Sprevod folklornih skupin se je začel na grajskem vrtu, šel skozi središče Preddvora in se zaključil spet na vrtu. Prvi je bil gostitelj, FD Preddvor. / Foto: Alenka Brun

Štoflcfest in smn

V soboto je vrt gradu Dvor v središču Preddvora gostil simpatično prireditev Štoflcfest – festival bombonov, imenovanih štoflc, nedelja pa je bila namenjena slikarjem, mednarodnemu folklornemu festivalu in Petrovemu smnu.

Najprej smo se ustavili pri stojnici TD Kokra, kjer nam je Zoran Puc iz Potoč pokazal, kako se delajo bomboni oziroma štoflci, in nam na kratko opisal postopek. »Potrebujemo dvesto gramov sladkorja, ščepec soli, malce surovega masla – recimo za noževo konico. Ko sladkor karamelizira, ga odstavimo. Mešamo, da se vsebina začne gostiti, in tu pride na vrsto še vsebina za okus. Potem vse skupaj še malo mešamo, da nastane še gostejša zmes. Stresemo jo na papir za peko, ki je premazan z maslom. Zmes prepogibamo, da se ohlaja enakomerno, da zunanji rob ne ostane nekarameliziran.« Z rokami, na katerih so bile rokavice, nam je zraven še prikazoval, kako je postopek dejansko videti. »Ko se zmes dovolj ohladi, da jo lahko primemo v roke, jo stiskamo, raztegujemo, da pride vmes zrak, kar tudi posvetli barvo.« Sledi valjanje zmesi v kačice, kot je humorno poimenoval sladkorne svaljke, ki jih potem nareže na majhne kockice. Za konec bombone še potrese s posebno mešanico s sladkorjem v prahu, da se ne sprimejo. Spominja se, da ko sta se s partnerko lotevala njihove priprave prvič, sta potrebovala kakšen teden, da so nastali takšni, da se jih je dalo jesti. »Je pa prav vsak unikaten,« je še povedal.

Štoflce so v petdesetih, šestdesetih letih prejšnjega stoletja izdelovali v gostišču v Bašlju. Z njimi so se sladkali ljudje od blizu in daleč, ob svojem obisku menda celo sam tovariš Tito. Štoflce so med drugim prodajali tudi v Planici. Starejša generacija občanov se še zelo dobro spomni t. i. melisnic, ki so – kot pravijo – med lizanjem razpadle in celo malo zahrustale. Štofllci pa so bombone poimenovali zato, ker so bili narezani koščki sladkorne zmesi videti kot plutovinast zamašek.

Na Štoflcfestu so zelo uživali predvsem otroci. Za pestro dogajanje so v največji meri poskrbela domača društva, Kaličopkovo gledališče pa je v popoldanskih urah pripravilo otroško predstavo. Navdušila je tudi vožnja s »kimpežem«, dobro je bila obiskana bosonoga čutna pot, precej zanimanja so najmlajši obiskovalci pokazali za delo prostovoljnega gasilca, dobro je bil obiskan tudi kolesarski poligon turnokolesarskega odseka PD Preddvor. Pika Sulejmanovič je skrbela za poslikavo obrazov, Nataša Zaplotnik pa za posebne »štoflc fotografije«, predstavili sta se tudi Mestna knjižnica Kranj in Ljudska univerza Kranj. Pagon šport, ki je sicer skrbniki preddvorske tematsko-orientacijske poti Skrivnost preddvorskih štorkelj, je na festivalu skrbel za kviz in iskanje skritega zaklada.

Petrov smn

Dogodek, s katerim že tradicionalno v preddvorski občini junija zaznamujejo občinski praznik, pa je tudi Petrov smn. Odlikuje ga pestra ponudba domačih dobrot ter izdelkov domače in umetne obrti. Za uvod v nedeljsko dogajanje so tokrat s pesmijo poskrbele josipinke oziroma članice ŽPZ Josipine Turnograjske. Sledila je predstava za otroke, Likovno društvo Preddvorski samorastniki je organiziralo že 13. mednarodni ex-tempore, kjer je sodelovalo 15 udeležencev. Prva tri najboljša dela so bila tradicionalno nagrajena. Letos je šlo prvo mesto ponovno v roke Kranjčanki Pavli Peranovič, ki je naslikala delo z naslovom Polje in sonce z roko v roki. Drugo je bilo delo Vinka Bogataja in tretje Olge Jevšek.

V sklop nedeljskega Petrovega smna, pa se je vrnil tudi mednarodni folklorni festival. Tokrat je bil to 15. mednarodni folklorni festival PIFF 2023. Na njem so sodelovale Folklorna in tamburaška skupina KUD Klaruš Maruševec iz Hrvaške, Gruppo folcloristico Pastoria del Borgo Furo iz Italije, Folklorna skupina Leszczyniacy Świdnik iz Poljske in poleg starejše odrasle skupine FD Preddvor še FS Sovodenj ter Kamnik.

Večeri v Preddvoru so se minuli konec tedna na odru grajskega vrta zaključevali z glasbo. V petek z dalmatinskimi napevi, sobota je bila nostalgično obarvana z nastopom skupine Rock Partyzani, nedelja pa v barvah narodnozabavnih zvokov. Dogodek se je zaključil z nastopom ansambla Galop.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 17. maj 2011 / 07:00

Po dobičku druga banka v Sloveniji

Delničarji Gorenjske banke bodo na četrtkovi skupščini odločali o predlogu, da bi za dividende namenili še 41 evrov (bruto) na delnico, skupno torej sedemdeset evrov.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 9. junij 2021 / 18:08

Povečali bodo skladišča

Zaradi hitre rasti podjetja se bo Cargo-partner že v prihodnjem letu lotil povečanja svojih skladiščnih kapacitet na Brniku.

Gospodarstvo / sreda, 9. junij 2021 / 18:04

Priznanja za krušne izdelke

Gorenjske kmetije so na ocenjevanju krušnih izdelkov za Festival dobrot slovenskih kmetij na Ptuju dobile devet zlatih priznanj, tri srebrne in šest bronastih.

Kamnik / sreda, 9. junij 2021 / 18:03

Prijaznejši do čebel

Kamnik – Občina Kamnik se je pridružila pobudi z naslovom Veliki traven in rožnik – čebelam cvetoč krožnik. Pobuda, ki je nastala v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Gorenjske in regionalnim stičiščem...

Kronika / sreda, 9. junij 2021 / 18:02

Preiskujejo nesrečo na Lancovem

Lancovo – Radovljiški policisti so v petek okoli 9.30 na Lancovem obravnavali nesrečo motorista, ki naj bi se pred padcem izogibal neznanemu vozniku domnevno manjšega črnega osebnega avtomobila, ki...

Razvedrilo / sreda, 9. junij 2021 / 17:54

Osem kozarcev, osem vinskih zgodb

Po ustih valjam četrti kozarec belega vina. Sedim za obloženo mizo dobrot – nekaj vrst sira, rožmarinovi grisini, ki jih pomakamo v humus, rezine pršuta na drugem krožniku in zelenjavne pa...