Mladi Kamničani in urbana oprema za Šutno, ki so si jo zamislili in izdelali sami.

Šutna - dnevna soba Kamnika

Takšen je naslov najnovejšega projekta mladih Kamničanov, s katerim želijo predstaviti svoj pogled na oživljanje starega mestnega jedra.

Kamnik – Mladi kamniški študentje arhitekture, oblikovanja in drugih umetniških smeri, združeni v Skupini Štajn, so se skupaj s člani Kulturnega društva Priden možic in pod okriljem evropskega programa Mladi v akciji lotili projekta, s katerim so se osredotočili na oživljanje kamniške srednjeveške ulice Šutna, ki je po njihovem mnenju premalo izkoriščena in zato tudi premalo obiskana.

Projekt je potekal v več fazah, saj so že spomladi k sodelovanju povabili kamniške osnovnošolce in srednješolce, da predstavijo svoj pogled na urbano opremo in preživljanje prostega časa v starem mestnem jedru, ter ulično pohištvo po svoji meri tudi sami izdelajo. Svoje zamisli so razvijali z modernim, nekoliko drugačnim pristopom, rezultate pa so pred dnevi predstavili tudi širši javnosti. »Skupina Štajn je poskušala doseči integracijo mladine v procesu oblikovanja mesta in javnega prostora. S tem ko so mladi izdelali urbano opremo z lastnim znanjem in rokami, so do nje dobili popolnoma drugačen odnos. Veseli smo, da je mladina spoznala smisel javne opreme in njene uporabnosti ter da so jo vzeli za svojo kot svoj lasten izdelek,« je povedal predstavnik Skupine Štajn Sinan Mihelčič in dodal, da so pri izdelavi opreme razmišljali na okolju prijazen način in zato uporabili reciklirane materiale, les, zeleno barvo in solarno energijo.

Urbano opremo, ki so jo mladi izdelali za Šutno, sestavljajo štirje otočki s stolčki, mizico, košem za smeti, koritom za rože ter ambientalne solarne lučke iz recikliranih materialov. Za pločnika vzdolž Šutne so izdelali tudi talne nalepke, ki opozarjajo na rojstne hiše pomembnih Kamničanov.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / nedelja, 15. april 2007 / 07:00

Anketa: Bo Smlednik najlepša evropska vas?

Smlednik je kot nagrajenec lanske akcije Moja dežela - lepa in gostoljubna prijavljen na mednarodno tekmovanje Entente florale. Vaščane smo povprašali, kako so to sprejeli in kaj bodo zaradi tega nare...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 10. november 2008 / 07:00

Lahko sem strog urednik

Urednikovanje oddaje ŠKL, ki jo v nedeljo dopoldne predvajajo na POP TV, je v novi sezoni prevzel Kranjčan Adi Omerovič.

Prosti čas / ponedeljek, 10. november 2008 / 07:00

Prva glaska Gorenjske

Osemletni Ana Skumvač iz Zgornjih Gorij in Aleksandra Vovk iz Mojstrane sta zmagali na prireditvi Prvi glasek Gorenjske 2008.

GG Plus / ponedeljek, 10. november 2008 / 07:00

Stvarnost fantastike

Za t. i. zdravo pamet je fantastika nasprotje stvarnosti. Med slovenskimi umetniki pa smo imeli enega, ki je fantastiko doživljal kot stvarnost in jo zmogel kot tako tudi naslikati: Franceta Miheliča...

GG Plus / ponedeljek, 10. november 2008 / 07:00

Črno-belo v barvah

Nejč Slapar je eden tistih kranjskih umetnikov, ki ga poznajo vsi. Ljubitelji likovne umetnosti ne le po sivobradi pojavi, ampak tudi po njegovih delih, na primer črno-belih geometrijah, ki se v optič...

GG Plus / ponedeljek, 10. november 2008 / 07:00

Sedmica: Podalpski cinizem

Končno. Cirkusa je konec. Američani so izvolili štiriinštiridesetega predsednika po vrsti.