Zlata za Ločane
Na 14. državnem tekmovanju Zlata kuhalnica si je zmago »prikuhala« ekipa Osnovne šole Škofja Loka - Mesto, ki je zmagala že na regijskem tekmovanju.
Državno tekmovanje Zlata kuhalnica je potekalo v okviru 70. Gostinsko-turističnega zbora Slovenije. Tekmovanje, na katerem se je v začetku preteklega tedna pomerilo deset kuharskih ekip osnovnošolcev, pripravlja Turistična zveza Slovenije (TZS) v sodelovanju s Turistično-gostinsko zbornico Slovenije in Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije. Tako želijo osnovnošolce navdušiti za kuharske in gostinske poklice, so pojasnili pri TZS.
Osnovno šolo Škofja Loka – Mesto so na tekmovanju zastopali Iva Kelner, Benjamin Klobučar, Jure Gaber in Oskar Peternel. Kot je pojasnila njihova mentorica Katarina Peternelj, so se mladi kuharji v času od regijskega tekmovanja pripravljali doma, po jesenskih počitnicah pa še v šoli. »Ker je tekmovanje potekalo v Novi Gorici, so tokrat kuhali regionalne primorske jedi, tako kot že na regijskem tekmovanju. Kljub temu da smo bili Gorenjci gostje na Primorskem, smo zmagali v pripravi njihove kulinarike.« Komisijo so navdušili z okusno mineštro z vlivanci ter pirinimi palačinkami s skuto in borovničevim prelivom z meto, v mestu vrtnic pa so postregli še s čajem z okusom vrtnic. »Na regijskem tekmovanju smo kuhali za šest oseb, na državnem samo za dve. To je bil kar zanimiv izziv, saj smo morali na primer jajce za vlivance in preliv razdeliti na tretjine. Tudi maso za palačinke ni enostavno pripraviti samo za dve palačinki. V mineštro smo dali veliko vrst zelenjave, zato smo jo morali natehtati le po 8–10 dekagramov, da ne bi bilo preveč v loncu,« je razložila Katarina Peternelj, ki je ponosna na svoje učence, ki so se domov vrnili z najbolj bleščečo kuhalnico, ki bo zdaj krasila njihovo jedilnico. Zelo veseli so bili tudi nagrade kuharskega mojstra Uroša Štefelina, ki je ekipo povabil na kuharsko delavnico v svojo restavracijo Hiša Linhart v Radovljici, kjer bodo dobili še novo izkušnjo in izboljšali svoje kuharske sposobnosti, naučil pa jih bo tudi, kako kuhati iz lokalnih sestavin in kako prav nič ne zavreči. Na letošnjem tekmovanju za zlato kuhalnico so namreč posebno pozornost namenili odpadkom hrane. »Držali smo se slogana: Hrana ni odpadek. In skuhali smo ravno toliko, kot je šlo na dva krožnika,« je še dodala Katarina Peternelj.