Prvi Azijski kulinarični dan je potekal ob Zbiljskem jezeru.

Odprta kuhinja z azijskimi jedmi

Slovenci vedno bolje poznamo in sprejemamo azijsko hrano, ki ni le suši in sladko-kisli piščanec. Na prvem Azijskem kulinaričnem dnevu smo lahko okusili še marsikaj drugega.

Azijski kulinarični dan v prvi izvedbi je potekal ob Zbiljskem jezeru. Po sistemu odprte kuhinje so se predstavile različne kuhinje z azijske celine, tiste nam bolj znane, kot je na primer kitajska, in tiste manj, na primer vietnamska.

Na stojnici japonske kuhinje so prevladovali različne vrste sušija, japonski rezanci na žaru in soba juha. »Soba juha je zelo zanimiva in priljubljena. Ima malce sladek okus. Za štiri osebe potrebujemo 1200 ml vode, žlico in pol dashia, 100 ml svetle sojine omake in 100 ml mirina (riževega kisa). Zmešamo in kuhamo, zakuhamo pa lahko na primer z ajdovimi rezanci ali različno zelenjavo,« je pojasnil Mitja Grmek iz restavracije Moysushi. Dobro obiskana je bila tudi stojnica s tajsko hrano. »Žena, ki prihaja iz Tajske, je skuhala zeleni kari, takšnega, kot ga kuhajo tam. Je eden izmed bolj blagih. Obrok zadostuje za kosilo. Sestavine so karijeva pasta, limonska trava in razne njihove začimbe, kokosovo mleko, malo tajskih jajčevcev, dodatki pa so lahko piščanec, rakci, svinjina ... Danes imamo piščanca. Tajsko hrano jem vsak dan. Všeč mi je, ker temelji na zelenjavi, mesa je manj kot v slovenski kuhinji. Hrana je barvita, lepa za oko in dobra po okusu,« je povedal Matevž Kukovica iz trgovine Thai Asia shop.

Na stojnici restavracije Maharaja so stregli indijske in nepalske jedi. Matej Selan je pojasnil, da gre za zelo zdravo hrano z dolgoletno tradicijo, ki je posebna po začimbah. Uporabljajo jih ogromno. Ponujajo od sto petdeset do dvesto jedi, posebej je omenil njemu najljubši 'handi chicken'. Mešanico različnih kuhinj so obiskovalci okusili na stojnici Shambale, dežele azijskih okusov od tajske, vietnamske do japonske kuhinje. Zanimivi so bili vietnamski zavitki, Florijan Virant pa je izmed jedi, ki so mu najbolj všeč, svetoval v limonski travi mariniran biftek na žaru, od bolj pekočih jedi tajski kari, od sladic pa pasijonkin sladoled s kokosovo peno in mandljevo kremo.

Paleta jedi in različnih okusov azijske hrane je zares velika.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / / 07:00

Kruhkarija z Okornom

Poljsko božično komedijo Kranjčana Mitje Okorna Pisma sv. Nikolaju so na Gorenjskem začeli predvajati prejšnji teden. Po projekciji v kranjskem Tušu se je večina odpravila z Mitjem na večerjo - na nje...

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 8. avgust 2023 / 22:40

Tekme, kjer vsi navijajo za vse

Danes svoje nastope na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju začenjajo tudi paraplezalci. V slovenski reprezentanci ima že kar nekaj izkušenj Matej Arh.

Kultura / torek, 8. avgust 2023 / 22:35

Zadnji dnevi za letošnji BIEN

Ta teden se v Kranju zaključuje letošnja edicija Bienala tekstilne umetnosti BIEN. Do sklepnega večera v četrtek še vodeni ogledi po razstavah, ustvarjalna delavnica in pogovorni večer.

Medvode / torek, 8. avgust 2023 / 22:28

Središče Medvod pod vodo

Dan po katastrofalnih poplavah smo obiskali Medvode: vojska, gasilci in drugi prostovoljci so reševali, kar se je še rešiti dalo, začeli so čistiti blato in naplavine, se skušali prebiti do delov obči...

Tržič / torek, 8. avgust 2023 / 22:15

Sedem plazov neposredno ogroža objekte

Tržič – Iz tržiške občine so po včerajšnjem pregledu stanja po poplavah sporočili, da se je v minulem koncu tedna sprožilo 17 zemeljskih plazov v bližini objektov. Sedem plazov neposredno ogroža ob...

Gorenjska / torek, 8. avgust 2023 / 22:04

Vsi uporabniki oskrbljeni z električno energijo

Ekipe Elektra Gorenjska so se danes prebile tudi do odrezanih območij. Vsem uporabnikom na Gorenjskem so zagotovili oskrbo z električno energijo.