Dijaki izvrstni v Ohridu
Dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica so se udeležili mednarodnega tekmovanja srednjih gostinskih in turističnih šol GATUS, ki je bilo letos v Ohridu v Severni Makedoniji. Tako v kuharstvu kot v strežbi in turizmu so si priborili zlata priznanja, skupno so bili med štirinajstimi ekipami drugi.
Ekipa, ki je tekmovala v strežbi, si je s pripravo svečanega omizja na temo Ljubezen, upanje in zaupanje ter postrežbo rdečega vina in flambiranega ananasa priborila vseh sto točk in zmagala.
Radovljica – Tekmovanja v Ohridu se udeležujejo gostinske in turistične šole iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Črne gore in Severne Makedonije. Tudi letos so tekmovali v strežbi, kuharstvu in turizmu. Kot so pojasnili mentorji Andreja Lavrič (kuharstvo), Simon Malc (strežba) in Marjana Kralj (turizem), je teme in posamezne naloge vnaprej določil organizator.
Dijaki, ki so tekmovali v strežbi – Natalija Kališnik, Sara Šeničnjak in Matej Tolar – so se preizkusili v postrežbi rdečega vina, flambiranju ananasa in pripravi svečanega omizja na temo Ljubezen, upanje in zaupanje.
V kuharstvu so tekmovali Patricija Oblak s pripravo sladice, Tine Filipič in Nejc Rozman pa z glavno jedjo (pečena ohridska postrv s kvinojo in pirejem zelene) ter sladico (profiterole z vaniljevo kremo, robidami, belo čokolado in melisinim sorbetom).
V kategoriji turizem so Nika Muhić, Neja Potočnik in David Zorč predstavili turistični produkt na obvezno temo planinskega turizma, naslovili pa so ga Zgodba iz objema gora. Pripravili so tridnevni turistični paket v Julijskih Alpah, ki je vključeval tudi predlog izvirnih spominkov: lesene pohodne palice in pletene nogavice.
Vse tri skupine so prejele več kot devetdeset od možnih sto točk in s tem zlata priznanja, posebno pa se je izkazala ekipa strežbe, ki je zbrala vse točke in bila najboljša med vsemi 14 ekipami. Skupno so bili Radovljičani drugi; zmagala je ekipa iz Osijeka, mesta, ki bo tekmovanje GATUS gostilo prihodnje leto.