Pomarančni in rožičevi piškoti

Trenutno res ni posebnih praznikov, da bi morali biti na mizi piškoti, vendar trenutno vreme s pogostimi popoldanskimi plohami je kot nalašč za peko piškotov.

Za pripravo pomarančnih piškotov potrebujemo: 250 g moke, 150 g masla, 90 g mletega sladkorja, 1 jajce, lupinica 1 bio pomaranče, sok pol pomaranče, 1 pomarančni sladkor, ščep soli; za čokoladni obliv: 100 g temne čokolade, 50 g masla, nastrgano lupinico bio pomaranče.

Pomarančo dobro operemo pod vročo vodo, jo osušimo ter nastrgamo lupinico. Zmešamo moko, sladkor, pomarančni sladkor in sol. Vmešamo na kocke narezano maslo. Nazadnje prilijemo sok pomaranče in dodamo jajce. Vse skupaj zgnetemo v testo. Iz testa oblikujemo dolg pravokotnik, ki naj bo širok približno 3 cm in visok 2 cm. Tako oblikovano testo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za eno uro. Ohlajeno testo vzamemo iz folije ter ga narežemo na 0,5 cm debelo. Narezane piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, od 10 do 15 minut. Za preliv stopimo čokolado in maslo ter nato v nastali preliv pomakamo ohlajene piškote. Okrasimo z naribano pomarančno lupinico.

Za pripravo rožičevih piškotov s čokolado potrebujemo: 170 g polnozrnate moke, 100 g rožičeve moke, 1 jajce, 150 g masla, 100 g mletega sladkorja, 1 žličko pecilnega praška, 1 vanilin sladkor, 1 zvrhano žlica kakava, pol žličke cimeta, ščep soli, 150 g temne čokolade.

Čokolado narežemo na manjše koščke. Moki primešamo rožičevo moko, kakav, pecilni prašek, mleti sladkor, vanilin sladkor, cimet in sol. Dodamo jajce in na koščke narezano maslo. Vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Nato dodamo narezano čokolado in jo dobro vgnetemo v testo. Iz testa oblikujemo debelejšo klobaso. Tako oblikovano testo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za eno uro. Ohlajeno testo razvijemo iz folije ter ga narežemo na 0,5 cm debelo. Narezane piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Polnozrnato moko lahko nadomestimo tudi s klasično. Prav tako pridejo odlični in nekoliko drugačni piškoti, če uporabimo rženo moko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 26. november 2017 / 18:38

Fran Barle – organizator slovenskega gasilstva

Vsakdanje življenje vedno znova dokazuje, da je gasilstvo ena najbolj koristnih, spoštovanja in priznanja vrednih organizacij v Sloveniji. Utemeljitelj in organizator slovenskega gasilstva je Fran...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / sreda, 17. november 2021 / 16:57

Živa knjižnica o (pre)izkušnji raka

»Žive knjige« so bili ljudje, ki so se soočili z rakom, v pogovoru pa so osvetlili svoje izkušnje.

Jezersko / sreda, 17. november 2021 / 16:53

Sprejeli rebalans proračuna

Na 19. redni seji so se svetniki na Jezerskem ukvarjali s predlogom rebalansa aktualnega proračuna.

Zanimivosti / sreda, 17. november 2021 / 16:52

Zvočna knjiga Nitke življenja: Martinčkovi iz Tržiča

Ljubljana – Založba kaset in plošč RTV Slovenija je v sodelovanju z Radiem Slovenija izdala zvočno knjigo romana Nitke življenja: Martinčkovi iz Tržiča avtorice Marije Ahačič Pollak, ki je v petdes...

Kamnik / sreda, 17. november 2021 / 16:52

Štiriletna strategija za kamniško mladino

Kamnik – Občina Kamnik je skupaj z Mladinskim svetom Kamnik, Mladinskim centrom Kotlovnica, Centrom za socialno delo Osrednja Slovenija – vzhod, enota Kamnik, ter ostalimi deležniki, ki delujejo na...

Kultura / sreda, 17. november 2021 / 16:50

Schubert, Borodin, Ipavec in Rossini

Na tretjem koncertu Glasbenega abonmaja v Kropi bo ob komorni zasedbi priznanih slovenskih godalcev nastopil tenorist Klemen Torkar.