Sacher kocke

Sacher torta je priljubljena torta, za katero je značilen kompakten biskvit, premazan z marelično marmelado in prelit s čokoladnim prelivom. Njena izpeljanka so lahko sacher kocke, ki imajo za razliko od torte bolj puhast biskvit in jih lahko narežemo na poljubno velike rezine. Na vprašanje, kaj je boljše, torta ali kocke, je najbolje, da odgovorite kar sami z njihovo pripravo.

Za pripravo sacher kock potrebujemo: 140 g moke, 20 g kakava, 150 g temne čokolade, 100 g masla, 0,5 dl olja, 6 jajc, 100 g sladkorja, 2 vaniljeva sladkorja, 1 poravnano žličko pecilnega praška, ščep soli, mleko z rumom za navlažitev biskvita, 1 skodelica marelične marmelade za nadev, za preliv: 200 g temne čokolade, 2 dl sladke smetane.

V skodelico ali manjšo posodo nadrobimo čokolado, dodamo na lističe narezano maslo in prilijemo olje ter vse skupaj stopimo nad vodno kopeljo in malenkost ohladimo. Skupaj zmešamo moko, kakav, pecilni prašek in ščep soli. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v sneg. Rumenjakom primešamo sladkor ter vaniljev sladkor ter stepemo v svetlo in penasto zmes. V nastalo zmes vlijemo stopljeno čokolado z maščobo in nato postopoma vmešamo mešanico moke. Nazadnje vmešamo še sneg beljakov. Maso vlijemo v pekač (velikost približno 25 x 25 cm), prekrit s peki papirjem, ter pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 25–30 minut. Pečen in ohlajen biskvit prerežemo čez polovico. Eno polovico položimo nazaj v pekač ter jo namočimo z mešanico mleka in ruma. Premažemo z marmelado (bolj na debelo) in pokrijemo z drugo polovico biskvita. Tudi to plast namočimo ter premažemo z marelično marmelado (bolj na tanko).

Nazadnje pripravimo še preliv: Smetano zavremo in z njo prelijemo nalomljeno čokolado v skodelici. Počakamo dve minuti in premešamo, da se čokolada raztopi. S pripravljenim prelivom prelijemo biskvit v pekaču. Pekač postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se čokoladni preliv strdi.

Nasvet: Če je marmelada bolj kompaktna, jo malo segrejemo, da postane bolj tekoča.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sreda, 30. april 2008 / 07:00

Delavci vseh dežel, praznujte!

Na tem svetu se pa res vse spreminja in obrača na glavo. Nekoč so se za višje plače potegovali tisti, ki so imeli najnižje - tako imenovani proletarci, katerih praznik je (bil) prvi maj. Danes pa s st...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 19. september 2012 / 07:00

Najlepše urejena je hiša družine Špenko

Medvode - Turistična zveza Medvode je v četrtek že 16. leto zapored podelila priznanja v okviru akcije Moja dežela, lepa in gostoljubna. Letos so prejeli zgolj 13 predlogov, so p...

Nasveti / sreda, 19. september 2012 / 07:00

Zeli za male učenjake (3)

Medtem ko berete že tretji in zadnji del iz serije prispevkov o zeleh, ki so najbolj cenjene in največkrat uporabljene v otroški fitoterapiji, naši mali učenjaki že pridno nabirajo znanje. No, iz šols...

Kronika / sreda, 19. september 2012 / 07:00

Strelec na koncu sodil še sebi

Devetinšestdesetletni moški je v sredo popoldne v Stražišču pri Kranju s pištolo ubil svojo sestro ter ranil svaka in dva soseda, nato pa storil samomor.

Zanimivosti / sreda, 19. september 2012 / 07:00

Opustili misel na dom starejših

Društvo upokojencev Gorje je letos zaznamovalo šestdesetletnico ustanovitve.

Humor / sreda, 19. september 2012 / 07:00

Ena piška za osem ust

Iz čarobnega sveta okre so nas znova na trdna tla postavile precej visoke cene v roussillonskih lokalih. Da tudi želodčki ne bi bili prikrajšani našega siceršnjega dobrega počutja, smo zavili v b...