Direktor Inštituta za nutricionistiko Igor Pravst

Razglasili tudi živila desetletja

Inštitut za nutricionistiko je med najbolj inovativna živila uvrstil tudi izdelke, proizvedene na Gorenjskem.

Ljubljana – Inštitut za nutricionistiko je že deseto leto zapored razglasil najbolj inovativna živila in tokat prvič tudi živila desetletja. Kot je poudaril direktor inštituta Igor Pravst, je že od začetka namen projekta spodbujanje inovativnosti domačih proizvajalcev pri razvoju živil in tako potrošnikom zagotoviti pestrejši izbor kakovostnih živil. »Pomemben poudarek pri izboru je na ugodni prehranski sestavi, upoštevamo pa tudi druge vidike inovativnosti, npr. prijaznost potrošniku in okolju. V zadnjih letih smo zaznali usmeritev podjetij k razvoju živil v smeri zagotavljanja bolj trajnostne prehrane, pri čemer naslavljajo tako zmanjševanje vpliva na okolje kot tudi ugodno prehransko sestavo, za podporo zdravju potrošnikov. Največ pozornosti usmerjajo v zniževanje vsebnosti soli in sladkorja v živilih. Kot zelo koristno vidimo tudi vse pogostejše vključevanje precej zapostavljenih stročnic v raznolike živilske izdelke. Gre za sestavino z visoko prehransko vrednostjo, ki je pomembna tudi z vidika okoljske trajnosti.«

Za najbolj inovativna živila leta 2024 so razglasili: enolončnico s čičeriko ETE Kamnik, proseno kašo z jabolki invalidskega podjetja Mercator IP, ki ima obrat tudi v Naklem, linijo pijač Dana Mineral brez sladkorja in sladil, Sparov jesenski kruh, linijo testenin iz črne soje Poljka iz Kmečke pekarne, linijo EGO jogurtov v lončku Ljubljanskih mlekarn, kefir Krepki suhec z dodanimi beljakovinami Mlekarne Krepko, burek s čičerikino kremo iz Pekarne Pečjak in podjetja Grashka ter lečin tatar – zelenjavni namaz Argeta iz Atlantic Droga Kolinska. Posebno nagrado za inovativnost pri izboljševanju sestave živil sta prejela Don Don, ki ima poslovno enoto tudi Stražišču v Kranju, in Lidl s sedežem v Komendi za njun proteinski kruh brez kvasa, posebno nagrado s področja trajnosti pa domžalski Bevo za rastlinska »rebrca« Juicy Marbles.

Nagradili že več kot sto živil

Inštitut je od leta 2015 nagrado za najbolj inovativna živila podelil več kot stotim živilom, ki so v svoji kategoriji najbolj izstopala. »Danes je na prodajnih policah še vedno približno tri četrtine v zadnjem desetletju nagrajenih živil, kar je pomemben uspeh vseh vpletenih. Izkušnje namreč kažejo, da mnoga inovativna živila z ugodno hranilno sestavo hitro izginejo s trgovskih polic, saj jih proizvajalcem ne uspe učinkovito predstaviti potrošnikom,« je pojasnila sodelavka inštituta Anita Kušar.

Inovacije desetletja

Ob desetletnici projekta je inštitut prvič podelil tudi jubilejne nagrade živilom, ki so v zadnjem desetletju v svoji kategoriji posebej izstopala. V obravnavo so bila vključena vsa v preteklih letih nagrajena inovativna živila, ključen kriterij pa je bil prehranski profil. Nagrade inovacija desetletja so prejeli: Žito, ki ima pekarno tudi v Lescah, za kruh Drožnik, Mercator IP za zelenjavni namaz veganski tatarc Minute, Eta Kamnik za lečin bolognese Natureta, Pekarna Grosuplje (Don Don) za pirin polnozrnati kruh, Mlekarna Celeia za linijo jogurtov LCA brez dodanega sladkorja in brez sladil, Ljubljanske mlekarne za MU kefir naravni, limona in vanilija, podjetje BMM za Gabaroni ekološke čičerikine svedrce, Mlinarstvo Rangus za Zlato tatarsko ajdovo kašo in Delamaris za ribje solate Delamaris. Posebno jubilejno nagrado je prejela pekarna Spar za inovativnost pri izboljševanju sestave kruhov.

Projekt že od začetka sofinancira ministrstvo za zdravje, podpira pa ga Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. »Izbor je primer odličnega sodelovanja in vključevanja priporočil zdravstvene in prehranske stroke v razvoj kakovostnih, zdravju koristnih živil, ki so del varovalne prehrane. Ta nas ščiti pred sodobnimi civilizacijskimi boleznimi,« je poudarila Vesna Marinko, generalna direktorica direktorata za javno zdravje na zdravstvenem ministrstvu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / petek, 22. april 2022 / 08:24

Deželne novice, št. 5

Deželne novice, 22. april 2022, št. 5

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 30. marec 2016 / 16:05

Zimzelen za dostojno starost

Starost uporabnikov storitev Varstveno-delovnega centra Kranj se viša, najstarejši stanovalec v njihovi bivalni enoti ima devetinšestdeset let. Dom za starejše v tem primeru ne bi bil ustrezna izbira,...

Škofja Loka / sreda, 30. marec 2016 / 16:01

Naučile so se presti

Škofja Loka – Pred kratkim je našo radovednost zbudila skupina žensk za kolovrati, ki smo jih opazovali skozi izložbeno okno Rokodelskega centra DUO v Škofji Loki, ki deluje v okviru Razvojne agenc...

Kranj / sreda, 30. marec 2016 / 16:00

Najslabši zrak je pozimi

Kranj – V minuli zimi je bilo kar nekajkrat slišati opozorila, da je presežena mejna koncentracija prašnih delcev v zraku in da ARSO odsvetuje rekreacijo na zraku zlasti za vrtce in šole. Tudi v Kr...

Mengeš / sreda, 30. marec 2016 / 16:00

Potrdili proračun

Mengeški občinski svetniki so na nedavni seji sprejeli 10,3 milijona evrov težak občinski proračun za leto 2016, v katerem načrtujejo tudi slabih 8,7 milijona evrov odhodkov.

Razvedrilo / sreda, 30. marec 2016 / 15:59

Folklora mladih tke vezi

V Kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah je bil že peti mednarodni mladinsko-otroški folklorni festival Ringaraja, ki se ga je udeležilo več kot dvesto otrok iz petih držav.