Prvi Azijski kulinarični dan je potekal ob Zbiljskem jezeru.

Odprta kuhinja z azijskimi jedmi

Slovenci vedno bolje poznamo in sprejemamo azijsko hrano, ki ni le suši in sladko-kisli piščanec. Na prvem Azijskem kulinaričnem dnevu smo lahko okusili še marsikaj drugega.

Azijski kulinarični dan v prvi izvedbi je potekal ob Zbiljskem jezeru. Po sistemu odprte kuhinje so se predstavile različne kuhinje z azijske celine, tiste nam bolj znane, kot je na primer kitajska, in tiste manj, na primer vietnamska.

Na stojnici japonske kuhinje so prevladovali različne vrste sušija, japonski rezanci na žaru in soba juha. »Soba juha je zelo zanimiva in priljubljena. Ima malce sladek okus. Za štiri osebe potrebujemo 1200 ml vode, žlico in pol dashia, 100 ml svetle sojine omake in 100 ml mirina (riževega kisa). Zmešamo in kuhamo, zakuhamo pa lahko na primer z ajdovimi rezanci ali različno zelenjavo,« je pojasnil Mitja Grmek iz restavracije Moysushi. Dobro obiskana je bila tudi stojnica s tajsko hrano. »Žena, ki prihaja iz Tajske, je skuhala zeleni kari, takšnega, kot ga kuhajo tam. Je eden izmed bolj blagih. Obrok zadostuje za kosilo. Sestavine so karijeva pasta, limonska trava in razne njihove začimbe, kokosovo mleko, malo tajskih jajčevcev, dodatki pa so lahko piščanec, rakci, svinjina ... Danes imamo piščanca. Tajsko hrano jem vsak dan. Všeč mi je, ker temelji na zelenjavi, mesa je manj kot v slovenski kuhinji. Hrana je barvita, lepa za oko in dobra po okusu,« je povedal Matevž Kukovica iz trgovine Thai Asia shop.

Na stojnici restavracije Maharaja so stregli indijske in nepalske jedi. Matej Selan je pojasnil, da gre za zelo zdravo hrano z dolgoletno tradicijo, ki je posebna po začimbah. Uporabljajo jih ogromno. Ponujajo od sto petdeset do dvesto jedi, posebej je omenil njemu najljubši 'handi chicken'. Mešanico različnih kuhinj so obiskovalci okusili na stojnici Shambale, dežele azijskih okusov od tajske, vietnamske do japonske kuhinje. Zanimivi so bili vietnamski zavitki, Florijan Virant pa je izmed jedi, ki so mu najbolj všeč, svetoval v limonski travi mariniran biftek na žaru, od bolj pekočih jedi tajski kari, od sladic pa pasijonkin sladoled s kokosovo peno in mandljevo kremo.

Paleta jedi in različnih okusov azijske hrane je zares velika.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 17. november 2015 / 11:02

Begunec zaradi kebaba zamudil vlak

Jesenice – V soboto zvečer je eden od beguncev oziroma migrantov, ki jih z izrednimi vlaki iz Dobove skozi Jesenice vozijo v Podrožco, obtičal na Jesenicah. Ko je vlak pripeljal na železni...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 3. julij 2012 / 07:00

Trčil v avto

Rupa - V četrtek dopoldne je na lokalni cesti pri Rupi štirinajstletni voznik mopeda zaradi vožnje v napačno smer trčil v osebni avtomobil, ki ga je vozila 21-letna voznica. V tr...

Šport / torek, 3. julij 2012 / 07:00

Triglavu kadetski naslov pokalnega zmagovalca

Kranj - Minulo soboto so se v pokritem olimpijskem bazenu s polfinalom in finalom zaključili boji za pokalnega zmagovalca v kategoriji kadetov (do 17 let). Dilem o tem, kdo je najboljši, n...

Šport / torek, 3. julij 2012 / 07:00

Nogometaši Triglava začeli s pripravami

Letošnja sezona za slovenske nogometne prvoligaše se bo začela že v soboto, 14. julija.

Zanimivosti / torek, 3. julij 2012 / 07:00

Občina bo prispevala za tunelsko vozilo

Tržič - Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Bistrica pri Tržiču je sklenilo pogodbo o dobavi specialnega vozila za reševanje ob nesrečah v predoru Ljubelj, ki ga sofinancira minist...

Gorenjska / torek, 3. julij 2012 / 07:00

Nadaljujejo s plinifikacijo

Škofja Loka - Zaradi nadaljevanja plinifikacije na območju Sorške in Demšarjeve ceste bo do 31. avgusta popolna zapora Demšarjeve ceste. Prva faza plinifikacije je že uspešno konča...