Arheologi bodo na Krvavcu raziskovali še ta teden.

Na Krvavcu kopljejo arheologi

Na Krvavcu letos nadaljujejo arheološka izkopavanja območja srednjeveške pastirske poselitve. Iskali so sirarno, našli pa konjski hlev.

Krvavec – Pod Domom na Krvavcu ekipa Inštituta za arheologijo pod vodstvom Benjamina Štularja te dni nadaljuje arheološka izkopavanja, ki jih financira RTC Krvavec. Sistematično raziskovanje pašnika Na Bleku so pričeli maja 2003, potem ko so tam po naključju našli zgodnjesrednjeveško lončevino. Kot je povedal arheolog Ivan M. Hrovatin (minuli konec tedna so organizirali vodene oglede arheoloških izkopavanj), so že prva izkopavanja pokazala, da sta na tem območju najmanj dve arheološko prepoznavni območji poselitve: zgodnjesrednjeveška iz 9. in 10. stoletja in poznosrednjeveška iz 13. do 15. stoletja. Najverjetneje gre za ostanke bivališč pastirjev, ki so že v tistem času Krvavec uporabljali za sezonsko pašo.

Letos arheologi na zahodnem delu strmega pašnika podrobneje raziskujejo naselbino pastirjev iz 14. in 15. stoletja. »V Alpah sicer planine že 3500 let uporabljajo za pašo živine, v srednjem veku pa je bilo pašništvo gospodarska precej intenzivna pomembna panoga, zato so tedanji aristokrati prevzeli naravne pašnike nad gozdno mejo, kmetom pa prepustili nižje planine (Jezerca in Kriška planina), ki jih je bilo treba še izsekati. Sprva so na Krvavcu pasli drobnico in prašiče, ob nastanku večjih mest pa je postalo zanimivo tudi sirarstvo, zato so začeli graditi večje sirarne. Letos smo prišli na Krvavec prav zato, da najdemo večjo srednjeveško sirarno, najverjetneje pa smo naleteli na konjski hlev, saj smo našli že štiri podkve in približno dvajset podkovskih žebljev, kar nas je kar malo presenetilo,« je pojasnil Hrovatin.

Terenske raziskave na Krvavcu niso zanimive samo za arheologe, ki želijo zbrati čim več podatkov, s katerimi bi pojasnili vzroke bivanja na Krvavcu v preteklosti. Na podlagi spoznanj bi bilo možno narediti tudi rekonstrukcijo srednjeveške pašne skupnosti, takšen arheološki muzej na prostem pa bi popestril poletno turistično ponudbo, o čemer v RTC Krvavec že resno razmišljajo, je povedal vodja marketinga in prodaje Luka Vrančič.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / petek, 5. oktober 2018 / 09:17

Skutna pita z medenimi jabolki

Skutna pita z medenimi jabolki na zunaj deluje le še kot neka običajna jabolčna pita, vendar ko jo prerežemo, se pod jabolki skriva bogat skutni nadev. To je zagotovo pita, ki je ne bomo pekli samo...

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 2. julij 2009 / 07:00

Odkrili obnovljeni spomenik

V Goričah so odkrili obnovljeni spomenik padlim borcem NOV 1941-1945. Več dogodkov v sklopu praznika krajevnih skupnosti Golnik, Goriče in Tenetiše.

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 2. julij 2009 / 07:00

Na Krvavcu kopljejo arheologi

Na Krvavcu letos nadaljujejo arheološka izkopavanja območja srednjeveške pastirske poselitve. Iskali so sirarno, našli pa konjski hlev.

Zanimivosti / četrtek, 2. julij 2009 / 07:00

Anketa: Država pozabila na Železnike

Popoplavna sanacija bo odslej v občini Železniki očitno potekala precej počasneje, saj naj bi letos po predlogu drugega rebalansa državnega proračuna prejela 1,2 milijona evrov oz. samo četrtino oblju...

Tržič / četrtek, 2. julij 2009 / 07:00

Koncesija za odpadne vode

Tržiški občinski svet je potrdil odlok, ki omogoča podelitev druge koncesije Komunali Tržič. Pred podpisom pogodbe o odvajanju in čiščenju odpadne vode seznanitev z vsebino.

Nasveti / četrtek, 2. julij 2009 / 07:00

Širokopasovna omrežja in storitve

Slovenija se uvršča med prvih dvajset držav pri kakovosti širokopasovnega dostopa. Pri gradnji optičnega omrežja smo med najhitrejšimi v EU.