Ob odkritju obnovljenega spomenika, od leve: Mladen Dubravica, predsednik Krajevne organizacije Zveze borcev za vrednote NOB Martin Košir in Igor Velov (Foto: Tina Dokl)

Odkrili obnovljeni spomenik

V Goričah so odkrili obnovljeni spomenik padlim borcem NOV 1941-1945. Več dogodkov v sklopu praznika krajevnih skupnosti Golnik, Goriče in Tenetiše.

Goriče – V sklopu praznovanja krajevnega praznika Krajevnih skupnosti Golnik, Goriče in Tenetiše so v sredo odkrili obnovljen centralni spomenik padlim borcem v NOV 1941–1945 v Goričah. Načrte za prvotni spomenik je izdelal arhitekt Edvard Ravnikar. V sklopu spomenika je tudi grobnica, v katero so položili posmrtne ostanke štirih borcev ter desetih talcev, ustreljenih na območju Gorič. »Leta so prispevala svoje in spomenik je načel zob časa. Osnovno vodilo pri izvedbi prenove je bilo ohraniti osnovno idejo arhitekta Ravnikarja, pri tem nam je s svojimi bogatimi izkušnjami priskočila na pomoč konservatorka in kustosinja Renata Pamič z Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Za izvajalca del smo izbrali podjetje Semago iz Tržiča,« je povedal Mladen Dubravica, predsednik Krajevne skupnosti Goriče. Kranjski podžupan Igor Velov je povedal, da je obnova spomenika stala 16 tisoč evrov, skoraj ves denar je zagotovila občina.

Ob krajevnem prazniku je bilo več dogodkov, med njimi osrednja prireditev v Domu 28. junija v Goričah, tradicionalni 9. pohod na Kriško goro, skupna gasilska vaja v Goričah, odprtje razširitve pokopališča s poslovilnim objektom in obnovljeno fasado na cerkvi sv. Dominika v Tenetišah in športni turnirji.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 5. oktober 2021 / 14:35

Obudili jedi iz preteklosti

Paštete, kipniki, vlivanke, poprtnik, različne vrste kruha in še celo vrsto drugih dobrot iz preteklosti, ki jih danes skorajda ne poznamo več, so imeli obiskovalci priložnost pokusiti minulo soboto n...

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 2. julij 2009 / 07:00

Odkrili obnovljeni spomenik

V Goričah so odkrili obnovljeni spomenik padlim borcem NOV 1941-1945. Več dogodkov v sklopu praznika krajevnih skupnosti Golnik, Goriče in Tenetiše.

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 2. julij 2009 / 07:00

Na Krvavcu kopljejo arheologi

Na Krvavcu letos nadaljujejo arheološka izkopavanja območja srednjeveške pastirske poselitve. Iskali so sirarno, našli pa konjski hlev.

Zanimivosti / četrtek, 2. julij 2009 / 07:00

Anketa: Država pozabila na Železnike

Popoplavna sanacija bo odslej v občini Železniki očitno potekala precej počasneje, saj naj bi letos po predlogu drugega rebalansa državnega proračuna prejela 1,2 milijona evrov oz. samo četrtino oblju...

Tržič / četrtek, 2. julij 2009 / 07:00

Koncesija za odpadne vode

Tržiški občinski svet je potrdil odlok, ki omogoča podelitev druge koncesije Komunali Tržič. Pred podpisom pogodbe o odvajanju in čiščenju odpadne vode seznanitev z vsebino.

Nasveti / četrtek, 2. julij 2009 / 07:00

Širokopasovna omrežja in storitve

Slovenija se uvršča med prvih dvajset držav pri kakovosti širokopasovnega dostopa. Pri gradnji optičnega omrežja smo med najhitrejšimi v EU.