Tokrat je bilo zanimanje za kulinarični dogodek izjemno. / Foto: Alenka Brun

Kranjska dolga miza (1)

Kranjsko dolgo mizo na vrtu gradu Khislstein so organizirali tretjič. Zeleni gastronomski dogodek je tokrat požel precej odobravanja med prisotnimi, za konec pa ga je začinil še glasbeni nastop slovenske dive Helene Blagne.

Za jedi so na Kranjski dolgi mizi ponovno uporabili lokalne sestavine domačih pridelovalcev, spet so merili ogljični odtis. Dogodek je potekal brez uporabe plastike za enkratno uporabo, z minimalno količino zavržene hrane in je tudi tokrat imel dobrodelno noto: podjetje Žito je kranjski enoti Centra za socialno delo Gorenjska priskočil na pomoč s prehranskimi paketi za kar sedemdeset posameznikov. Dogodek je povezoval Toni Cahunek, nekaj uvodnih besed sta prisotnim namenila tudi župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec in direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh. Med drugim je Rakovec poudaril, da je bilo letos zanimanje za kulinarični dogodek izjemno, omenil pa je tudi pomen kakovosti kranjske vode iz pipe, ki je po mnenju strokovnjakov ena najboljših na svetu, ter dodal, da je Kranj letos postal evropska destinacija odličnosti 2023 tudi zaradi zelenega kulinaričnega dogodka Kranjska dolga miza. Tokrat je goste nagovoril še prof. dr. Janez Bogataj.

Meni je bil dvojen: mesni ali veganski, soustvarjali pa so ga Aleš Kristan s Kmetije odprtih vrat Pr' Končovc, Tomaž Polenec iz Kavarne in restavracije Brioni ter dvoje znanih gorenjskih imen iz kuharskih vrst, ki sicer kreirata okuse v Ljubljani – Igor Jagodic iz Restavracije Strelec, ki se ponaša tudi z Michelinovo zvezdico, in pa Jorg Zupan (Bistro Breg in t. i. 'late - night' restavracija Aftr). Tudi Jorg Zupan ve, kaj pomeni imeti Michelinovo zvezdico. Vsi našteti pa so kuhali pod taktirko glavnega kuharja Gostilne Krištof Uroša Gorjanca, ki se je na obeh menijih tokrat podpisal pod glavno jed. Pri strežbi, pripravi in zasnovi letošnje dolge mize so sodelovale še ekipe gostiln Rekar in Lakner, Bistroja Sonet in Doma na Joštu.

(Se nadaljuje)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 25. april 2015 / 20:53

Žito v rokah Podravke

Prodajo Žita, enega največjih slovenskih prehrambnih podjetij, spremlja vrsta vprašanj. Od tega, kaj se bo zgodilo s slovenskimi dobavitelji, do bojazni delavcev glede ohranitve obstoječih delovnih me...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / ponedeljek, 3. december 2018 / 22:41

Obnovljeni prostori za dementne stanovalce

Stanovalka oddelka Mozaik Ana Tavčar je v družbi predsednice sveta zavoda in direktorice Centra slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka prerezala trak obnovljenega oddelka.

Naklo / ponedeljek, 3. december 2018 / 22:39

Preplet sv. Jakoba in Franca Pirca

Šestnajsti Pirčevi dnevi so gostili dva poznavalca svetega Jakoba in dva poznavalca Franca Pirca, ob tej priložnosti so tudi blagoslovili novo informacijsko tablo pred cerkvijo sv. Jakoba v Podbrezjah...

Gospodarstvo / ponedeljek, 3. december 2018 / 22:35

Nagradili najboljše tuje vlagatelje

Javna agencija Spirit Slovenija je letos kar tri od štirih priznanj za najboljše tuje investitorje podelila gorenjskim podjetjem, z Gorenjsko pa je povezana tudi četrta nagrada.

GG Plus / ponedeljek, 3. december 2018 / 22:29

»Krepek sprehod« po divjinski Apalaški poti

Jakob J. Kenda je prvi Slovenec, ki je prehodil Apalaško pot. Divjinska pot skozi štirinajst ameriških zveznih držav prek Apalaškega hribovja je dolga 3500 kilometrov in ima kar 142 kilometrov vzponov...

GG Plus / ponedeljek, 3. december 2018 / 22:27

Kalanušar je potoval čez pol celine

Na odmevnem spominskem večeru v Stari Loki so predstavili Spominski zapisnik avstrijskega ujetnika v Rosiji, kot ga je v spomin na veliko svetovno vojsko od leta 1915 do 1918 zapisal Jože Žagar, Kalan...