Prvi Azijski kulinarični dan je potekal ob Zbiljskem jezeru.

Odprta kuhinja z azijskimi jedmi

Slovenci vedno bolje poznamo in sprejemamo azijsko hrano, ki ni le suši in sladko-kisli piščanec. Na prvem Azijskem kulinaričnem dnevu smo lahko okusili še marsikaj drugega.

Azijski kulinarični dan v prvi izvedbi je potekal ob Zbiljskem jezeru. Po sistemu odprte kuhinje so se predstavile različne kuhinje z azijske celine, tiste nam bolj znane, kot je na primer kitajska, in tiste manj, na primer vietnamska.

Na stojnici japonske kuhinje so prevladovali različne vrste sušija, japonski rezanci na žaru in soba juha. »Soba juha je zelo zanimiva in priljubljena. Ima malce sladek okus. Za štiri osebe potrebujemo 1200 ml vode, žlico in pol dashia, 100 ml svetle sojine omake in 100 ml mirina (riževega kisa). Zmešamo in kuhamo, zakuhamo pa lahko na primer z ajdovimi rezanci ali različno zelenjavo,« je pojasnil Mitja Grmek iz restavracije Moysushi. Dobro obiskana je bila tudi stojnica s tajsko hrano. »Žena, ki prihaja iz Tajske, je skuhala zeleni kari, takšnega, kot ga kuhajo tam. Je eden izmed bolj blagih. Obrok zadostuje za kosilo. Sestavine so karijeva pasta, limonska trava in razne njihove začimbe, kokosovo mleko, malo tajskih jajčevcev, dodatki pa so lahko piščanec, rakci, svinjina ... Danes imamo piščanca. Tajsko hrano jem vsak dan. Všeč mi je, ker temelji na zelenjavi, mesa je manj kot v slovenski kuhinji. Hrana je barvita, lepa za oko in dobra po okusu,« je povedal Matevž Kukovica iz trgovine Thai Asia shop.

Na stojnici restavracije Maharaja so stregli indijske in nepalske jedi. Matej Selan je pojasnil, da gre za zelo zdravo hrano z dolgoletno tradicijo, ki je posebna po začimbah. Uporabljajo jih ogromno. Ponujajo od sto petdeset do dvesto jedi, posebej je omenil njemu najljubši 'handi chicken'. Mešanico različnih kuhinj so obiskovalci okusili na stojnici Shambale, dežele azijskih okusov od tajske, vietnamske do japonske kuhinje. Zanimivi so bili vietnamski zavitki, Florijan Virant pa je izmed jedi, ki so mu najbolj všeč, svetoval v limonski travi mariniran biftek na žaru, od bolj pekočih jedi tajski kari, od sladic pa pasijonkin sladoled s kokosovo peno in mandljevo kremo.

Paleta jedi in različnih okusov azijske hrane je zares velika.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenja vas-Poljane / ponedeljek, 23. november 2020 / 13:31

S povezovanjem do uspešnih zgodb

V spomin na prvo omembo tamkajšnjih krajev v pisnih virih so v občini Gorenja vas - Poljane 23. november izbrali za občinski praznik. O tem, kaj je poleg epidemije covida-19 še zaznamovalo preteklo le...

Objavljeno na isti dan


Domžale / ponedeljek, 3. avgust 2020 / 23:59

Praznoval je najstarejši Domžalčan

V ponedeljek, 27. julija, je sto štiri leta dopolnil častni občan občine Domžale Jože Pogačnik.

GG Plus / ponedeljek, 3. avgust 2020 / 23:59

Mežakla jima je bila vir navdiha

Janez Hudovernik s Spodnjih Laz in Roman Peterman iz Zgornjih Gorij sta soavtorja nedavno izdane knjige Enominutni fitnes za dušo in telo – Kako iz muhe narediti slona? Knjiga je spodbudila tudi proje...

Zanimivosti / ponedeljek, 3. avgust 2020 / 23:56

Kot da bi šli dvainpolkrat od Ljubljane do Damaska

Pohodov solidarnosti z begunci in vsemi, ki so bili prisiljeni zapustiti svoj dom zaradi vojn, preganjanja, podnebnih sprememb in skrajne revščine, so se udeležili tudi številni Gorenjci – nekateri so...

Gospodarstvo / ponedeljek, 3. avgust 2020 / 23:52

Četrt stoletja v WTO

Ljubljana – Slovenija se je pred 25 leti pridružila Svetovni trgovinski organizaciji (WTO). Ustanovljena je bila z Marakeškim sporazumom leta 1995, njene naloge zajemajo multilateralna medvladna po...

Jesenice / ponedeljek, 3. avgust 2020 / 23:51

Odlični v znanju nemškega jezika

Jesenice – Na Gimnaziji Jesenice je letos že četrta generacija opravljala Nemško jezikovno diplomo 1 (DSD 1). Kot je povedala profesorica nemščine Metka Podlipnik, so jo opravili z odliko, izpit je...