Prvi Azijski kulinarični dan je potekal ob Zbiljskem jezeru.

Odprta kuhinja z azijskimi jedmi

Slovenci vedno bolje poznamo in sprejemamo azijsko hrano, ki ni le suši in sladko-kisli piščanec. Na prvem Azijskem kulinaričnem dnevu smo lahko okusili še marsikaj drugega.

Azijski kulinarični dan v prvi izvedbi je potekal ob Zbiljskem jezeru. Po sistemu odprte kuhinje so se predstavile različne kuhinje z azijske celine, tiste nam bolj znane, kot je na primer kitajska, in tiste manj, na primer vietnamska.

Na stojnici japonske kuhinje so prevladovali različne vrste sušija, japonski rezanci na žaru in soba juha. »Soba juha je zelo zanimiva in priljubljena. Ima malce sladek okus. Za štiri osebe potrebujemo 1200 ml vode, žlico in pol dashia, 100 ml svetle sojine omake in 100 ml mirina (riževega kisa). Zmešamo in kuhamo, zakuhamo pa lahko na primer z ajdovimi rezanci ali različno zelenjavo,« je pojasnil Mitja Grmek iz restavracije Moysushi. Dobro obiskana je bila tudi stojnica s tajsko hrano. »Žena, ki prihaja iz Tajske, je skuhala zeleni kari, takšnega, kot ga kuhajo tam. Je eden izmed bolj blagih. Obrok zadostuje za kosilo. Sestavine so karijeva pasta, limonska trava in razne njihove začimbe, kokosovo mleko, malo tajskih jajčevcev, dodatki pa so lahko piščanec, rakci, svinjina ... Danes imamo piščanca. Tajsko hrano jem vsak dan. Všeč mi je, ker temelji na zelenjavi, mesa je manj kot v slovenski kuhinji. Hrana je barvita, lepa za oko in dobra po okusu,« je povedal Matevž Kukovica iz trgovine Thai Asia shop.

Na stojnici restavracije Maharaja so stregli indijske in nepalske jedi. Matej Selan je pojasnil, da gre za zelo zdravo hrano z dolgoletno tradicijo, ki je posebna po začimbah. Uporabljajo jih ogromno. Ponujajo od sto petdeset do dvesto jedi, posebej je omenil njemu najljubši 'handi chicken'. Mešanico različnih kuhinj so obiskovalci okusili na stojnici Shambale, dežele azijskih okusov od tajske, vietnamske do japonske kuhinje. Zanimivi so bili vietnamski zavitki, Florijan Virant pa je izmed jedi, ki so mu najbolj všeč, svetoval v limonski travi mariniran biftek na žaru, od bolj pekočih jedi tajski kari, od sladic pa pasijonkin sladoled s kokosovo peno in mandljevo kremo.

Paleta jedi in različnih okusov azijske hrane je zares velika.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / torek, 8. oktober 2019 / 08:40

Dan duševnega zdravja

Kamnik – V Dnevnem centru Štacjon bodo v sodelovanju s Centrom za socialno delo Osrednja Slovenija vzhod danes, 8. oktobra, ob 16. uri pripravili predavanje z naslovom Ko se družina sreča s težavam...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 10. september 2016 / 14:40

Banke v prvem polletju poslovale z dobičkom

Kranj – Po podatkih Banke Slovenije so banke in hranilnice v prvem letošnjem polletju ustvarile 285 milijonov evrov dobička pred obdavčitvijo. Njihova bilančna vsota je ob koncu junija znašala 36,4...

Gospodarstvo / sobota, 10. september 2016 / 14:40

Po priložnosti na nove trge

Vodstvo Alpine si je v okviru programa prestrukturiranja, ki ga zdaj v celoti vodijo v dogovoru s socialnimi partnerji, za cilj zastavilo dvig produktivnosti in učinkovitosti ter razvoj novih izdelkov...

Slovenija / sobota, 10. september 2016 / 14:40

Beneška Mostra

Baje, da se da iz Ljubljane v Benetke (235 km) prepeljati v dobrih dveh urah, v treh pa sploh. To pomeni, da tudi 73. beneški filmski festival, ki tam prav zdaj poteka, ni daleč. Zakaj ne bi sedli v a...

GG Plus / sobota, 10. september 2016 / 14:19

Strašno je bilo gledati goreča trupla

V torek bodo pri Lahovčah, kjer se je 1. septembra 1966 zgodila največja letalska nesreča v Sloveniji, odkrili spominsko obeležje. Spomin na katastrofo, v kateri je umrlo 98 britanskih potnikov in čla...

GG Plus / sobota, 10. september 2016 / 14:19

Prvi kamion so kupili leta 1936

Družinsko podjetje SIGR Bizjak, ki izvira iz Kranja, zadnja leta pa posluje na Jesenicah, letos praznuje osemdesetletnico. Oče sedanjega lastnika Saša Jože je leta 1936 kupil prvi kamion, v uspešnem d...