Tiramisu s slivami

Tiramisu, klasična italijanska sladica, ki jo mnogi obožujejo zaradi njene bogate teksture in izjemnega okusa. Zanimivo različico tiramisuja dobimo tudi, če vanj vključimo slive. Kombinacija sliv in vaniljeve kreme ustvari sladico s prepletom sladkega in kislega okusa ter tako še kako polepša prve jesenske dni.

Za pripravo tiramisuja s slivami potrebujemo: za vaniljevo kremo: 0,5 g sira maskarpone, 2,5 dl mleka, 1 vaniljev puding, 4 žlice sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 4 dl smetane za stepanje; za slivovo plast: 0,8 kg izkoščičenih sliv, 100 g sladkorja, 5 listov želatine, 3 žlice limoninega soka; ostalo: 400 g otroških piškotov, 2,5 dl močne kave, 2 žlici ruma, 2 dl smetane, 2 žlici kakava.

Priprava vaniljeve kreme: Vaniljev puding zmešamo s 5 žlicami hladnega mleka. Preostalo mleko zavremo, mu primešamo sladkor in vaniljev sladkor ter vanj zakuhamo puding. Odstavimo s štedilnika in ohladimo do mlačnega. Da se na pudingu ne naredi skorja, ga pokrijemo s folijo za živila. Nato skupaj zmešamo ohlajen puding in maskarpone. Smetano stepemo in jo z lopatico vmešamo v zmes pudinga in maskarponeja.

Priprava slivove plasti: V kozico narežemo slive, posujemo s sladkorjem in prilijemo 4 žlice vode ter limonin sok. Zavremo in pokrito dušimo 20 minut, da se slive zmehčajo. Kuhane slive pretlačimo s pomočjo paličnega mešalnika. Po potrebi dosladkamo. Želatino namočimo za 10 minut v hladni vodi in jo nato odcedimo. Še v vročo kašo vmešamo ožeto želatino in mešamo, da se ta raztopi. Vse skupaj ohladimo do mlačnega.

Sestavljanje tiramisuja: V vročo kavo vlijemo rum in vanjo pomakamo otroške piškote. S piškoti obložimo dno pekača. Čez piškote razporedimo polovico vaniljeve kreme in čeznjo prelijemo slivovo kašo. Prekrijemo z novo plastjo piškotov, namočenih v kavo. Nanjo nadevamo preostalo vaniljevo kremo in slivovo kašo. Po vrhu premažemo še z 2 dl stepene smetane in posujemo s kakavom. Pekač postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se tiramisu dobro ohladi. Ta je še boljši naslednji dan, ko se okusi zares prepojijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 14. avgust 2009 / 07:00

Romarji k Vrbskemu jezeru

Jutri, 15. avgusta, ob pol enajstih dopoldne bo v koroškem romarskem središču Marija na otoku/Maria Woerth pri Vrbskem jezeru/Woerther See slovenska maša v počastitev velikega šmarna. Daro...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 27. september 2023 / 17:58

Talne označbe za motoriste na cesti na Jezersko

Na regionalni cesti proti Jezerskemu so po novem zarisane posebne talne označbe, ki pripomorejo k izvedbi optimalne linije vožnje motoristov skozi ovinke in s tem k zmanjšanju hitrosti ter hrupa.

Jezersko / sreda, 27. september 2023 / 17:56

Tekli za dober namen

Jezersko je minulo soboto združilo ljubitelje teka in solidarnosti. Potekal je namreč 1. Dobrodelni tek Jezersko, tokrat poimenovan Tečem – pomagam otrokom z rakom, saj so zbrana sredstva namenili Inš...

Šenčur / sreda, 27. september 2023 / 17:54

Na odru že sedem desetletij

Na slavnostni akademiji ob prazniku Krajevne skupnosti Visoko - Milje so zaznamovali sedemdeset let prve uprizoritve predstave na odru dvorane doma krajanov na Visokem, ki je bila zgrajena leta 1952.

Kranj / sreda, 27. september 2023 / 17:53

Matevžu Omanu naziv častnega občana

Kranj – Kranjski mestni svet je potrdil letošnje prejemnike občinskih priznanj. Naziv častni občan Mestne občine Kranj (MOK) prejme Matevž Oman iz Stražišča za dolgoletno ustvarjalno delovanje in z...

Šport / sreda, 27. september 2023 / 16:33

Praznik za vse

Letošnji dan športa je bil še eden izmed tistih dni, ki so se zapisali v slovensko športno zgodovino. Zmaga Nike Križnar in drugo mesto Eme Klinec na tekmi poletne velike nagrade v smučars...