Kranjska dolga miza (1)
Kranjsko dolgo mizo na vrtu gradu Khislstein so organizirali tretjič. Zeleni gastronomski dogodek je tokrat požel precej odobravanja med prisotnimi, za konec pa ga je začinil še glasbeni nastop slovenske dive Helene Blagne.
Za jedi so na Kranjski dolgi mizi ponovno uporabili lokalne sestavine domačih pridelovalcev, spet so merili ogljični odtis. Dogodek je potekal brez uporabe plastike za enkratno uporabo, z minimalno količino zavržene hrane in je tudi tokrat imel dobrodelno noto: podjetje Žito je kranjski enoti Centra za socialno delo Gorenjska priskočil na pomoč s prehranskimi paketi za kar sedemdeset posameznikov. Dogodek je povezoval Toni Cahunek, nekaj uvodnih besed sta prisotnim namenila tudi župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec in direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh. Med drugim je Rakovec poudaril, da je bilo letos zanimanje za kulinarični dogodek izjemno, omenil pa je tudi pomen kakovosti kranjske vode iz pipe, ki je po mnenju strokovnjakov ena najboljših na svetu, ter dodal, da je Kranj letos postal evropska destinacija odličnosti 2023 tudi zaradi zelenega kulinaričnega dogodka Kranjska dolga miza. Tokrat je goste nagovoril še prof. dr. Janez Bogataj.
Meni je bil dvojen: mesni ali veganski, soustvarjali pa so ga Aleš Kristan s Kmetije odprtih vrat Pr' Končovc, Tomaž Polenec iz Kavarne in restavracije Brioni ter dvoje znanih gorenjskih imen iz kuharskih vrst, ki sicer kreirata okuse v Ljubljani – Igor Jagodic iz Restavracije Strelec, ki se ponaša tudi z Michelinovo zvezdico, in pa Jorg Zupan (Bistro Breg in t. i. 'late - night' restavracija Aftr). Tudi Jorg Zupan ve, kaj pomeni imeti Michelinovo zvezdico. Vsi našteti pa so kuhali pod taktirko glavnega kuharja Gostilne Krištof Uroša Gorjanca, ki se je na obeh menijih tokrat podpisal pod glavno jed. Pri strežbi, pripravi in zasnovi letošnje dolge mize so sodelovale še ekipe gostiln Rekar in Lakner, Bistroja Sonet in Doma na Joštu.
(Se nadaljuje)