Širokopasovna omrežja in storitve

Slovenija se uvršča med prvih dvajset držav pri kakovosti širokopasovnega dostopa. Pri gradnji optičnega omrežja smo med najhitrejšimi v EU.

Pri širokopasovnem dostopu do interneta v veliki meri še vedno prevladuje tehnologija xDSL, čeprav je v primerjavi z letom 2007 opaziti padec deleža uporabe te tehnologije. V letu 2008 je pri širokopasovnem dostopu xDSL predstavljal 67-odstotni delež, s približno 22 odstotki pa mu sledi kabelsko omrežje. Slednjemu se je v primerjavi z letom 2007 delež znotraj širokopasovnega dostopa prav tako nekoliko zmanjšal.

Optična omrežja so bila v letu 2008 prisotna v 38 slovenskih občinah, predvsem v urbanih naseljih. V primerjavi z letom 2007 se je delež končnih uporabnikov, ki dostopajo do širokopasovnega interneta prek optike, povečal za 7,2 odstotne točke. Znotraj širokopasovnih tehnologij se je delež optičnih priključkov v zadnjem četrtletju leta 2008 povzpel na 10,4 odstotka.

Ob koncu leta 2008 so na področju širokopasovnega dostopa prevladovale hitrosti, ki so nižje od 2 Mbit/s. V primerjavi z enim letom prej se je ta delež zmanjšal za 19,4 odstotne točke. Število uporabnikov, ki se odločijo za hitrost med 2 in 10 Mbit/s, vztrajno narašča, najbolj očitno pa je povečanje števila uporabnikov s hitrostmi nad 10 Mbit/s.

Razširjenost fiksnega širokopasovnega dostopa je ob koncu 2008 za gospodinjstva znašala 62,3 odstotka, kar je 11,9 odstotne točke več kot leto prej. Med tržnimi deleži operaterjev fiksnega širokopasovnega dostopa prevladuje Telekom Slovenije z 49,1 odstotka, sledijo mu podjetja T-2 z 18,2 odstotka, Amis z 8,7 odstotka in UPC Telemach z 7,5 odstotka. V prvi polovici leta 2008 se je tržni delež Telekoma Slovenije še vedno zmanjševal, v drugi polovici pa se je na račun gradnje optičnih omrežij začel zviševati. Podjetje T-2 je konstantno pridobivalo tržni delež, ki se je glede na leto 2007 zvišal za štiri odstotne točke.

Konec leta 2008 je bilo vzpostavljenih 232.840 priključkov VoIP, kar je 91,2 odstotka več v primerjavi s koncem leta 2007. Na trgu fiksne telefonije je bilo tako opaziti še bolj strmo zmanjšanje klasične fiksne telefonije in povečanje uporabe IP telefonije. Slednja se je med končne uporabnike razširila predvsem zaradi prednosti, kot so nižji stroški klicev in naročnin, možnosti integracije novih tehnologij ter storitev in možnosti kombinacije z drugimi elektronskimi komunikacijskimi storitvami.

V zadnjem četrtletju leta 2008 je penetracija mobilnih uporabnikov presegla sto odstotkov. Tržni delež podjetja Mobitel še naprej pada, saj se je konec leta 2008 v primerjavi z letom 2007 znižal za 6,6 odstotne točke. Povečanje tržnega deleža je opaziti predvsem pri podjetjih Tušmobil in Simobil. Ponudnik T-2 ima na mobilnem trgu dokaj zanemarljiv delež.

Priključki IPTV pridobivajo v razmerju proti kabelski televiziji. V letu 2008 se je delež IPTV v primerjavi z letom prej povečal za 17,1 odstotne točke. Tehnologija IPTV proti kabelski televiziji tako predstavlja 36-odstotni tržni delež. Ob koncu leta 2008 je največji tržni delež IPTV storitev pripadal Telekomu Slovenije, a se ta delež zmanjšuje, na drugem mestu pa je podjetje T-2, ki se mu tržni delež vztrajno povečuje.

Nove tehnologije in storitve vztrajno prodirajo k nam. Njihova uporaba se povečuje, konkurenca pa le še dviguje njihovo kakovost. Vse to v prid nam, uporabnikom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 5. oktober 2007 / 07:00

Poučujejo celo albanščino

Na Ljudski univerzi Jesenice so pričeli poučevati bolj "eksotične" jezike.

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 2. julij 2009 / 07:00

Odkrili obnovljeni spomenik

V Goričah so odkrili obnovljeni spomenik padlim borcem NOV 1941-1945. Več dogodkov v sklopu praznika krajevnih skupnosti Golnik, Goriče in Tenetiše.

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 2. julij 2009 / 07:00

Na Krvavcu kopljejo arheologi

Na Krvavcu letos nadaljujejo arheološka izkopavanja območja srednjeveške pastirske poselitve. Iskali so sirarno, našli pa konjski hlev.

Zanimivosti / četrtek, 2. julij 2009 / 07:00

Anketa: Država pozabila na Železnike

Popoplavna sanacija bo odslej v občini Železniki očitno potekala precej počasneje, saj naj bi letos po predlogu drugega rebalansa državnega proračuna prejela 1,2 milijona evrov oz. samo četrtino oblju...

Tržič / četrtek, 2. julij 2009 / 07:00

Koncesija za odpadne vode

Tržiški občinski svet je potrdil odlok, ki omogoča podelitev druge koncesije Komunali Tržič. Pred podpisom pogodbe o odvajanju in čiščenju odpadne vode seznanitev z vsebino.

Nasveti / četrtek, 2. julij 2009 / 07:00

Širokopasovna omrežja in storitve

Slovenija se uvršča med prvih dvajset držav pri kakovosti širokopasovnega dostopa. Pri gradnji optičnega omrežja smo med najhitrejšimi v EU.