Pomarančni in rožičevi piškoti

Trenutno res ni posebnih praznikov, da bi morali biti na mizi piškoti, vendar trenutno vreme s pogostimi popoldanskimi plohami je kot nalašč za peko piškotov.

Za pripravo pomarančnih piškotov potrebujemo: 250 g moke, 150 g masla, 90 g mletega sladkorja, 1 jajce, lupinica 1 bio pomaranče, sok pol pomaranče, 1 pomarančni sladkor, ščep soli; za čokoladni obliv: 100 g temne čokolade, 50 g masla, nastrgano lupinico bio pomaranče.

Pomarančo dobro operemo pod vročo vodo, jo osušimo ter nastrgamo lupinico. Zmešamo moko, sladkor, pomarančni sladkor in sol. Vmešamo na kocke narezano maslo. Nazadnje prilijemo sok pomaranče in dodamo jajce. Vse skupaj zgnetemo v testo. Iz testa oblikujemo dolg pravokotnik, ki naj bo širok približno 3 cm in visok 2 cm. Tako oblikovano testo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za eno uro. Ohlajeno testo vzamemo iz folije ter ga narežemo na 0,5 cm debelo. Narezane piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, od 10 do 15 minut. Za preliv stopimo čokolado in maslo ter nato v nastali preliv pomakamo ohlajene piškote. Okrasimo z naribano pomarančno lupinico.

Za pripravo rožičevih piškotov s čokolado potrebujemo: 170 g polnozrnate moke, 100 g rožičeve moke, 1 jajce, 150 g masla, 100 g mletega sladkorja, 1 žličko pecilnega praška, 1 vanilin sladkor, 1 zvrhano žlica kakava, pol žličke cimeta, ščep soli, 150 g temne čokolade.

Čokolado narežemo na manjše koščke. Moki primešamo rožičevo moko, kakav, pecilni prašek, mleti sladkor, vanilin sladkor, cimet in sol. Dodamo jajce in na koščke narezano maslo. Vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Nato dodamo narezano čokolado in jo dobro vgnetemo v testo. Iz testa oblikujemo debelejšo klobaso. Tako oblikovano testo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za eno uro. Ohlajeno testo razvijemo iz folije ter ga narežemo na 0,5 cm debelo. Narezane piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Polnozrnato moko lahko nadomestimo tudi s klasično. Prav tako pridejo odlični in nekoliko drugačni piškoti, če uporabimo rženo moko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 18. november 2013 / 18:15

Evropska pomoč v hrani

Med prejemniki pomoči niso več le brezposelni, brezdomci in prejemniki denarne socialne pomoči, ampak zadnja leta tudi zaposleni in upokojenci z nizkimi prejemki.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / četrtek, 20. januar 2011 / 07:00

Zelišča, ki oživljajo spomin (1)

Žajbelj, rožmarin, pelin, smetlika, česen in še bi se našla kakšna zdravilna rastlina, ki nam stoji ob strani, ko nam začne pešati spomin in se v njem začno pojavljati luknjice in luknje.

Gospodarstvo / četrtek, 20. januar 2011 / 07:00

Prve rente iz Prve osebne zavarovalnice

Ljubljana - V Sloveniji se je pred desetimi leti začelo uveljavljati varčevanje za starost v okviru t. i. drugega pokojninskega stebra, letos pa bodo prvi že začeli prejemati pok...

Kamnik / četrtek, 20. januar 2011 / 07:00

Župan sprejel kamniške župnike

Kamnik - Kamniški župan Marjan Šarec je tudi letos pripravil tradicionalno ponovoletno srečanje z župniki kamniške dekanije. Srečanje, ki se ga je udeležila tudi vodja družbenih...

Zanimivosti / četrtek, 20. januar 2011 / 07:00

Anketa: Končno dežurni zobozdravnik

Gorenjcem od šestega februarja dalje ob nedeljah in praznikih nujne zobozdravstvene pomoči ne bo več treba iskati v Ljubljani, saj bo tudi v Kranju začela delovati dežurna ambulanta. Kaj na to pravijo...

Zanimivosti / četrtek, 20. januar 2011 / 07:00

Pomagali otrokom z astmo

Kranj - Več kot sto kolesarjev se je v soboto udeležilo 6. dobrodelnega spininga, na katerem so zbirali denar za pomoč otrokom z astmo. Pod vodstvom ultrakolesarja Marka Baloha s...