Direktor Inštituta za nutricionistiko Igor Pravst

Razglasili tudi živila desetletja

Inštitut za nutricionistiko je med najbolj inovativna živila uvrstil tudi izdelke, proizvedene na Gorenjskem.

Ljubljana – Inštitut za nutricionistiko je že deseto leto zapored razglasil najbolj inovativna živila in tokat prvič tudi živila desetletja. Kot je poudaril direktor inštituta Igor Pravst, je že od začetka namen projekta spodbujanje inovativnosti domačih proizvajalcev pri razvoju živil in tako potrošnikom zagotoviti pestrejši izbor kakovostnih živil. »Pomemben poudarek pri izboru je na ugodni prehranski sestavi, upoštevamo pa tudi druge vidike inovativnosti, npr. prijaznost potrošniku in okolju. V zadnjih letih smo zaznali usmeritev podjetij k razvoju živil v smeri zagotavljanja bolj trajnostne prehrane, pri čemer naslavljajo tako zmanjševanje vpliva na okolje kot tudi ugodno prehransko sestavo, za podporo zdravju potrošnikov. Največ pozornosti usmerjajo v zniževanje vsebnosti soli in sladkorja v živilih. Kot zelo koristno vidimo tudi vse pogostejše vključevanje precej zapostavljenih stročnic v raznolike živilske izdelke. Gre za sestavino z visoko prehransko vrednostjo, ki je pomembna tudi z vidika okoljske trajnosti.«

Za najbolj inovativna živila leta 2024 so razglasili: enolončnico s čičeriko ETE Kamnik, proseno kašo z jabolki invalidskega podjetja Mercator IP, ki ima obrat tudi v Naklem, linijo pijač Dana Mineral brez sladkorja in sladil, Sparov jesenski kruh, linijo testenin iz črne soje Poljka iz Kmečke pekarne, linijo EGO jogurtov v lončku Ljubljanskih mlekarn, kefir Krepki suhec z dodanimi beljakovinami Mlekarne Krepko, burek s čičerikino kremo iz Pekarne Pečjak in podjetja Grashka ter lečin tatar – zelenjavni namaz Argeta iz Atlantic Droga Kolinska. Posebno nagrado za inovativnost pri izboljševanju sestave živil sta prejela Don Don, ki ima poslovno enoto tudi Stražišču v Kranju, in Lidl s sedežem v Komendi za njun proteinski kruh brez kvasa, posebno nagrado s področja trajnosti pa domžalski Bevo za rastlinska »rebrca« Juicy Marbles.

Nagradili že več kot sto živil

Inštitut je od leta 2015 nagrado za najbolj inovativna živila podelil več kot stotim živilom, ki so v svoji kategoriji najbolj izstopala. »Danes je na prodajnih policah še vedno približno tri četrtine v zadnjem desetletju nagrajenih živil, kar je pomemben uspeh vseh vpletenih. Izkušnje namreč kažejo, da mnoga inovativna živila z ugodno hranilno sestavo hitro izginejo s trgovskih polic, saj jih proizvajalcem ne uspe učinkovito predstaviti potrošnikom,« je pojasnila sodelavka inštituta Anita Kušar.

Inovacije desetletja

Ob desetletnici projekta je inštitut prvič podelil tudi jubilejne nagrade živilom, ki so v zadnjem desetletju v svoji kategoriji posebej izstopala. V obravnavo so bila vključena vsa v preteklih letih nagrajena inovativna živila, ključen kriterij pa je bil prehranski profil. Nagrade inovacija desetletja so prejeli: Žito, ki ima pekarno tudi v Lescah, za kruh Drožnik, Mercator IP za zelenjavni namaz veganski tatarc Minute, Eta Kamnik za lečin bolognese Natureta, Pekarna Grosuplje (Don Don) za pirin polnozrnati kruh, Mlekarna Celeia za linijo jogurtov LCA brez dodanega sladkorja in brez sladil, Ljubljanske mlekarne za MU kefir naravni, limona in vanilija, podjetje BMM za Gabaroni ekološke čičerikine svedrce, Mlinarstvo Rangus za Zlato tatarsko ajdovo kašo in Delamaris za ribje solate Delamaris. Posebno jubilejno nagrado je prejela pekarna Spar za inovativnost pri izboljševanju sestave kruhov.

Projekt že od začetka sofinancira ministrstvo za zdravje, podpira pa ga Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. »Izbor je primer odličnega sodelovanja in vključevanja priporočil zdravstvene in prehranske stroke v razvoj kakovostnih, zdravju koristnih živil, ki so del varovalne prehrane. Ta nas ščiti pred sodobnimi civilizacijskimi boleznimi,« je poudarila Vesna Marinko, generalna direktorica direktorata za javno zdravje na zdravstvenem ministrstvu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 29. julij 2010 / 07:00

Našim padalcem tri kolajne

Buchs - Potem ko sta se na 35. svetovnem vojaškem prvenstvu v padalstvu zlata in brona v figurativnih skokih veselila Irena Avbelj in Gorazd Lah, je najboljša klasi...

Objavljeno na isti dan


Kultura / torek, 6. februar 2024 / 19:42

Ali znamo slediti umetnosti

Sodobna civilizacija je v težavah. Človeška družba se v aktualnem času srečuje s številnimi problemi in zagatami, tako z osnovnimi bivanjskimi kot s tistimi, ki jih s seboj prinašata sicer...

GG Plus / torek, 6. februar 2024 / 19:41

Ko se življenje obrne na glavo

Elizabeta je odraščala v čisto običajni družini. Z bratom, ki je dve leti mlajši, se dobro razumeta, starši, ki jih ima rada, pa so ji že vse življenje za zgled.»Že kar nekaj časa me je mika...

Mularija / torek, 6. februar 2024 / 19:40

Širili znanje o risu

Ob zaključku mednarodnega projekta LIFE Lynx v Osnovni šoli Naklo so na dogodku, ki so ga pripravili v sodelovanju z ekipo projekta LIFE Lynx, poskrbeli za prenos znanja o risu med generacijami.

Šport / torek, 6. februar 2024 / 16:29

Prevc: Ideja o športni upokojitvi je zorela skoraj dve leti

Planica – Zvezdnik slovenskih smučarskih skokov Peter Prevc bo po marčevskih tekmah v Planici sklenil svojo bogato športno pot. Na novinarski konferenci pod Poncami je predstavnikom medijev razkril...

GG Plus / torek, 6. februar 2024 / 16:18

Pesnikov je dovolj, manjka nam politikov

Karel Smolle, koroški Slovenec, prejemnik Tischlerjeve nagrade 2024 – »Pesnikov je dovolj, manjka nam politikov.« Tako je koroški slovenski politik Karel Smolle odgovoril prijatelju Florjanu Lipušu, k...