Prvi Azijski kulinarični dan je potekal ob Zbiljskem jezeru.

Odprta kuhinja z azijskimi jedmi

Slovenci vedno bolje poznamo in sprejemamo azijsko hrano, ki ni le suši in sladko-kisli piščanec. Na prvem Azijskem kulinaričnem dnevu smo lahko okusili še marsikaj drugega.

Azijski kulinarični dan v prvi izvedbi je potekal ob Zbiljskem jezeru. Po sistemu odprte kuhinje so se predstavile različne kuhinje z azijske celine, tiste nam bolj znane, kot je na primer kitajska, in tiste manj, na primer vietnamska.

Na stojnici japonske kuhinje so prevladovali različne vrste sušija, japonski rezanci na žaru in soba juha. »Soba juha je zelo zanimiva in priljubljena. Ima malce sladek okus. Za štiri osebe potrebujemo 1200 ml vode, žlico in pol dashia, 100 ml svetle sojine omake in 100 ml mirina (riževega kisa). Zmešamo in kuhamo, zakuhamo pa lahko na primer z ajdovimi rezanci ali različno zelenjavo,« je pojasnil Mitja Grmek iz restavracije Moysushi. Dobro obiskana je bila tudi stojnica s tajsko hrano. »Žena, ki prihaja iz Tajske, je skuhala zeleni kari, takšnega, kot ga kuhajo tam. Je eden izmed bolj blagih. Obrok zadostuje za kosilo. Sestavine so karijeva pasta, limonska trava in razne njihove začimbe, kokosovo mleko, malo tajskih jajčevcev, dodatki pa so lahko piščanec, rakci, svinjina ... Danes imamo piščanca. Tajsko hrano jem vsak dan. Všeč mi je, ker temelji na zelenjavi, mesa je manj kot v slovenski kuhinji. Hrana je barvita, lepa za oko in dobra po okusu,« je povedal Matevž Kukovica iz trgovine Thai Asia shop.

Na stojnici restavracije Maharaja so stregli indijske in nepalske jedi. Matej Selan je pojasnil, da gre za zelo zdravo hrano z dolgoletno tradicijo, ki je posebna po začimbah. Uporabljajo jih ogromno. Ponujajo od sto petdeset do dvesto jedi, posebej je omenil njemu najljubši 'handi chicken'. Mešanico različnih kuhinj so obiskovalci okusili na stojnici Shambale, dežele azijskih okusov od tajske, vietnamske do japonske kuhinje. Zanimivi so bili vietnamski zavitki, Florijan Virant pa je izmed jedi, ki so mu najbolj všeč, svetoval v limonski travi mariniran biftek na žaru, od bolj pekočih jedi tajski kari, od sladic pa pasijonkin sladoled s kokosovo peno in mandljevo kremo.

Paleta jedi in različnih okusov azijske hrane je zares velika.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 19. december 2017 / 09:20

Kranjec prvič na stopničkah

Po šestnajstih letih je na moški veleslalomski tekmi za svetovni pokal na stopničke znova stopil Slovenec. To je uspelo Žanu Kranjcu s tretjim mestom v Alta Badii. Zanj so to prve stopničke v karieri.

Objavljeno na isti dan


Kranj / petek, 15. april 2016 / 07:00

Brez psa vodnika so vse ulice slepe

Brdo – Na Brdu pri Kranju te dni poteka tridnevna mednarodna konferenca Evropske zveze psov vodnikov, ki jo letos prvič gosti Slovenija pod naslovno temo Brez psa vodnika so vse ulice slepe. V zvez...

Šenčur / petek, 15. april 2016 / 07:00

Začenja se šenčursko praznovanje

Šenčur – God sv. Jurija, ki praznuje prihodnji teden, si je občina Šenčur izbrala za občinski praznik. Praznične prireditve pa se začenjajo že jutri, 16. aprila, s tekmovanji rekreativcev in vetera...

Domžale / petek, 15. april 2016 / 07:00

Gladiatorji se vračajo v Domžale

V sklopu občinskega praznika bodo Urbanega gladiatorja jutri, 16. aprila, znova pripravili v Domžalah.

Škofja Loka / petek, 15. april 2016 / 07:00

Zapora ceste Pevno–Crngrob

Škofja Loka – Zaradi rekonstrukcije odseka občinske lokalne ceste na relaciji Pevno–Crngrob bo do ponedeljka, 18. aprila, na tej cesti popolna zapora za motorni promet. V primeru neugodnih vremensk...

Kranj / petek, 15. april 2016 / 16:11

Kokr'čan vabi na 20. pevski večer

Kokrica – Vokalna skupina Kokr'čan že dvajset let tradicionalno organizira Pevski večer, ki bo na sporedu jutri, v soboto, 16. aprila, ob 20. uri v Kulturnem domu na Kokrici. Glasbeno poustvarjanje...