Pomarančni in rožičevi piškoti

Trenutno res ni posebnih praznikov, da bi morali biti na mizi piškoti, vendar trenutno vreme s pogostimi popoldanskimi plohami je kot nalašč za peko piškotov.

Za pripravo pomarančnih piškotov potrebujemo: 250 g moke, 150 g masla, 90 g mletega sladkorja, 1 jajce, lupinica 1 bio pomaranče, sok pol pomaranče, 1 pomarančni sladkor, ščep soli; za čokoladni obliv: 100 g temne čokolade, 50 g masla, nastrgano lupinico bio pomaranče.

Pomarančo dobro operemo pod vročo vodo, jo osušimo ter nastrgamo lupinico. Zmešamo moko, sladkor, pomarančni sladkor in sol. Vmešamo na kocke narezano maslo. Nazadnje prilijemo sok pomaranče in dodamo jajce. Vse skupaj zgnetemo v testo. Iz testa oblikujemo dolg pravokotnik, ki naj bo širok približno 3 cm in visok 2 cm. Tako oblikovano testo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za eno uro. Ohlajeno testo vzamemo iz folije ter ga narežemo na 0,5 cm debelo. Narezane piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, od 10 do 15 minut. Za preliv stopimo čokolado in maslo ter nato v nastali preliv pomakamo ohlajene piškote. Okrasimo z naribano pomarančno lupinico.

Za pripravo rožičevih piškotov s čokolado potrebujemo: 170 g polnozrnate moke, 100 g rožičeve moke, 1 jajce, 150 g masla, 100 g mletega sladkorja, 1 žličko pecilnega praška, 1 vanilin sladkor, 1 zvrhano žlica kakava, pol žličke cimeta, ščep soli, 150 g temne čokolade.

Čokolado narežemo na manjše koščke. Moki primešamo rožičevo moko, kakav, pecilni prašek, mleti sladkor, vanilin sladkor, cimet in sol. Dodamo jajce in na koščke narezano maslo. Vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Nato dodamo narezano čokolado in jo dobro vgnetemo v testo. Iz testa oblikujemo debelejšo klobaso. Tako oblikovano testo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za eno uro. Ohlajeno testo razvijemo iz folije ter ga narežemo na 0,5 cm debelo. Narezane piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Polnozrnato moko lahko nadomestimo tudi s klasično. Prav tako pridejo odlični in nekoliko drugačni piškoti, če uporabimo rženo moko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / četrtek, 31. januar 2013 / 07:00

Nova, sodobna jeseniška pošta

Jesenice - Uroš Kelvišar je pismonoša že enaindvajset let, na jeseniški pošti je zadolžen za razvoz paketov. Je eden od dvajsetih jeseniških pismonoš, ki s kolesi, mopedi ali z a...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 23. januar 2014 / 15:08

Hiše nikakor ne bi mogli rešiti

Z zaslišanjem sodnega izvedenca gradbene stroke se je nadaljeval pravdni postopek, ki ga je proti Občini Bohinj in Republiki Sloveniji sprožila družina Bremec.

Rekreacija / četrtek, 23. januar 2014 / 15:07

Da ne bi nasankali …

… je dobro vedeti, kako se sanka in katere sani so dobre, katere hitre in katere so domače.

Razvedrilo / četrtek, 23. januar 2014 / 15:02

Za rojstni dan je dobila novo streho

Marinka Tomažin iz Srednje vasi pri Šenčurju je praznovala šestdeset let.

Avtomobilizem / četrtek, 23. januar 2014 / 15:01

Goodyearova raziskava

Večina žensk se pozimi s strahom usede za volan, saj se bojijo izgube nadzora nad vozilom.

Kultura / četrtek, 23. januar 2014 / 15:00

Pot v fiks

Rekvijem za sanje: gledališka zasedba Mladinskega odra Kranj nadaljuje z odličnimi predstavami.