Sacher kocke

Sacher torta je priljubljena torta, za katero je značilen kompakten biskvit, premazan z marelično marmelado in prelit s čokoladnim prelivom. Njena izpeljanka so lahko sacher kocke, ki imajo za razliko od torte bolj puhast biskvit in jih lahko narežemo na poljubno velike rezine. Na vprašanje, kaj je boljše, torta ali kocke, je najbolje, da odgovorite kar sami z njihovo pripravo.

Za pripravo sacher kock potrebujemo: 140 g moke, 20 g kakava, 150 g temne čokolade, 100 g masla, 0,5 dl olja, 6 jajc, 100 g sladkorja, 2 vaniljeva sladkorja, 1 poravnano žličko pecilnega praška, ščep soli, mleko z rumom za navlažitev biskvita, 1 skodelica marelične marmelade za nadev, za preliv: 200 g temne čokolade, 2 dl sladke smetane.

V skodelico ali manjšo posodo nadrobimo čokolado, dodamo na lističe narezano maslo in prilijemo olje ter vse skupaj stopimo nad vodno kopeljo in malenkost ohladimo. Skupaj zmešamo moko, kakav, pecilni prašek in ščep soli. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v sneg. Rumenjakom primešamo sladkor ter vaniljev sladkor ter stepemo v svetlo in penasto zmes. V nastalo zmes vlijemo stopljeno čokolado z maščobo in nato postopoma vmešamo mešanico moke. Nazadnje vmešamo še sneg beljakov. Maso vlijemo v pekač (velikost približno 25 x 25 cm), prekrit s peki papirjem, ter pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 25–30 minut. Pečen in ohlajen biskvit prerežemo čez polovico. Eno polovico položimo nazaj v pekač ter jo namočimo z mešanico mleka in ruma. Premažemo z marmelado (bolj na debelo) in pokrijemo z drugo polovico biskvita. Tudi to plast namočimo ter premažemo z marelično marmelado (bolj na tanko).

Nazadnje pripravimo še preliv: Smetano zavremo in z njo prelijemo nalomljeno čokolado v skodelici. Počakamo dve minuti in premešamo, da se čokolada raztopi. S pripravljenim prelivom prelijemo biskvit v pekaču. Pekač postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se čokoladni preliv strdi.

Nasvet: Če je marmelada bolj kompaktna, jo malo segrejemo, da postane bolj tekoča.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 6. november 2008 / 07:00

Deskarji smo močna ekipa

Po zaslugi Polone Zupan, Dejana Koširja in Roka Flandra so slovenski deskarji postali prepoznavni, kot pravi eden mladih upov Jernej Demšar, pa so sedaj tudi močna ekipa.

Objavljeno na isti dan


Kultura / sreda, 5. oktober 2022 / 17:24

Kontrabantarji za zlatirepca

Med nominiranci za nagrado zlatirepec 2022 za najboljši slovenski strip je tudi strip Kontrabantarji Martina Ramoveša.

Kranj / sreda, 5. oktober 2022 / 17:19

Koncesija za zdravnika v domu upokojencev

Kranj – Zdravstveni dom Kranj zaradi pomanjkanja družinskih zdravnikov ne more več zagotavljati ambulante splošne medicine v Domu upokojencev Kranj v predvidenem obsegu, to je 0,86 programa, zato s...

Železniki / sreda, 5. oktober 2022 / 17:17

Drugi rebalans proračuna

Železnikarski občinski svet je sprejel drugi rebalans občinskega proračuna.

Šport / sreda, 5. oktober 2022 / 17:15

Mohorič zmagovalec Dirke po Hrvaški

Kranj – Kolesar Matej Mohorič (Bahrain Victorious) je zmagal na Dirki po Hrvaški. To mu je uspelo po odličnih nastopih v vseh etapah, še posebno pa v zadnji, ko je z odbitnimi sekundami izničil pre...

Gospodarstvo / sreda, 5. oktober 2022 / 16:39

Promocija lokalno pridelanega sadja

Kranj – V okviru nacionalnega projekta Naša super hrana je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja sredi septembra začelo no...