Dobrote s kokosom
Kokosova moka je preprosto in cenovno dostopno živilo, ki prijetno popestri sladice. Vključimo jo lahko praktično v vse tipe sladic, od tort, raznih krem, pit, potic do rafaelo kroglic in kokosovih piškotov.
Za pripravo rafaelo kroglic potrebujemo: 200 g bele čokolade, 1,5 dl sladke smetane, 150 g kokosove moke, 50 g mletih mandljev, 1 skodelico celih mandljev, kokosovo moko za posip.
V posodo nadrobimo belo čokolado. Sladko smetano segrejemo do vretja ter z njo prelijemo belo čokolado. Počakamo dve minuti in mešamo, da se bela čokolada stopi. V to zmes nato vmešamo kokosovo moko in mlete mandlje ter vse skupaj premešamo. Zmes postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se ohladi in strdi. Iz dobljene zmesi oblikujemo za oreh velike kroglice, ki jim v sredino zavijemo cel mandelj. Kroglice nato še povaljamo v kokosovi moki.
Nasvet: Če je zmes prevlažna za oblikovanje, ji primešamo še malo kokosove moke ali mletih mandljev.
Za pripravo kokosovih piškotov potrebujemo: 400 g pšenične moke, 100 g kokosove moke, 250 g margarine, 1 žlico svinjske masti, 1 jajce, 5 žlic mleka, 2 žlici sladkorja, 1 pecilni prašek, ščep soli.
Skupaj zmešamo vse suhe sestavine: pšenično moko, kokosovo moko, sladkor, pecilni prašek in sol. Dodamo na lističe narezano margarino in jo na grobo vgnetemo v testo. Nato primešamo še preostale sestavine: svinjsko mast, mleko ter jajce in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku pol ure. Iz ohlajenega testa oblikujemo za oreh velike kroglice ter jih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, do zlato rjave barve, približno od 15 do 20 minut.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke

