Žemljica je spet vroča

Test: Fiat 500 1.4 16V Sport

Zgodba o vročih hrustljavih žemljicah, ki jih zmanjka, še preden jih pek dobro pripelje iz pekarne, povsem ustreza novemu Fiatu 500. Avtomobil še ni zapeljal na ceste, že so ga številni navdušenci tako rekoč razgrabili in kdor ga hoče imeti, mora nanj čakati celo več kot pol leta. In s čim si je malček prislužil tolikšno pozornost? Vsekakor s svojo simpatično, retro zunanjostjo, ki se navezuje na popularnega predhodnika, ki so ga pri Fiatu spravili na avtomobilski svet pred skoraj natanko pol stoletja. Prvotni Fiat 500 je bil tisto, kar so rabile mlade in manj mlade generacije Italijanov in vseh tistih, ki so iskali majhen mestni avtomobilček. In čeprav novi Fiat 500 ni nikakršen naslednik tudi pri nas čislanega fička, ki je bil v originalu Fiat 600, se ga je nehote oprijelo prav njegovo nasledstvo.

Fiat 500 enaindvajsetega stoletja je ob domiselni reinkarnaciji svojega predhodnika, pravzaprav skoraj povsem običajen štirikolesni malček s tremi in pol metra dolžine, tremi vrati, sorazmerno prostorno kabino in majhnim prtljažnikom. Zunanjost si lahko zasluži same pohvale in ob pogledu na Fiat 500 se lahko marsikaj naučijo tudi proslavljena imena avtomobilskega oblikovanja. Ob vsem tem pa si je malega Fiata mogoče še izdatno »personificirati«, z dekorativnimi elementi, različnimi oblikami in merami aluminijastih platišč, s številnimi dodatki, posebnimi vrstami oblazinjenja in tako naprej.

Notranjost je morda celo nekoliko prostornejša kot obeta jajčasta zunanjost. To velja predvsem spredaj, kjer je edina ovira široka sredinska konzola, ki moti voznikovo desno nogo pri dostopu do stopalke za plin. Zadaj je prostora pričakovano manj in tisti, ki mu je usojeno potovanje na zadnjem sedežu, najbrž ne bi zdržal daljše poti. Tudi prtljažnik s svojo prostorsko skromnostjo dokazuje, da je Fiat 500 avtomobil(ček) za enega ali kvečjemu dva. Armaturna plošča se slogovno prav tako navezuje na predhodnika, v ospredju je velik merilnik hitrosti in pod njegovim ostrešjem vse ostalo, razen stikal in radijskega sprejemnika, ki so jim odredili mesto na sredini. O preglednosti je škoda izgubljati besede, ker je prav vse v tem avtomobilu podrejeno estetskemu vtisu.

Bencinski 1,4-litrski štirivaljni motor kljub »papirnato« obetavnim zmogljivostim, ni prav nič posebnega, še manj petstopenjski ročni menjalnik. Za tekočo in spodobno dinamično vožnjo je treba kar precej priganjanja, to pa zadržano grgranje začne spreminjati v moteč in ne pretirano dobro zadušen hrup. Poraba goriva je v precejšnji meri odvisna od teže noge, ampak če predpostavimo, da so za volanom največkrat mladenke z visokimi petami, najbrž ni tako hudo, je pa res, da se je le težko približati tovarniškim obljubam. Sicer je najmanjši Fiat okreten, lahkotno vodljiv in dobro vzgojen glede stika koles s cestiščem, malce preglavic pa povzroča preglednost zaradi sorazmerno majhnega zadnjega stekla. Glede na vse, kar se v zvezi s Fiatom 500 dogaja v zadnjih mesecih, je seveda na dlani predvsem to, da bodo Italijani še nekaj časa lahko prodajali vroče žemljice. Tudi tiste, ki jih postrežejo pri zajtrku, so imenitne.

Tehnični podatki:

Mere: d. 3,546, š. 1,627, v. 1,488 m, medosje 2,300 m

Prostornina prtljažnika: 185/610 l

Teža (prazno v./ dovoljena): 1005/1370 kg

Vrsta motorja: štirivaljni, bencinski

Gibna prostornina: 1368 ccm

Največja moč pri v/min: 74 kW/100 KM pri 6800

Največji navor pri v/min: 131 pri 4250

Najvišja hitrost: 182 km/h

Pospešek 0-100 km/h: 10,5 s

Poraba goriva po EU norm.: 8,2/ 5,2/ 6,3 l/100 km

Emisije CO2: 149 g/km

Maloprodajna cena: 14.500 EUR

Uvoznik: Avto Triglav, Ljubljana

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sreda, 12. julij 2017 / 13:35

Zadnji teden festivala Carniola

Kranj – S sklepnimi koncerti se zaključuje festival Carniola: v petek, 14. julija, bo na terasi kavarne Bazen ob 19.30 nastopila Neisha, medtem ko bo pred barom Kavka ob 20. uri nastopila Neomi. V...

Objavljeno na isti dan


Avtomobilizem / četrtek, 29. maj 2014 / 09:25

Kia med sto najvrednejšimi

Iz korporacije Kia Motors, najstarejšega korejskega avtomobilskega proizvajalca, sporočajo, da bo do konca maja njihova prodaja po svetu dosegla trideset milijonov vozil – 52 let po tistem, ko so p...

Gospodarstvo / četrtek, 29. maj 2014 / 09:23

Dolgove naj bi reprogramirali

V družbi Goričane, tovarni papirja Medvode, so zaradi grožnje insolventnosti na sodišče vložili predlog za začetek postopka preventivnega prestrukturiranja.

Tržič / četrtek, 29. maj 2014 / 09:21

Anamarija Kejžar na poti do direktorice

Tržič – Občinski svetniki so na majski seji dali pozitivno mnenje k imenovanju dr. Anamarije Kejžar za direktorico Doma Petra Uzarja v Tržiču. Kejžarjeva je diplomirana socialna delavka s triindvaj...

Škofja Loka / četrtek, 29. maj 2014 / 09:12

Katastrofalna sezona za Stari vrh

Škofjeloški občinski svetniki so na zadnji seji prisluhnili direktorju STC Stari vrh Pavlu Logarju o poslovanju smučišča na Starem vrhu, kjer je bila letošnja sezona katastrofalna.

Jesenice / četrtek, 29. maj 2014 / 09:20

ENOS prevzema oskrbo s toploto

Na Jesenicah bo gospodarsko javno službo oskrbe s toploto opravljala družba ENOS Energetika.