Jon Zupan / Foto: Alenka Brun

Za različne okuse, otroške in odrasle

Triangel boutique hotel oziroma butični hotel Triangel v Gozdu - Martuljku, ki se ga marsikdo spomni še po stari, zadnja leta žalostni podobi in pod imenom Penzion Špik, je z novim lastništvom le pridobil. Kranjčana Polona in Matjaž Tičar sta tista, ki sta se odločila zanj in investirala. Trikotna (ali triangelska) oblika je ostala – z njo tudi alpski stil. Po prihodu skozi vhodna vrata obiskovalca pozdravi toplo okolje, ki takoj vzbudi občutek domačnosti. V restavraciji hotela deluje mlada ekipa, glavno kuhalnico dobrega pol leta vihti Jon Zupan, ki je svoje znanje pridobival tako v tujini kot doma. Po novem se vozi v Gozd - Martuljek iz Gorij. Večina verjetno ime prepozna iz obdobja, ko je bil del kuharske ekipe v Vili Podvin – še v času, ko je v njej ustvarjal znani slovenski kuharski mojster Uroš Štefelin in nismo vedeli, da nas za vogalom čaka pandemija.

Ob našem obisku restavracije v Trianglu smo ob Jonu Zupanu prepoznali še en mlajši obraz, Luka Tratnika, ki je svojčas znanje ravno tako nabiral pri omenjenem znanem gorenjskem kuharskem mojstru. Tako pač je: Gorenjska – pa kaj Gorenjska, Slovenija – je majhna, Štefelin pa spada med najboljše kuharje pri nas, tako da so se nekateri iz mlajše generacije potencialnih in tudi že izdelanih dobrih kuharjev, bodočih kuharskih mojstrov, z nekaj sreče učili od njega ali bili celo del njegove ekipe.

Da se vrnemo v Gozd - Martuljek …

Tokrat smo se v Trianglu ustavili na lahkem poznem kosilu, si privoščili hladno predjed in glavno jed, če ne bi deževalo, bi dodatno uživali še v razgledu. A po pravici povedano, ga niti nismo toliko pogrešali, saj sta nas zamotila udobje moderne restavracije hotela in prijaznost osebja. Vzdušje za mizami je bilo intimno, čeprav je bila restavracija praktično polna. Zupan nam je zaupal, da so še prav posebno veseli Slovencev, ki se ustavijo, kaj popijejo, prigriznejo. Lahko pridete na zajtrk, v popoldanskih urah pa izbirate v ponudbi jedi po naročilu. Poudaril je tudi, da pri pripravi jedi daje prednost izbranim lokalnim in slovenskim sestavinam, katerih poreklo je znano in ki so pridelane na okolju prijazen način, se pa vseeno na njihovem precej obsežnem meniju najde kakšna, ki morda izstopa.

Meni je zimski, kar kaže na sezonskost jedi, kuharski mojster pa poleg telečjega jezika, potočne zlatovčice in govejih ličk priporoča tudi tunin steak. Nekaj imamo tudi za otroke so poimenovali simpatičen otroški meni, sladkosnedi pa lahko izbirajo med sladicami, kjer je vabljiv sneg iz špika (vaniljeva omaka, čokoladne drobtine, snežne kepe, meringa, malinov sladoled), šefov izbor pa je jogurtova strjenka z mandarino, ki ji med drugim dela na krožniku družbo še lešnikov sladoled. V bistvu prav pri vseh šestih sladicah, ki so na voljo, na krožniku zasledimo sladoled. K jabolčni piti tako recimo postrežejo sladoled kisle smetane, če pa hrepenite po močnejših okusih, si lahko privoščite tris domačih štrukljev. Za ljubitelje jedi na žlico pa imajo v Trianglu tudi ričet s kranjsko klobaso in zelenjavo – na meniju jed najdete med juhami.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / petek, 24. november 2006 / 06:00

Sto let knjižničarstva v Kamniku

Jubilej so v Matični knjižnici Kamnik proslavili z odprtjem središča za samostojno učenje.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sreda, 24. oktober 2012 / 07:00

Pravi čas za pravega (2)

Čeravno letos pravega kostanja ni ravno na pretek, se ga na jesenskem sprehodu vendarle da nekaj nametati v košarico.

Kultura / sreda, 24. oktober 2012 / 07:00

Arhitektura je prostor

V Galeriji Loškega muzeja so odprli razstavo arhitekturnih projektov arhitekta Roberta Potokarja.

Prosti čas / sreda, 24. oktober 2012 / 07:00

Tudi dober koktajl je lahko aperitiv

Večina Slovencev pred jedjo najraje poseže po za nas tipičnih aperitivih, denimo viljamovki ali raznih likerjih, po aperitivnih koktajlih pa zelo redko. Prav slednje bo skušal spremeniti Leščan Edin H...

Avtomobilizem / sreda, 24. oktober 2012 / 07:00

Hitrejši, čvrstejši in varčnejši Porsche Boxster

Čeprav se pri novi generaciji Porschejevega Boxsterja zdi, da ni veliko novega, je nemški prestižni športnik temeljito osvežen. Krepko drugačna je karoserija, ki je zasnovana po načelu lahke grad...

Žirovnica / sreda, 24. oktober 2012 / 07:00

Občinska uprava začasno v Moste

Žirovnica - V občini Žirovnica se bodo lotili prenove dotrajane občinske stavbe na Breznici, občinska uprava pa se je preselila na začasno lokacijo v Moste, v prostore Elektra Gorenjske. Z...