Označevanje slovenskega izvora mesa na računih
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je aprila lani v soglasju z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo izdal nov pravilnik o zagotavljanju sledljivosti porekla za sveže, ohlajeno in zamrznjeno goveje, prašičje, ovčje, kozje in perutninsko meso, ki se prodaja kot nepredpakirano meso, to je kot meso brez embalaže oziroma kot meso, pri katerem embalaža meso samo delno zapira. Pravilnik določa, da se morajo izvajalci dejavnosti do konca letošnjega oktobra uskladiti z zahtevami pravilnika o zagotavljanju sledljivosti, in sicer tako, da na spremnem dokumentu – (maloprodajnem) računu, dobavnici, izdajnici ali prevzemnici – navedejo informacijo o državi porekla ali kraju izvora mesa, ki je potlej osnova za ureditev sledenja med vsemi deležniki v preskrbovalni verigi. Novost zadeva predvsem maloprodajo in se kaže v tem, da morajo trgovci od letošnjega 1. novembra dalje v prodaji na drobno sveže meso slovenskega izvora na računu označiti z oznako SI. Označba, da je meso slovenskega porekla, pomeni, da je bila žival rojena, vzrejena in zaklana v Sloveniji in da je bil v Sloveniji opravljen tudi razsek mesa. S tem ukrepom naj bi preprečili lažno označevanje in dolgoletno prakso, ko so v Sloveniji del mesa, ki je v resnici izviralo iz tujine, prodajali kot meso slovenskega izvora.
Meso, pri katerem vse faze – vzrejeno, zaklano in razsekano – niso bile opravljene v Sloveniji, ne izpolnjuje pogojev za oznako Poreklo Slovenija. Za to meso bodo morali Izvajalci dejavnosti vzpostaviti sistem sledljivosti do 31. oktobra 2025, dotlej pa bo na spremnih dokumentih lahko le podatek o vrsti (kategoriji) mesa, podatek pa bo lahko spremljala oznaka »EU« ali »izven EU«.