Prvi Azijski kulinarični dan je potekal ob Zbiljskem jezeru.

Odprta kuhinja z azijskimi jedmi

Slovenci vedno bolje poznamo in sprejemamo azijsko hrano, ki ni le suši in sladko-kisli piščanec. Na prvem Azijskem kulinaričnem dnevu smo lahko okusili še marsikaj drugega.

Azijski kulinarični dan v prvi izvedbi je potekal ob Zbiljskem jezeru. Po sistemu odprte kuhinje so se predstavile različne kuhinje z azijske celine, tiste nam bolj znane, kot je na primer kitajska, in tiste manj, na primer vietnamska.

Na stojnici japonske kuhinje so prevladovali različne vrste sušija, japonski rezanci na žaru in soba juha. »Soba juha je zelo zanimiva in priljubljena. Ima malce sladek okus. Za štiri osebe potrebujemo 1200 ml vode, žlico in pol dashia, 100 ml svetle sojine omake in 100 ml mirina (riževega kisa). Zmešamo in kuhamo, zakuhamo pa lahko na primer z ajdovimi rezanci ali različno zelenjavo,« je pojasnil Mitja Grmek iz restavracije Moysushi. Dobro obiskana je bila tudi stojnica s tajsko hrano. »Žena, ki prihaja iz Tajske, je skuhala zeleni kari, takšnega, kot ga kuhajo tam. Je eden izmed bolj blagih. Obrok zadostuje za kosilo. Sestavine so karijeva pasta, limonska trava in razne njihove začimbe, kokosovo mleko, malo tajskih jajčevcev, dodatki pa so lahko piščanec, rakci, svinjina ... Danes imamo piščanca. Tajsko hrano jem vsak dan. Všeč mi je, ker temelji na zelenjavi, mesa je manj kot v slovenski kuhinji. Hrana je barvita, lepa za oko in dobra po okusu,« je povedal Matevž Kukovica iz trgovine Thai Asia shop.

Na stojnici restavracije Maharaja so stregli indijske in nepalske jedi. Matej Selan je pojasnil, da gre za zelo zdravo hrano z dolgoletno tradicijo, ki je posebna po začimbah. Uporabljajo jih ogromno. Ponujajo od sto petdeset do dvesto jedi, posebej je omenil njemu najljubši 'handi chicken'. Mešanico različnih kuhinj so obiskovalci okusili na stojnici Shambale, dežele azijskih okusov od tajske, vietnamske do japonske kuhinje. Zanimivi so bili vietnamski zavitki, Florijan Virant pa je izmed jedi, ki so mu najbolj všeč, svetoval v limonski travi mariniran biftek na žaru, od bolj pekočih jedi tajski kari, od sladic pa pasijonkin sladoled s kokosovo peno in mandljevo kremo.

Paleta jedi in različnih okusov azijske hrane je zares velika.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 5. december 2019 / 13:45

Obujali so spomine

Sredi novembra so se jubilanti Društva upokojencev Kropa tradicionalno srečali v gostilni Pri Jarmu v Kropi.

Objavljeno na isti dan


Splošno / sobota, 22. marec 2008 / 07:00

Center praznih lokalov

Skoraj neverjetno je, da lahko v samem centru mesta in v neposredni bližini kulturno-političnega dogajanja nastajajo prava mesta duhov. Nekdanji trgovski lokali razpadajoči samevajo ...

Škofja Loka / sobota, 22. marec 2008 / 07:00

Kakšna vsebina v starološkem gradu

Stara Loka - Občina Škofja Loka se z ministrstvoma za kulturo ter za delo, družino in socialne zadeve dogovarja, kakšne vsebine bi veljalo pripeljati v Starološki grad, ki je po...

Škofja Loka / sobota, 22. marec 2008 / 07:00

Nov delovnik notarske pisarne

Škofja Loka - Na redni letni skupščini Notarske zbornice Slovenije je bila za novo predsednico izvoljena notarka Marjana Tičar Bešter, ki ima notarsko pisarno v Škofji Lok...

Splošno / sobota, 22. marec 2008 / 07:00

Uspešni z dvema projektoma

Občina Škofja Loka se je lani prijavila na drugi javni razpis vladne službe za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, ki zagotavlja sofinanciranje projektov prek evropskega sklada. Na razpisu s...

Splošno / sobota, 22. marec 2008 / 07:00

Kakovostno življenje sladkornih bolnikov

Društvo diabetikov Škofja Loka, ki združuje člane iz Škofje Loke ter Selške in Poljanske doline, ima že 454 članov. Na rednem letnem občnem zboru, ki se ga je udeležilo veliko članov in gostov, m...