Pomarančni in rožičevi piškoti

Trenutno res ni posebnih praznikov, da bi morali biti na mizi piškoti, vendar trenutno vreme s pogostimi popoldanskimi plohami je kot nalašč za peko piškotov.

Za pripravo pomarančnih piškotov potrebujemo: 250 g moke, 150 g masla, 90 g mletega sladkorja, 1 jajce, lupinica 1 bio pomaranče, sok pol pomaranče, 1 pomarančni sladkor, ščep soli; za čokoladni obliv: 100 g temne čokolade, 50 g masla, nastrgano lupinico bio pomaranče.

Pomarančo dobro operemo pod vročo vodo, jo osušimo ter nastrgamo lupinico. Zmešamo moko, sladkor, pomarančni sladkor in sol. Vmešamo na kocke narezano maslo. Nazadnje prilijemo sok pomaranče in dodamo jajce. Vse skupaj zgnetemo v testo. Iz testa oblikujemo dolg pravokotnik, ki naj bo širok približno 3 cm in visok 2 cm. Tako oblikovano testo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za eno uro. Ohlajeno testo vzamemo iz folije ter ga narežemo na 0,5 cm debelo. Narezane piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, od 10 do 15 minut. Za preliv stopimo čokolado in maslo ter nato v nastali preliv pomakamo ohlajene piškote. Okrasimo z naribano pomarančno lupinico.

Za pripravo rožičevih piškotov s čokolado potrebujemo: 170 g polnozrnate moke, 100 g rožičeve moke, 1 jajce, 150 g masla, 100 g mletega sladkorja, 1 žličko pecilnega praška, 1 vanilin sladkor, 1 zvrhano žlica kakava, pol žličke cimeta, ščep soli, 150 g temne čokolade.

Čokolado narežemo na manjše koščke. Moki primešamo rožičevo moko, kakav, pecilni prašek, mleti sladkor, vanilin sladkor, cimet in sol. Dodamo jajce in na koščke narezano maslo. Vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Nato dodamo narezano čokolado in jo dobro vgnetemo v testo. Iz testa oblikujemo debelejšo klobaso. Tako oblikovano testo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za eno uro. Ohlajeno testo razvijemo iz folije ter ga narežemo na 0,5 cm debelo. Narezane piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Polnozrnato moko lahko nadomestimo tudi s klasično. Prav tako pridejo odlični in nekoliko drugačni piškoti, če uporabimo rženo moko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sobota, 27. april 2013 / 07:00

Najvišja ocena za Primožičev domači blisky

Kranj - Sredi maja bo na Ptuju spet razstava Dobrote slovenskih kmetij, na kateri bodo kmetije predstavile različne prehranske dobrote, ki jih že od sredine marca dalje ocenjujej...

Objavljeno na isti dan


Tržič / torek, 7. julij 2009 / 07:00

Danes znova s civilnima iniciativama

Tržič - Po četrtkovi seji občinskega sveta, na kateri so razpravljali o možnosti, da regijsko odlagališče Kovor za leto dni sprejme tudi polovico sortiranih odpadkov iz mestne ob...

Gospodarstvo / torek, 7. julij 2009 / 07:00

Prek dvesto prijav za nov ukrep

Brezposelnost na Gorenjskem in v Sloveniji še vedno raste. Z novim ukrepom naj bi ohranili do 25 tisoč delovnih mest.

Prosti čas / torek, 7. julij 2009 / 07:00

Poletje pozitivnih vibracij

Kranjski izbruhov bazen do konca tedna gosti festival Summer of positive vibration. Včeraj so koncertirali ameriški Kultur Shock, danes ob 22. uri pa gostijo ska jazz reggea večer....

Kamnik / torek, 7. julij 2009 / 07:00

Maistrova hiša ostaja prazna

Župnijski urad Kamnik hiše prodati noče, občina pa zavrača vlaganje v zasebno lastnino.

GG Plus / torek, 7. julij 2009 / 07:00

Kako smo trli orehe in pekli piškote

Mladi novinar, OŠ Simona Jenka Kranj, 2. b razred