Pomarančni in rožičevi piškoti

Trenutno res ni posebnih praznikov, da bi morali biti na mizi piškoti, vendar trenutno vreme s pogostimi popoldanskimi plohami je kot nalašč za peko piškotov.

Za pripravo pomarančnih piškotov potrebujemo: 250 g moke, 150 g masla, 90 g mletega sladkorja, 1 jajce, lupinica 1 bio pomaranče, sok pol pomaranče, 1 pomarančni sladkor, ščep soli; za čokoladni obliv: 100 g temne čokolade, 50 g masla, nastrgano lupinico bio pomaranče.

Pomarančo dobro operemo pod vročo vodo, jo osušimo ter nastrgamo lupinico. Zmešamo moko, sladkor, pomarančni sladkor in sol. Vmešamo na kocke narezano maslo. Nazadnje prilijemo sok pomaranče in dodamo jajce. Vse skupaj zgnetemo v testo. Iz testa oblikujemo dolg pravokotnik, ki naj bo širok približno 3 cm in visok 2 cm. Tako oblikovano testo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za eno uro. Ohlajeno testo vzamemo iz folije ter ga narežemo na 0,5 cm debelo. Narezane piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, od 10 do 15 minut. Za preliv stopimo čokolado in maslo ter nato v nastali preliv pomakamo ohlajene piškote. Okrasimo z naribano pomarančno lupinico.

Za pripravo rožičevih piškotov s čokolado potrebujemo: 170 g polnozrnate moke, 100 g rožičeve moke, 1 jajce, 150 g masla, 100 g mletega sladkorja, 1 žličko pecilnega praška, 1 vanilin sladkor, 1 zvrhano žlica kakava, pol žličke cimeta, ščep soli, 150 g temne čokolade.

Čokolado narežemo na manjše koščke. Moki primešamo rožičevo moko, kakav, pecilni prašek, mleti sladkor, vanilin sladkor, cimet in sol. Dodamo jajce in na koščke narezano maslo. Vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Nato dodamo narezano čokolado in jo dobro vgnetemo v testo. Iz testa oblikujemo debelejšo klobaso. Tako oblikovano testo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za eno uro. Ohlajeno testo razvijemo iz folije ter ga narežemo na 0,5 cm debelo. Narezane piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Polnozrnato moko lahko nadomestimo tudi s klasično. Prav tako pridejo odlični in nekoliko drugačni piškoti, če uporabimo rženo moko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 7. oktober 2018 / 09:22

Ivan Gosar, mučenik zaradi jugoslovanstva

Če bi danes nekoga hvalili kot junaka, ker se je zavzemal za jugoslovanstvo, bi bil nad tem marsikdo ogorčen. V času ločevanja izpod Avstro-Ogrske pa je to pomenilo, da je šlo za narodno zavednega...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 30. maj 2019 / 17:24

Nekdanji dijaki ponovno v srednji šoli

Mineva petdeset let, odkar so dijaki generacije 1965–1969 tedanjega Šolskega centra Iskra maturirali in se po opravljenem zadnjem srednješolskem preizkusu odpravili v svet.

Gorenjska / četrtek, 30. maj 2019 / 17:22

Popularna izposoja koles

Kranjski sistem KRsKOLESOM je s kar sedeminosemdesetimi običajnimi kolesi in oseminpetdesetimi električnimi kolesi največji elektrificiran sistem v državi, kolesa pa si je moč izposoditi tudi marsikje...

Nasveti / četrtek, 30. maj 2019 / 17:08

Pomarančni in rožičevi piškoti

Trenutno res ni posebnih praznikov, da bi morali biti na mizi piškoti, vendar trenutno vreme s pogostimi popoldanskimi plohami je kot nalašč za peko piškotov.

Razvedrilo / četrtek, 30. maj 2019 / 17:07

Bobnarska petletka

V medvoškem Klubu Jedro so z nastopi, polnimi energije, znova navdušili nadarjeni učenci glasbene šole znanega bobnarja Klemena Marklja.

Kronika / četrtek, 30. maj 2019 / 17:06

Sodišče oprostilo župana Hrovata

Kranjsko sodišče je odločilo, da kranjskogorski župan Janez Hrovat aprila 2017 ni preprečil uradnega dejanja naravovarstvenemu nadzorniku TNP Radu Legatu, čeprav ga je porinil s poti.