Dobrote s kokosom

Kokosova moka je preprosto in cenovno dostopno živilo, ki prijetno popestri sladice. Vključimo jo lahko praktično v vse tipe sladic, od tort, raznih krem, pit, potic do rafaelo kroglic in kokosovih piškotov.

Za pripravo rafaelo kroglic potrebujemo: 200 g bele čokolade, 1,5 dl sladke smetane, 150 g kokosove moke, 50 g mletih mandljev, 1 skodelico celih mandljev, kokosovo moko za posip.

V posodo nadrobimo belo čokolado. Sladko smetano segrejemo do vretja ter z njo prelijemo belo čokolado. Počakamo dve minuti in mešamo, da se bela čokolada stopi. V to zmes nato vmešamo kokosovo moko in mlete mandlje ter vse skupaj premešamo. Zmes postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se ohladi in strdi. Iz dobljene zmesi oblikujemo za oreh velike kroglice, ki jim v sredino zavijemo cel mandelj. Kroglice nato še povaljamo v kokosovi moki.

Nasvet: Če je zmes prevlažna za oblikovanje, ji primešamo še malo kokosove moke ali mletih mandljev.

Za pripravo kokosovih piškotov potrebujemo: 400 g pšenične moke, 100 g kokosove moke, 250 g margarine, 1 žlico svinjske masti, 1 jajce, 5 žlic mleka, 2 žlici sladkorja, 1 pecilni prašek, ščep soli.

Skupaj zmešamo vse suhe sestavine: pšenično moko, kokosovo moko, sladkor, pecilni prašek in sol. Dodamo na lističe narezano margarino in jo na grobo vgnetemo v testo. Nato primešamo še preostale sestavine: svinjsko mast, mleko ter jajce in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku pol ure. Iz ohlajenega testa oblikujemo za oreh velike kroglice ter jih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, do zlato rjave barve, približno od 15 do 20 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / ponedeljek, 19. julij 2010 / 07:00

Zdrav poletni jedilnik

Grahova juha s porom in brokolijem Sestavine: 1 sesekljana čebula, 20 dag narezanega pora, 25 dag olupljenega in na kocke narezanega krompirja, 1 l jušne osnove, 1...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / torek, 22. februar 2011 / 07:00

Jubilej revije Naša žena

Ljubljana - Prva slovenska ženska in družinska revija Naša žena letos praznuje sedemdeset let izhajanja. Revija je prvič izšla januarja 1941, vendar je zaradi vojne kmalu razpadl...

Zanimivosti / torek, 22. februar 2011 / 07:00

Upokojenci počastili zlatoporočence

Komenda - Člani Društva upokojencev Komenda, ki so med prvimi tovrstnimi društvi na Gorenjskem že pred leti začeli častiti zlatoporočene pare med svojimi člani, so prijetno prazn...

Gospodarstvo / torek, 22. februar 2011 / 07:00

Mešetar

Tržne cene govejega mesa Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tržno poročilo za goveje meso. Poglejmo, kakšne so bile cene v tednu med 31. ja...

Gospodarstvo / torek, 22. februar 2011 / 07:00

Osebno kasko zavarovanje AS

Ljubljana - Zavarovalnica Adriatic Slovenica je pretekli teden ponudbo obogatila z individualnim zavarovanjem za težke bolezni in operacije. Novo zdravstveno zavarovanje omogoča...

Kronika / torek, 22. februar 2011 / 07:00

Meritve hitrosti po Gorenjskem

Kranj - Gorenjski prometni policisti bodo tudi ta teden nadaljevali meritve hitrosti z radarjem, ki je skrit v belem Renault Kangooju. Danes dopoldne bodo tako prehitre voznike l...