Tiramisu s slivami

Tiramisu, klasična italijanska sladica, ki jo mnogi obožujejo zaradi njene bogate teksture in izjemnega okusa. Zanimivo različico tiramisuja dobimo tudi, če vanj vključimo slive. Kombinacija sliv in vaniljeve kreme ustvari sladico s prepletom sladkega in kislega okusa ter tako še kako polepša prve jesenske dni.

Za pripravo tiramisuja s slivami potrebujemo: za vaniljevo kremo: 0,5 g sira maskarpone, 2,5 dl mleka, 1 vaniljev puding, 4 žlice sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 4 dl smetane za stepanje; za slivovo plast: 0,8 kg izkoščičenih sliv, 100 g sladkorja, 5 listov želatine, 3 žlice limoninega soka; ostalo: 400 g otroških piškotov, 2,5 dl močne kave, 2 žlici ruma, 2 dl smetane, 2 žlici kakava.

Priprava vaniljeve kreme: Vaniljev puding zmešamo s 5 žlicami hladnega mleka. Preostalo mleko zavremo, mu primešamo sladkor in vaniljev sladkor ter vanj zakuhamo puding. Odstavimo s štedilnika in ohladimo do mlačnega. Da se na pudingu ne naredi skorja, ga pokrijemo s folijo za živila. Nato skupaj zmešamo ohlajen puding in maskarpone. Smetano stepemo in jo z lopatico vmešamo v zmes pudinga in maskarponeja.

Priprava slivove plasti: V kozico narežemo slive, posujemo s sladkorjem in prilijemo 4 žlice vode ter limonin sok. Zavremo in pokrito dušimo 20 minut, da se slive zmehčajo. Kuhane slive pretlačimo s pomočjo paličnega mešalnika. Po potrebi dosladkamo. Želatino namočimo za 10 minut v hladni vodi in jo nato odcedimo. Še v vročo kašo vmešamo ožeto želatino in mešamo, da se ta raztopi. Vse skupaj ohladimo do mlačnega.

Sestavljanje tiramisuja: V vročo kavo vlijemo rum in vanjo pomakamo otroške piškote. S piškoti obložimo dno pekača. Čez piškote razporedimo polovico vaniljeve kreme in čeznjo prelijemo slivovo kašo. Prekrijemo z novo plastjo piškotov, namočenih v kavo. Nanjo nadevamo preostalo vaniljevo kremo in slivovo kašo. Po vrhu premažemo še z 2 dl stepene smetane in posujemo s kakavom. Pekač postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se tiramisu dobro ohladi. Ta je še boljši naslednji dan, ko se okusi zares prepojijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 20. junij 2008 / 07:00

Med sosedi 95

Na tradicionalnem že 39. taboru slovenskih pevskih zborov, ki bo v nedeljo, 22. junija, v Šentvidu pri Stični, bo pelo tudi štirinajst zborov iz štirinajstih evropskih držav, članic Evropske unije.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 25. september 2015 / 18:34

Odprli vrata Borštnikove hiše

Rojstna hiša Ignacija Borštnika v Cerkljah, ki jo družina dediča Tomaža Novaka v zadnjih letih postopoma obnavlja, je v sredo, na 96. obletnico igralčeve smrti, gostila prvi javni dogodek. Vrata bodo...

Bled / petek, 25. september 2015 / 17:26

Na Bledu šport, hrana in ročna dela

Konec tedna bo Bled v znamenju številnih dogodkov, saj bodo gostili Festival ročnih del in Okuse Bleda z gosti Italia Fest in FerFud ter pripravili Družinski športni dan na Straži.

Gospodarstvo / petek, 25. september 2015 / 16:01

Kandidata Ana in Nikolaj

Edina gorenjska kandidata za jutrišnji izbor mladega gospodarja in mlade kmetice leta sta Ana in Nikolaj Brence s Pustotnikove kmetije v Gorenji vasi.

Tržič / petek, 25. september 2015 / 16:42

En godec nam gode, en pevec pa poje

Tržič – Kulturni dom v Križah pri Tržiču bo danes ponovno prizorišče Medobmočnega srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, ki ga skupaj z gorenjsko koordinacijo organizira območna izp...

Mengeš / petek, 25. september 2015 / 15:53

Konec tedna tradicionalni sejem v Mengšu

Mengeš – Ta konec tedna bo v Mengšu tradicionalni, že triindvajseti sejem, ki ga pripravlja Kulturno društvo Mihaelov sejem. »Ob kulturnem domu in v športnem parku se bo jutri in v nedeljo zvrstilo...