Prvi Azijski kulinarični dan je potekal ob Zbiljskem jezeru.

Odprta kuhinja z azijskimi jedmi

Slovenci vedno bolje poznamo in sprejemamo azijsko hrano, ki ni le suši in sladko-kisli piščanec. Na prvem Azijskem kulinaričnem dnevu smo lahko okusili še marsikaj drugega.

Azijski kulinarični dan v prvi izvedbi je potekal ob Zbiljskem jezeru. Po sistemu odprte kuhinje so se predstavile različne kuhinje z azijske celine, tiste nam bolj znane, kot je na primer kitajska, in tiste manj, na primer vietnamska.

Na stojnici japonske kuhinje so prevladovali različne vrste sušija, japonski rezanci na žaru in soba juha. »Soba juha je zelo zanimiva in priljubljena. Ima malce sladek okus. Za štiri osebe potrebujemo 1200 ml vode, žlico in pol dashia, 100 ml svetle sojine omake in 100 ml mirina (riževega kisa). Zmešamo in kuhamo, zakuhamo pa lahko na primer z ajdovimi rezanci ali različno zelenjavo,« je pojasnil Mitja Grmek iz restavracije Moysushi. Dobro obiskana je bila tudi stojnica s tajsko hrano. »Žena, ki prihaja iz Tajske, je skuhala zeleni kari, takšnega, kot ga kuhajo tam. Je eden izmed bolj blagih. Obrok zadostuje za kosilo. Sestavine so karijeva pasta, limonska trava in razne njihove začimbe, kokosovo mleko, malo tajskih jajčevcev, dodatki pa so lahko piščanec, rakci, svinjina ... Danes imamo piščanca. Tajsko hrano jem vsak dan. Všeč mi je, ker temelji na zelenjavi, mesa je manj kot v slovenski kuhinji. Hrana je barvita, lepa za oko in dobra po okusu,« je povedal Matevž Kukovica iz trgovine Thai Asia shop.

Na stojnici restavracije Maharaja so stregli indijske in nepalske jedi. Matej Selan je pojasnil, da gre za zelo zdravo hrano z dolgoletno tradicijo, ki je posebna po začimbah. Uporabljajo jih ogromno. Ponujajo od sto petdeset do dvesto jedi, posebej je omenil njemu najljubši 'handi chicken'. Mešanico različnih kuhinj so obiskovalci okusili na stojnici Shambale, dežele azijskih okusov od tajske, vietnamske do japonske kuhinje. Zanimivi so bili vietnamski zavitki, Florijan Virant pa je izmed jedi, ki so mu najbolj všeč, svetoval v limonski travi mariniran biftek na žaru, od bolj pekočih jedi tajski kari, od sladic pa pasijonkin sladoled s kokosovo peno in mandljevo kremo.

Paleta jedi in različnih okusov azijske hrane je zares velika.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenja vas-Poljane / četrtek, 1. december 2022 / 17:38

Pet občinskih nagrajencev

Ob prazniku občine Gorenja vas - Poljane so minulo soboto v Sokolskem domu v Gorenji vasi pripravili slavnostno akademijo s podelitvijo občinskih priznanj.

Objavljeno na isti dan


Preddvor / nedelja, 1. december 2019 / 22:16

Še naprej v domski kuhinji

Poročali smo že o nameri Doma starejših občanov Preddvor v Potočah, da domsko kuhinjo odda zunanjemu izvajalcu. Tokrat smo poiskali nekaj odzivov.

Domžale / nedelja, 1. december 2019 / 22:15

Očistili so razbremenilne kanale Pšate

Domžale – Občina Domžale je skupaj z direkcijo RS za vode v okviru protipoplavnih ukrepov uredila dva razbremenilna kanala Pšate, ki sta bila že polna mulja.

Kamnik / nedelja, 1. december 2019 / 22:15

Proračun skozi prvo sito

Občina Kamnik bo imela prihodnje leto na razpolago dobrih šestindvajset milijonov evrov, od tega približno pet milijonov za investicije.

Kronika / nedelja, 1. december 2019 / 22:13

Strokovno so ju obvladali

Kranj – Šele z uporabo prisilnih sredstev so kranjski policisti v torek popoldan uspeli umiriti vinjena moška, ki so ju obravnavali zaradi suma vandalizma. Policisti so namreč predhodno prejeli pri...

Slovenija / nedelja, 1. december 2019 / 22:12

Belokranjec v vesolju

Prav je, da se v našem razgledovanju po svetu spomnimo tudi katerega od naših rojakov, ki so se prebili v vrh svetovne znanosti. Tak je elektroinženir Anton Mavretič (1934–2019), Belokranjec, ki je 21...