Tiramisu s slivami

Tiramisu, klasična italijanska sladica, ki jo mnogi obožujejo zaradi njene bogate teksture in izjemnega okusa. Zanimivo različico tiramisuja dobimo tudi, če vanj vključimo slive. Kombinacija sliv in vaniljeve kreme ustvari sladico s prepletom sladkega in kislega okusa ter tako še kako polepša prve jesenske dni.

Za pripravo tiramisuja s slivami potrebujemo: za vaniljevo kremo: 0,5 g sira maskarpone, 2,5 dl mleka, 1 vaniljev puding, 4 žlice sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 4 dl smetane za stepanje; za slivovo plast: 0,8 kg izkoščičenih sliv, 100 g sladkorja, 5 listov želatine, 3 žlice limoninega soka; ostalo: 400 g otroških piškotov, 2,5 dl močne kave, 2 žlici ruma, 2 dl smetane, 2 žlici kakava.

Priprava vaniljeve kreme: Vaniljev puding zmešamo s 5 žlicami hladnega mleka. Preostalo mleko zavremo, mu primešamo sladkor in vaniljev sladkor ter vanj zakuhamo puding. Odstavimo s štedilnika in ohladimo do mlačnega. Da se na pudingu ne naredi skorja, ga pokrijemo s folijo za živila. Nato skupaj zmešamo ohlajen puding in maskarpone. Smetano stepemo in jo z lopatico vmešamo v zmes pudinga in maskarponeja.

Priprava slivove plasti: V kozico narežemo slive, posujemo s sladkorjem in prilijemo 4 žlice vode ter limonin sok. Zavremo in pokrito dušimo 20 minut, da se slive zmehčajo. Kuhane slive pretlačimo s pomočjo paličnega mešalnika. Po potrebi dosladkamo. Želatino namočimo za 10 minut v hladni vodi in jo nato odcedimo. Še v vročo kašo vmešamo ožeto želatino in mešamo, da se ta raztopi. Vse skupaj ohladimo do mlačnega.

Sestavljanje tiramisuja: V vročo kavo vlijemo rum in vanjo pomakamo otroške piškote. S piškoti obložimo dno pekača. Čez piškote razporedimo polovico vaniljeve kreme in čeznjo prelijemo slivovo kašo. Prekrijemo z novo plastjo piškotov, namočenih v kavo. Nanjo nadevamo preostalo vaniljevo kremo in slivovo kašo. Po vrhu premažemo še z 2 dl stepene smetane in posujemo s kakavom. Pekač postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se tiramisu dobro ohladi. Ta je še boljši naslednji dan, ko se okusi zares prepojijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / torek, 24. april 2007 / 07:00

Našli pogrešanega alpinista

Mangart - V nedeljo, 15. aprila, dopoldne je domačin iz Loga pod Mangartom v zatrepu Loške Koritnice našel truplo 20-letnega alpinista Davorina Likarja iz Otaleža, ki je b...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sobota, 29. december 2012 / 07:00

Spletle copatke za dojenčke

Glasove Muce Copatarice so pred kratkim kranjski porodnišnici izročile 334 parov copatk.

GG Plus / sobota, 29. december 2012 / 07:00

Sledi

Vsi poznamo sledi. Najbolj so nam poznane tiste v snegu, ki kažejo velike ali majhne človeške korake ali sledi živali. Mame imamo v genih takojšnje zaznavanje sledi blatnih čevljev na pravkar pom...

Zanimivosti / sobota, 29. december 2012 / 07:00

Jaslice, stare več kot sto let

Preddvor - Okno večnamenskega informacijskega centra v Preddvoru bodo do novega leta krasile jaslice, ki jih je ekipi centra odstopila ena od vaščank. Stare so več kot sto let in...

Zanimivosti / sobota, 29. december 2012 / 07:00

Vodniški odsek okrepili mladi vodniki

Kranj - Vodniki Planinskega društva Kranj so na zadnji letošnji seji potrdili Plan izletov za leto 2013. Organizirali bodo ture Polž–Otliško okno–Vipavski rob, Bele vode–Corsi, P...

Zanimivosti / sobota, 29. december 2012 / 07:00

Na sveti večer hodili za zvoncem

V Železnikih so tudi letos na predvečer božiča ohranjali star običaj "hoja za zvoncem". Z zvonjenjem in ubranim petjem božičnih pesmi so poskrbeli, da domačini niso zaspali k polnočni maši.