Kranjski sistem KRsKOLESOM je največji elektrificiran sistem v državi, cena letne naročnine pa je petdeset evrov. / Foto: Gorazd Kavčič

Popularna izposoja koles

Kranjski sistem KRsKOLESOM je s kar sedeminosemdesetimi običajnimi kolesi in oseminpetdesetimi električnimi kolesi največji elektrificiran sistem v državi, kolesa pa si je moč izposoditi tudi marsikje druge na Gorenjskem, kjer je sicer število koles manjše, a izposoja postaja vse bolj priljubljena.

Kranj – Nova sezona izposoje koles je prejšnji mesec uporabnikom v Kranju in okolici prinesla sedem dodatnih postaj ter 24 navadnih in 16 novih električnih koles. Tako ima sistem, ki so ga poimenovali KRsKOLESOM, sedaj že 21 postaj z desetimi ključavnicami in štiri postaje z dvajsetimi ključavnicami. S 87 običajnimi kolesi in 58 električnimi kolesi sistem še vedno velja za največji elektrificiran sistem v državi. Cena letne naročnine za paket, ki vsebuje izposojo običajnih koles, je 25 evrov, medtem ko je cena paketa, ki vključuje izposojo tudi električnih koles, petdeset evrov. Registracija novih uporabnikov in podaljšanje članarin sta mogoča na spletu na naslovu www.krskolesom.si in v Kranjski hiši na Glavnem trgu 2 v Kranju, kjer so uporabnikom na voljo tudi dodatne informacije o uporabi sistema. Sistem je lani uporabljalo 1200 uporabnikov, skupaj je bilo izposoj več kot 28 tisoč, kar pomeni v povprečju 121 izposoj dnevno.

JeseNICE bikes

V jeseniški občini imajo avtomatiziran kolesarski sistem JeseNICE bikes, nova sezona se je začela konec aprila, uporabniki pa imajo na voljo 15 mestnih in šest električnih koles. Ta si lahko izposodijo v treh kolesarnicah: pri stavbi Občine Jesenice, pri TIC Jesenice nasproti železniške postaje in na Hrušici. Izposojeno kolo lahko vrnejo na katero koli izmed omenjenih treh kolesarnic. Pred prvo uporabo se morajo registrirati v TIC Jesenice, pridobiti kartico za uporabo ter plačati znesek za registracijo v sistem, ki znaša deset evrov, izposoja koles pa je nato brezplačna.

Izposojajo trideset koles

V Bohinju je za izposojo na voljo 26 koles za odrasle in štiri otroška kolesa, ki si jih lahko izposodite na eni od štirih izposojevalnih točk, ravno tako pa jih lahko po zaključeni uporabi pustite na katerikoli točki. Točke, kjer so kolesa na voljo, so Železniška postaja Bohinjska Bistrica, TIC Bohinj v Ribčevem Lazu, Center TNP Bohinjka v Stari Fužini in agencija Hike and Bike v Bohinjski Bistrici. Cena dnevnega najema kolesa je 16 evrov, v ceno pa sta vključeni tudi čelada in ključavnica za kolo. V Bohinju letos nimajo načrtov za dodatne nakupe koles za izposojo, kot še dodajajo, pa si je kolesa mogoče izposoditi tudi pri različnih zasebnih ponudnikih.

Med občani priljubljena električna kolesa

V drugi polovici aprila je na Bledu začel ponovno delovati sistem za avtomatizirano izposojo koles Bled Green Ways. Uporabnikom je na voljo 24 koles, od tega osem električnih, ki so najbolj priljubljena med občani, je razložila Romana Purkart iz Turizma Bled. Kolesa si je ta čas mogoče izposoditi na štirih lokacijah. Registracija novih uporabnikov poteka v Infocentru Triglavska roža Bled. Za občane Bleda oziroma imetnike Blejske kartice je registracija brezplačna, pod ugodnimi pogoji ponujajo možnost izposoje koles tudi ponudnikom turističnih namestitev na Bledu za njihove goste. »Strošek registracije ene kartice je deset evrov za pridobitev kartice in petdeset evrov za izposojo koles na sezono.« Za vse druge uporabnike strošek registracije znaša 24 evrov.

Hitro s kolesom še letos

V sistem avtomatizirane izposoje koles se v okviru projekta Hitro s kolesom vključuje tudi Občina Radovljica, in sicer z namenom občanom omogočiti, da na zdrav način odidejo po opravkih, na delo, se rekreirajo, jih spodbuditi k spremembi potovalnih navad, obenem pa obogatiti turistično ponudbo. Sistem bo kompatibilen s sistemom izposoje koles v drugih gorenjskih občinah, tako da bo uporabnik lahko pustil kolo na postajah na Bledu, Jesenicah, v Naklem, Tržiču in Kranju, so pojasnili na radovljiški občinski upravi. Poleg postavitve štirih postaj za izposojo s skupaj 24 kolesi je v okviru projekta predviden tudi razvoj kartičnega sistema za čim bolj preprost in za uporabnike ugoden način izposoje koles. Postaje so načrtovane v Radovljici, Lescah, Kropi in Begunjah, sistem pa naj bi zaživel še pred koncem letošnjega leta.

Na Jezerskem več gorskih koles

Na Jezerskem imajo v tamkajšnjem turistično-informacijskem centru (TIC) za izposojo dve e-kolesi, ki jih izposojajo po ceni pet evrov na uro oziroma 12 evrov na dan. Kot nam sporočajo z Jezerskega, je po e-kolesih manj povpraševanja, ker so namenjena asfaltu, je pa več zanimanja za gorska kolesa (ta izposojajo na Šenkovi domačiji) in e-gorska kolesa. »Trend je absolutno v e-gorskih kolesih, ki pa jih ta trenutek pri nas še ne izposojamo, je pa to v načrtu,« nam pojasnijo na Jezerskem.

Tudi turisti kolesarijo

Zavod za turizem Preddvor izposoja enajst koles, dve navadni in devet na električni pogon. Cena najema za eno uro je 4,50 evra za navadno in 5,50 evra za električno kolo, najem do šestih ur znaša osem evrov (deset evrov za električno kolo) in za ves dan 13 evrov (za električno 15 evrov). Običajno si turisti kolesa izposodijo za štiri ure ali za ves dan, najpogostejša cilja kolesarjev pa sta Jezersko ali proti Kranju (prek Brda), pove direktorica zavoda Ernesta Koprivc.

Sistem izposoje prihaja tudi v Kamnik

Na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik imajo na voljo dvanajst koles, od tega šest električnih in šest navadnih. »Od tega so na osrednji TIC-točki na Glavnem trgu za izposojo na voljo štiri električna kolesa. Cena izposoje je deset evrov za do štiri ure ter dvajset evrov za več kot štiri ure. Pri izposoji je potreben osebni dokument. Ostalih osem koles vsako leto ponudimo turističnim ponudnikom v Kamniku za potrebe njihovih gostov,« nam je povedal Samo Trtnik z Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik. Bo pa že prihodnji mesec, 8. junija, v Kamniku zaživel tudi sistem izposoje električnih koles. Uporabnikom bo na voljo trideset koles na šestih postajah, njihova uporaba bo brezplačna, se bodo pa morali uporabniki registrirati in ob tem plačati deset evrov letne članarine. Izposoja bo omejena na 14 ur tedensko.

V Tržiču še letos Hitro s kolesom

Občina Tržič bo postavila postaji za avtomatizirano izposojo koles v dveh, po številu prebivalcev največjih naseljih v občini; ob vstopu v staro mestno jedro Tržiča in v Bistrici v neposredni bližini Deteljice. Na dveh postajah bo še letos skupno na voljo dvanajst koles (treking in električnih).

Izposoja koles tudi v Medvodah

Izposojo koles nudijo tudi v Medvodah. Najamete jih lahko v Turistično-informacijskem centru Medvode, ki ima svoje prostore v Železniški postaji Medvode. »Med našimi storitvami je tudi izposoja koles, ki omogoča obiskovalcem popestritev obiska Medvod ali le olajšanje prihoda iz enega konca na drugega. Imamo šest treking koles, ki omogočajo vožnjo tudi po makadamskih cestah. Najem kolesa je možen v času uradnih ur, zanj pa se odločajo tako slovenski kot tuji obiskovalci pretežno za krajše, nekajurne izlete v okolico,« je pojasnil Jure Galičič iz Javnega zavoda Sotočje Medvode. Cena izposoje kolesa je en evro za eno uro, tri evre za eno do šest ur in osem evrov za več kot šest ur oziroma za cel dan.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / ponedeljek, 23. april 2007 / 07:00

Sanjski znova samski

Natašo Kirn in 'sanjskega' Damirja je združil realistični šov Sanjski moški. Ptički so nam prišepnili, da naj bi se zveza sanjskega in izbranke zaključila. Ljubezen pač ne po...

Objavljeno na isti dan


Humor / nedelja, 30. november 2008 / 07:00

Vinjete za brate Hrvate

Predstavljamo vam najnovejši vinjeti, ki ju bo Slovenija uvedla posebej za hrvaške državljane. Veljavni bosta 81 oziroma 82 let, z rdeče-belo barvno kombinacijo pa bodo vinjete Hrvatom tudi vizualno p...

Kultura / nedelja, 30. november 2008 / 07:00

Milijon dolarjev za ...

Pred sobotno premiero v Prešernovem gledališču smo se pogovarjali z režiserko drame Prečkanje avtoceste ali Zgodba o zlati ribici Andrejo Kovač.

Prosti čas / nedelja, 30. november 2008 / 07:00

Zmagala baletnik in pevka

V studiu 1 TV Slovenija so se 23. novembra pomerili trije zmagovalni dueti predtekmovanj tretje serije oddaje Zvezde pojejo.

Prosti čas / nedelja, 30. november 2008 / 07:00

Notr bo padala Seva

Tokrat v goste oddaje As ti tud not padu?! prihaja Severina. Za sogosta so povabili režiserja Marka Naberšnika. Zabavna bo tudi poroka. Si predstavljate Severino...

Prosti čas / nedelja, 30. november 2008 / 07:00

Rime, verzi in pesem na vasi

Tinček in Svetin bosta tokrat pisala pesmi in predvsem iskala rime, s katerimi bi bila dekleta zadovoljna, kajti do sedaj sta pri njih vedno naletela na neuspešni odziv. Klavdija bo deležna njune...