Prijatelji iz treh sosednjih dežel v soboto na Dobraču, od koder se je ponujal enkraten pogled na koroška jezera, Julijske Alpe s Triglavom in na severu na avstrijske vrhove. / Foto: Jože Košnjek

Srečanje sosedov na Dobraču

Tradicija sodelovanja slovenskih društev iz Koroške, še posebno iz Ziljske doline, Kanalske doline in letos prvič iz Rezije v Italiji ter iz Gorenjske, se je letos nadaljevalo s tradicionalnim, že sedmim srečanjem. Tokrat se je stotnija pohodnikov povzpela na 2166 metrov visoki Dobrač (Dobratsch), na območje istoimenskega naravnega parka, ki se dviga nad Ziljsko dolino. Ideja sodelovanja sosedov, ki jo je dal Simon Triessnig iz Loč pri Baškem jezeru in zanjo navdušil tudi prijatelje in somišljenike na slovenski in italijanski strani meje, tako živi še naprej. In to na območju, kjer se stika slovenski, germanski in italijanski svet, poudarja eden od gorečih zagovornikov takšnega sodelovanja, vodja Planinskega muzeja v Mojstrani in soustanovitelj Zavoda Sikult Matjaž Podlipnik. Z gorenjske strani so pri pripravi letošnjega srečanja sodelovali Zavod Sikult, Turistično društvo Dovje - Mojstrana in Slovenski planinski muzej Mojstrana ter Agencija Kofler Šport iz Mojstrane, ki sta zagotovila prevoz in dobrote, s katerimi so se na vrhu gore okrepčali pohodniki.

Srečanje, začel ga je njegov pobudnik Simon Triessnig, je potekalo v lepem vremenu z enkratnimi razgledi na koroška jezera, na naše Julijce z Mangartom in Triglavom in na italijanske in avstrijske vršace. Udeležence sta pozdravila župan Občine Plajberk pri Beljaku (Bad Bleiberg) Christian Hecher in podžupanja Beljaka Susanne Boyneburg Spendier. Osrednja tema druženja je bilo zbiraje in ohranjanje starih hišnih in ledinskih imen na Gorenjskem in kasneje tudi na Koroškem ter izdajanje zemljevidov s temi imeni, ki veliko povedo o zgodovini krajev in ljudi ter povečujejo zavest o pripadnosti svojemu narodu in kraju. Med dobri dve uri trajajočo hojo na vrh gore z značilno podrto južno steno so o prizadevanjih za ohranjanje hišnih in ledinskih imen pripovedovali Martina Piko - Rustia s Slovenskega narodopisnega inštituta Urban Jarnik iz Celovca, Vinko Wieser, vodja projekta FLU – LED (kulturni portal ledinskih in hišnih imen) na Koroškem, in Klemen Klinar iz jeseniške razvojne agencije Ragor. Pri slovenski cerkvi Marijinega vnebovzetja, ki je bila leta 1690 zgrajena na robu prepadne stene nad Ziljsko dolino – z 2155 metri nadmorske višine je ena najvišje ležečih cerkva v Alpah – je mašo daroval dekan Stanko Olip. Peli so pevci iz Roža in Zilje. Nato je bilo na zgornji postaji žičnice srečanje s pokušino dobrot iz sosednjih dolin. Prihodnje leto bo srečanje v Reziji.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sobota, 14. november 2015 / 07:46

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Objavljeno na isti dan


Kamnik / četrtek, 8. januar 2009 / 07:00

Župan obdaril brezdomce

Po podatkih centra za socialno delo je v Kamniku pet brezdomcev, še več je takšnih prostovoljno.

Nasveti / četrtek, 8. januar 2009 / 07:00

Ustvarjalnost matere Narave

Spodmoli v Sočergi (410m) - S snegom prekrita Gorenjska in nizke temperature so pogosto razlog, da gremo tudi pozimi na Primorsko. Če ujamemo dan, ko ne piha burja in sije sonček, je pred nami lahko č...

Zanimivosti / četrtek, 8. januar 2009 / 07:00

Pomoč Natovim silam

Kranj – V vojašnici v Kranju je bila v ponedeljek slovesnost ob primopredaji dolžnosti Natovih odzivnih sil (NRF) med 11. in 12. enoto v pripravljenosti Slovenske vojske (SV). Pr...

Nasveti / četrtek, 8. januar 2009 / 07:00

Lahke jedi za ponovoletne dni

Med novoletnimi prazniki smo jedli preveč, zato z zdravo prehrano poskrbimo za očiščenje organizma.

Nasveti / četrtek, 8. januar 2009 / 07:00

Kisla repa

Kisla repa prav tako kot kislo zelje najbolj prija v pozni jeseni in pozimi, še posebej zato, ker je zelo bogata z vitaminom C.