Pomarančni in rožičevi piškoti

Trenutno res ni posebnih praznikov, da bi morali biti na mizi piškoti, vendar trenutno vreme s pogostimi popoldanskimi plohami je kot nalašč za peko piškotov.

Za pripravo pomarančnih piškotov potrebujemo: 250 g moke, 150 g masla, 90 g mletega sladkorja, 1 jajce, lupinica 1 bio pomaranče, sok pol pomaranče, 1 pomarančni sladkor, ščep soli; za čokoladni obliv: 100 g temne čokolade, 50 g masla, nastrgano lupinico bio pomaranče.

Pomarančo dobro operemo pod vročo vodo, jo osušimo ter nastrgamo lupinico. Zmešamo moko, sladkor, pomarančni sladkor in sol. Vmešamo na kocke narezano maslo. Nazadnje prilijemo sok pomaranče in dodamo jajce. Vse skupaj zgnetemo v testo. Iz testa oblikujemo dolg pravokotnik, ki naj bo širok približno 3 cm in visok 2 cm. Tako oblikovano testo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za eno uro. Ohlajeno testo vzamemo iz folije ter ga narežemo na 0,5 cm debelo. Narezane piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, od 10 do 15 minut. Za preliv stopimo čokolado in maslo ter nato v nastali preliv pomakamo ohlajene piškote. Okrasimo z naribano pomarančno lupinico.

Za pripravo rožičevih piškotov s čokolado potrebujemo: 170 g polnozrnate moke, 100 g rožičeve moke, 1 jajce, 150 g masla, 100 g mletega sladkorja, 1 žličko pecilnega praška, 1 vanilin sladkor, 1 zvrhano žlica kakava, pol žličke cimeta, ščep soli, 150 g temne čokolade.

Čokolado narežemo na manjše koščke. Moki primešamo rožičevo moko, kakav, pecilni prašek, mleti sladkor, vanilin sladkor, cimet in sol. Dodamo jajce in na koščke narezano maslo. Vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Nato dodamo narezano čokolado in jo dobro vgnetemo v testo. Iz testa oblikujemo debelejšo klobaso. Tako oblikovano testo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za eno uro. Ohlajeno testo razvijemo iz folije ter ga narežemo na 0,5 cm debelo. Narezane piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Polnozrnato moko lahko nadomestimo tudi s klasično. Prav tako pridejo odlični in nekoliko drugačni piškoti, če uporabimo rženo moko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / ponedeljek, 4. marec 2019 / 11:39

Sejem za gradnjo in prenovo

Med 5. in 10. marcem bo Gospodarsko razstavišče v Ljubljani gostilo že 58. sejem Dom – vse za gradnjo in prenovo, na katerem bodo lahko koristne nasvete in dobre rešitve poiskali vsi, ki prenavljajo,...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / sobota, 17. februar 2018 / 14:07

Znani so letošnji nagrajenci Občine Kamnik

Kamnik – Občinski svetniki so potrdili letošnje prejemnike priznanj Občine Kamnik. Zlato priznanje bodo prejeli člani Čebelarskega društva Kamnik za ohranjanje tradicije čebelarstva in izobraževanj...

Zanimivosti / sobota, 17. februar 2018 / 14:06

Zimska pravljica

Predvsem otroci so letošnjo zimo že težko čakali sneg. Pretekli teden jih je narava vendarle razveselila z obilno snežno pošiljko in jim tako polepšala tudi pričakovanje zimskih počitnic. A ob pogl...

Kronika / sobota, 17. februar 2018 / 14:04

Poslovnežu pet let zapora

Nekdanji podpornik jeseniškega hokeja Matjaž Skube je kriv goljufije in pranja denarja.

GG Plus / sobota, 17. februar 2018 / 13:59

Slovenija v vojni 1941–1945

»Ko je kapitulirala Italija, so se tudi slovenski nasprotniki osvobodilnega gibanja na dotlej italijanskem ozemlju znašli v novih razmerah. Pod novim okupatorjem so nadaljevali kolaboracijo na voja...

Slovenija / sobota, 17. februar 2018 / 13:57

Cankar navdihuje koroške Slovence

Osrednja slovesnost ob letošnjem kulturnem prazniku na Koroškem je bila na sam praznični dan v celovškem deželnem studiu slovenskega programa ORF. Organizirali so jo Društvo slovenskih pisateljev v...