Orehove lunice z rozinami

Na praznovanjih se med pecivom pogosto znajdejo tudi lunice s sladkornim prelivom, ki jim je največkrat dodanega še nekaj ruma. Različic je ogromno: z orehi ali brez njih, z dodatkom kakava ali čokolade, z oljem ali maslom … Tu pa je posebna različica – z rozinami. Samih rozin v biskvitu sicer sploh ne bomo čutili, a bodo ustvarile posebno teksturo in aromo.

Za pripravo orehovih lunic z rozinami potrebujemo: 250 g moke, 250 g mletih orehov, 200 g rozin, 180 g sladkorja, 200 g temne čokolade, 4 jajca, 1 dl mleka, 0,5 dl olja, 1 vaniljev sladkor, 1 pecilni prašek, ščep soli. Za preliv: 200 g mletega sladkorja, 3 žlice ruma, sok ene limone, lupinica ene bio limone.

Čokolado stopimo nad vodno kopeljo in jo nekoliko ohladimo. Rozine zmeljemo v mešalniku. Skupaj zmešamo moko, mlete orehe, pecilni prašek ter ščep soli. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov napravimo sneg. Rumenjake skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem stepemo, da masa postane svetla in naraste na dvojno količino. Nato prilijemo mleko, olje, stopljeno čokolado in postopoma dodajamo še mešanico moke. Nazadnje vmešamo še mlete rozine in beljakov sneg. Maso nadevamo na pekač, pokrit s papirjem za peko. Pekač naj bo približno za polovico manjši od tistega iz pečice. Biskvit pečemo v pečici, segreti na 170 °C, približno 30 minut, nato ga ohladimo. Preliv pripravimo tako, da mletemu sladkorju prilijemo rum in med stalnim mešanjem dodajamo limonin sok, toliko da dobimo srednje gost preliv. S prelivom prelijemo biskvit in po vrhu naribamo limonino lupinico. Ko se preliv strdi, z okroglim modelom ali s kozarcem, ki ima oster rob, izrežemo polmesece.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 28. november 2007 / 07:00

Tudi pod Mariborom je vino

Izletniki Gorenjskega glasa so obiskali eno največjih klasičnih vinskih kleti v Srednji Evropi in ob odlični hrani uživali v Gostišču Golob v Zgornji Polskavi.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / ponedeljek, 9. oktober 2023 / 22:30

Praznik Biosfernega območja Julijske Alpe

Triglavski narodni park je v soboto zaznamoval dan Biosfernega območja Julijske Alpe. Na prireditvi v Kobaridu so za novega ambasadorja območja imenovali Martina Šolarja ter ponudnikom izdelkov in sto...

Zanimivosti / ponedeljek, 9. oktober 2023 / 22:25

Učenje brez motenj digitalnih tehnologij

V dobi, ko so pametni telefoni postali neizogiben del našega vsakdana, se vse več držav odloča za uvedbo prepovedi uporabe telefonov med šolskim časom. Franciji in Finski, ki prepovedujeta uporabo mob...

Gospodarstvo / ponedeljek, 9. oktober 2023 / 22:22

Zaradi rasti v investicijo

Družba LTH Castings v industrijski coni na Trati začenja pomembno naložbo v povečanje proizvodnih kapacitet.

Kultura / ponedeljek, 9. oktober 2023 / 22:13

Izjemen ilustrator in glasnik miru

V Galeriji Šivčeva hiša v Radovljici je v oktobru na ogled gostujoča razstava ilustracij Iveta Šubica, ki so jo lani ob stoti obletnici njegovega rojstva pripravili v Loškem muzeju. Njegov doslej zapo...

GG Plus / ponedeljek, 9. oktober 2023 / 22:11

Avtobus je ostal brez šoferja

Nehote misel preskoči na film Kdo neki tam poje. Jure Mastnak, Tilen Artač, Nejc Mravlja, Aleksander Pozvek, Valentina Plaskan in Jaka Zelen so tisti, ki so ostali. Tisti, ki je preverjal, ali so kupi...