Sacher kocke

Sacher torta je priljubljena torta, za katero je značilen kompakten biskvit, premazan z marelično marmelado in prelit s čokoladnim prelivom. Njena izpeljanka so lahko sacher kocke, ki imajo za razliko od torte bolj puhast biskvit in jih lahko narežemo na poljubno velike rezine. Na vprašanje, kaj je boljše, torta ali kocke, je najbolje, da odgovorite kar sami z njihovo pripravo.

Za pripravo sacher kock potrebujemo: 140 g moke, 20 g kakava, 150 g temne čokolade, 100 g masla, 0,5 dl olja, 6 jajc, 100 g sladkorja, 2 vaniljeva sladkorja, 1 poravnano žličko pecilnega praška, ščep soli, mleko z rumom za navlažitev biskvita, 1 skodelica marelične marmelade za nadev, za preliv: 200 g temne čokolade, 2 dl sladke smetane.

V skodelico ali manjšo posodo nadrobimo čokolado, dodamo na lističe narezano maslo in prilijemo olje ter vse skupaj stopimo nad vodno kopeljo in malenkost ohladimo. Skupaj zmešamo moko, kakav, pecilni prašek in ščep soli. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v sneg. Rumenjakom primešamo sladkor ter vaniljev sladkor ter stepemo v svetlo in penasto zmes. V nastalo zmes vlijemo stopljeno čokolado z maščobo in nato postopoma vmešamo mešanico moke. Nazadnje vmešamo še sneg beljakov. Maso vlijemo v pekač (velikost približno 25 x 25 cm), prekrit s peki papirjem, ter pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 25–30 minut. Pečen in ohlajen biskvit prerežemo čez polovico. Eno polovico položimo nazaj v pekač ter jo namočimo z mešanico mleka in ruma. Premažemo z marmelado (bolj na debelo) in pokrijemo z drugo polovico biskvita. Tudi to plast namočimo ter premažemo z marelično marmelado (bolj na tanko).

Nazadnje pripravimo še preliv: Smetano zavremo in z njo prelijemo nalomljeno čokolado v skodelici. Počakamo dve minuti in premešamo, da se čokolada raztopi. S pripravljenim prelivom prelijemo biskvit v pekaču. Pekač postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se čokoladni preliv strdi.

Nasvet: Če je marmelada bolj kompaktna, jo malo segrejemo, da postane bolj tekoča.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 16. januar 2018 / 15:55

Čebulju ni treba več na sodišče

Kazenski pregon zoper cerkljanskega župana Franca Čebulja, ki je bil v primeru medicinskega centra v Šmartnem obtožen nevestnega dela v službi, je po šestih letih zastaral.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 24. maj 2023 / 17:55

Tekmovali v kuhanju golaža v Godiču

V Godiču v okolici Kamnika so že sedmič pripravili Godič golaž open. Gostil ga je Slovenija Eco resort, tekmovalo pa je več kot 25 ekip. Sicer je bilo število prijav omejeno na največ trideset ekip...

Gospodarstvo / sreda, 24. maj 2023 / 17:51

Priznanja za mlečne in krušne izdelke

V okviru festivala Dobrote slovenskih kmetij so ocenili tudi mlečne in krušne izdelke, še zadnji dve skupini izdelkov od skupno sedemnajstih. Izkazale so se tudi gorenjske kmetije.

Gospodarstvo / sreda, 24. maj 2023 / 17:27

Razpis za zmanjšanje emisij plinov

Kranj – Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je objavilo javni razpis, s katerim namenja kmetijskim gospodarstvom 15 milijonov evrov za nakup kmetijske mehanizacije za zmanjšanje emisi...

Rekreacija / sreda, 24. maj 2023 / 17:23

Dva kilometra, tisoč sto višinskih metrov

Matajur (1642 m n. m.) – Zelo zahtevna zavarovana pot, ki pelje po severnem, izjemno strmem pobočju na Matajur. »Sentiero Alpinistico« via Palma. Zavarovana pot na zahtevnem terenu. Staroverci so goro...

Kultura / sreda, 24. maj 2023 / 17:19

Pesniški recital Pasijonke v Crngrobu

Crngrob – V petek, 26. maja, ob 20. uri bo pri cerkvi Marijinega oznanjenja v Crngrobu potekal pesniški recital Pasijonke – pesmi o trpljenju v vojni in miru. Na kulturnem večeru bodo mladi prebira...