Za različne okuse, otroške in odrasle
Triangel boutique hotel oziroma butični hotel Triangel v Gozdu - Martuljku, ki se ga marsikdo spomni še po stari, zadnja leta žalostni podobi in pod imenom Penzion Špik, je z novim lastništvom le pridobil. Kranjčana Polona in Matjaž Tičar sta tista, ki sta se odločila zanj in investirala. Trikotna (ali triangelska) oblika je ostala – z njo tudi alpski stil. Po prihodu skozi vhodna vrata obiskovalca pozdravi toplo okolje, ki takoj vzbudi občutek domačnosti. V restavraciji hotela deluje mlada ekipa, glavno kuhalnico dobrega pol leta vihti Jon Zupan, ki je svoje znanje pridobival tako v tujini kot doma. Po novem se vozi v Gozd - Martuljek iz Gorij. Večina verjetno ime prepozna iz obdobja, ko je bil del kuharske ekipe v Vili Podvin – še v času, ko je v njej ustvarjal znani slovenski kuharski mojster Uroš Štefelin in nismo vedeli, da nas za vogalom čaka pandemija.
Ob našem obisku restavracije v Trianglu smo ob Jonu Zupanu prepoznali še en mlajši obraz, Luka Tratnika, ki je svojčas znanje ravno tako nabiral pri omenjenem znanem gorenjskem kuharskem mojstru. Tako pač je: Gorenjska – pa kaj Gorenjska, Slovenija – je majhna, Štefelin pa spada med najboljše kuharje pri nas, tako da so se nekateri iz mlajše generacije potencialnih in tudi že izdelanih dobrih kuharjev, bodočih kuharskih mojstrov, z nekaj sreče učili od njega ali bili celo del njegove ekipe.
Da se vrnemo v Gozd - Martuljek …
Tokrat smo se v Trianglu ustavili na lahkem poznem kosilu, si privoščili hladno predjed in glavno jed, če ne bi deževalo, bi dodatno uživali še v razgledu. A po pravici povedano, ga niti nismo toliko pogrešali, saj sta nas zamotila udobje moderne restavracije hotela in prijaznost osebja. Vzdušje za mizami je bilo intimno, čeprav je bila restavracija praktično polna. Zupan nam je zaupal, da so še prav posebno veseli Slovencev, ki se ustavijo, kaj popijejo, prigriznejo. Lahko pridete na zajtrk, v popoldanskih urah pa izbirate v ponudbi jedi po naročilu. Poudaril je tudi, da pri pripravi jedi daje prednost izbranim lokalnim in slovenskim sestavinam, katerih poreklo je znano in ki so pridelane na okolju prijazen način, se pa vseeno na njihovem precej obsežnem meniju najde kakšna, ki morda izstopa.
Meni je zimski, kar kaže na sezonskost jedi, kuharski mojster pa poleg telečjega jezika, potočne zlatovčice in govejih ličk priporoča tudi tunin steak. Nekaj imamo tudi za otroke so poimenovali simpatičen otroški meni, sladkosnedi pa lahko izbirajo med sladicami, kjer je vabljiv sneg iz špika (vaniljeva omaka, čokoladne drobtine, snežne kepe, meringa, malinov sladoled), šefov izbor pa je jogurtova strjenka z mandarino, ki ji med drugim dela na krožniku družbo še lešnikov sladoled. V bistvu prav pri vseh šestih sladicah, ki so na voljo, na krožniku zasledimo sladoled. K jabolčni piti tako recimo postrežejo sladoled kisle smetane, če pa hrepenite po močnejših okusih, si lahko privoščite tris domačih štrukljev. Za ljubitelje jedi na žlico pa imajo v Trianglu tudi ričet s kranjsko klobaso in zelenjavo – na meniju jed najdete med juhami.