Sacher kocke

Sacher torta je priljubljena torta, za katero je značilen kompakten biskvit, premazan z marelično marmelado in prelit s čokoladnim prelivom. Njena izpeljanka so lahko sacher kocke, ki imajo za razliko od torte bolj puhast biskvit in jih lahko narežemo na poljubno velike rezine. Na vprašanje, kaj je boljše, torta ali kocke, je najbolje, da odgovorite kar sami z njihovo pripravo.

Za pripravo sacher kock potrebujemo: 140 g moke, 20 g kakava, 150 g temne čokolade, 100 g masla, 0,5 dl olja, 6 jajc, 100 g sladkorja, 2 vaniljeva sladkorja, 1 poravnano žličko pecilnega praška, ščep soli, mleko z rumom za navlažitev biskvita, 1 skodelica marelične marmelade za nadev, za preliv: 200 g temne čokolade, 2 dl sladke smetane.

V skodelico ali manjšo posodo nadrobimo čokolado, dodamo na lističe narezano maslo in prilijemo olje ter vse skupaj stopimo nad vodno kopeljo in malenkost ohladimo. Skupaj zmešamo moko, kakav, pecilni prašek in ščep soli. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v sneg. Rumenjakom primešamo sladkor ter vaniljev sladkor ter stepemo v svetlo in penasto zmes. V nastalo zmes vlijemo stopljeno čokolado z maščobo in nato postopoma vmešamo mešanico moke. Nazadnje vmešamo še sneg beljakov. Maso vlijemo v pekač (velikost približno 25 x 25 cm), prekrit s peki papirjem, ter pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 25–30 minut. Pečen in ohlajen biskvit prerežemo čez polovico. Eno polovico položimo nazaj v pekač ter jo namočimo z mešanico mleka in ruma. Premažemo z marmelado (bolj na debelo) in pokrijemo z drugo polovico biskvita. Tudi to plast namočimo ter premažemo z marelično marmelado (bolj na tanko).

Nazadnje pripravimo še preliv: Smetano zavremo in z njo prelijemo nalomljeno čokolado v skodelici. Počakamo dve minuti in premešamo, da se čokolada raztopi. S pripravljenim prelivom prelijemo biskvit v pekaču. Pekač postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se čokoladni preliv strdi.

Nasvet: Če je marmelada bolj kompaktna, jo malo segrejemo, da postane bolj tekoča.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 22. december 2009 / 07:00

Letopis Gorenjska 2009 - gorenjske občine

Letopis Gorenjska 2009 - gorenjske občine, 22. december 2009, št. 4

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 4. februar 2019 / 12:30

Atleti podpisali pogodbe

Prvo veliko tekmovanje za atlete bo dvoransko evropsko prvenstvo na začetku marca.

Kranjska Gora / ponedeljek, 4. februar 2019 / 12:14

Prenovili objekt ob Jasni

Po trinajstih letih je obrežje ob jezeru Jasna zadihalo v novi podobi – odprli so prenovljen del obrežja, na katerem stoji gostinsko-turistični objekt Resort Jasna.

Kranj / ponedeljek, 4. februar 2019 / 12:13

Kranj bo središče Slovenije

Prešernov smenj naj bi ob slovenskem kulturnem prazniku gostil okoli dvajset tisoč obiskovalcev, zato organizatorji upravičeno pričakujejo, da bo Kranj ta dan postal središče Slovenije.

Kronika / ponedeljek, 4. februar 2019 / 12:13

Trinajst mesecev za napad na policista

Tržičan Duško Krupljanin je bil obsojen na trinajst mesecev zapora zaradi napada na policista, ki se mu je pred tem tudi uprl v postopku identifikacije.

Gospodarstvo / ponedeljek, 4. februar 2019 / 12:12

Plačila naj bodo odvisna od količine pridelkov

»V novi finančni perspektivi skupne kmetijske politike Evropske unije bi vsa plačila kmetijam morali vezati na količinsko pridelavo,« pravi kmet Marko Dolinar iz Vogelj in dodaja, da sedanja odkupna c...