Pomarančni in rožičevi piškoti

Trenutno res ni posebnih praznikov, da bi morali biti na mizi piškoti, vendar trenutno vreme s pogostimi popoldanskimi plohami je kot nalašč za peko piškotov.

Za pripravo pomarančnih piškotov potrebujemo: 250 g moke, 150 g masla, 90 g mletega sladkorja, 1 jajce, lupinica 1 bio pomaranče, sok pol pomaranče, 1 pomarančni sladkor, ščep soli; za čokoladni obliv: 100 g temne čokolade, 50 g masla, nastrgano lupinico bio pomaranče.

Pomarančo dobro operemo pod vročo vodo, jo osušimo ter nastrgamo lupinico. Zmešamo moko, sladkor, pomarančni sladkor in sol. Vmešamo na kocke narezano maslo. Nazadnje prilijemo sok pomaranče in dodamo jajce. Vse skupaj zgnetemo v testo. Iz testa oblikujemo dolg pravokotnik, ki naj bo širok približno 3 cm in visok 2 cm. Tako oblikovano testo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za eno uro. Ohlajeno testo vzamemo iz folije ter ga narežemo na 0,5 cm debelo. Narezane piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, od 10 do 15 minut. Za preliv stopimo čokolado in maslo ter nato v nastali preliv pomakamo ohlajene piškote. Okrasimo z naribano pomarančno lupinico.

Za pripravo rožičevih piškotov s čokolado potrebujemo: 170 g polnozrnate moke, 100 g rožičeve moke, 1 jajce, 150 g masla, 100 g mletega sladkorja, 1 žličko pecilnega praška, 1 vanilin sladkor, 1 zvrhano žlica kakava, pol žličke cimeta, ščep soli, 150 g temne čokolade.

Čokolado narežemo na manjše koščke. Moki primešamo rožičevo moko, kakav, pecilni prašek, mleti sladkor, vanilin sladkor, cimet in sol. Dodamo jajce in na koščke narezano maslo. Vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Nato dodamo narezano čokolado in jo dobro vgnetemo v testo. Iz testa oblikujemo debelejšo klobaso. Tako oblikovano testo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za eno uro. Ohlajeno testo razvijemo iz folije ter ga narežemo na 0,5 cm debelo. Narezane piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Polnozrnato moko lahko nadomestimo tudi s klasično. Prav tako pridejo odlični in nekoliko drugačni piškoti, če uporabimo rženo moko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 21. december 2007 / 07:00

Danilo Türk predsednik Slovenije

November 2007

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sobota, 4. januar 2020 / 16:24

Ošpice v zagonu

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je v lanskem letu sicer po svetu zaradi ošpic umrlo 140 tisoč ljudi. In to število se je v zadnjih dveh letih kar dvainpolkrat povečalo!

Gospodarstvo / sobota, 4. januar 2020 / 16:21

Novosti pri davkih in prejemkih

Prvega januarja so začele veljati nekatere spremembe pri davkih. Višja minimalna plača.

Gospodarstvo / sobota, 4. januar 2020 / 16:20

Zaupanje v slovenski med

Na testiranju je večina vzorcev medu prejela oceno dobro, med najboljšimi pa so bili vzorci medu s slovenskim poreklom.

Kranj / sobota, 4. januar 2020 / 16:19

Božična noč sv. Tilna

Spodnja Besnica – Danes, v soboto, 4. januarja, bo v cerkvi sv. Janeza Krstnika Koncert božičnih pesmi z naslovom Sveta noč, blažena noč – pesem za vse čase. Na že tradicionalnem koncertu bo nastop...

Zanimivosti / sobota, 4. januar 2020 / 14:40

Praznične lučke

V prazničnih dneh je vsepovsod okoli nas zasijala živobarvna svetloba. Središča mest so utripala v živahnem ritmu tisočerih luči in okraskov, po ulicah pa so se širile prijetne vonjave domačih jedi...