Pomarančni in rožičevi piškoti

Trenutno res ni posebnih praznikov, da bi morali biti na mizi piškoti, vendar trenutno vreme s pogostimi popoldanskimi plohami je kot nalašč za peko piškotov.

Za pripravo pomarančnih piškotov potrebujemo: 250 g moke, 150 g masla, 90 g mletega sladkorja, 1 jajce, lupinica 1 bio pomaranče, sok pol pomaranče, 1 pomarančni sladkor, ščep soli; za čokoladni obliv: 100 g temne čokolade, 50 g masla, nastrgano lupinico bio pomaranče.

Pomarančo dobro operemo pod vročo vodo, jo osušimo ter nastrgamo lupinico. Zmešamo moko, sladkor, pomarančni sladkor in sol. Vmešamo na kocke narezano maslo. Nazadnje prilijemo sok pomaranče in dodamo jajce. Vse skupaj zgnetemo v testo. Iz testa oblikujemo dolg pravokotnik, ki naj bo širok približno 3 cm in visok 2 cm. Tako oblikovano testo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za eno uro. Ohlajeno testo vzamemo iz folije ter ga narežemo na 0,5 cm debelo. Narezane piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, od 10 do 15 minut. Za preliv stopimo čokolado in maslo ter nato v nastali preliv pomakamo ohlajene piškote. Okrasimo z naribano pomarančno lupinico.

Za pripravo rožičevih piškotov s čokolado potrebujemo: 170 g polnozrnate moke, 100 g rožičeve moke, 1 jajce, 150 g masla, 100 g mletega sladkorja, 1 žličko pecilnega praška, 1 vanilin sladkor, 1 zvrhano žlica kakava, pol žličke cimeta, ščep soli, 150 g temne čokolade.

Čokolado narežemo na manjše koščke. Moki primešamo rožičevo moko, kakav, pecilni prašek, mleti sladkor, vanilin sladkor, cimet in sol. Dodamo jajce in na koščke narezano maslo. Vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Nato dodamo narezano čokolado in jo dobro vgnetemo v testo. Iz testa oblikujemo debelejšo klobaso. Tako oblikovano testo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za eno uro. Ohlajeno testo razvijemo iz folije ter ga narežemo na 0,5 cm debelo. Narezane piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Polnozrnato moko lahko nadomestimo tudi s klasično. Prav tako pridejo odlični in nekoliko drugačni piškoti, če uporabimo rženo moko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 27. april 2017 / 19:36

Modna revija v odtenkih sladke pregrehe

Nismo gledali oblek, izdelanih iz čokolade, so pa dijakinje drugega letnika Srednje oblikovne šole v Mariboru našle navdih zanje v čokoladi – v njenih različnih stanjih, mlečni, beli, temni čokolad...

Objavljeno na isti dan


Avtomobilizem / četrtek, 3. december 2009 / 07:00

Še vedno velik primanjkljaj

Letošnja prodaja avtomobilov na slovenskem trgu še naprej zaostaja dobro petino za lansko.

Avtomobilizem / četrtek, 3. december 2009 / 07:00

Na kratko

PSA - Nedavno izboljšanje stanja na avtomobilskem trgu in dobri rezultati novih Peugeotovih in Citroënovih avtomobilov so pripomogli k občutno večji proizvodnji in prodaji, kot sta bili na...

Kranj / četrtek, 3. december 2009 / 07:00

Sava "dvignila" Prešernovo gledališče

Kranj - Folklorna skupina Sava Kranj je praznovanje 60. obletnice zaključila v nedeljo v Prešernovem gledališču z dvema predstavama. Ob jubileju so pripravili teden folklore, ki...

Mularija / četrtek, 3. december 2009 / 07:00

Otroška peresa

'Špegu' ni vedno steklen Učenci izbirnega predmeta Vzgoja za medije Osnovne šole Križe smo si ogledali časopisno hišo Gorenjskega glasa. Tam nas je prijazno sprejela...

Mularija / četrtek, 3. december 2009 / 07:00

Jubilej folkloristov z Breznice

Otroška folklorna skupina Breznica praznuje petnajstletnico delovanja.