Pomarančni in rožičevi piškoti

Trenutno res ni posebnih praznikov, da bi morali biti na mizi piškoti, vendar trenutno vreme s pogostimi popoldanskimi plohami je kot nalašč za peko piškotov.

Za pripravo pomarančnih piškotov potrebujemo: 250 g moke, 150 g masla, 90 g mletega sladkorja, 1 jajce, lupinica 1 bio pomaranče, sok pol pomaranče, 1 pomarančni sladkor, ščep soli; za čokoladni obliv: 100 g temne čokolade, 50 g masla, nastrgano lupinico bio pomaranče.

Pomarančo dobro operemo pod vročo vodo, jo osušimo ter nastrgamo lupinico. Zmešamo moko, sladkor, pomarančni sladkor in sol. Vmešamo na kocke narezano maslo. Nazadnje prilijemo sok pomaranče in dodamo jajce. Vse skupaj zgnetemo v testo. Iz testa oblikujemo dolg pravokotnik, ki naj bo širok približno 3 cm in visok 2 cm. Tako oblikovano testo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za eno uro. Ohlajeno testo vzamemo iz folije ter ga narežemo na 0,5 cm debelo. Narezane piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, od 10 do 15 minut. Za preliv stopimo čokolado in maslo ter nato v nastali preliv pomakamo ohlajene piškote. Okrasimo z naribano pomarančno lupinico.

Za pripravo rožičevih piškotov s čokolado potrebujemo: 170 g polnozrnate moke, 100 g rožičeve moke, 1 jajce, 150 g masla, 100 g mletega sladkorja, 1 žličko pecilnega praška, 1 vanilin sladkor, 1 zvrhano žlica kakava, pol žličke cimeta, ščep soli, 150 g temne čokolade.

Čokolado narežemo na manjše koščke. Moki primešamo rožičevo moko, kakav, pecilni prašek, mleti sladkor, vanilin sladkor, cimet in sol. Dodamo jajce in na koščke narezano maslo. Vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Nato dodamo narezano čokolado in jo dobro vgnetemo v testo. Iz testa oblikujemo debelejšo klobaso. Tako oblikovano testo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za eno uro. Ohlajeno testo razvijemo iz folije ter ga narežemo na 0,5 cm debelo. Narezane piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Polnozrnato moko lahko nadomestimo tudi s klasično. Prav tako pridejo odlični in nekoliko drugačni piškoti, če uporabimo rženo moko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / / 14:37

Velički novi direktor občinske uprave

Bohinjska Bistrica – S prvim decembrom je vodenje bohinjske občinske uprave prevzel Simon Velički, nekdanji generalni direktor policije. Kot je na zadnji seji občinskega sveta svetnike in svetnice...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / / 07:00

Zavarovalnica že v večinski bančni lasti

Kranj - Druga največja slovenska banka, Nova KBM, je že doslej imela v lasti 49,96 odstotka delnic Zavarovalnice Maribor, s prevzemno ponudbo pa je pridobila še 0,59 odstotka del...

Prosti čas / / 07:00

Etno rock festival letos traja dva dni

Tradicionalni domžalski Etno rock festival, ki ga bodo ta konec tedna pripravili že petnajstič zapored, ob svojem jubileju prinaša pomembno novost – do sedaj enodnevni festival bodo razšir...

Zanimivosti / / 07:00

Večno mladi spet na Stol

V soboto, 27. avgusta, Večno mladi fantje iz Radovljice organizirajo že 37. tradicionalni pohod na 2236 metrov visoki Stol. Če je nemalokrat na pohod in njegovo številnost nekoliko vplivalo slabo...

Gospodarstvo / / 07:00

Kmečki praznik pod Storžičem

V nedeljo bo v Bašlju spet kmečki praznik. Na pastirskem ognjišču bodo pekli jabolka, krompir in koruzo.

Prosti čas / / 07:00

Festival s klobaso

V Sori pri Medvodah je bilo minuli konec tedna vse v znamenju kranjske klobase. Festival s pestrim programom je privabil tudi številne znane obraze.