo piščanca. Tajsko hrano jem vsak dan. Všeč mi je, ker temelji na zelenjavi, mesa je manj kot v slovenski kuhinji. Hrana je barvita, lepa za oko in dobra po okusu,« je povedal Matevž Kukovica iz trgovine Thai Asia shop.

Na stojnici restavracije Maharaja so stregli indijske in nepalske jedi. Matej Selan je pojasnil, da gre za zelo zdravo hrano z dolgoletno tradicijo, ki je posebna po začimbah. Uporabljajo jih ogromno. Ponujajo od sto petdeset do dvesto jedi, posebej je omenil njemu najljubši 'handi chicken'. Mešanico različnih kuhinj so obiskovalci okusili na stojnici Shambale, dežele azijskih okusov od tajske, vietnamske do japonske kuhinje. Zanimivi so bili vietnamski zavitki, Florijan Virant pa je izmed jedi, ki so mu najbolj všeč, svetoval v limonski travi mariniran biftek na žaru, od bolj pekočih jedi tajski kari, od sladic pa pasijonkin sladoled s kokosovo peno in mandljevo kremo.

Paleta jedi in različnih okusov azijske hrane je zares velika.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sreda, 29. maj 2019 / 22:02

Naši hokejisti za elito v Stožicah

V nedeljo zvečer so novi svetovni hokejski prvaki postali Finci, naše hokejiste pa boj za nastop v eliti drugo leto čaka pred domačimi navijači.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 18. januar 2010 / 07:00

Osrečili starejše krajane

Lom pod Storžičem - Krajevna organizacija Rdečega križa Lom je ob sodelovanju krajevne skupnosti in podružnične šole organizirala tradicionalno srečanje za krajane, ki so starejš...

Šport / ponedeljek, 18. januar 2010 / 07:00

Odbojka - državno prvenstvo

1. DOL moški Čeprav je glede uvrstitev v modro in zeleno skupino že vse odločeno, je v prvi moški ligi še vedno zelo zanimivo, saj ni vseeno, ali v modri skupini začne...

Kronika / ponedeljek, 18. januar 2010 / 07:00

Vozniki so pridno "pihali"

Kranj - V okviru akcije Alkohol ubija – največkrat nedolžne so gorenjski policisti v decembru odredili kar 4.521 alkotestov, od katerih je bilo 149 pozitivnih, 56 voznikov pa je...

Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 18. januar 2010 / 07:00

Razstava ob 20. obletnici akcije Sever

Brnik - Ob obletnici akcije Sever so v prvem nadstropju potniškega terminala na letališču Jožeta Pučnika odprli razstavo Človeka nikar … Aktivnosti policije v boju za samostojno...

Gospodarstvo / ponedeljek, 18. januar 2010 / 07:00

Spremembe pri gnojenju in skladiščenju živinskih gnojil

Po novi uredbi je tudi na zemljiščih z zeleno odejo prepovedano od 1. decembra do 15. januarja gnojiti z gnojevko in gnojnico.