Dobrote s kokosom
Kokosova moka je preprosto in cenovno dostopno živilo, ki prijetno popestri sladice. Vključimo jo lahko praktično v vse tipe sladic, od tort, raznih krem, pit, potic do rafaelo kroglic in kokosovih piškotov.
Za pripravo rafaelo kroglic potrebujemo: 200 g bele čokolade, 1,5 dl sladke smetane, 150 g kokosove moke, 50 g mletih mandljev, 1 skodelico celih mandljev, kokosovo moko za posip.
V posodo nadrobimo belo čokolado. Sladko smetano segrejemo do vretja ter z njo prelijemo belo čokolado. Počakamo dve minuti in mešamo, da se bela čokolada stopi. V to zmes nato vmešamo kokosovo moko in mlete mandlje ter vse skupaj premešamo. Zmes postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se ohladi in strdi. Iz dobljene zmesi oblikujemo za oreh velike kroglice, ki jim v sredino zavijemo cel mandelj. Kroglice nato še povaljamo v kokosovi moki.
Nasvet: Če je zmes prevlažna za oblikovanje, ji primešamo še malo kokosove moke ali mletih mandljev.
Za pripravo kokosovih piškotov potrebujemo: 400 g pšenične moke, 100 g kokosove moke, 250 g margarine, 1 žlico svinjske masti, 1 jajce, 5 žlic mleka, 2 žlici sladkorja, 1 pecilni prašek, ščep soli.
Skupaj zmešamo vse suhe sestavine: pšenično moko, kokosovo moko, sladkor, pecilni prašek in sol. Dodamo na lističe narezano margarino in jo na grobo vgnetemo v testo. Nato primešamo še preostale sestavine: svinjsko mast, mleko ter jajce in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku pol ure. Iz ohlajenega testa oblikujemo za oreh velike kroglice ter jih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, do zlato rjave barve, približno od 15 do 20 minut.