Sistem za dajanje napitnine s plačilno kartico uporablja vse več gostincev. / Foto: Primož Pičulin

Dajanje napitnine s kartico

»Plačevanja s kartico je vedno več. V času pred epidemijo je bilo v našem lokalu s kartico izvedenih le okrog dvajset odstotkov plačil, zdaj gremo že proti štiridesetim odstotkom,« pravi kranjski gostinec Aleš Piskernik.

»Odziv strank je dober. Približno polovica jih ta sistem dajanja napitnin že pozna, polovica ne. Mi jim stvar predstavimo, povemo, da imajo možnost na ta način pustiti napitnino. Od nikogar pa nič ne zahtevamo, tu gre izključno za odločitev posameznika.«

Kranj, Kranjska Gora – Čas epidemije covida-19 je spremenil marsikaj, med drugim tudi navade pri načinu plačevanja. Če smo pred nekaj leti v denarnici mnogokrat še imeli gotovino, jo imamo zdaj vedno redkeje. Tako tudi evra za kavo nimamo več v drobižnici; natakarju raje ponudimo kartico. Pa bi vseeno radi pustili tistih deset ali dvajset centov napitnine. Tako se dajanje napitnine pri plačevanju s kartico vedno bolj uveljavlja.

»Z enim izmed slovenskih ponudnikov tovrstnih storitev Elly POS smo začeli sodelovati decembra lani. Velikokrat k nam pridejo gostje iz tujine in oni so večkrat rekli, da bi ob kartičnem plačilu radi pustili napitnino. V tujini je ta navada že dobro uveljavljena,« pove Piskernik. »Odziv strank je dober. Približno polovica jih ta sistem dajanja napitnin že pozna, polovica ne. Mi jim stvar predstavimo, povemo, da imajo možnost na ta način pustiti napitnino, od nikogar pa nič ne zahtevamo, tu gre izključno za odločitev posameznika.«

Gostje lahko na zaslonu POS-terminala izberejo eno od možnosti, s katero določijo, koliko napitnine v odstotkih želijo pustiti. »Lahko se seveda odločijo tudi, da izberejo 'brez napitnine'. Sicer imamo v dobrem mesecu dobre izkušnje, je pa res, da smo začeli decembra, ko so ljudje običajno bolj radodarni,« se nasmehne Piskernik. Zanimalo me je, kako do izplačanih napitnin pridejo natakarji. »Pri nas smo se z internim aktom podjetja odločili, da enkrat na leto. Drugače pa se lahko izplačuje mesečno, tedensko, dnevno, kakorkoli se podjetje odloči. Za zdaj izplačilo ostaja neobdavčeno.«

Da gostje sedaj pogosteje puščajo napitnino, nam je povedal tudi eden izmed kranjskogorskih gostincev. »Nakazilo napitnine s kartico je bilo sicer možno že prej, vendar na izrecno zahtevo gosta. Novi program pa avtomatsko gosta povpraša glede napitnine in ga tako neposredno postavi pred izbiro o plačilu in višini napitnine. Program deluje tako, da se nakazana napitnina po šifrah vsakega posameznega natakarja sešteva. Vsak natakar tako ob koncu delovnega dne iz blagajne vzame napitnino v obliki gotovine, nato se napitnina deli med osebje po ključu, ki je odvisen od posameznega gostinskega obrata.«

Kot nam je povedal vodja prodaje pri sistemu Elly POS Vadim Mancević, je na Gorenjskem vedno več povpraševanja po tovrstnih storitvah. »Odzivi so pozitivni, lahko povem, da niti ena stranka še ni vrnila našega POS, razen v primeru zaprtja lokala, s.p.-ja ali covidnih točk za testiranje. Če se osredotočim na gostince, poudarjajo enostavnost uporabe, predvsem modula napitnin.« Na ta način sicer v Kranju zagotavljata plačilo oziroma dajanje napitnin denimo tudi Beer Pub in Bazen Bar & BBQ.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / sreda, 23. december 2009 / 07:00

Nova francoska kulinarika

Test: Renault Scenic 1.4 TCe 130 dynamique in Renault Grand Scenic 1.9 dCi 130 privilege

Objavljeno na isti dan


Nasveti / / 16:10

Kaki

Kaki si naziva zlato jabolko ni pridobil kar tako. Težko najdemo bolj sladek in okusen sadež, poleg tega pa nas nahrani s celo paleto vitaminov in mineralov. Ker vsebuje kar nekaj pektina, ga lahko...

Kultura / / 16:02

Besiede, pesmi vzat ne morejo

Tako je v pesmi Anzej zapisala pokojna koroška literarna ustvarjalka Anita Hudl, sicer rojena v Kamniku. V njen spomin in v čast koroški slovenski pesmi so v petek na Visokem priredili literarno-glasb...

Gospodarstvo / / 16:01

Sodelovanje v shemah kakovosti

Kmetijsko ministrstvo s finančnimi podporami v skupnem znesku sedemsto tisoč evrov spodbuja vključevanje kmetij in podjetij v sheme kakovosti.

Zanimivosti / / 16:01

Trofejni ulov sulca v Savi Bohinjki

Bled – Sredi novembra se vsako leto začne sezona ribolova na sulca, ki traja do 15. februarja. Letos se je za gorenjske ribiče začela izjemno, saj je Luka Pirc, član Ribiške družine Bled, v Soteski...

Zanimivosti / / 15:59

Razstava malih pasemskih živali

Konec tedna smo si ogledali meddruštveno razstavo pasemskih malih živali, in sicer kuncev, perutnine in golobov. Tradicionalno jo je pripravilo Društvo gojiteljev malih živali Kranj. Razst...