Dobrote s kokosom

Kokosova moka je preprosto in cenovno dostopno živilo, ki prijetno popestri sladice. Vključimo jo lahko praktično v vse tipe sladic, od tort, raznih krem, pit, potic do rafaelo kroglic in kokosovih piškotov.

Za pripravo rafaelo kroglic potrebujemo: 200 g bele čokolade, 1,5 dl sladke smetane, 150 g kokosove moke, 50 g mletih mandljev, 1 skodelico celih mandljev, kokosovo moko za posip.

V posodo nadrobimo belo čokolado. Sladko smetano segrejemo do vretja ter z njo prelijemo belo čokolado. Počakamo dve minuti in mešamo, da se bela čokolada stopi. V to zmes nato vmešamo kokosovo moko in mlete mandlje ter vse skupaj premešamo. Zmes postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se ohladi in strdi. Iz dobljene zmesi oblikujemo za oreh velike kroglice, ki jim v sredino zavijemo cel mandelj. Kroglice nato še povaljamo v kokosovi moki.

Nasvet: Če je zmes prevlažna za oblikovanje, ji primešamo še malo kokosove moke ali mletih mandljev.

Za pripravo kokosovih piškotov potrebujemo: 400 g pšenične moke, 100 g kokosove moke, 250 g margarine, 1 žlico svinjske masti, 1 jajce, 5 žlic mleka, 2 žlici sladkorja, 1 pecilni prašek, ščep soli.

Skupaj zmešamo vse suhe sestavine: pšenično moko, kokosovo moko, sladkor, pecilni prašek in sol. Dodamo na lističe narezano margarino in jo na grobo vgnetemo v testo. Nato primešamo še preostale sestavine: svinjsko mast, mleko ter jajce in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku pol ure. Iz ohlajenega testa oblikujemo za oreh velike kroglice ter jih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, do zlato rjave barve, približno od 15 do 20 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 10. avgust 2009 / 07:00

Slovenci smo dobri v biologiji

Tako pravi 19-letna Tina Šubic, ena od štirih slovenskih udeležencev nedavne biološke olimpijade na Japonskem.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / četrtek, 3. marec 2022 / 21:13

Ruske sile krepijo napade v Ukrajini, od koder je zbežalo več kot milijon ljudi

Kijev/Moskva/Haag/Ženeva/Ljubljana – Ruske sile so osmi dan invazije na Ukrajino zasedle prvo večje mesto Herson na jugu države in krepijo napade na druga mesta, tudi Kijev. Število beguncev je že...

Gorenjska / četrtek, 3. marec 2022 / 21:11

Zaščitne maske za učence, dijake, študente in učitelje od ponedeljka ne bodo več obvezne

Ljubljana – Ob izboljšanju epidemioloških razmer je vlada skladno s stališče posvetovalne skupine za covid-19 odločila, da zaščitne maske za učence, dijake, študente in učitelje od ponedeljka ne bo...

Zanimivosti / četrtek, 3. marec 2022 / 20:46

Deček ima deset let, a že cilj, da bo postal astronavt

Indijski deček Shalom Keshet - Natty občuduje Nasino astronavtko Sunito L. Williams, ki ima družinske korenine v Lešah. Tako je Shalom v želji, da Sunito spozna, najprej navezal stik z zavodom Slovens...

Rekreacija / četrtek, 3. marec 2022 / 20:45

Barka in kolo, 1. del

Glasovi kolesarski popotniki smo se na potovanje z barko in kolesi po jadranskih otokih lani odpravili prvič in spoznali, zakaj je takšno potovanje tako priljubljeno. Ves čas potovanja smo...

Šport / četrtek, 3. marec 2022 / 20:43

Na sankah do zlatega odličja

Devetnajstletni Matevž Vertelj in šestnajstletni Vid Kralj sta v sankaškem dvosedu skupaj začela tekmovati na začetku aktualne zimske sezone in že posegla po zlatu. »Prizadevamo si za popularizacijo t...