Pomarančni in rožičevi piškoti

Trenutno res ni posebnih praznikov, da bi morali biti na mizi piškoti, vendar trenutno vreme s pogostimi popoldanskimi plohami je kot nalašč za peko piškotov.

Za pripravo pomarančnih piškotov potrebujemo: 250 g moke, 150 g masla, 90 g mletega sladkorja, 1 jajce, lupinica 1 bio pomaranče, sok pol pomaranče, 1 pomarančni sladkor, ščep soli; za čokoladni obliv: 100 g temne čokolade, 50 g masla, nastrgano lupinico bio pomaranče.

Pomarančo dobro operemo pod vročo vodo, jo osušimo ter nastrgamo lupinico. Zmešamo moko, sladkor, pomarančni sladkor in sol. Vmešamo na kocke narezano maslo. Nazadnje prilijemo sok pomaranče in dodamo jajce. Vse skupaj zgnetemo v testo. Iz testa oblikujemo dolg pravokotnik, ki naj bo širok približno 3 cm in visok 2 cm. Tako oblikovano testo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za eno uro. Ohlajeno testo vzamemo iz folije ter ga narežemo na 0,5 cm debelo. Narezane piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, od 10 do 15 minut. Za preliv stopimo čokolado in maslo ter nato v nastali preliv pomakamo ohlajene piškote. Okrasimo z naribano pomarančno lupinico.

Za pripravo rožičevih piškotov s čokolado potrebujemo: 170 g polnozrnate moke, 100 g rožičeve moke, 1 jajce, 150 g masla, 100 g mletega sladkorja, 1 žličko pecilnega praška, 1 vanilin sladkor, 1 zvrhano žlica kakava, pol žličke cimeta, ščep soli, 150 g temne čokolade.

Čokolado narežemo na manjše koščke. Moki primešamo rožičevo moko, kakav, pecilni prašek, mleti sladkor, vanilin sladkor, cimet in sol. Dodamo jajce in na koščke narezano maslo. Vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Nato dodamo narezano čokolado in jo dobro vgnetemo v testo. Iz testa oblikujemo debelejšo klobaso. Tako oblikovano testo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za eno uro. Ohlajeno testo razvijemo iz folije ter ga narežemo na 0,5 cm debelo. Narezane piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Polnozrnato moko lahko nadomestimo tudi s klasično. Prav tako pridejo odlični in nekoliko drugačni piškoti, če uporabimo rženo moko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 18. april 2020 / 17:33

Preteklost in prihodnost

Fotografija je lahko nostalgija po preteklosti in hkrati tudi želja za prihodnost. Turisti z Daljnega vzhoda, ki si »na štengah« v Škofji Loki ogledujejo bronast relief mesta, ta trenutek delujejo...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / četrtek, 2. januar 2014 / 14:22

Celoletni horoskop

Leto 2014 je v znamenju Konja oziroma Ma. Njegov letni čas je poletje in zahodno znamenje je Dvojček. Čaka nas živahno in ognjevito leto z obilo dogodivščinami. Vse bo sama akcija, saj se bodo odločit...

Gorenjska / četrtek, 2. januar 2014 / 14:13

Vreme turistov ni odgnalo

Na Bledu z dežniki, v Kranjski Gori in na Voglu smučajo kljub slabemu vremenu. V prazničnih dneh je v največjih gorenjskih turističnih središčih gostov toliko kot v preteklih letih.

Šenčur / četrtek, 2. januar 2014 / 13:38

Blagoslovili konje

Srednja vas – V Srednji vasi pri Šenčurju se je letošnje, že dvajsete blagoslovitve konj pri podružnični cerkvi sv. Radegunde udeležilo petdeset konj. Po maši jih je blagoslovil šenčurski župnik Ur...

Kronika / četrtek, 2. januar 2014 / 13:37

Manj policistov v pisarnah, več na terenu

V Kranjski Gori in na Bledu so sredi lanskega leta ukinili 24-urno dežurstvo na policijskih postajah. Izkušnje zadnjih nekaj mesecev kažejo, da je šlo za dobro odločitev, pravi komandir Policijske pos...

Kultura / četrtek, 2. januar 2014 / 13:36

Med podobo in življenjem

V Galeriji Prešernove hiše je na ogled zanimiva razstava z naslovom Črtomirov poslednji boj. Predstavljen je Prešernov Krst pri Savici v likovni umetnosti in Črtomirov čas v arheoloških predmetih.